Dosya

Çevrimiçi oyun güvenliği nasıl sağlanır?

0

Son zamanlarda yapılan bir ADL araştırması, çevrimiçi oyuncuların yüzde 65’inin en az bir kez siber zorbalık, kötü amaçlı yazılım, DDoS saldırıları, fidye yazılımı gibi siber suçlarla karşılaştığını gösterdi. Şimdi, bunlardan nasıl korunabileceğinizden bahsedelim.

How Do DDOS Attacks Work? - Logsign

Tipik oyuncu profili

DFC Intelligence, 2020’de video oyunu oynayan kişi sayısının 3,1 milyara ulaştığını belirtti. İstatistiklere göre, dünya nüfusunun %40’ı en az bir defa çevrimiçi oyun oynamış. Oyuncuların yaklaşık yarısı bilgisayar oyunlarını tercih ederken, geri kalanı akıllı telefonlarda ve konsollarda oynamayı tercih ediyor.

Online oyunların popülerliği gittikçe artıyor. Örneğin, ABD’de dijital eğlence ve fiziksel oyun arasındaki oran %83’e karşılık %17’dir. Online oyun sektörünün toplam geliri geçtiğimiz yıl 1,3 milyar dolara kadar ulaşmıştır.

Olası saldırılar

Çevrimiçi oyunlarda siber saldırının çeşitli yolları vardır ancak en yaygın ve yıkıcı olanları DDoS saldırılarıdır.

Oyuncular genellikle bu tür saldırıları rakipleri oyundan çıkarmak ve güçlü rakiplerinin oyuna girmesini engellemek için kullanırlar. Ayrıca DDoS saldırıları oyunun oynanışında uzun zamanlı gecikmelere sebep olur ve genel oyun kalitesini düşürür. Sonuç olarak, oyundaki sürekli hatalardan bıkan oyuncular, saldırıdan etkilenen oyun şirketinin rakibini tercih ediyor. Bu tarz saldırılar zamanla oyuncu kitlesini çileden çıkarıp oyunu oynanamaz hale getirebiliyor ve müşteri güveni azaldığı için oyuncu kaybına yol açıyor.

2015’ten 2018’e DDoS saldırılarının sayısı 2,5 kat arttı. 2015 yılında siber saldırganların amacı yeteneklerini göstermekti. 2019 yılına kadar olan sürede siber saldırganlar daha sofistike saldırılar oluşturmaya başladı ve DDOS saldırıları rakiplere karşı etkili bir silah haline geldi. İstatistiklere göre, bu saldırılar aylık oyun trafiğinin %30’unu kapsıyor.

Nexusguard’ın istatistiklerine göre, Aralık 2020’de tüm siber saldırıların %77’si çevrimiçi oyunlar alanında gerçekleşmiştir. Aynı zamanda 2020 yılındaki DDoS saldırılarının sayısının 2019 yılında göre %287 oranında arttığı belirtilmiştir. 

Bu endişe verici veriler, çevrimiçi oyunların 2021’de de hackerlerin ilgisini çekmeye devam edeceğini gösteriyor.

DDoS saldırılarından nasıl korunabilirsiniz?

DDoS saldırılarına karşı koruma sağlamak için VPN kullanabilirsiniz. Saldırganlardan gelen istenmeyen bağlantılar VPN tarafından şifreleme sayesinde engellenecektir.

VPN (Virtual Private Network) | Wiki-Turk

Ayrıca VPN, çevrimiçi oynarken ping’in azalmasını da sağlar. Temel olarak, bir kullanıcı ile oyun sunucuları arasındaki mesafe ne kadar kısaysa, ping olarak bilinen gecikme süresi o kadar azalır. Oynamak için kullandığınız mobil cihaz, bilgisayar veya uygulama oyun sunucuları ile büyük miktarda veri alışverişinde bulunur. Bu sayede kelimenin tam anlamıyla gerçek zamanlı olarak hareket edebilirsiniz. Bu, oyunun kalitesini etkilerken en zorlu ve gelişmiş rakipleri bile geçmenizi sağlar. Bu durumda zafer, kural olarak, oyun sunucusuna fiziken en yakın olan kişiye aittir.

Çevrimiçi oyunların tehlikeleri

Çevrimiçi oyunlarda siber güvenlik ilkelerini göz ardı etmek zorbalık ve şantaj gibi bir çok soruna yol açabilir. Siber saldırganlar oyuncunun bilgisayarına girmek için hesaplarını çalar. Çevrimiçi oyunlarda güvenliği aşmak siber saldırganlar için yeterince kolaydır.

Online Gaming Archives • CloudSigma

Çevrimiçi oyunlarda güvenlik altyapısını tehdit eden riskler üzerine yapılan bir araştırma, siber suçların %73,7’sinin kimlik hırsızlığı ve %20,2’sinin dolandırıcılık amacıyla gerçekleştirildiğini gösteriyor. Temel olarak, halka açık ve şifresiz ortak Wi-Fi ağlardaki oyuncular daha fazla siber tehditle karşı karşıya kalıyor (%54,8).

Yapılan araştırmalara göre, çevrimiçi oyun dolandırıcılığının kurbanlarının kayıpları 100-300 doları bulurken bazı durumlarda 500 dolar ve üstüne çıktığı da görülmektedir.

Çevrimiçi oyunlarda güvenliği nasıl sağlayabilirsiniz?

Çok sayıda siber suç, çevrimiçi oyun oynamaktan vazgeçmek için bir neden değildir. Bu nedenle, internet güvenlik ilkelerine uymanız gerekir.

  • Oyunu indirdiğiniz sitelere dikkat edin. Derecelendirmelerini takip edin, kullanıcı yorumlarını okuyun.
  • Çevrimiçi bir oyuna girdiğinizde, reklamların olduğu afişler göreceksiniz. Bu linkler virüs içerebileceğinden takip etmeniz önerilmez.
  • Bir oyun hesabı açarken gerçek adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi ve yerinizi, ikamet adresinizi belirtmeyiniz. Bir bilgisayar korsanı hesabınıza girmek isterse, kişisel veriler dolandırıcılara yardımcı olacaktır.
  • Oyuna güvenli bir VPN bağlantısı üzerinden giriş yapın, böylece IP adresiniz ağdaki niyetini bilmediğiniz diğer oyuncular tarafından bilinmez.
  • Oyun oynamak için bir ön koşul değilse, asla diğer oyunculardan gelen bağlantıları açmayın.
  • Hesabınıza girmek için eski şifrelerinizi tekrarlamayan, rakam ve harflerden oluşan güçlü rastgele şifreler kullanın.
  • Oyun oynamak için kullandığınız cihaza resmi kaynaklardan anti virüs ve yazılım yükleyin.
  • Veri hırsızlığını önlemek için halka açık bir Wi-Fi bağlantısı kullanmamaya çalışın.

Her oyuncu önce çevrimiçi güvenliğini düşünmelidir. Siber suçluların tuzağına asla düşmemenizi diliyorum. Unutulmaz bir oyun yaşayın!

Çeviri: Özge Güzel

Anastasiia Shkuro
Oyun Günlüğü Yazarı - Hello! Certainly! Anastasiia Shkuro is a journalist who stands for the values of cybersecurity and online freedom expression.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments

You may also like