İnceleme

No Man’s Sky

0

İlk çıktığında vaat ettiği oyunu çıkaramayan hatta bu yüzden dolandırıcılıkla suçlanan bir oyun düştüğü yerden kalkıp verdiği sözleri bir bir yerine getiriyor. No Man’s Sky geçmişinin günahlarından sıyrılıp bütün oyun dünyası tarafından adından olumlu bir şekilde bahsedilir hale gelmeyi başarıyor.

  • Hype trenine kapılıp gidenler.
  • No Man’s Sky’ın günahları neydi?
  • Algoritma temelli oluşturulmuş sınırsıza yakın gezegen milyonlarca güneş sistemi
  • Keşfetme temelli oynanış mantığı gerçekten yenilikçi ve keyif verici olmuş
  • Çapraz platform ile arkadaşlarınızla beraber oynayabilir kaldığınız yerden tek başınıza devam edebilirsiniz.
  • 2021 yılı itibariyle hala desteklenen ve yeni şeyler eklenen No Man’s Sky’ın devasa dünyasında kaybolmak isteyeceksiniz.
No Man's Sky

Ufak bir zaman yolculuğu

Hello Games oyun şirketi No Man’s Sky’ı 2014 yılında duyurduğunda hali hazırda küçük iki oyun ve bir adet mobil oyun yapmış, sadece 6 çalışanı olan mütevazi bir şirketti. NMS’ın vaat ettikleriyle birlikte, insanları ilk andan itibaren büyülemiş ve akıllarını başından almıştı. Bunun en büyük nedeni ise vaat ettikleri şeylerin o zamana kadar yapılmamış hatta eşi benzerine rastlanmamış şeyler olmasıydı. Vaat ettikleri yüzünden bütün dünya belki de ilk defa bir hype trenine birlikte binip ilerlemeye başlamıştı. Oyun duyurulduğundan beri insanlar bir an önce oynamak istiyorlar ve bunun için ellerinden geleni yapıyorlardı. Oyunun resmi olarak çıkış tarihi olan 2016 belirlendiğinde tüm oyun dünyası NMS’ın vaat ettiği harika deneyime ortak olmak için hazır ola geçmişti. Tahmin edebileceğiniz gibi her hype’ın sonunda olduğu gibi bundan da insanlar eli boş ayrılmışlardı.

Oyunun ilk halinde kış fırtınası böyle gözüküyordu.

No Man’s Sky’ın günahları

Neydi peki bu oyunun günahları? Aslında buna verilebilecek en kısa cevap oyunun vaatleri yerine getirememesi olacaktır ama biraz konuyu açmak gerekirse oyun duyurulduğunda gösterilen oynanış videosunda seyahat ettiğimiz gezegenler kendi başlarına yaşıyormuş hissettiriyordu. Gezegene adım attığımız anda bizi kendine has bir habitat karşılıyor ve bizi içine çekiyordu. 2016 yılında çıkan oyunda ise bu hissiyat tamamıyla yoktu. Onun yerine bomboş gezegenler arasında dolaşıp durmaktan öteye geçemeyen bir oynanışa sahipti. Oyunun çıkış halinde multiplayer’ın olup olmadığı bile kesin değildi ve insanlar bunun olmadığına oyun çıktıktan sonra farkına vardılar. Evet ellerinde kocaman evrenler, gezegenler vardı ama bu büyüklük yanında kocaman bir yalnızlığı getiriyordu.

Oyunun vaat ettiği E3 Versiyonu

Ne değişti?

Bu aslında oyunun en büyük dönüm noktalarından birine bizi götürüyor. Oyunun yapımcısı Hello Games bu rezalet çıkışın ardından oyunlarını duyurduklarındaki vizyondan asla vazgeçmediler. İşte No Man’s Sky için en büyük donum noktası da bu oldu. Zamanla oyunu oynayan oyuncu sayısı düşmesine rağmen ilk başta duyurdukları ve milyonların hayalini süsleyen oyuna ulaşmak için adım adım ilerleyerek, oyunu güncellemeye ve iyileştirmeye başladılar. Beş yıl içinde oyuna gelen güncellemeler ise; Foundation, Pathfinder, Atlas Rises, NEXT, The Abyss, Visions, the 2.0 BEYOND, Synthesis, Living Ship, Exo Mech, Desolation, ORIGINS, Next Generation and Companions ve son olarak gelen Expeditions. No Man’s Sky bu güncellemeler ile birlikte devasa bir oyuna dönüşmüş durumda.

