İncelemeZ - OG

EA Sports FC 24

0

Her sene yeni bir oyunla piyasaya sürülen FIFA serisi bu sefer yeni bir isimle, EA Sports FC olarak karşımıza çıktı. Ultimate sürüm sahipleri için 21 Eylül’de erişime açılan oyun, Standart sürüm sahipleri için 29 Eylül’de çıkışını yapacak. FC 24 seriye neler kattı? Yenilikler neler, tüm bu sorulara yanıt vermek için oyuna genel hatlarıyla göz atıyoruz.

  • FIFA ile anlaşamayan EA bu oyunda köklü bir isim değişikliğine gitti.
  • Kariyer modu bizi yine hayal kırıklığına uğrattı.
  • Kadın oyuncular da artık Ultimate Team kadroların da bulunuyor!
EA Sports FC 24

EA Vancouver (EA Kanada) tarafından geliştirilen ve EA Sports tarafından da 21 Eylül’de yayımlanan EA Sports FC 24, PlayStation 5/4, Xbox X/S serisi, Nintendo Switch, Xbox One ve PC platformlarına geldi.

EA Sports FC 24 geçen seneki gibi Frostbite 3 motorunu kullandığı için görsellik ve mekaniksel anlamda devrimsel değişiklikler sunmuyor. FIFA efsanesi yenilenen ismiyle geldi ama neler getirdi. Gelin şimdi detaylara göz atalım.

Alex Hunter bu sene de yok…

EA’nın belki de FIFA serisi için denediği en yenilikçi özelliklerden birisi olan tek kişilik hikâye modu bu sene de oyunda bulunmuyor. En son karşımıza FIFA 17 ve FIFA 18’de çıkan Alex Hunter bence FIFA içerisine çeşitlilik katan bir mod olmuştu, bu sene de olmaması hayal kırıklığına uğrattı. Alex Hunter dışında da bir hikâye modu bulunmadığı için EA Sports FC 24 içerisinde herhangi bir hikâye modu yok. Sonraki yıllarda da böyle bir şeyin geleceğini düşünmüyorum, yani Alex Hunter veya türevi hikâye modları tamamen rafa kaldırıldı.

EA Sports FC 24

Neredeyse aynı grafikler

EA Sports FC 24 üstte bahsettiğim gibi önceki oyunla aynı olan Frostbite 3 motorunu kullandığı için grafiksel anlamda çok büyük değişiklikler görmüyoruz. Ama oyuncuların animasyonları kesinlikle daha akıcı ve daha özel hissettiriyor. Skor tabelası daha da ufak bir hale gelmiş bu da sanırım dikkat dağılmaması için yapılan bir özellik olmuş. Tabii ki yeni bir şey eklememeleri oyunun görselliğinin kötü olduğunu göstermiyor, oyunun görselleri kesinlikle güzel ve akıcı gözüküyor.

Oynanış yenilikleri

Oynanış açısından eğer daha kariyer modu seven ya da arkadaşlarımla 2-3 maç atalım çıkalım tipinde bir oyuncuysanız, FC 24 içerisinde oynanış olarak farklı olan neredeyse hiçbir şey ile karşılaşmayacaksınız. Yine de genel olarak yapay zekanın pozisyon alma kabiliyeti artmış diyebilirim. Kaleciler yeni gelen yetenek hareketleri sayesinde daha kolay çalım yiyip gol yiyorlar. Onun dışında ‘’casual’’ oyuncular için oyunu tamamen değiştiren değişiklikler olduğunu düşünmüyorum.

EA Sports FC 24

Ultimate Team değişiklikleri

EA’in belki de son yıllarda en çok yatırım yaptığı kısım olan Ultimate Team bu sene birkaç önemli değişiklik barındırıyor. Öncelikle Ultimate Team içerisinde erkek oyuncular ile birlikte artık kadın oyuncular da oynanabilir konumda bulunuyor. Şahsen başta bu konuya ön yargılı yaklaşsam da oyun içinde kadın oyuncuların çok fark yarattığını düşünmüyorum, gerçekçiliği biraz kırması dışında kadın oyuncular dengeli dizayn edilmiş. Yani bu durumu gerçekten sosyal medyada abartıldığı kadar dert etmenize gerek yok.

 Gerçeklik konusunda ise zaten FIFA yıllardır oyunu daha da arcade yapmaya doğru bir yol izliyordu EA Sports FC 24 ile de bu arcade sisteme daha da yakınlaşmışlar. Onun dışında menü tamamen değişmiş daha basit modern bir temaya gitmişler başta alışmam biraz zor olsa da el alışınca kullanması daha kolay geldi. Birde yeni eklenen yetenek hareketleri var bu da oyuna çeşitlilik katıyor ve rekabetçi anlamda oyunu zorlaştırıyor. Son olarak yeni gelen hızlanma tipleri ile her oyuncunun farklı bir hızlanma tipi bulunuyor ve oyuncuları satın alırken bu hızlanmalarına da dikkat etmeniz gerekiyor. Ben geçen seneki gibi Ultimate Team’ı çok sevdim bağımlılık yapıcı sürekli yeni bir şeyler kasmanızı isteyen, rekabetçi, eğlenceli, biraz da hayat, zaman sömüren bir mod olarak devam ediyor.

