Ön İnceleme

Lethal Company

0

Lethal Company, oyuncuları yağmacılığı yepyeni bir seviyeye taşıyan co-op bir hayatta kalma korku deneyimine sürüklüyor. Tek bir kişi tarafından geliştirilen Lethal Company, oyuncuları “The Company” için kâr kotalarını karşılamak amacıyla prosedürel olarak oluşturulmuş farklı farklı aylara gönderiyor. Sonuç, kaos, gerilim ve yoldaşlığın eşsiz bir karışımı.

Lethal Company
Lethal Company

Basit ama yaratıcı bir oynayış deneyimi

Hazmat takımınızı giyip terk edilmiş ayların ürkütücü karanlığına daldığınız andan itibaren oyun sizi Phasmophobia ve SCP oyunlarını anımsatan bir atmosfere sokuyor. Proximity sohbetin kullanımı, arkadaşlarınızla iletişimi hayatta kalmak için kritik hale getirerek ekstra bir katman ekliyor.

Lethal Company‘nin temeli oldukça basit: hurda toplamak, canavarlardan kaçmak ve oyun içi üç gün içinde kâr kotasına ulaşmak. Ancak, şeytan ayrıntıda gizlidir ve bu ayrıntılar zorlayıcı ve keyifli bir oyun döngüsünü oluşturuyor. Her başarılı sefer, ekibinizin daha iyi teçhizatlara yatırım yapmasını sağlayarak Titan gibi daha tehlikeli aylara yapılacak daha yüksek seviyeli seferlere katılma şansınızı artırıyor.

Önemli Not

Bu incelemenin ayrıntılarına girmeden önce, herhangi bir spoiler almadan oyuna dalmanızı şiddetle tavsiye ederiz. Oyunun büyüsü, keşfetmenin, yaratıklarla yüzleşmenin ve oyunun tuhaflıklarında ustalaşmanın yolculuğunda.

Sınırlı eşya alanı ve her bir eşyanın ağırlığı zorlu bir dinamik yaratarak ne taşınacağı konusunda stratejik kararlar almaya zorluyor. Her koşu, loot ve hayatta kalma arasında bir dengeye dönüşüyor ve kozmik canavarlardan kıl payı kaçınarak ağır yükle kaçmak gerçekten heyecan verici. Oyunda öldükten sonra bile eğlence bitmiyor, hayatta kalan takım arkadaşlarımın ölümden kaçışını izlemek bile zevkli.

Şu anda her biri zorluk derecesine göre değişen sekiz farklı keşfedilebilir ay var – daha yüksek zorluktaki aylara inmek daha fazla para birimine mal oluyor, bu nedenle yolculuğunuza başlamadan önce etkili bir şekilde para kazanmanız gerekiyor. Her bir ayın yüzeyi statik, bu nedenle haritalarına aşina olmak ve bir sefer öncesinde rotanızı planlamaya çalışmak mümkün. Ancak asıl heyecan, siz ve ekibiniz labirent gibi görünen bu komplekslere girdiğinizde başlıyor. Dış hava koşullarından iç mekan düzenine, düşman spawnlarından ve loot konumlarına kadar her şey seferler arasında değişiyor.

Acımasız oynayış mekanikleri

Her seferde, kâr kotanıza ulaşmak için yeterli hurda bulmanız için size yalnızca üç oyun içi gününüz var. Kotaya ulaşamadığınız taktirde…

Lethal Company
Uzayın derinliklerine ufak bir yolculuk sizi bekliyor.

Saat 17:30’u gösterdiğinde yörüngeye dönmeye hazır olsanız iyi olur, çünkü tüm harita canlı bir tehdit haline geliyor. Neyse ki, her oyun günü yaklaşık 10 dakika gibi makul bir süreye sahip – kabuslarınızdan fırlamış mekaniklere sahip yaratıkları atlatmak ve loot toplamak için 10 dakika. Ürpertici bir SCP-173-Weeping Angels karışımı olan Coil-Head’den korkunç bir müzik kutusunu andıran Jester’a veya sadece bir oyuncuya musallat olan küçük bir kıza kadar…

Düşman çok, silah yok!

Yenilmesi zordan neredeyse imkansıza kadar değişen bu düşmanlar, Lethal Company tarafından sağlanan klasik silahların azlığıyla daha da güçlenen müthiş bir tehdit oluşturuyor. Özellikle de devasa Forest Keeper veya Jester gibi en zorlu düşmanlara karşı. Oyunda hiç silah yok. En iyi seçenekleriniz teaser veya kürek gibi bir yakın dövüş silahı. Çoğu zaman yükünüzü hafifletmek ve ters yönde koşmak en iyisi.

Lethal Company

Çok oyunculu bir şölen ve eğlenceli ses mekaniklerinin birleşimi

Lethal Company, Steam Arkadaşlarla Daha Zevkli Ödülü‘nü boşuna almadı. Oyuncular arası iletişim ve koordinasyon çok önemli. Oyunun mekanikleri, seslerin canavarları oyuncuya çekmesi ve oyuncu mikrofonlarının kullanımı, her kelimenin önemli olduğu bir ortam yaratıyor. Geleneksel silahların yokluğu gerilimi artırıyor ve oyuncuları ateş gücünden ziyade zekâ ve ekip çalışmasına güvenmeye zorluyor.

