İnceleme

Yakuza 0

0

Shenmue serisinin ruhani takipcisi olan Yakuza serisinin son zamanlarda adından sıkça söz ettiren oyunu Yakuza 0’ı ele alırken aynı zamanda genel olarak serinin artan popülerliği ardındaki sebeplere göz atıyoruz.

  • Nedir bu ardı arkası kesilmeyen Yakuza oyunları?
  • Popüler olmasının arkasında yatan nedenler nedir?
  • Bu kadar kısa sürede neden bu kadar çok Yakuza oyunu çıktı?
  • Kazuma Kiryu ve Goro Majima ile düşmanlarımızı tokat manyağı yaptığımız bu oyunda bizi asıl heyecanlandıran şeyler sadece adam dövmek olmadı.
  • Eğer bir oyuna saatler gömmekten söz edeceksek Yakuza oyunları bunun en güzel örneklerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.
  • 2 farklı açık dünya, gece gündüz döngüsü ve eşsiz Japonya atmosferi ile şehirde dolaşmak büyük keyif haline geliyor.
  • Başarılı dövüş mekanikleri, kombolar, hikaye, entrika, eğlence, mafya, silahlar, aşk, sevgi ve bağlılık kısacası ne arıyorsanız hepsi ve daha fazlasını bu oyunda bulacaksınız.

Azmin Sonu Zaferdir

Gamepass üyeliği olanlar veya aktif steam kullanıcıları birbiri ardına çıkan Yakuza oyunlarını farketmeme gibi bir ihtimal olduğunu düşünmüyorum. Yakuza serisi aslında 2005 yılından beri yayınlanan ve doğuda popüler olan bir oyun serisiydi. Fakat oyunun yapımcıları, batı oyun pazarında bir türlü istediği ilgiyi bulamıyordu. Hatta batı pazarında etkili olmak için  2011 yılında Yakuza Dead Souls isimli bir zombi oyunu bile yapmışlardı. Tabii ki tahmin edebileceğiniz üzere yakuzaların toplanıp zombi kestiği bu oyun da batı pazarında beklenen etkiyi yaratmamıştı. Dead Souls gibi bir denemenin ardından seri özüne dönerek alışılagelmiş tarzda yakuza oyunları çıkarmaya devam etti. Fakat tarihler 2018 yılını gösterene kadar batı pazarında beklenen o kıpırdanma gerçekleşmedi. 2018 yılında serinin ilk oyunu olan Yakuza Kiwami’nin 7 yıl öncesini anlatan Yakuza 0’ın bilgisayarlar için piyasa çıkması ile bu seriyi kaçıran ve en baştan başlamak isteyenler için bir umut ışığı doğmuş oldu. Daha sonraları Gamepass ile Microsoft’un desteğini alan seri günümüzde batı pazarında yıllarca özlemini çektiği ilgiye sahip olmuş oldu.

Bu olaylardan sonra sırasıyla çıkan bütün Yakuza oyunları remastered veya remake olarak tek tek bilgisayara ve yeni nesil konsollara çıkmaya başladı. Aslında Yakuza 0 sonrası bilgisayara ve çıktığını gördüğümüz bütün oyunlar (2020 yılında çıkan Yakuza:Like a Dragon hariç) eski oyunların yeniden yapılmış halleriydi.

Bu ufak bilgilendirmenin ardından asıl konumuz olan Yakuza 0’a geçebiliriz.

Borç yiğidin kamçısıdır

Yıl 1988 Japonyanın ara sokaklarında bir yakuzayı haraç toplamak için birini döverken görüyoruz. Daha sonra ara sahneler geçince bu yakuzanın bizim kontrol ettiğimiz ana karakterlerden biri olan Kazuma Kiryu olduğunu anlıyoruz. Böyle bir açılıştan sonra en yakın arkadaşımızla yemek yerken televizyonda daha demin haraç kestiğimiz adamın tam olarak o noktada öldüğü haberini görüyoruz ve işler bu noktadan sonra sarpa sarmaya başlıyor.

Hikayedeki bir diğer ana karakter olan Goro Majima ise kendisini yeniden yakuzaya girmeye adamış bir karakter olarak görüyoruz. Bunu yapması için ise 100 milyon yen para kazanmak gibi başarması zor bir görev ile baş başa kalmıştır ve aynı zamanda abisinin ailesi adına sürdüğü leke yakasına bir alacaklı gibi yapışmıştır.