Bir nevi günahlarından arınan şirket bu sayede hayal kırıklığına uğrattığı çoğu oyuncunun takdirini kazanmayı başardı. Sadece oyuncuların değil oyun dünyasının da bu çabaya karşı kayıtsız kalmadığını söylemek gerek. Her sene büyük ödüllerin çoğunda en çok desteklenen(yani çıkmış oyuna yapılan yenilikler ve kitlesine karşı tutumu) manasına gelen ödüllerin çoğundan adaylık veya bizzat ödülün kendisiyle dönmeyi başarmış bir oyun haline geldi.

Evrende yalnız mıyız?

Bu sorunun cevabını bana soruyorsanız yalnız değiliz. Kesinlikle bu kadar büyük bir evrende en azından bir noktasında yaşam vardır biz sadece onu görecek kadar uzun yaşamıyoruz veya o teknolojiye sahip değiliz. Peki ya sahip olsaydık? Evrenler arası seyahat etmemiz saniyeler sürseydi o zaman tek bir gezegene tıkılı kalır mıydık? Yoksa yıldızlar arasında yerimizi alır ve keşfetmeye çıkar mıydık?

Bu soruları kendinize soruyorsanız veya merak ediyorsanız bunların cevabına ulaşabileceğiniz en yakın deneyimi No Man’s Sky’da bulabilirsiniz. Çünkü oyunda hafızasını kaybetmiş bir şekilde evrenin bir ucunda bilmediğimiz bir gezegende uyanarak maceramız başlıyoruz. Önümüzde öğrenmek ve keşfetmek için bolca zaman var. Gemimizi tamir etmeli ve her şeye dair kafamızdaki sorulara cevap almanın bir yolunu bulmamız lazım.

Keşfetmenin dayanılmaz cazibesi

İnsanoğlunun belki de en çok karşı koyamadığı dürtüsünden biri olan keşfetmek, bu oyunda ucu bucağı olmayan galaksiler arasında dolaşırken sık sık deneyimleyeceğiniz bir his olacak. Çünkü gemimizi tamir ettiğimiz andan itibaren galaksiler arası bir yolculuğa ve gizeme adımımızı atmış bulunacağız.

Oynanış üzerine

No Man’s Sky evrenler arası sandbox bir oyun deneyimi sunuyor. Elinizdeki çok işlevli aletiniz(silah,tornavida,kaynak makinesi, lazer cihazı) aklınıza ne gelirse onu yapabiliyor. Çok işlevli bu alet ile yeri gelecek gerekli materyalleri toplayacak yeri gelecek madencilik yapacak yeri gelecek düşmanlarla savaşacaksınız. Çok işlevli aletimizi gerek oyun içi unsurlar ile gerekse keşif yaparak geliştirmemiz mümkün.

Aletimizin yanı sıra kullanmamız gereken bir uzay gemimiz de mevcut. Bu uzay gemisi aynı çok işlevli alet gibi geliştirmeye müsait biçimde. Daha çok keşif daha çok bilgiyi daha çok bilgi daha çok parayı daha çok para ise daha çok teknolojiyi doğuruyor. Bu vermiş olduğum sırayı takip etmenize gerek yok. İstediğiniz ile ilerleyebiliyor ve geminizi geliştirebiliyorsunuz. Sandbox oyunlarda görmek istediğimiz özgürlük NMS’de fazlasıyla mevcut.

Oyun boyunca bir şeyleri toplayacak onlarla yeni teknolojiler yapacak bu teknolojilerle daha çok keşfetme imkanına sahip olacaksınız. Bu sahip olduğunuz teknoloji ile ana hikayeyi devam ettirirken bir yandan da kendinizi güçlendireceksiniz. Temel olarak bu şekilde ilerleyen oynanışa ek olarak gemi savaşları ve az da olsa silahlı çatışmalar eşlik ediyor.

Keşif iyi güzel de bizim zorluğumuz ne?

Oyunda bize en büyük zorluğu gittiğimiz gezegenlerin doğa şartları veya üzerinde bulunan Sentinel denilen robotumsu yaratıklar sağlıyor. Sayısal olarak düşünürsek daha çok doğa şartlarına karşı zorlandığımızı söyleyebilirim. Karakterimizin sahip olduğu kıyafet ise bu noktada oynanışa yedirilmiş vaziyette. Kıyafetimizin çeşitli koşullardan korunmak için belirli materyallere veya teknolojilere ihtiyaç duymakta. Oyunun temel unsuru olan keşfetmenin önemimi biraz daha perçinleyerek hayatta kalma unsurlarının içine eklemeyi başarıyor.