Lethal Company

Birden fazla ekip üyesini telsizlerle donatabildiğinizde her şey biraz daha kolaylaşıyor, en azından bir kişi gemide kalıp telsiz üzerinden keşif gezinizi yönlendirerek kapalı kapıları uzaktan açabiliyor ve nereye gideceğinizi söyleyerek potansiyel tehditlerin etrafından dolaşmanıza yardımcı oluyor. Bununla birlikte, dungeona girmek yerine gemide oturup her şeyi yönetmenin biraz angarya olduğunu fark ettim. En azından hava karardıktan sonra canavarlar geminin yakınında belirdiğinde işler biraz daha ilginçleşiyor. Bu durum sizi sessiz kalmaya zorluyor, aksi takdirde içeri girip onları yiyebilecek yaratıkların ilgisini çekiyorsunuz.

Lethal Company’nin dahili sesli sohbeti 3D konumlandırılmış ses sistemiyle harmanlama şekli, zengin korku unsurlarına sahip bir hayatta kalma oyunu olarak oldukça etkili olmasını sağlıyor – canavarlardan takım arkadaşlarınızın korku dolu çığlıklarına, arkanızdaki koridorda bir yerde kendi kendine açılan paslı bir kapıya kadar her şey ürkütücülüğü artırıyor.

Güncellemeler ve modlar

Lethal Company sadece temel tasarımıyla değil, güncellemeleriyle de öne çıkıyor. Yeni canavarların ve özelliklerin eklenmesi, geliştirici Zeekers’ın oyunu taze tutmaya olan bağlılığını gösteriyor.

Lethal Company
Bracken modelini Freddy Fazzbear ile değiştiren mod

Güncellemelere ek olarak, oynanışı iyileştiren vücut kameralarından yeni yaratıklara kadar oyunu daha eğlenceli hale getiren topluluk yapımı modlar da var. Özellikle canavarların oyuncuları çekmek için mikrofonlarından gelen sesleri kullandığı Skinwalkers modunu kesinlikle tavsiye ederim. Bazen gerçekten komik sahnelere neden oluyor, özellikle de sesler tamamen rastgele seçildiği için ve 3 dakika boyunca “Minecraft” diye bağıran bir böcek tarafından kovalanabileceğiniz için :).

Bazı eksiklikler…

Bir seferden diğerine taşıyabileceğiniz çok fazla şey olmadığı için Lethal Company zamanla biraz momentum kaybediyor. Takip edilecek hiçbir hikaye yok; sefer boyunca ilerleme tamamen bir sonraki kotayı karşılamak için hayatta kalmakla ilgili ve hepsi bu kadar. Prosedürel üretim olsa bile, belki de bu yüzden, Lethal Company’nin en düşük seviyeli gezegenlerinin sonsuz sığınakları ve bodrumları birbirine benziyor… ve bu da çok çabuk sıkıcı hale gelmesine sebep oluyor.

Lethal Company

İlerleyen seviyelerde birkaç farklı iç ortam türünün olması güzel ancak bunların kilidini açmak için daha düşük seviyeli aşamalara zaman ve çaba harcamak gerekiyor. Bu da terk edilmiş malikaneye ulaşmadan önce onlarca terk edilmiş sığınaktan geçeceğiniz anlamına geliyor. Üç veya dört kişi oynadığınız sürece buraları çabucak geçebileceğinizden şüpheniz olmasın ancak tam bir grup toplamak her zaman mümkün olmadığında iki kişi ilerlemek gerçekten bizi zorladı.

Yukarıda da bahsettiğim gibi geleneksel bir hikayenin olmaması bazıları için bir eksiklik olabilir, ancak oyun merak duygusu ve çeşitliliği ile bunu telafi ediyor. Her biri kendi zorluk seviyesine sahip prosedürel olarak oluşturulan aylar, deneyimi taze tutuyor. Ama aslında hiç hikayesi yok da değil. Oyun boyunca etrafa serpiştirilmiş günlükler ve gizli ipuçları aracılığıyla gizemli bir anlatımı var. Oturmuş bir hikaye olmasa da bu parçalar oyunun bilinmeyen dünyasına ışık tutuyor. Düzenli güncellemelerle, oyuncular ortaya çıkma potansiyeli olan hikayeyi bekleyebilirler.

Lethal Company

Değerlendirme

Lethal Company’nin nasıl işlediğini öğrenmekten, her seferinde biraz daha ustalaşmaktan büyük keyif aldım – ve oyunda yaklaşık 40 saat geçirdikten sonra bile hala keşfedilecek çok şey olduğunu hissediyorum. Sonuçta her güncelleme yeni zorlukları da beraberinde getiriyor. Arkadaşım gemide nasıl öldü? Garip tiyatro maskesini neden taktıktan sonra çıkaramıyorum?

Bu arada, hiçbir achievement yokken neden deneyim puanı kazanıyorum ve seviye atlıyorum? Lethal Company’nin henüz cevabı olmayan bu gibi birkaç soruyu gündeme getirmesi biraz kafa karıştırıcı. Bunu yazdığım sırada, ilerleme mekaniği tamamen işlevsiz, tabii bu ileriki zamanlarda da böyle olacağı anlamına gelmiyor. Sürekli gelişen, erken erişimdeki oyun birçok potansiyel sunuyor.

Sonuç olarak, Lethal Company gayet eğlenceli bir co-op hayatta kalma oyunu. Kaos, gerilim ve mizahın birleşimi, özellikle türün hayranları için onu göze çarpan bir başlık haline getiriyor. Oyun, 2023’te oldukça geç bir tarihte piyasaya sürülmesine rağmen, yılın en iyi oyunları arasında kesinlikle kendine yer edindi.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


Özge Güzel
Oyun Günlüğü Kıdemli Editörü / Senior Editor
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Aralık 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Login/Sign up