0

Infamous serisi ve Ghost of Tsushima oyunlarından tanıdığımız Sucker Punch’ın Sly Cooper adındaki hırsız bir rakun sayesinde ünlü olduğunu biliyor muydunuz? Peki Sucker Punch’ın Sly Cooper sayesinde Sony’le olan yayıncılık anlaşmalarının başladığını, daha sonradan başka işlere odaklanmak istedikleri için Infamous serisine yöneldiklerini biliyor muydunuz?

Evet, gerçekten de hepsi Paris’teki bir hırsız rakunla başladı, şu anda da PC’de Tsushima’yı kurtarmaya kadar gidiyor. Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde sizlere Sly Cooper and the Thievius Raccoonus oyununu tanıtırken biraz da Sucker Punch’ın hikayesinden bahsedeceğim. 

Sly Cooper and the Thievius Raccoonus, Oyun Günlüğü ekran görüntüsü 4
Sly Cooper and the Thievius Raccoonus

Ne kadar eski bir oyun olursa olsun Sly Cooper serisinin sevenleri hala çok fazla. Kendine has mizah tarzını ve görselliğini beğenen, Sly Cooper ile büyüyen birçok oyuncu 5. bir oyunu bekliyorlar!

Sucker Punch, Sly Cooper ile şahlandı!

1997 yılında Microsoft’ta çalışan bir grubun buradan ayrılıp bir firma kurmasıyla ortaya çıktı Sucker Punch. 1999 yılında Nintendo 64 için çıkan ve ilk oyunları olan Rocket: Robot on Wheels oyununun yayıncılığını Ubisoft üstlenmişti, çünkü Nintendo onları reddetmişti. Rocket: Robot on Wheels, çok popüler ve çok satan bir oyun olmasa da eleştirmenler tarafından sevilen bir oyun oldu.

Yani Sly Cooper 2002 yılında PS2 için çıkış yapmadan önce, Sucker Punch’ın sadece bir oyunu vardı. Sonrasında Rocket: Robot on Wheels’ın sevilmesinden güç alarak Sly Cooper’ı yaptılar ve yayıncılık için Sony’nin kapısını çaldılar. Bu şekilde günümüzde devam edecek olan Sony ve Sucker Punch işbirliği kurulmuş oldu, üstüne Infamous serisi ve Ghost of Tsushima gibi oyunlarla da bu birlik şahlandı.

Peki bu rakunun özelliği ne?

Bazı bölgelerde Sly Raccoon olarak da bilinen Sly Cooper, büyük hırsızlardan çalan usta hırsız rakun ailesinin son üyesi. Sekizinci doğum gününde, hırsızlardan çalma uzmanlığını barındıran aile yadigarı Thievius Raccoonus isimli kitap artık onun olacakken Fiendish Five adındaki bir grup kötü adam evine baskın düzenler ve Sly Cooper’ın ailesini öldürür. Aynı zamanda kitaptaki sayfaları birbirleri arasında bölüşüp kaçarlar.

Yetimhanede kendisine kaplumbağa Bentley ve domuz Murray eşlik eder ve bu üçlü Cooper Gang adında hırsızlardan çalan bir çete olurlar. Bentley, teknik ve strateji işleriyle ilgilenirken Murray, Sly’ın kaçması için aracı hazır bulunduran bir şofördür. Sly Cooper’ın amacı, ailesinin intikamını almak ve aile yadigarı kitabın sayfalarını geri bulmaktır.

Sly Cooper and the Thievius Raccoonus, Oyun Günlüğü ekran görüntüsü 1
Sly Cooper and the Thievius Raccoonus

2002 için oynaması çok eğlenceli

Konu hırsızlık olduğunda tabii ki oyunun gizlilik mekaniklerinden bahsetmek kaçınılmaz oluyor. Özünde Sly Cooper, gizliliği baz alan bir platform oyunu. Yukarıda bahsedilen 5 kötü adamın bölgelerine girip düşmanlara görünmeden ilerlemek gerekiyor. Düşmanlar eğer Sly Cooper’ı görürlerse alarm çalıyor ve bölüm bitiyor. 

