Aksiyon odaklı tek oyunculu uzay nişancı oyunu Everspace 2, uzun bir erken erişim süresinin ardından nihayet tam sürüme geçti. Serinin ikinci oyununu tam sürüme dolu dolu geçti. Bu incelememizde oyunun öne çıkan özelliklerine ve tam sürüm özelliklerine göz atacağız.
Hamburg merkezli Alman video oyun stüdyosu Rockfish Games tarafından geliştirilen ve yayımlanan uzay nişancı oyun serisi Everspace’in devam oyunu Everspace 2, 6 Nisan 2023’te PC platformunda tam sürüme geçti. Oyunun konsol versiyonu (Xbox Series S|X ve PlayStation 5) ise bu yaz için planlanıyor.
Uzay simülasyonu alanında benzersiz bir nişancı oyun deneyimi sunan seri yeni oyunuyla da büyük bir ilgi uyandırmıştı. Seriye yakın olmasam da kısa zamanda ‘iyi bir nişancı oyunu’ deneyimi aldığımı söylemeliyim. Tabii No Man Sky gibi bir efsanenin de varlığı beni doğal olarak bazı kıyaslamalara itti…
Everspace 2 inceleme
Bağımsız oyun stüdyosu Rockfish Games, 30 saatten fazla ana hikayesi, yan görevler, sırlar ve daha fazlasını içeren toplam 90 saatten fazla bir uzay macerası vadediyor. 7 uzay sisteminin yer aldığı oyunda 100’den fazla el yapımı bölge bulunuyor.
Oyun ne kadar macera ve nişancı oyunu olsa da bulmaca özellikleriyle de sizi bazen zorluyor bazen de yoruyor. Bölgelerin elle yapılması özgünlük katıyor. Ve hikaye tabanlı açık dünya deneyimi tam olarak oturuyor.
Geliştirici ekip oyunun tam sürüme erişmesiyle geliştirmeyi bitirmeyecek evren genişleyecek ve birçok yeni özellik oyuna gelecek. 2024’te büyük bir genişleme planlandığı açıklandı.
Hikaye tabanlı açık dünya uzay macerası!
Devam oyunu Everspace 2, klon olan Adam Roslin’in hikayesini anlatıyor. 2995 yılında Hector Delannoy Üssün’de doğan Adam’ın 3055 civarlarında öldüğüne inanılıyordu.
Grady & Brunt Prospects maden şirketinde başlayan hikayesinin detayına girmiyorum. Oyun hikaye temelli olduğu için spoiler vermek istemiyorum. 30 saati aşan bir yolcuğun bizi beklediğini söylesem yeterli. Yeni karakterlerle karşılaşacak bazılarıyla belli bir süre beraber olacağız ve hikaye sonuna kadar özgürce galaksiler arasında seyahat edebileceğiz.
Ana hikayenin yanında dilerseniz yan hikaye ve özel görevlere de gidebiliyoruz. Uzun saatler boyunca yaşayan bir dünyanın için zaman geçirebilirsiniz.
Hikaye anlatımında çizgi roman tekniği ve sağlam bir seslendirme yer alıyor. Grafikler ve oynanış etkileyici.
Oynanış
Uzay geminizle ayrılmaz bir parçanız olarak devam ediyorsunuz. No Man Sky’daki gibi gezegenleri keşfedeyim yurt edineyim yok. Nişancı oyununda odaklanılan olay tamamen uzay boşluğunda ve asteroitler üzerine veya çevresine kurulan yapılarda geçiyor. Gezegenler uzakta gidilemeyen bir obje olarak kalıyor. Her bölge bir kutu gibi tasarlanmış hissiyatı veriyor, uzaklaşmak isteyince oyun sizi alana atıyor. Bölgeden çıkayım deyince de ara sahnemiz geliyor… Bu ara sahne mevzusu aslında çok önemli. Oyun tasarımda bir tercih olsa da eminim oyuncuların büyük çoğunluğunun hoşuna gitmiyor.
Kaynakların toplanması ve bulmaca tarzındaki oyun içi mekanikler de oyuna zenginlik katıyor. Kaynak yönetimi ve craft sistemi sade tutulsa da iyi duruyor. Bulmaca tarzındaki görevler ise yeri geldiğinde beni oyundan soğutuyor, bunun da benim tarzımla ilgili özel bir mevzu olduğunu anlıyorum 🙂 Zaman sınırlamasına tabii olan bir taraftan da düşman dronlarıyla mücadele ettiğimiz görevler oyunu dinamik tutuyor.
Kısaca ticaret mekaniğinden bahsetmek istiyorum. Ürünlerin fiyatı bölgelere göre değişim gösteriyor. Ceto’da yüksek bir talebin olduğu kaynak Union veya Drake gibi diğer sistemlerde değişebiliyor. Bu da oyun için para kazanmanızın farklı yönlerinden biri.
Gemileriniz silah sistemleri ile güçlendirilebiliyor. Yeni silahları galaksilerdeki ticaret karakolları üzerinden veya görevlerden gelen hediyelerle kazanıyoruz. Veya belirli kaynakların teminiyle bir üretim gerçekleştirebiliyoruz. Burada birçok kaynağa ihtiyacınız olacak. Galaksiler arası uçuşlar da her geminin harcı değil. Yeni gelişmiş gemilere ve teknolojilere ihtiyacımız var. Bu da aynı şekilde çıkarılan madenler, ticaret bölgeleri veya görevler aracılığıyla kazanılıyor.
Gemimiz her şeyimiz. Onu tasarlamak da bizim elimizde. Özel renk paletlerine göre gemimizi özelleştirebiliyoruz.
Oynanışta çatışmaların yanında kokpitten galaksiyi seyretmek en çok hoşuma giden noktalardan biri oldu. Cam kırıkları için kusura bakmayın yeni çatışmadan çıkmıştım…
Grafikler ve müzik
Erken erişimle kıyaslayınca oyunda grafik anlamında büyük bir yenilik yapıldığını görebilirsiniz. Uzay erken erişimde de çok iyiydi. Tam sürümde de grafiksel anlamda etkileyici görünüyor. Elle yapılmasına rağmen asteroitlerin ham hali duruyor. Gemi ise sanki üzerinde biraz daha yoğunlaşılsa daha iyi olacak gibi…
Ses kullanımı konusunda ise kulağımı tırmalayan bir nokta yoktu.
Değerlendirme
Uzun bir erken erişim sürecinin ardından alınan geri dönüşlerle Everspace 2, tam sürüme iyi bir çıkış yaptı. Nişancı oyunlarına ilginiz varsa kaçırmamanız gereken bir yapım sizi bekliyor. Kısıtlı bir açık dünya deneyimi beni cezbetmese de hikayesiyle ve elle yapılmış büyük bir evrenle karşı karşıyayız.
Türkçe dil desteğini arasam da gemi savaşları, çizgi roman tadındaki hikaye anlatımı hoşuma gitti. Oyuna erken erişimde aldıysanız şanslısınız ancak tam sürüme bırakanlar 449 TL’yi gözden çıkarmanız gerekecek!
İnceleme desteği için ROCKFISH Games’e teşekkür ediyoruz. Yolun açık olsun kaptan!