14. yüzyılın sonlarına ait Frankonya sanatından ve mimarisinden ilham alan Manor Lords, organik şehirler oluşturmanızı sağlar. Manor Lords ekonomi rehberinde şehirleri oluşturan Tımar Arazilerine, üretim kaynaklarına ve bölgeler arası kaynak taşıma ile ticaret mekaniklerini anlatacağız.
Manor Lords ekonomi rehberi
Manor Lords ile hayalinizdeki Orta Çağ şehrini inşa edebilirsiniz. Önce küçük bir çadırdan başlayan oyundaki yerleşiminiz, zamanlı köye, kasabaya ve büyük bir şehre dönüşebiliyor. Erken erişim lansmanında şehirler olmayacak ancak büyük kasabalar inşa edilebilecek. Manor Lords başlangıç rehberimizde olduğu gibi yine kademe kademe size ekonominin temellerini ve ürünleri, kaynak taşımadan ticaret mekaniklerine kadar her şeyi anlatacağız. Ekonomimizin temellerini başlangıçta yaptık. Asıl şimdi diğer önemli detaylara göz atalım.
Tımar arazisi
Konutla ekonominin nasıl bir bağlantısı var demeyin. Ekonominin temelini tımarlar oluşturuyor. Tımar arazilerini dilediğiniz gibi boyutlandırabilirsiniz. Eğer arazinize havuç ekecekseniz daha büyük tutmanızı tavsiye ederiz. Eğer kümes kuracak veya ok dükkanı veya terzi dükkanına çevireceksiniz de oldukça küçük olabilir. Hatta ok veya terzi gibi dükkanlarda bir ailenin kalacağı kadar küçük olması daha iyi. O aileleri başka yerde değerlendiremiyoruz.
Tımarların boyutları tamamen sizin hayal gücünüze bağlı. Dört nokta seçip otomatik olarak bağlıyoruz. Tavsiyemiz ikinci noktayı hemen yerleştirip kapıyı küçük tutmanız. Aksi halde ikinci tımarı açıyor. İkinciyi açmadan küçük tutup üçüncüyü hedefinize göre yerleştirmeniz gerekiyor.
En düşük tımar arazi boyutlarından biri. Bu sırada dükkanlar mevcut.
Havuç tarlası veya elma bahçesi için oldukça geniş yer olması önemli. Şart değil ancak üretim fazla olsun istiyorsanız daha büyük bir alan oluşturun.
- 1. seviye Tımarlar; Havuç Bahçesi, Tavuk Kümesi, Keçi Kulübesi ve Elma Bahçesine yer veriyor. İki aileye kadar tımar büyüklüğüne göre barınma sağlar.
- 2. seviye Tımarlar; Fırın Ek Yapısı, Terzi Atölyesi, Zırh Atölyesi, Demir Atölyesi, Ayakkabı Atölyesi, Ok Atölyesi, Bira İmalathanesi Ek Yapısı ve Doğrama Atölyesine yer veriyor. (Savaş rehberinde detaylara yer vereceğiz.) Üç aileye kadar barınma sağlar.
- 3. seviye Tımarlar; Bölgesel zenginlik katarlar. Erken erişimde son seviyedir. 6 aileye kadar barınma sağlar.
Tımarlar yerleşim seviyesini artırır. Her seviyede oyunda yer alan sekiz bölge için ayrı ayrıdır, bir Geliştirme Puanı kazanırsınız. Geliştirme puanları yerleşim ekonominizin destekleyicisidir. Diğer oyunlardaki araştırma sayfaları gibi de düşünebilirsiniz. Dörde ayrılan geliştirmeler elma üretiminden, arıcılığa, zırh yapımından ticaret lojistiğine kadar şehir ekonominizi şekillendirir.
Ürün, malzeme ve kaynaklar
İnşaat, yiyecek, yakacak, mahsuller, üretim malzemeleri, temel ürünler ve askeri ekipmanların olduğu kısım ise ekonomi yönetimde sık sık göz atacağınız alan. Bu altı başlık altında tam 51 farklı ürün, malzeme ve kaynak yer alıyor.
Manor Lords kaynak yönetimi Anno gibi oyunlara çok benziyor. Buğday hasat ediliyor ve çiftlik evine toplanıyor. Direk değirmene taşınan buğdaylar un yapılıyor. Önce ambara taşınan unlarda ekmek fırınına gidiyor. Ekmek fırınları ise pazarda bir tezgah açıyor.
Erken erişimdeki oyunda gıda büyük bir sorun olarak karşınıza çıkacak. Ekonominizi gıda ürünlerini önceleyerek sürdürün.
Tımar alanlarımdaki üretim fazlası ürünleri satabilirsiniz. Bunlar oyundaki en değerli ürünler şu anda. Milis grupları en fazla 36 kişiden oluşuyor. Oyunun başında 3 – 4 milis grubu da sizi korumaya yeter. Fazla olan ürünleri satmak veya üretimi durdurmak gerekiyor.
