Daha sene yeni başlamışken Palworld, Nintendo ve oyuncular olmak üzere herkesin ilgisini çekti ve Pokémon oyunlarına olan benzerliği yüzünden Nintendo ile papaz olmayı bile başardı. Ancak Nintendo, ta 1996’dan beridir Pokémon oyunları yapıyor ve çıkan her yeni konsola bir şekilde Pokémon oyunu uyarlıyor.
Palworld, özellikle Nintendo’nun son dönem Pokémon oyunlarının oyuncular tarafından eksik görülmesi sayesinde (ve tabii ki oyunun kara mizah diyebileceğimiz kölelik sistemiyle de) ön plana çıkmayı başardı. Oyundaki yaratıklara “Pal” yerine “Pokémon” demek içten geliyor diyebiliriz.
Peki Nintendo hep kötü denilebilecek Pokémon oyunları mı yapıyordu? Elbette ki hayır! Özellikle 1996 yılında çıkan Pokémon, Red and Blue oyununun 2004 yılındaki remake’i Pokémon FireRed ve Pokémon LeafGreen versiyonları, döneminde çok sevildi ve hala ilgiyle sevilmeye devam ediyor.
Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde benim de saatlerimi gömdüğüm Pokémon FireRed & LeafGreen oyununa birlikte bakacağız!
- Pokémon FireRed ve LeafGreen, Game Boy oyunlarının remastered halidir.
- Nintendo, Pokémon serisini neredeyse 20 yıldır devam ettiriyor.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Nintendo, yıllardan beridir Pokémon serisini her konsolunda devam ettiriyor. En çok el konsollarında yer alan Pokémon oyunlarını yeni çıkacak olan Nintendo Switch 2’de de göreceğimiz kesin.
Pokémon’da, önceki bölümde…
Nintendo, ilk Pokémon oyununu 1996 yılında Game Boy konsoluna özel olarak çıkarttı. İlk olarak Pokémon Red Version ve Pokémon Blue Version olarak iki versiyonu çıktı. Pokémon Green Version, sadece Japonya’da yayımlandı ve dışarıya Pokémon Blue adıyla çıktı.
Daha sonradan 1998 yılında daha gelişmiş olan Pokémon Yellow Version: Special Pikachu Edition veya kısaca Pokémon Yellow adında bir oyun çıktı. Bu üç oyun, Pokémon’un ilk jenerasyon oyunu olarak geçiyordu ve ana merkez Kanto bölgesiydi.
Pokémon Yellow’da karakterimizin seçebileceği tek Pokémon Pikachu’ydu ve atıldığı macera diğer versiyonların hikayesinden farklıydı. Pokémon Fire ve Blue’da ise karakterimizin seçebileceği 3 Pokémon bulunuyordu (Charmender, Squirtle ve Bulbasaur).
Onun dışında Pokémon Fire ve Blue’yu birbirinden ayıran en önemli fark, açık dünyada karşımıza çıkan ve Poké Topu’nda yakalayabileceğimiz Pokémon türleriydi. Bazıları Fire’a özelken bazıları Blue’ya özeldi. Oyunların versiyonlara göre özel Pokémon türlerini barındırması geleneği günümüzdeki Pokémon oyunları için hala geçerli.
Ayrıca Nintendo, ikinci jenerasyon olarak 1999 yılında Pokémon Gold ve Silver versiyonlarını Game Boy Color konsoluna çıkarttı. Pokémon Gold ve Silver, animenin 3-4 ve 5. sezonundan esinlenilmişti, böylece Johto bölgesinde geçiyordu ve o sezonların Pokémonlarıyla hikayesindeki karakterleri bulunduruyordu. Bunun yanı sıra Red, Blue ve Yellow’dan farklı olarak RPG elementleri geliştirilmişti; örneğin bir zaman sistemi vardı ve Pokémon üretme mekaniğine sahipti.
2000 yılına geldiğimizde Nintendo, ikinci jenerasyonun son oyunu olan Pokémon Crystal oyununu Game Boy Color’a çıkarttı. Crystal, Gold ve Silver versiyonlarının gelişmiş versiyonuydu ve yeni hikaye elementleri, karakterin cinsiyetini seçme, grafik iyileştirmeleri ve bug düzeltmeleri gibi eklentiler sunuyordu.
Üçüncü jenerasyon oyunları Pokémon Ruby ve Sapphire, 2002 yılında Game Boy Advance konsoluna çıkış yaptı ve animenin 6-7-8 ve 9. sezonuna odaklandı. Hoenn bölgesinde geçen Pokémon Ruby ve Sapphire’a önceki oyunlardan farklı olarak çifte düello ve kondisyon durumu eklendi.
Üçüncü jenerasyon Pokémon oyunları, 2004 yılının sonlarında çıkan Pokémon Emerald ile sona erdi. Pokémon Emerald, iyi bir oyun olarak geçse bile eleştirmenlerden Pokémon Ruby ve Sapphire versiyonlarına aşırı benzediği gerekçesiyle eksi not aldı.
Remake ile yakalanan Pokémonlar!
2004 yılının başında Nintendo, Pokémon FireRed ve LeafGreen adında iki versiyon çıkarttı. Bu Pokémon oyunu, 1996 yılında çıkan versiyonların remake hali olarak karşımıza çıktı. Nedendir bilinmez, Nintendo Pokémon Blue’yu Japonya dışına yayımlamış olmasına rağmen Japonya içindeki adı olan Pokémon Green’in adını remake için kullandı.
