Seneye bir Prince of Persia oyunu daha! Sayısız denemeye, çeşitli silahlar ve yaratıklara hazır mısın? Adını Dead Cells’ten hatırlayacağınız Evil Empire tarafından geliştirilen ve Ubisoft’un yayımcılığını üstlendiği The Rogue Prince of Persia 27 Mayıs’ta oyun severlerle buluştu. İşte erken erişim incelememiz.
Adından da anlaşılabildiği üzerinde roguelite tarzındaki yeni Prince of Persia oyunu bizlerle. Oyun dünyasının roguelite türünde başarılı yapımlarından biri olan Dead Cells’in yapımcısı Evil Empire tarafından küçük bir ekiple geliştirilen The Rogue Prince of Persia, 27 Mayıs’ta Steam platformu üzerinde erken erişim olarak çıkış yaptı.
The Rogue Prince of Persia hikayesi
Çoğu Roguelite oyununda da olduğu gibi The Rogue Prince of Persia’da da hikaye arka planda kalmış. Genel olarak İran’ın birçok büyüye sahip Hunlar tarafından tehdit altında olduğunu söyleyebilirim. Koşularımızın amacı da Hunlardan kurtulabilmek. Koşuların içinde aile üyeleri de olmak üzere birçok NPC ile karşılaşıyoruz ve hikaye böylece ilerlemiş oluyor.
Hareket mekanikleri
Tırmanma
The Rogue Prince of Persia’da muadilleri gibi duvara tırmanma ve duvardan duvara atlayarak tırmanma bulunuyor fakat kendini ayırdığı bir nokta var.
Arka plandaki duvara tutunarak yukarı tırmanabilir, aşağı kayabilir, ulaşamadığınız yerlere kolaylıkla ulaşabilirsiniz.
Atılma
Atılmayı farklı şekillerde kullanabiliyorsunuz. İlk olarak düz koşarken hızlı ilerlemek için atılma yapabilirsiniz, bu hareketi yaparken eğer bir düşmanla karşılaşırsanız onun arkasına geçiyorsunuz. Bu mekanik bazen düzgün çalışmayabiliyor. Bu hareketi havada kullanarak daha uzaklara da zıplanabiliyor.
Zıplama
En basit mekanik gibi görünse de The Rogue Prince of Persia’da zıplama mekaniği çok önem kazanmış.
Tırmanma ve atılma hareketleriyle birlikte birden çok kombinasyon yapabiliyorsunuz. Mesela çok uzak bir yere ulaşmak için zıplama tırmanma atılma gibi kombolar yapabiliyorsunuz.
Tekme
Çoğu oyunda görmediğimiz tekme atma The Rogue Prince of Persia’da çok önemli bir yere sahip. Tekmeyle birlikte yapabileceğiniz birçok şey var. Bunlardan ilki düşmanı ittirerek birbirlerine çarptırmak. Bunu yaparken hem çarpan düşmanlar sersemliyor hem de kalkanları varsa onlar kırılıyor. Tekme atarak düşmanların platformdan düşüp ölmesine veya tuzaklara çarpmasına sebep olabiliyorsunuz. Böylece hiç savaşma gereği duymadan onları alt edebilirsiniz.
Eşyalar
Birincil silahlar
Genel olarak savaş esnasında kullandığımız bu eşyaları koşu esnasında bulabiliyoruz. Toplamda 7 tane silah bulunuyor ve her silahın kendine özel atağı bulunuyor ve saldırı tuşuna basılı tutarak bunları gerçekleştirebiliyoruz.
Silahların aşırı fazla kombosu olduğunu söyleyemem fakat yeterli düzeyde.
Araçlar
Araçlar vuruşlarımız sonrası dolan enerji ile kullanabildiğimiz bir nevi ikinci silahlarımız. Yay ile oyuna başlıyoruz ve koşularda diğer eşyalarla bol bol karşılaşıyoruz. Toplamda 6 tane araç bulunuyor. Miktarı biraz az gelebilir ama konfor alanından pek çıkacağınızı da düşünmüyorum. Mesela ben sürekli yay kullanıyordum.
Madalyonlar
The Rogue Prince of Persia’nın kendini ayırdığı bir konu da kesinlikle madalyonlar. Başlarda anlayamadığım bu eşyalar aslında harika bir mekaniğe sahipmiş. Toplamda üstünüzde 4 tane madalyon taşıyabiliyorsunuz. Bu madalyonların özellikleri var ve 3’e kadar seviyeleri bulunuyor. Bazı madalyonlar çevresindeki madalyonların seviyesini arttırabiliyor.