Sly Cooper, ucunda kanca olan bir sopa taşıyor ve bu sopayla düşmanları tek seferde alt edebiliyor. Bu sopayla ayrıca çevreyle etkileşime girerek bazı mekanizmaları aktive edebiliyor ve tırmanmak için kancanın ucunu kullanabiliyor.

Boss savaşları daha çok platform yapmaya dayalı ve oldukça basit, ama birbirinden farklı. Özellikle bir boss savaşı ritim oyunu gibi, doğru zamanda doğru tuşa basmanız gerekiyor ve böylece boss’u geçmiş oluyorsunuz. Başka bir tanesinde jetpack ile savaşıyorsunuz!

Sly Cooper and the Thievius Raccoonus, Oyun Günlüğü ekran görüntüsü 2
Sly Cooper and the Thievius Raccoonus

Yaratıcılığın ve eğlencenin adresi: Sly Cooper

Sucker Punch, Sly Cooper ile özellikle yaratıcılığını ve mizah tarzını konuşturuyor. Sly Cooper, takım arkadaşları ve Thievius Raccoonus kitabının parçalarını çalan kötü adamlar, hepsinin karakteri ve diyalogları o kadar eğlenceli ki insanı güldürüyorlar. Öyle ki, ara sahnelerin çizgi film gibi olması, Sly Cooper oyun serisinin televizyon dizisi olarak bile öne çıkabileceğini gösteriyor. Sony’nin 2017 yılında böyle bir planı vardı, ancak sonrasında ne olduysa gerçekleşmedi.

Ayrıca Sly Cooper müziğiyle ön plana çıkıyor. Atmosfer müzikleri ve özellikle boss savaşlarındaki müzikler o kadar iyi ki, insanı gaza getirme konusunda çok iyi olduklarını düşünüyorum.

Sly Cooper oldukça sevildi, ama…     

Eleştirmenler tarafından genel olarak iyi puan alan Sly Cooper, 1 sene içinde 400 bin satış rakamına ulaşıp 2003 yılında Sony’nin “Greatest Hits” koleksiyonunda yer almayı başardı. Eleştirmenler Sly Cooper’ın tasarımlarını, oynanışını, oynanışının akıcılığını ve hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap etmesini övdüler, ancak oyunun kısalığını ve kolaylığını eleştirdiler.

Sly Cooper serisi; 2004 yılında Sly 2: Band of Thieves, 2005 yılında Sly 3: Honor Among Thieves isimli oyunlarla devam etti. Uzun bir süre seriden bir haber alınamamıştı, ancak 2011 E3 konferansında yeni bir Sly Cooper oyunu duyuruldu ve 2013 yılında bu oyun Sly Cooper: Thieves in Time adında PS3 konsollarına çıkış yaptı. Geliştiriciliğini Sucker Punch yerine Sanzaru Games tarafından yapıldı, yüksek satış rakamına ulaştı ve eleştirmenler tarafından yine sevildi.

Ancak özellikle Sucker Punch’ın başka serilere ve oyunlara ağırlık vermek istemesinden ötürü Sly Cooper serisi rafa kaldırıldı. Zaten 2005 yılında çıkan üçüncü oyundan sonra farklı işlere imza atmak istediğini belirten Sucker Punch ekibi, Infamous serisiyle ve 2020 yılında çıkacak olan Ghost of Tsushima oyunuyla Sly Cooper’ı neredeyse tamamen rafa kaldırmış oldu.

Bildiğiniz üzere Ghost of Tsushima, bu ay PC platformuna geliyor. Ben Director’s Cut versiyonunu PS5’te oynarken çok eğlenmiştim, PC’de herhangi bir port sorunu olmazsa PC oyuncularının çok beğeneceğine eminim. Ancak unutmamak gerekir ki Ghost of Tsushima’yı yapan firmanın ilk adımları, Sly Cooper’dan geçiyor…

Nostalji Günlüğü’nün bu bölümünde sizlere Sly Cooper serisini tanıttığım için mutluluk duyuyor, bir sonraki bölüme kadar günlüğü kapatıyorum. Herkese iyi oyunlar!


Tuana Seda Hürmen
Oyun Günlüğü Yazarı