Oynanış olarak FireRed ve LeafGreen, remake’siz hallerini oldukça anımsatıyordu: kuş bakışı kamerayla yönettiğimiz ana karakter Pokémon’unu seçiyor ve sıralı savaş sistemine girip Pokémon avlamaya çalışıyordu. Karakterimizin amacı, Kanto bölgesindeki ligin şampiyonu olmaktı ve bunun için salon liderlerini yenmesi gerekiyordu.
Savaş sekansları aslında görüldüğünden bir tık daha kompleks hale gelebiliyor. FireRed’de toplamda 168, LeafGreen’de de 171 toplanabilir Pokémon var. Ancak elinizde oluşturduğunuz Pokémon grubunun güçlü ve zayıf yönlerini ve seviyelerini hesaba katarak savaşa girmek gerekiyor. Örnek verecek olursam, Su Pokémonları Toprak Pokémonlarına karşı daha üstünler, bu yüzden karşınızda Su Pokémonu varsa elinizdeki Toprak Pokémonu ne kadar yüksek seviyede olursa olsun çok fazla hasar görecektir.
Ana oyunlardan farklı olarak ancak Pokémonlar özel bir yetenek öğrendiklerinde açılan yeni lokasyonlar bulunuyor. Bu lokasyonlara ek olarak oyunun sonlarına doğru ortaya çıkan Sevii Adaları’na gidip oradaki görevleri tamamlamak, Ruby ve Sapphire versiyonlarındaki Pokémonları açmamızı sağlıyor.
Aynı Red ve Blue versiyonlarında olduğu gibi, Pokémon FireRed ve LeafGreen’i birbirinden ayıran özellik vahşi doğadaki toplanabilir Pokémonların farklı olması. Örneğin FireRed’de Ekans’ı yakalayabiliyorken LeafGreen’de Sandshrew’u yakalayabiliyorsunuz. Oyunda ilerlediğiniz bölümlerde karşınıza daha çok çıkan Pokémon tipi değişiyor ancak bunun dışında iki versiyon da tıpatıp aynı.
Bu sayede genel Pokémon oyunları ve bu remake’lerin oynanışının özünün “grinding” olduğunu itiraf etmek gerekiyor. Yani elimizdeki Pokémon’ları geliştirmek için açık dünyada vahşi Pokémonları avlamak ve onları da bünyemize katıp geliştirmek oyunun temel mekaniği. Pokémonlar geliştikçe daha güçlü hallerine evriliyorlar. Bunları zorlayıcı salon ve lig savaşlarına hazır olmak için yapmak gerekiyor, ancak bunlar dışında bir hikaye unsuru bulmak zor.
Pokémon FireRed ve LeafGreen, her şeye rağmen çok ayrı
Bunun asıl sebebinin Türkiye’de yayımlanan Pokémon animesinin ilk sezonunu temel almasına bağlayabiliriz. Indigo Ligi’nden tanıdığımız Profesör Oak, Brock, Misty ve Roket Takımı gibi karakterlerle diyaloğa girmek bile çok eğlenceli. Bu sayede RPG elementlerini güzelce hissettirebiliyor. Ayrıca yine daha çok bilindik olan Pokémonlarla ilgilenmek oldukça eğlenceli.
Bu oyunun müziği de inanılmaz havaya sokan tipten. 20 yıl geçmiş olsa bile hala insanı eğlendirebilen bazen fazla komik olan ses efektleri mevcut. Bu şekilde Game Boy Advance müziğiyle hem eğlendiriyor hem de nostaljik hisler bırakıyor.
FireRed ve LeafGreen’e bakalım neler söylenmiş!
Genel olarak eleştirmenlerden iyi not alan FireRed ve LeafGreen, en çok Ruby ve Sapphire kadar çeşitli olmamasından ve grafiklerinin yenilenmesine rağmen eksik kalmasından eleştirildi.
Oyuncular tarafından oldukça sevilen FireRed ve LeafGreen, ABD’de çıkış yapmasının üzerinden 1 ay geçmeden 1 milyon kopya sattı. 2008 yılında, bu versiyonların neredeyse 12 milyon satış rakamına ulaştığı açıklandı. Hala daha emülatörlerde en çok oynanan oyunlardan biri ama sakın ha Nintendo görmesin.
Palworld, ilk başta yarattığı heyecanı devam ettirebilecek gibi gözükmüyor. Ancak oyuncular arasında eğlenceli bir Pokémon oyunu eksikliğinin olduğu da bir gerçek. Nintendo, son Pokémon oyunlarından ders çıkartmalı ve her ne kadar Nintendo Switch için yayımlanmış olsalar bile Switch’in kapasitesini asla görmezden gelmemeli. Umuyorum ki Nintendo Switch 2 çıktığı zaman çıkartacakları Pokémon oyunu öncekilerden hem grafiksel hem de mekaniksel olarak daha iyi çıkar ki karşılarına bir daha Palworld gibi tehditler çıkmaz.
Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde sizlere Pokémon oyunları tarihinden bahsedip Pokémon FireRed ve LeafGreen versiyonlarını hatırlattığım için mutluluk duyuyorum ve günlüğü burada kapatıyorum. Hepsini toplamayı unutmayın!