Bu yüzden oyunu oynarken bulduğunuz madalyonları sadece bulmakla kalmıyor, en doğru kombinasyonu oluşturmaya çalışıyorsunuz.
Toplanabilir eşyalar
İlk olarak koşu esnasında market ve geliştirmeler için kullanabileceğiniz ve koşu sonunda kaybolan altın geliyor. Küçük ruh şişesi de toplayabileceğiniz bir başka eşya. Koşu esnasında topladığınız ve öldürdüğünüz düşmanlardan düşebilen bu şişeleri karanlık kuyularda ana merkeze gönderebiliyorsunuz. Bu şişeleri yeni silahların kilidini açmada kullanıyorsunuz.
The Rogue Prince of Persia oyun içeriği
The Rogue Prince of Persia koşularda karşılaşabileceğiniz dolu dolu bir içeriğe sahip. Koşu esnasında altınlarınızı kullanabileceğiniz bir marketle karşılaşabilirsiniz. Burada her eşyadan birer tane bulunuyor ve can iksiri da alabiliyorsunuz. Kesinlikle marketi yenileme özelliğinin olması gerektiğini düşünüyorum. Bunun yanı sıra bazı bölümlerde eşya seviyesini arttırabildiğiniz demirciyle de karşılaşabilirsiniz.
Bölüm olarak toplamda 9 bölüm ve 2 boss savaşı bulunuyor ve 4 farklı şekilde sona ulaşabiliyorsunuz. Hangi yolu seçerseniz seçin karşılaştığınız bosslar aynı oluyor, birkaç boss eklenip yeni bölümlerle farklı yollar kesinlikle yapılabilir. Bu bölümlerin hepsinin kendine has tasarımları bulunuyor fakat düşmanlar için aynısını söyleyemeyeceğim.
Görsel ve ses tasarımı
Görsel anlatımı her ne kadar sosyal medya üzerinden eleştirilse de The Rogue Prince of Persia’nın görsel anlatımı ve tasarımı benim baya bir hoşuma gitti. Çoğu Rogulite oyunu oynamış biri olarak müthiş grafikler beklemiyorum Rogulite oyunlardan. The Rogue Prince of Persia grafikleri de beni baya bir memnun etti. Ses ve müzik tarafına gelecek olursak oyun içerisinde herhangi bir seslendirme yok fakat müzikler çok başarılı. Oyunu açar açmaz dikkatimi ilk çeken şey müziklerin güzelliği oldu.
Teknik sorunlar
Öncelikle oyunun erken erişim olduğunu belirtmem lazım fakat oynarken karşılaştığım sorunlardan da bahsetmeden edemeyeceğim. İlk başlarda oyun akıcı şekilde oynansa da yaklaşık yarım saat sonra oyunda FPS drop yaşamaya başladım ve bu genel oyun sürem boyunca yaşandı. Görsel hataların pek olduğunu söyleyemem. Eşya ve NPClerle olan etkileşimlerin baya bir hatalı olduğunu söyleyebilirim. Örneğin bir eşyanın üzerinde olmama rağmen onu alamıyordum ve bunu birçok defa yaşadım. Birkaç defa da karakterin duvara sıkışması gibi şeyler de oldu.
İleride bizi neler bekliyor
Erken erişim olarak çıkış yapan oyunun erken erişim çıkmasının bir sebebi var elbet. Küçük bir ekiple yapılan oyun topluluğun geri dönüşleriyle ilerlemek istiyor. Yaklaşık 1 sene olarak planlanan erken erişim döneminde yeni bölümler, bosslar, silahlar ve daha fazlası eklenmesi planlanıyor. Topluluğun geri dönüşlerine göre şekillenecek oyun birçok değişikliğe gidecektir. Bu sebepten ötürü burada yazdığım bazı durumlar değişiklik gösterebilir.
Değerlendirme
The Rogue Prince of Persia rogulite türünün başarılı örneklerinden olduğunu kesinlikle söyleyebilirim. Özgün içerikleriyle keyifli oynanış sunuyor fakat oynanış süresi çok uzun değil. Ben oyunu yaklaşık 9 saat oynadım ve bu süreçte oyunu bitirdim. Türe alışık biri olmadığınızı varsayarsak 13-15 saat oynanış süresi var diyebilirim. Kesinlikle yeni içeriklerin eklenmesi ve hataların azaltılması gerekiyor. Roguelite seven biriyseniz oyunu alıp deneyebilirsiniz fakat türe hakim değilseniz birkaç ay sonra şans vermeniz iyi olacaktır.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.