Şehir yapma oyun türünü, kart oyunu mekanikleriyle ve rogue-lite ile harmanlayan Türk yapımı Cardboard Town, 12 Nisan itibariyle PC platformuna erken erişim olarak çıkışını yaptı. Stratera Games’in geliştirdiği, yabancı basında da büyük yankı uyandıran bu yerli yapıma göz atıyoruz.
İstanbul merkezli Türk video oyun stüdyosu Stratera Games‘in yeni oyunu Cardboard Town, 12 Nisan itibariyle erken erişime geçti. Stüdyonun geliştirdiği halihazırda son oyun olan Cardboard Town, karton grafikleri ve daha önce çokta örneğini görmediğimiz iki türü birleştirerek herkesin ilgisini çekmeyi başardı ve Steam’de nisan ayının en çok beklenen oyunlarından biri oldu!
Kartlar ile şehir oluşturmak
Cardboard Town gerçekten ilginç ve farklı bir oynanış sunuyor; oyunun başlangıç kısmında elimize rastgelen dağıtılan, ev, gecekondu, apartman, park, yol gibi kartlarla şehrimizin temelini atıp geliştiriyoruz. Her tur sonunda aldığımız rastgele kartlardan şehrimizi geliştirmeye devam ediyoruz, tabii ki her şey bu kadar basit değil. Cardboard Town içerisinde su, elektrik, güvenlik, çevre gibi 4 adet kaynağımız bulunuyor ve bu kaynakların 3 tanesi eksinin altına düştüğünde oyunu kaybediyoruz. Bu kaynakları korumak için çeşitli binaların, bu kaynaklara artı sağlayan özelliklerine dikkat etmemiz gerekiyor.
Şahsen ben bu sistemi çok beğendim, oyunun döngüsü sıkmıyor her kaybettiğinizde baştan başlama hırsını size sağlıyor. Ama oyunun çoğunluğunu erken oyunda geçirdiğimizi varsayarsak erken oyun kartlarının biraz daha fazla olmasını dilerdim. Birkaç oynanıştan sonra başlangıç kartları çok fazla tekrara bağlıyor.
Tam yerinde bir zorluk
Stratera Games gerçekten fazla kolay olmak ile fazla zor olmanın ortasını çok güzel yakalamış. Cardboard Town bir şehir yapma oyununun çok fazla teknik gerektiren (altyapı, trafik gibi) mekaniklerini atmış ve bize daha basit, eğlenceli kısımlarını bırakmış. Basit dediğime bakmayın temelde basit görünse de oyunda bulunan, size yer yer negatif özellikler sağlayan felaket sistemi ve tabii ki bir kart oyununda olması gereken şans faktörü oyuna zorluk katıyor.
Şans faktörü bazen oyunu çok etkileyebiliyor kendimi yer yer her turu geçip su kartı aradığım, sonrasında gelen felaket ile kaybettiğim turlar içerisinde buldum. Şans faktörünün oyuna biraz fazla etki ettiğini düşünüyorum, ya da ben sadece çok şanssızdım.
Farklı bir görsellik
Cardboard Town eşine çok rastlamadığımız bir görselliğe gitmiş. Oyundaki bütün binaların karton gibi olması bence çok hoş olmuş, oyunun gerçek bir masa oyunu esintileri taşımasını sağlamış. Ayrıca bina yapım animasyonlarının da bir kartondan katlanarak binaya dönüşmesi çok hoş durmuş. Kartların tasarımı da hem görsel hem içerik olarak çok eğlenceli ve estetik durmuş.
Zayıf kalan müzikler
Cardboard Town’un eleştirilebilecek bir diğer noktası benim için arka plan müzikleri oldu. Bana oyunun müzikleri bu sakin ortamı sağlamak için yeterli gelmedi, oynanış süremin büyük çoğunluğunda arkadan kendim müzik açtım. İleride eklenecek farklı arka plan müzikleriyle bu eksiğin kapatılabileceğini düşünüyorum.
Fiyatlandırma ve oynanış süresi
Cardboard Town için net bir oynanış süresi vermek mümkün değil çünkü sürekli döngüde olan, her oyununuzda farklı etkinlikler yaşadığınız bir oynanış sunuyor. İsteyen 100 saatte oynar, 10 saatte ama kesinlikle oyunun tüm kartlarını ve etkinliklerini görmek için en az 10 saatinizi vermeniz gerekiyor.
Fiyatlandırma ise Stratera Games burada yapabileceği en iyi fiyatlandırmayı yapmış. Özellikle yapımcı firmanın da kâr etmesi söz konusuysa 40-50 TL gibi fiyatlar maalesef hayal olur, yine de Stratera Games bizi burada üzmemiş ve 100 TL gibi bir fiyat etiketiyle en uygun fiyatı seçmişler.
Değerlendirme
Cardboard Town, alışagelmedik oynanışı, hoş karton grafikleri ve kart oyunu mekanikleriyle gerçekten şehir yapma türüne farklı bir tat getiren yapım olmuş. Türk yapımı olmasıyla ve içindeki hoş kelime şakalarıyla daha da sempatimizi kazanan bu oyunu, şehir yapma türünde farklı bir tat arayan herkese öneriyorum. Kesinlikle Cardboard Town’un içerik konusunda gidecek daha yeri var. Dora Özsoy ve Stratera Games ekibinin oyunlarına olan ilgilerinden dolayı Cardboard Town’un ileriki zamanlarda çok daha iyi bir yere geleceğini düşünüyorum.
Bize oyunun erken erişimini sağlayan Dora Özsoy ve Stratera Games’e teşekkürler.