İncelemeZ - OG

Civilization 7 – İnceleme

0

Civilization serisi bazı oyuncular için çok özeldir. Benim gibi Civilization 5’te 700 saati Civ 6’da 50 saati ve nihayet Civilization 7’de 20 saatten fazlasını devirmiş biri olarak bu incelemeyi kaleme alıyorum. Civ 5’in çok özel bir yeri vardı. Ama o ruhu serinin altıncı oyununda bulamamıştım. Civ 7 ise yeniden dönmek istediğim seri için bir pencere oldu. Gerçekten güzel oldu! Beş günlük erken erişim sona erdi ve artık tüm oyuncular oyunu deneyimleyebilecek. Gelin şimdi inceleme yazımızla oyunun temel mekaniklerine, seriden ayrışan özelliklerine ve son görüşümüze bakalım.

Civilization 7

Sid Meier’s Civilization 7, Firaxis Games tarafından geliştirilen ve 2K tarafından yayınlanan 4X sıra tabanlı bir strateji oyunu olarak 11 Şubat’ta erken erişimi tamamladı. Beş günlük erken erişim ardından Windows, macOS, Linux, Nintendo Switch, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Steam Deck ve Xbox Series X/S platformlarına gelen oyun, serinin bir dönüm noktası olarak karşımıza çıktı. 2020 yılında yayımlanan yine 4X bir strateji oyunu olan Humankind’dan ‘bir kaç noktada’ esinlenen oyun kendine has üslubu ile özel bir oynanış sunuyor. Oyun mekanikleri, oynanış seyri açısından sizi tatmin edecek Civ 7 yine bir kaç noktada erken erişim oyunu gibi hissettiren sorunlarıyla karşılıyor. Arayüzdeki radikal değişim çabası göze çarparken, yine büyük bir değişim olarak karşımıza çıkan Çağ sistemindeki eksikler, harita çeşitliliği ve rakip sayısı gibi unsurlar oyuncuların normal olarak tepkisini çekti.

Sid Meier’s her bir oyunuyla yeni şeyler deneyerek seriyi bir noktaya taşıdı. Altının paketlerle tamamlanmış hali sonrası yedinci oyun yavan hissettirdi. Ancak Firaxis, Civilization 7’yi, köklü değişimlere sahip, seriyi başka bir yere taşıyan ilerde anlayacağımız unutulmaz bir Civilization oyununa çevirmiş diyebilirim. Erken erişimde serinin hayranları hem büyülendi hem de öfkelendi. Ben ise Civ 7’yi eksiklerine rağmen büyük bir başlangıç olarak görüyorum.

Civilization 7 neler getirdi?

Civilization 7 en büyük değişimi uzun araştırma ağacı ile sunduğu çağlara bir son vererek yeni oyunu ‘şimdilik’ üç çağa bölmekle yaptı. Artık bir okçu ile helikopterin çarpıştığını görmeyeceğiz. İyi oldu! Çağ’lar tüm oyuncular için aynı dönemde yaşanacak ve sona erecek. Bu durum gayet hem gerçekçi hem de farklı bir oynanış deneyimi sunuyor. Üç çağ konusu açılmışken, Antik diye adlandırılan ancak Orta Çağ’ı yok eden ilk çağın oyunda yarım kaldığını vurgulamam gerekiyor. Bu kısmı en azından ikiye bölebilirlerdi. Yine Keşif Çağı, Sanayi Devrimi’ni de ele alan başka bir çağla bölünebilirdi. En son Modern Çağ ise günümüzden öteye de ekstra bir çağ ile devam edebilirdi. Yani üç değil de altı çağlı sistemin oyun için daha dolu dolu bir deneyim sunacağını düşünüyorum. Bu konuda sanırım bir şeyler olabilir yakında detayları ve resmi açıklamaları da duyabiliriz. Oyun Çağ sisteminde parçalı yapısıyla yeni çağlara kapı aralıyor…

