Basit bir teknisyenden oyun camiasının efsanesi olan Gunpei Yokoi, Game & Watch ve Game Boy konsollarını geliştirmesiyle tanınır. Aynı zamanda günümüz modern konsolların hemen hemen hepsinin kullandığı D-Pad’inde mucidi olmasıyla beraber Nintendo oyun serilerinin geliştirilmesinde önemli bir payı vardır.
1965 yılında Gunpei Yokoi bir elektrik mühendisi olarak üniversiteden mezun oldu. Her genç gibi kendine iş arayan Yokoi, başvuru yaptığı firmalardan biri tarafından işe alınmak ister. Ancak kendisini uzmanı olduğu alan için değil de hanafuda kartı üreten makinelerinin bakımı için işe almak isterler. Yokoi bu durumdan pek hoşnut olmasa da iş teklifini kabul ederek dönemin Nintendo’sunda çalışmaya başlar.
Oyun tutkusu
Yeni işinin Yokoi’ye kattığı en büyük avantaj oldukça çok boş zamanının olmasıydı. Bu durumu fırsata çevirmek isteyen Yokoi boş zamanlarında oyuncak üretiyor ve onlarla vakit geçiriyordu. Bir gün Yokoi yine icat ettiği oyuncaklarıyla vakit geçirirken o sıra teftişe gelen Nintendo’nun patronu Hiroshi Yamauchi’ye yakalanır. Durumun kendi adına kötüye yoran Yokoi patronundan hiç de beklemediği bir teklif alır. Hiroshi ondan icat ettiği oyuncakları seri üretime geçirebilirler mi, diye sorar. Bu sorunun nedeni Nintendo’nun o zamanlar bir krizle uğraşıyor oluşuydu. Nintendo uğraştığı krizi atlatabilmek için o zamanlar birden fazla sektöre el atmış ama tutunamamıştı.
Şirketin ayakta kalması için taze kan arayan Hiroshi, Yokoi’nin kendi için yaptığı oyuncaklarla istediği maddi geliri sağlayabileceğini düşünmüştü, ki öyle de oldu. 1966 yılında Nintendo Ultra Hand adında bir oyuncağı piyasaya sürdü. Günümüzde bile halen klonlarını bulabileceğiniz bu oyuncak dönemin Nintendo’su için bir başarı niteliğindeydi.
Game & Watch
1966 yılında çıkan Ultra Hand’in başarısı sonrası Yokoi Nintendo’nun AR-GE merkezinin başına geçmişti. 1974 yılında oyun sektörüne geçmek isteyene kadar Yokoi Nintendo için oyuncak üretmeye devam etti. İlerleyen yıllarda Yokoi bir tren gezisi esnasında adamın birinin sıkıntıdan hesap makinasıyla oynadığını görür. Buradan aldığı ilhamla yeni projesi için çalışmalara başlar. O sıralarda patron Hiroshi’nin şoförü hastalanır. Japonya’da araçlar sağ taraftan kontrol edilir, ancak Hiroshi’nin aracı yurt dışından geldiği için araç sol taraftan kontrol edilmekteydi.
Bunun üzerine şirkette kısa süreliğine Hiroshi’nin şoförlüğünü yapacak biri aranmaya başlanır. Şirkette bir tek Yokoi bu tip araçları kullanmayı bildiğinden iş ona verilir. Yokoi ise bu fırsatı değerlendirerek Hiroshi’ye yeni projesinden bahseder. Projeye olumlu bakan Hiroshi projeye onay verir. Bunun sonucunda ise 1980 yılında Nintendo ilk taşınabilen el konsolu Game & Watch’u piyasaya sürer. 1991 yılına kadar başarılı konsol G&W’un farklı varyasyonları üretildi.
D-Pad
Yokoi, Nintendo tarafından G&W için port edilen Donkey Kong oyununun denetimine getirilir. Donkey Kong aslen Atari makineleri için üretildiğinden G&W’taki tuş sayısı oyunu oynamaya yetmez. Bunun üzerine Yokoi dört tuştan oluşan ve modern konsollarda bile hala kullanılmaya devam edilen D-Pad’i tasarlar. Aynı zamanda bu projede Shigeru Miyamato’yla tanışır ve kariyeri boyunca Miyamato’ya akıl hocalığı yapar.
Game Boy
Yokoi bir sonraki çok ses getiren projesi ise Game Boy’du. Yokoi konu konsol olduğunda teknolojiden çok oyunlara önem veriyordu. Bu sebeple Game Boy piyasa çıktığında teknolojik olarak rakiplerinin gerisinde kalmıştı. Geliştirme aşamasında Nintendo’nun önde gelen isimleri bu duruma karşı çıkmış, ancak Yokoi’nin fikrini değiştirememişlerdi.
Daha sonraları ise bu seçimin konsol için daha faydalı olduğu anlaşılacaktı. İlk başta rakiplerin çoğu teknolojiye ağırlık verdiğinden oyun kütüphanelerindeki oyun sayısı azdı. Aynı zamanda gelişmiş teknolojileri yüzünden pil ömürleri de çabucak tükeniyordu. Ancak Game Boy hem oyun açısından zengin bir kütüphaneye sahipti hem de saatlerce bitmeyen bir pil ömrüne. Bu sebepten ötürü Game Boy çıktığı dönem rakiplerine oldukça büyük bir fark attı.
Virtual Boy
Virtual Boy Yokoi’nin ses getirmesi beklenen diğer bir konsoluydu. Sanal gerçeklik konsolu olarak pazarlanan konsol çıktığı dönem vaat edilen görselliği ve oynanışı sunamadığından sert tepkiler aldı. Bunun sebebi Nintendo’nun o zamanlar Nintendo 64 konsoluna tüm ağırlığını verdiğinden Yokoi’ye istenilen desteğin verilememesiydi.
Virtual Boy Nintendo tarihinin en başarısız konsolu oldu. Bu olaydan sonra 50 yaşında emekli olmayı planlayan ancak bu konsol için bunu erteleyen Yokoi Nintendo’dan ayrıldı ve kendi şirketini kurdu.
Yokoi kendi firmasını kurduktan sonra yeni bir konsol geliştirmek için kolları sıvadı. Proje için Bandai ile ortaklık kurarak ilk adımını attı. Ancak konsolun çıkışını göremeden 4 Ekim 1997 yılında bir trafik kazasında öldü.