No Man’s Sky’da base yapma

Böylesine büyük bir evrende insanın oturup keşfettiklerinin keyfini sürmesinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Tam olarak bu noktada ise sandbox oyunlarının vazgeçilmezi olan base kurma devreye giriyor. No Man’s Sky’da base kurmak oldukça kolay tek yapmanız gereken bir gezegene bilgisayar kurup orayı sahiplenmek. Hal böyle olunca birden fazla base kurmak işleri kolaylaştırıyor. Bilgisayarı kurduktan sonra geriye bir tek base’imizi şekillendirmek kalıyor. Hazır panelleri birleştirerek kolayca ve çeşitli şekilde tasarımlar ortaya çıkartabiliyoruz. Gerisi sizin hayal gücünüze kalmış oyunda diğer oyuncuların yaptığı öylesine güzel yerler var ki görünce imrenip kendiniz de yapmak istiyorsunuz. Bu yaptığımız yerleşimlere portal olan her yerden ulaşabiliyoruz. O yüzden bir güneş sistemine gidince oraya base kurmak işlerimizi kolaylaştırabiliyor ve bizi çevrenin olumsuz şartlarından koruyacak bir çatının altında olmak maceramızda soluklanmak için en iyi tercih olabiliyor.

Kzzt-bunu okuyorsan şüphelerini gidereyim-kzzzt

No Man’s Sky’ın online sistemi diğer oyunlardan biraz farklı bunun nedeninin de oyuna sonradan yedirilmesi olduğunu düşünüyorum. Yakın zamandan örnek vermem gerekirse Valheim’de bir arkadaşımız oyunu sunucu olarak kuruyor ve diğer arkadaşlarımız ise ona katılarak onun dünyasında oyunu oynamaya başlıyordu. NMS’de ise bu durum biraz farklı, oyunun bir parçası olmak yerine arkadaşınızın yanına misafirliğe gitmiş gibi hissediyorsunuz. Çünkü ana hikaye görevleri ortak bir şekilde yapılmıyor böyle olunca herkes aynı dünyada kendi macerasını yaşıyor. Bunu gidermek için yakın zamanda yeni bir güncelleme geldi ve arkadaşlarımızla ortak görevler yapabileceğimiz bir oyun modu olan Expedition çıktı. Bu sayede oyunun o misafirliğe gitmiş tadı veren co-op deneyimi bir nebze de olsa azaltılmış oldu.

İstediğiniz zaman diğer oyuncularla buluşabileceğiniz, ticaret yapabileceğiniz ve ortak şekilde görevlere gidip birlikte zaman geçirebileceğiniz bir uzay üssü olan Anomaly (Nexus) mevcut. Anomaly uzay üssünü hikayede belli bir seviyeye geldikten sonra istediğimiz zaman çağırabiliyoruz.

Anomaly (Nexus) uzay üssü

Sonsuzluk ve ötesine

Bu incelemeyi 2021 yılında yaptığımı için kendimi aşırı derecede rahatlamış hissediyorum. Çünkü elimizde oynaması keyif veren bir oyun var. No Man’s SKY keşfedilecek 18 kentilyon dünyasıyla, sahip olduğu çeşitlilikle ve arkadaşlarınızla oynama imkanı sunmasıyla birlikte zaman geçirmek için güzel bir oyun.

Oynanış süresi ise sizin oyundan ne zaman sıkılacağınız ile bağlantılı diyebilirim. Ancak bir süre vermem gerekirse en kötü ihtimalle 60 saat sizi keyifli bir deneyim bekliyor.

Gamepass üyeliğiniz varsa istediğiniz zaman ücretsiz bir şekilde oynayabileceğiniz oyun, satın almak isteyenler için 150₺ gibi makul bir fiyata sahip.

Çapraz platforma izin veren oyun hem Xbox, PS ve PC oyuncuları tarafından ortak bir şekilde oynanabiliyor.

Son zamanlar birlikte oynanacak oyunların patlama yapmasıyla birlikte alternatif bir oyun arıyorsanız No Man’s Sky yıldızların arasında sizi bekliyor. Uzay geminize atlayın ve onu keşfedin.

product-image

No Man's Sky

8.5

No Man's Sky'ın sonsuz sayılabilecek evreninde keşfetmenin keyfine vararak hayatta kalmanın çeşitli yollarını bulun.

Olumlu Yanları
  • Keşfedilebilecek sayısız gezegen
  • İçine çeken oynanış
  • Oyunun atmosferi ve renk paleti
  • Keşfetmenin verdiği tatmin hissi
  • Oyunun sürekli desteklenmesi
Olumsuz Yanları
  • Hikayesi
  • Envanter yönetimi sıkıntı yaratıyor
  • Basit mekaniklerin tekrara düşmesi
Oğuz Kütle
Oyun Günlüğü - 2022

Comments

Leave a reply

Kasım 2024
P S Ç P C C P
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  
Login/Sign up