EA Sports FC 24

Unutulan kariyer modu

EA gerçekten Ultimate Team’in yükselişi ile birlikte bu kariyer modunu bir köşeye atmış durumda. Özellikle teknik direktör kariyeri modu gerçekçilikten çok uzak, 2-3 sene içerisinde paranız olduğu sürece Kayserispor’a Ronaldo, Messi gibi oyuncuları alabiliyorsunuz bu da oyunun gerçekçiliğini bir hayli düşürüyor. Onun dışında birçok eksik özellik bulunuyor ve EA Sports FC bunları geliştirmek için neredeyse hiçbir adım atmamış. Oyuncu kariyeri biraz daha gelişmiş diyebilirim, yetenek ağacı sistemi ile oyuncunuzu daha da çeşitli yollarla geliştirip farklılık katabiliyorsunuz. Aynı zamanda geçen seneye göre ara sahneler eklenmiş ve bu ara sahneler gerçekten ilk saatlerinizde güzel gözüküyor, tabii bunlarda tekrara bağlayıp tek düze olduğunda sıkıcı bir hal alıyor. Yani kısacası bu oyunu kariyer modu için alanlar bu sene de maalesef çok bir yenilik göremeyecek.

EA Sports FC 24

Birkaç teknik sorun

EA Sports FC 24, Ultimate Edition alanlar için çıkış haftasında birçok teknik sorunu beraberinde getirdi. Özellikle akşamları yoğun saatlerde olan sunucu sorunları benim birçok kez oyundan atılmama sebep oldu. Gerçekten sinir bozucu ve EA gibi bir şirketin hâlâ bu sorunlarla boğuşması da çok ilginç. Onun dışında oyunu değiştiren buglar ile karşılaşmasam da ufak ufak sinir bozucu buglar oyunda bulunuyor.

Fiyatlandırma ve oynanış süresi

EA Sports FC 24 maalesef ülkemizde yine uçuk fiyatlara satılıyor. Playstation ve XBOX için standart sürüm 1.399 TL, Ultimate sürüm ise 1.999 TL olarak sunuldu. Steam içerisinde de Standart Edition 1.199 TL, Ultimate Edition 1.699 TL fiyat etiketi ile karşımıza çıkıyor.

Artık büyük oyunların 1.500-2.000 TL bantlarını gördüğü bu sistemde aslında EA Sports FC 24’ün fiyatı diğer oyunlara yakın konumda bulunuyor. Aynı zamanda EA Play Pro ile aylık 150 TL vererek EA Sports FC 24 Ultimate Edition’ı oynayabilirsiniz. Birde düz EA Play ile oyunun 10 saatlik deneme sürümüne ulaşabiliyorsunuz.

Oynanış süresi de tamamen size kalmış durumda ancak EA Sports FC her sene yenisi gelen bir oyun olduğu için bu oyunun en azından Ultimate Team için ömrüne 1 sene diyebiliriz.

EA Sports FC 24

Değerlendirme

EA Sports FC 24 karşımıza ne kadar farklı bir isimle gelse de oynanış olarak öyle devasa boyutlarda bir içerik farklılığı ile gelmemiş. Yine de güzel bir döngüsü olan Ultimate Team kesinlikle hem o kasma hissini hem de rekabetçi hissi oyuncuya çok güzel veriyor. Kariyer modunda ise ara sahneler ve birkaç özellik dışında neredeyse hiçbir şey olmaması kariyer severleri üzen bir durum. Genel olarak Ultimate Team oynayacak kişilere kesinlikle oyunu öneriyorum bu konuda yine EA Sports FC 24 mükemmel bir iş çıkarmış. Kariyer modu içi alacakların ise bir kez daha düşünmesini öneriyorum.

Electronic Arts’a inceleme desteği için teşekkür ederiz.


product-image

EA Sports FC 24

8

OLUMLU YANLARI
  • Bağımlılık yapıcı Ultimate Team modu.
  • Yeni yetenek hareketleri, hızlanma tipleri ile oyunun rekabetçi anlamda derinliğinin artması.
  • Gelişmiş oyuncu animasyonları.
OLUMSUZ YANLARI
  • Neredeyse hiç bir yenilik bulundurmayan kariyer modu.
  • Oynanış ve grafik olarak neredeyse geçen seneki oyunun aynısı olması.
  • Sıkça yaşanan sunucu sorunları.
Ege Muslu
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Login/Sign up