Oyun değil gerçek: 2 milyon dolar talep eden fidyeciler Insomniac Games’e ait 1,3 milyon dosyayı sızdırdı. Veriler arasında çalışanların bilgileri ve henüz duyurulmamış Marvel oyunları ile ilgili detaylar da yer alıyor.
Insomniac Games veri ihlali ile karşı karşıya
Oyun sektörünün en ünlü ve en çalışkan stüdyolarından Insomniac, son günlerde siber saldırı ve veri ihlali sıkıntısıyla yüz yüze geldi. Hem yakın dönem çıkması öngörülen, hem de uzun dönem oyun projeleri arasında yıllar sonrası için tasarlanan planlar sızdırıldı. Siber saldırı ile ortalığa saçılan dosyalar, internete yayılmaya başladı.
1994 yılında Ted Price tarafından kurulan California merkezli Insomniac Games’deki sızıntı yakın ve uzak gelecek oyun projelerinin yayılmasına sebep oldu. Playstation’a ait Insomniac Games’te yaşanan devasa sızıntı Wolverine de dahil olmak üzere şirketin oyun projelerinin ayrıntılı planları internette yayınlandı. PlayStation’a özel Marvel oyunlarının sürprizleri, bilinmeyenleri ortalığa döküldü.
Insomniac ekibine yapılan siber saldırıda yaşananlar
12 Aralık günü Insomniac Games siber saldırı tehdidi ile karşılaştı. Fidye yazılım grubu olan hacker grubu Rhysida, Sony’nin Insomniac Games stüdyosundan 1,67 terabayt veri yani 1,3 milyondan fazla dosya aldığını ve 2 milyon dolar istediğini duyurdu. Verileri sızdırmamaları için 50 bitcoin isteyen fidye yazılım ekibi tehditlerinden tam bir hafta sonra milyonlarca dosyayı yayınladı. Sızdırılan veriler arasında hem çalışan bilgileri, hem de duyurulmamış oyun içeriklerine dair detaylar var.
Insomniac Games’in sızdırılan dosyalarında neler var?
Sızıntı, oyunlar açısından henüz duyurulmamış Insomniac oyunlarına ilişkin seviye tasarımlarını, karakter çizimlerini ve şirket içi sunumları içeriyor. Fakat sızdırılanlar sadece oyun içeriği ile sınırlı değil. Ödenmeyen fidye sonrası gerçekleşen siber saldırı ile oyun çıkış tarihlerinden, çalışanlarla ilgili vergi ve pasaport gibi önemli ve hassas detay içeren belgelere, şirket içi mesajlardan, oyun planlarına kadar çeşitli önemli veri ne yazık ki yayınlanan dosyalarda yer alıyor.
Siber saldırı ile sarsılan Insomniac Games’in sızdırılan verileri arasında şirketin 2035’e kadar olan ürün programı, duyurulmamış çok oyunculu projeler, Spider-Man oyunları ve yan ürünleri, Wolverine’den sonraki diğer X-Men oyunları için planlar ve yeni IP bilgisi de dahil olmak üzere çeşitli önemli oyun içerikleri bulunuyor. Veriler ayrıca üçüncü bir Spider-Man oyunundan, Venom’a dayalı bir oyundan ve yeni bir Ratchet and Clank oyunundan da içerikleri barındırıyor.
Yani dosyalar, bir dizi duyurulmamış projenin yanı sıra üretim ayrıntıları ve Insomniac çalışanlarına ilişkin kişisel bilgileri de içeren, ayrıca önümüzdeki on yıl ve ötesine yönelik proje yol haritası içeriyor.
Siber saldırının en çok sızdırılanı: Wolverine
Yakın dönem veya uzak gelecek oyunlardan detaylar yer alsa da sızıntının en sürprizi kaçırılanı Marvel’s Wolverine oldu. Karakter çizimleri, test animasyonları, oynanışın ilk aşamaları, karakter ve hikaye ayrıntıları sızdırılan verilere dahil.
Geçen yıl siber saldırıların hedefi GTA 6, bu kez hedef Insomniac Games oldu
Siber suçluların hedefinde geçtiğimiz yıl GTA 6 vardı. Geliştirilme sürecine dair videolar internette sızdırılmıştı. 18 yaşındaki siber casus, Rockstar Games’in ikonik oyunu Grand Theft Audio 6’nın oyun içi görsellerini sızdıran ve 4 milyon dolar talep eden ve kaynak kodunu yayınlama tehdidinde bulunan hacker yargılanmıştı. Insomniac Games ekibinin verilerini sızdıran Rhysida olarak bilinen siber saldırı grubu ile ilgili yaşanacak süreç ise merak konusu.
Insomniac sızıntılarına göz atmak veya bakmamak?
“Spoiler” takip ederek dizi veya film izlemeyi seven oyuncular, sızdırılan oyun içeriklerine ve henüz yayınlanmamış oyunların detaylarına bakabilir. Ama sürprizlerin bozulmasından hoşlanmayan, henüz izlemedikleri ama izlemeyi planladıkları içeriklerde neler olacağını öğrenince hevesi kaçanlar yayılan sızıntılara göz atmaktan uzak durmalı. Elbette sadece sürpriz kaçmasın diye değil, etik ve ahlaki sebeplerle de birçok oyuncu sızıntılara bakmayacağını sosyal medyada dile getiriyor.
Siber saldırı ve sızıntının Insomniac Games’e etkileri
Sanal dünyada prestij edinme hırsı veya bir çeşit güç gösterisi ile oyun dünyası sırların döküldüğü, kaynak kodların sızdırıldığı olaylarla oyunlarda gecikmelere ve değişikliklere neden olabiliyor.
Insomniac Games stüdyosu oyunlarının takipçileri ilerleyen süreçte yaşanabilecek oyun gecikmeleri veya olası değişiklikler ile sızıntılardaki verileri karşılaştırılacak. Sürprizi bozulan, bilinmeyenleri ortalığa dökülen oyunlarda değişiklikler yaşanıp yaşanmayacağını sızdırılan veriler ve Insomniac Games oyunlarıyla ilgili gelen haberler kıyaslandıkça görülecek. Olası gecikmeler çalışkanlığıyla bilinen Insomniac Games ekibini büyük ihtimalle daha hırslı ve daha güvenli oyun üretmeye götürecek.
Comments