Medeniyetler artık liderle bütünleşmiyor. Yeni oyunumuz liderleri benzersiz fonksiyonlarla içerisine farklı özellikler ekleyebileceğimiz bir yapı ile seviye de katarak medeniyetlerden ayrıştırmış durumda. Humankind’da başta belirlenen ve tüm oyun boyunca kültürlerden ayrışan yapı Civ 7’ye eklenmiş. Humankind yeni kültürleri eklemlediğimiz bir yapı sunarken Civ 7 her çağ farklı bir medeniyete dönüşen daha sert bir yapı ile karşımıza çıktı. Açıkçası Humankind daha fantastik bir yapı sunarken Civ 7 daha gerçekçi bir yol izlemiş durumda. Her medeniyetin kendine özel bir geleneği mevcut ve bunlar da her oyunda ayrı bir oyun deneyimi sunuyor. Liderler askeri, kültür, ekonomik, keşif gibi temel özelliklerinin yanında benzersiz bonuslara sahip. Bunun yanında her liderle oynamanıza bağlı olarak sizi sürekli ödüllendiren ve lidere ekstra özellikler ekleyebileceğiniz her oyunda farklı bir deneyim sunacak nitelikler de alabilirsiniz. Bu özellikler küçük veya basit gibi görünse de oyunda çok küçük bir dokunuşun bile ne kadar etkili olduğunu anlayacaksınız. Nitelikleri Beceri Ağaçları için harcıyoruz. Örneğin, Augustus’un Kültüre güçlü bir odaklanması vardır – bu nedenle Kültürel Nitelik puanları kazanma şansınızın daha fazla olduğunu göreceksiniz.

Oyun yerleşim yapısında da büyük bir değişime gitti. Artık haritaya yayılan şehirlerin (Humankind gibi… ) yanında ekstra bonuslar sağlayacak ve daha sonra şehre dönüştürebileceğiniz kasabalar sizi karşılayacak. Bu kasabalara odaklar sunarak ticaret, çiftçi, dini gibi özellikler verebilir ve stratejinizi destekleyebilirsiniz. Bir şeyler inşa etmek ve haritada yerleşimi genişletmek ise yine büyük değişimlerden nasibini almış durumda. Oyunda işçiler kaldırıldı! Evet artık işçinizin kaçırılma veya üç hamle sonra yok olma gibi bir durumu yok. Şehrin nüfusuna bağlı olarak turlara göre yapılar kurduğunuz her altıgene yerleşmenize bağlı olarak da bir sonraki onu çevreleyen altıgenlerin sınırları genişletmesiyle yerleşimler büyüyor. Oynanış anlamında oldukça akıcı olmuş ki sanki oyundan gereksiz bir yük kalkmış gibi. Bu bir açıdan da hem konsol tarafında hem de VR tarafında oyunun işleyişini kolaylaştıran bir unsur olmuş. Tabii burada bir eleştiri de yapılıyor. Oyun konsollara göre dizayn edilmiş ve sonra PC’ye aktarılmış. Buna katılmıyorum, bu bir oyun tasarımı işi ve güzel bir tercih şahsen.

Anlatı sistemini övdüler ama açıkçası ben yüzeysel kaldığı görüşündeyim. Bu noktada oyunun gidişatını etkileyen kararlar vermeniz mümkün, oyuna ayrı tat katmış diyebilirim. Oyuna gelen bir diğer önemli yenilikte elbette komutanlar oldu. Civilization oyunlarında büyük bir dert olan hele de oyun ortasından sonuna kadar bizi bunaltan asker yönetim mekaniği komutanlar ile büyük bir kolaylık sunmuş. Komutana bir de hız gücü verdiğimizde manevra kabiliyetimiz oldukça artıyor. Komutanlar birlikleri topluyor ve bir anda cepheye yayabiliyor, yeni yerleşim kurabiliyor, geçici savunma mevzileri oluşturabiliyor… Bu özellik çok iyi olmuş diyebilirim.

Legacy Path sistemi de nedir?

Oyunda zafer sistemi baştan sona değişti. Legacy Path (kilometre taşı) Bilim, Askeri, Kültür ve Ekonomi hedeflerini tamamlayarak bir çağın öncüsü veya takipçisi oluyoruz. Eğer herhangi bir alanda hedefleri tamamlarsak altın çağ oluşuyor ve sonraki çağda avantajlı oluyoruz. Her çağ sonunda hem hedefler için mücadele ediyor hem de çağ sonundaki krizlerle mücadele ediyoruz.