O zaman dans!!!

Patlamış mısırlarınızı ve kontrolcünüzü alın

Oyunun ana hikayesini oyuncularına adeta bir dizi kıvamında vermesi, kaliteli ara sahneleri ve karakterlerin çeşitliliği bakımından çok doyurucu olduğunu söyleyebilirim. Her bir karakterin kişiliği, motivasyonu ve amaçları bize çok net bir biçimde geçiyor.

Dizi gibi derken abarttığımı düşünen olabilir diye bu noktayı açma gereği duyuyorum. Oyunun ana hikayesinden bir görev yapmaya başladığımız an o görev boyunca bol bol ara sahne izlediğimizi hatırlatmamda fayda var. Eğer ne kadar iyi olursa olsun ara sahnelerden hoşlanmayan türde bir oyuncuysanız bu noktalar sizleri rahatsız edebilir. Bu ara sahne bolluğundan dolayı karışıklık olmaması için hikayeye yeni bir karakter geldiğinde karakterin hangi aileden ve hangi yakuza klanına dahil olduğunun yazması bizlerin hikayeyi takip etmesini kolaylaştırdığını söyleyebilirim.

Yumruklarım ve tekmelerim varken hangi çılgın bana meydan okuyacakmış şaşarım

Farklı dövüş stilleri ve kombolar ile rakiplerle dövüşmek sıradanlaşmaktan çıkmış. Yakuza oynanış bakımından kısaca özetlemek gerekirse haritadaki noktaya git hikayeyi izle rakipleri döv şeklinde tasarlanmış. Uzun bir hikayeye sahip olduğu için birçok defa dövüşe girmemiz gerekiyor, bunun sıkıcı olmasının önüne geçmek için farklı düşman çeşitleri ve dövüş teknikleri ile çeşitlendirmeye gidilmiş.

Dövüş stillerimizi öğrendikten sonra kazandığımız tecrübe puanlarını hangi dövüş stiline yatıracağımız tamamen bizim insiyatifimize bırakılmış. Sürekli dodge atarak hızlı ama güçsüz darbelerle rakiplerimizi ekarte edebilir veya bir külhanbeyi edasıyla yavaş ama tek yumrukta rakiplerimizi çökertebiliriz. Dövüş stillerinde ilerledikçe yeni hareketler açarak kombolarımızı arttırıp rakiplere verdiğimiz hasarı çoğaltabiliyoruz. Tecrübe puanı konusuna gelecek olursak oyunda tecrübe puanı yerine aslında Japon Yeni(Japon Para Birimi) kullanıyor. Bu sistemi mantıklı kılan asıl etken ise ana karakterlerimizin yönettiği bir iş olması. Hikayedeki 2 ana karakter olan Kazuma Kiryu ve Goro Majima birer yakuza üyeleri olmaları dışında aynı zamanda emlak ve erkeklere özel gazino sektöründe çalışan iki ayrı kişiler. Buralar sadece hikayesel olarak değil oynanış olarak da oyuna yedirilmiş durumda.

Akşam lokale gelecek misin canısı?

Gazinocular ve Emlakçılar Kralı olma yolunda başladığımız bu yolda her şey mübahtır diyerekten yola çıkıyoruz. Öncelikle açıkça belirtmem gerekirse başlangıçta oyunun bu noktalarının benim için pek oynamaya değer olmadığını düşünüyordum ve bu kısımlarda zamanımı harcamadan ana hikayeden ilerlerim diye kafamda kuruyordum. Tabii ki asla düşündüğüm gibi olmadı. Birkaç denemenin ardından kendimi gazinoya yeni elemanlar ararken ve müşteri memnuniyetini arttırmaya çalışırken buldum.

Her geçen gün bir öncekinden daha fazla para kazanmak, kazandığım bu paraları karakterime yatırmak ve girdiğim dövüşlerden daha az hasar alıp çıkmak benim için daha cazip bir hale gelmişti. Emlak işinde ise bambaşka oynanış mekanikleri devreye girmekte her emlak bölgesine özel işinin ehli müdürler atamak ve oraların güvenliğini sağlamak bizim yapmamız gereken oynanış unsurları arasında. Sizin de tahmin edebileceğiniz üzere gazino yönetme kısmının emlak savaşları yapma kısmında daha zevkli olduğunu söyleyebilirim.

