Homeseek, geliştiricilerin ifadesiyle bir hayatta kalma ve strateji oyunu olarak piyasaya sürüldü. Oyunu diğer koloni yönetim oyunlarından ayıran şey ise kuşkusuz çok oyunculu oyun deneyimi! İşte Homeseek hikayesi, temel mekanikleri ve tüm detaylar.
- Sığınaklardan çıkma ve yeni bir hayat kurma vakti geldi!
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Atina merkezli Yunanistanlı video oyun stüdyosu Traptics tarafından geliştirilen ve The Iterative Collective tarafından da yayımlanan hayatta kalma ve strateji oyunu Homeseek, 20 Temmuz’da Microsoft Windows platformuna özel olarak çıkış yaptı.
Koloni yönetimi kategorisine de alabileceğimiz oyun; her biri Hikaye Modu, Sonsuz Mod ve Hayatta Kalma Modu dahil olmak üzere düzinelerce saatlik oynanış sağlayan 9 senaryoya yayılan 2 Harekat içeriyor. 8 oyuncuya kadar çok oyunculu bir oyun deneyimine de sahipsiniz.
Homeseek hikayesi
Frostpunk ile büyük bir yükseliş trendine giren açık dünya koloni yönetimi oyunları Homeseek ile yeni bir evreye ulaştı desek yanlış olmaz. Geliştirici ekip rastgele oluşturulmuş haritaları tercih etmek yerine, kişiye özel deneyimler sunuyor. Kıyamet sonrası bir hikayeyi temel alarak klişe davransalar da oyun mekanikleri ve çok oyunculu yapısı oyunu ayrıştıran temel yapılar olmuş durumda.
“Mad Max ve The Book of Eli temel ilham kaynağımız”
Traptics Kurucu Ortağı ve Baş Oyun Tasarımcısı Mike Papagathangelou, Frostpunk’ın elbette ana ilham kaynakları olduğunu ifade ederek, “Endzone ve Surviving the Aftermath gibi diğer oyunlar çoğunlukla yapmaktan kaçınmamız gereken şeylerin iyi örnekleriydi; işe yaramadıkları için değil, daha büyük bütçeli ve daha büyük şirketlerin zaten çokça yapmış olduğu bir şeyi denememizin ve bizim için bir anlamı olmadığı için. Bu oyunların yanı sıra Mad Max ve The Book of Eli, dünya inşa sürecimiz için temel ilham kaynaklarıydı.” dedi.
Papagathangelou ile yaptığımız röportajın tamamına buradan ulaşabilirsiniz.
Homeseek hikayesi yaşam belirtisi olan ‘su’ ile başlıyor ve az sayıdaki hayatta kalanın mücadelesine ortak oluyoruz.
Oyun içi mekanikler
Basit bir oyun içi tasarımına sahip Homeseek, mekanik anlamda da oldukça kolay bir deneyim sunuyor. Oyun içi mekanikleri hikaye, harita ve şehir inşası olarak üçe bölmemiz gerekecek. Hikaye doğrusallık duygusu üzerine inşa edilmiş durumda.
Harita oluşumunda ise türün tam tersi bir tasarım dili ortaya çıkmış durumda. Rastgele oluşturulmuş haritalar yerine kişiye özel deneyimler hedeflenerek, hikaye odaklı önceden tasarlanmış haritalar oluşturulmuş.
Şehir inşasında ise hayatta kalma mekaniği öne çıkarılarak her bina için özel bir derinlik katılmış.
Görevler ve açık dünya
Oyun yapısı görevlerle bezenmiş durumda. Ana ve yan görevler her bölümde bizi karşılıyor. Oyundaki yeni teknolojiler ise harita üzerindeki bölgelerin keşfi ile ortaya çıkıyor. Her bölgede ayrı bir hikaye ve ayrı kararlar bizi karşılıyor.
Verdiğiniz kararlar ile yerleşiminizin geleceğini belirliyorsunuz.
Her bölgenin keşfi beraberinde yeni kaynak ve insanların yerleşimimize gelmesini sağlıyor. Ancak bir diğer önemli özellikte hayatta kalan insanlarımızın yeni teknolojileri öğrenmeleri bu bölgelere bağlı.
Yeni öğrenilen bilgiler de araştırma merkezinde keşfediliyor. Araştırma mekaniğinin gizemi oyunu daha da ilgi çekici yapıyor. Acaba yeni keşifler ile neler ortaya çıkacak?
Çok fazla bilgi verip de spoiler’a girmek istemem. Ancak Topluluk Merkezi’ni kurarak yasalar kısmına ulaştım. Buradaki mekanik de çok hoşuma gitti.
Çok oyunculu oyun!
Hayatta kalma oyunları doğayla ve topluluk içindeki mücadele ile oldukça zorlu bir deneyim vadediyor. Bunun yanına bir de rakip oyuncu/topluluk eklenince çok daha ilginç bir hal alıyor. Homeseek, şimdiye kadar denememişi yapmış ancak aktif oyuncu sayısını göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Eğer bu türü seven ortak arkadaşlarınız varsa bu mod tam size göre.
Grafikler ve atmosfer
Bazı oyunlar vardır ki grafikler ikinci plandadır. Bu oyun için de onu diyebilirim. Vasat bir grafik kalitesiyle oyun konseptine bağlı bir atmosfer yakalanmış. Gece gündüz döngüsü, hava olayları gayet iyi duruyor. Ancak ne çok iyi ne de çok kötü!
Ses Tasarımı ve müzikler
Bağımsız oyun geliştiricisi Traptics, oyunun ses tasarımı konusunda oldukça başarılı. Oyun müzikleri yalnızlık hikayesini, umudu ve zor koşullarda hayatta kalan insanların hikayesini sözlere başvurmadan anlatıyor.
Değerlendirme
Homeseek, basit bir oyun gibi görünse de derinlerde neler olduğu görmek için çabalamam saatlerimi aldı. Türkçe dil desteği için Yunan dostlarımıza teşekkür ediyoruz. 235 TL’lik fiyatıyla oldukça uygun bir olan Homeseek, çok oyunculu moduyla ayrışıyor. Bu oyunun strateji yönünü daha ağırlıklı kılıyor.
Bağımsız oyun geliştiricilerinin her gün neler yaptığını görmek heyecan verici. Homeseek, tavsiye ettiğim unutulmaz bir deneyim oldu!