Pazar yeri
Oyunda sizin dahiliniz olmasa da ailelerin konut gereksinimleri ve genel memnuniyet için pazar yeri çok önemlidir. Siz sadece Konut sekmesinden Pazar Yeri oluşturacaksınız. Aileler hangi ürünleri üretiyorsa onu orada satacak. Satılan her ürün ise Bölgesel Zenginlik ortaya çıkacak. Aslında altın olarak da düşünebilirsiniz. Ancak kişisel hazine ile karıştırılmasın diye böyle bir ayrım yapılmış olabilir.
Kaynaklar olunca canlı bir pazar bizi karşılayacak. Eğer kaynaklarınız tükenirse görseldeki gibi boş tezgahları görebilirsiniz. Daha önce tezgah kuran aileleri başka işe yönlendirirseniz mevcut tezgahlarını yıkmanızda fayda var.
Kaynakların üretimi
Haritada taş rezervleri, kil rezervleri, meyve rezervleri, demir rezervleri ve yabani hayvanlar bulunuyor. Her bölgede aynı rezervler ancak zenginliği bölgeden bölgeye değişebiliyor. Bu alanlar için kamplarımızı ve kulübelerimizi kuruyoruz. Madenler için de demir ve kil için maden ocağı, taş için taş ustası kampı kuruyoruz. Her zaman aile bulundurmanıza gerek yok. Gıda ihtiyacından dolayı bu alanlarda çalışma yaptırmak kısıtlı oluyor.
Evet gıda derken gelelim Tarıma. Oyundaki mevsimler tarım işlerinin yönetimi için çok önemli. İlk baharda ekine başlayıp son baharda ürünleri toplamak ideal. Zaten kar yağmaya başladığında tarlalar kullanılamıyor. Mevsimler etkili. Yine haritadaki meyve rezervleri de aynı bu şekilde. Kış olunca rezervler tükeniyor. Baharla birlikte büyüyor. Aileleri sürekli yönlendirme yapmalısınız.
Tarım alanından Tarla yapıyoruz. Buğday, arpa ve keten başta ekin yapabildiklerimiz. Çavdar için geliştirme yapmak gerekiyor. Tarla alanını Tımar Arazisi gibi dilediğiniz gibi yapabiliyorsunuz. Toprağı nadasa bırakma var. Eğer bu seçeneği kullanırsanız oradan verim alamazsanız ancak tarla oluşturmak size kalmış. Bir kaç tane yapmada sakınca yok. Burada tek dikkat etmeniz gereken şey her ürün her yerde yetişmiyor. Buğdaydan, arpadan veya ketenden alacağınız verim kısıtlı. Ayrı bir panelde bu da rahatça görünüyor. Tercihlerinize göre bu mahsulleri de yetiştirebiliriz.
Keten üretimi ve yine bira üretiminde kullanılan Arpa için toprak verimliliği oldukça düşük. Arpa toplanıyor ve malt yapılıyor daha sonra ise Tımar Arazimizde kurduğumuz Bira İmalathanesi ile bira haline getiriliyor.
Ticaret ve bölgesel kaynak aktarımı
Bölgesel kaynak aktarımı geliştiriliyor. Kaynak alanı inşa ederek buraya bir katır ve bir aile atıyoruz. Ele geçirdiğimiz diğer yerleşimi seçiyoruz ve göndereceğimiz ve mevcut yerleşimimize gelecek kaynakları seçiyoruz. Bölgesel kaynak aktarımının dışında haritanın dışında krallığın diğer topraklarıyla yaptığımız ticaret mevcut. Bunu da Ticaret Merkezi ile gerçekleştiriyoruz. Burada ise at çalıştırıyoruz. Tüccar aile, at arabasıyla ürünler taşıyor. Ancak önce ticaret yapılacak ürün belirlenmeli. Hangi ürünü açtıysak ve ihracat (ürün satma) ithalat (ürün satın alma) izni verdiysek o işlem aydan aya gerçekleşiyor. Fazla ürününüz varsa değerlendirebilirsiniz ancak zorda kalmadıkça çok da karlı bir yöntem değil.
Ticaret başta karışık gelebilir. Önce ticaret yapacağınız ürünü seçin sonra en sağdaki at arabasını altın karşılığı açın, daha sonra ise ürünün önündeki ithal, ihraç bölümünden karar verin. Orta kısım ise gayet açık, üründen ne kadar satılacak veya alınacak.
Manor Lords erken erişimde. Oyun sürekli gelişecek. Rehberimiz ise eksiklerin tamamlanması ve yeni detaylarla büyüyecek. Manor Lords savaş rehberimize buradan göz atabilirsiniz. Manor Lords yönetim rehberimizi de inceleyebilirsiniz.
Comments