Çeşitliliğin burada bittiğini düşünüyorsanız büyük ihtimalle daha önce hiç Yakuza oyununa denk gelmediniz veya bir noktaya kadar ilerleyip oynamayı bıraktınız. Yakuza oyunları bize kocaman bir açık dünya sunmak yerine küçük ama homojen olarak dağılmış dünyalar sunuyor. Haritada gezerken her köşe başında bir yan göreve, hikayeye veya bir dükkana rastlamak mümkün. Başlangıçta küçük gelen oyun haritası oynadıkça büyümeye başlıyor ve bu büyüme boyutsal olarak olmuyor. Bahsettiğim bu büyüme hikayesel olarak gerçekleşiyor.

Köşe başında karşılaştığımız bir karakter bizi bambaşka bir olay örgüsünün içine atıyor ve kendimizi bir anda yeni oynanış mekanikleriyle bambaşka görevler yaparken bulabiliyoruz. Dövüşmek dışında oyunda yapabileceğimiz o kadar çok farklı etkinlik var ki ana hikayeyi ilerletmeden saatlerce oyunun başında kalmak bizler için mümkün hale geliyor. Oyunda beni en çok etkileyen noktanın bu olduğunu söyleyebilirim.

Buyrun şöyle geçin efendim

Gezelim görelim

Gerçeğe oldukça yakın modellenmiş Tokyo ve Osaka şehirlerinde gezinmeyi oldukça ilgi çekici bulduğumu söyleyebilirim. Japon kültürüne uzak olan insanlar için oyundaki karakterlerin tepkileri ve söyledikleri sizler için şaşırtıcı gelebilir ama böyle olması ilk defa karşılaşacaklar için bambaşka bir dünyayı tanıma fırsatı veriyor. Gerek kalabalık sokaklarıyla gerek her köşede karşılaşabileceğimiz olaylar ile şehir kendi başına yaşıyormuş hissini oyuncuya çok iyi bir şekilde veriyor.

Global pandemiyle boğuştuğumuz bu dönemde Japonya’nın cıvıl cıvıl sokaklarında dolaşmak, gece hayatının keşmekeşine kapılıp neon tabelaların ışıltısı altında sokaklarda gezinmek bir nebze olsun insanı rahatlatıyor.

Bir sonraki Yakuza oyununa kadar görüşmek üzere

Oyunun asıl güçlü iki yanı dövüş mekanikleri ve hikayesi insanı içine çekecek cinste. Kendinizi boş zamanım olsa da Yakuza oynasam derken bulabilirsiniz. İlk saatlerdeki hikayeye olan merakımız oynadıkça yan görevler ve mini oyunlar tarafından azalmaya başlıyor. Hikayenin de sonlara doğru zayıflamasıyla birlikte başlardaki o etkileyiciliğini kaybettiğini söyleyebilirim. Ancak sonlara doğru zayıflayan hikayenin güzel bir final yaptığını söyleyebilirim. En azından oyun bitince bu hikayeye tanık olduğum için mutlu ayrılmış oldum.

Yaklaşık 100-150 saat arası oynanış süresiyle tam anlamıyla fiyat-performans canavarı bir oyun olduğunu söylebilirim.

Eğer bir kontrolcünüz (gamepad) yok ise oyundan uzak durmanızı öneririm. Klavye ve mouse ile oynanabilecek bir oyun olduğunu düşünmüyorum.

Yakuza oyunlarına bir yerden başlamak istiyorsanız Yakuza 0 modern dövüş mekanikleri ve geniş dünyası ile sizleri bekliyor. Gönül rahatlığı ile son zamanlardaki en doyurucu deneyimlerimden biriydi.

Oyunu bitirenlere tavsiyem ise yeni bir yakuza oyununa başlamadan önce bir süre ara vermeleri olacaktır. Biter bitmez bir sonraki oyuna başlamak çabucak bıkmanıza neden olabilir.

Yakuza 0

8.7

Japonya'nın ışıltılı sokaklarında gizem dolu bir hikayeyi aydınlatmaya çalışırken en tepeye tırmanmaya çalışın.

Olumlu Yanları
  • Dövüş mekanikleri
  • İçine çeken yapısı ve geniş hikayesi
  • Yan görevler ve olay örgüleri
  • Mini oyunlar
  • Karakter çeşitliliği
Olumsuz Yanları
  • Karakter geliştirmek çok fazla emek istiyor
  • Save sistemi
Oğuz Kütle
Oyun Günlüğü - 2022

Comments

Leave a reply

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Login/Sign up