Krizler medeniyetinizi etkileyen bonuslar seçmenizi istiyor. Son bir kaç turda onunla mücadele etmek gerekiyor. Kilometre taşlarını geçmeden bir örnek vereyim. Örneğin ekonomi alanında bir hedefiniz varsa yerleşimlerinize kaynak aktarmalısınız. Bu kademe kademe değişiyor. Üçe bölünen 21 parçada kilometre taşı puanı toplamanız gerekiyor. Örneğin son kilometre taşı 20 kaynağın şehirlere ulaştırılması içindi. Bunu hem genişleyerek hem de ticaret yaparak tamamladım. Sırası gelmişken kaynaklardan da bahsedelim. Kaynaklar şehirlere veya kasabalara aktarılabiliyor. Elbette oyunu kilometre taşını tamamlamadan da bitirebilirsiniz. Modern Çağ’da uzaya gönderdiğiniz bir roket ile de bilim zaferini göğüsleyebilirsiniz.

Genel olarak bu sistem başta garip dursa da zamanla alışacağımıza eminim. Çağlar içinde mücadele etme ve her çağda yeni, ayrı bir hikaye sunmasıyla beni kendine çok bağladı.

Oyunda Türk devletleri ve liderleri yer almıyor. Sonradan mutlaka eklenecektir. Bunun yanında İslam dini ve Abbasiler bulunurken İbn Battuta gibi bilgin liderler de öne çıkarılmış. Devlet başkanlarının yanında dünya tarihine damga vurmuş isimler oyunda yer alıyor.

Grafik, animasyon ve ses tasarımı

Saatler süren oynanışın ardından oyunun renk paletine alışamadığımı bir şeylerin ters olduğunu söylemeliyim. Bir karmaşa var gibi hissettiriyor. Yeni nesil bir grafikler, doğa olaylarının etkileyici görünümü oyuna bağlayan bir başka unsur. Liderlerin ve şehir devletlerinin animasyonları ön plana çıkarken şehirlerdeki cansızlık göze çarpıyor.

Erken erişim dahil lansman sonrası ilk günde de oyun performansına yönelik bir sorun yaşamadım. Kasamdan gelen sesi artık sistemimin yaşlılığına vererek stabil bir oynanış elde ettim.

Oyun müzikleri de diğer bazı içerikler gibi az geldi. Bir de tekrara düşen müziklerin kasveti bu konuya bir el atılması gerektiği kanaatini oluşturdu…

Değerlendirme

Açıkçası klasik bir Civ deneyimi beklerken yeni ve sürpriz mekanikler görmek beni oldukça heyecanlandırdı. Lider, medeniyet ve özellikle çağ sisteminin çok iyi temellendirildiğini hissettim. 20 saati aşan deneyimlerim yeni oyunun çok şey vadettiğini gösterdi. Bunun sadece bir başlangıç olduğunu görmemiz gerekiyor. Elbette belki lansman tarihini üç-beş ay daha uzatıp ekstra çağ eklenebilir, oyun başlangıç ayarları düzenlenip harita çeşitliliği arttırılabilirdi, olmadı. Ama bu bir son değil. Sadece başlangıç. Legacy Path sistemi zor. Oyuncuya aktarılırken daha rahat bir arayüz sunulabilirdi. Kaynak yönetimi yine aynı şekilde arayüz sıkıntısı yüzünden başlangıçta oyuncuların gözünü korkutabilir. Ama sistemi anladıktan sonra her oyunda farklı kombinasyonlar için yeni bir tur daha diyeceksiniz!

Detaylarına giremediğim gelenekler, ordu yönetimi, din ve arkeolojik kazı çalışmaları bazı yönleriyle çok eksik görünse de genel değerlendirmemde Civilization 7 seri için yeni bir dönüm noktası olmuş.

Türk oyuncular için 70 doların oldukça fazla olduğunu, diğer sürümlerin ise içerikleri göz önüne alındığında absürt bir fiyatlandırma ile karşımıza çıktığını vurgulamak istiyorum. Türkçe dil desteğinin artık gelmesi gerektiğini de ifade etmeden inceleme yazımı bitirmek istemiyorum.

Son olarak oyunun oynanış açısından çok iyi bir durumda olduğunu ancak arayüz tasarımı olarak biraz daha çalışması gerektiğini söyleyebilirim. 2025 yol haritası açıklandı. Mart ayında ilk büyük içerikleri göreceğiz. Yeni gelişmeleri büyük bir merakla bekliyoruz.

Firaxis Games, bildiği işi yapmış ve evet gerçekten de iyi yapmış!


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


Civilization 7

8.5

Yavuz Bektaşoğlu
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Şubat 2025
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
2425262728  
Login/Sign up