Sanal gerçeklik aksesuarları piyasaya çıktıklarından beri oyunlarla etkileşim yeniden tanımlandı. Oyunların yapılışından oynanışına kadar her şeyi değiştirdi. Şimdi bu değişikliklere beraber bakalım.
Grand View Research tarafından hazırlanan bir rapora göre, oyun endüstrisine yönelik sanal gerçeklik cihazlarının satışları 2019 yılında 11,56 milyar dolara ulaştı. Marketsandmarkets’e göre geçen yılın sanal ve artırılmış gerçeklik geliri 15,3 milyar dolardı. Aralık 2020’de oyuncular 598 milyondan fazla VR cihazı satın aldı. 2027 yılına kadar VR birimlerinin sayısının 2020’ye kıyasla %30,2 oranında artması bekleniyor. Sanal gerçeklik aynı zamanda çevrimiçi oyunlara olan talebi de artırıyor. Ancak oyunlaştırma teknolojileri aynı mı kalacak?
Pazar ilişkilerinin sanal cepheleri
Sanal gerçeklik aksesuarları piyasaya çıktıklarından beri oyunlarla etkileşimi yeniden tanımladı. Artık oyuncular sanal bir ortamda 3D animasyonlu karakterleri kolayca oluşturabilirler. Etkileşimli donanım ve yazılımla doldurulmuş gadget’lar, oyuncuyu gerçeklikten uzaklaştırarak yaratılmış bir dünyanın ortasına bırakır.
VR kaskı, kafaya takılan bir ekran, kelimenin tam anlamıyla oyunun gerçeklerine dokunmanızı sağlayan bir kostüm ve sanal oyunların daha iyi anlaşılması için eldivenler, bilgisayar oyunları dünyasından uzak bir insanı bile kayıtsız bırakmayacak seviyede. Aslında, tüm bu maddi nesneler, fiziksel deneyim ile sanal gerçeklik arasındaki çizgiyi bulanıklaştırıyor. Ama ne yazık ki şu anda sadece 24 ülkede VR unsurları piyasada ve gelişmekte olan ülkelerdeki oyuncular bir kask veya sanal gerçeklik gözlüğü ile yetinmek zorunda kalıyor.
Son beş yılda yatırımcılar, oyunlar için sanal gerçeklik cihazlarının geliştirilmesine, diğer dönemlere göre %43,5 daha fazla yatırım yaptı. Sonuç olarak, oyuncuların unutulmaz bir deneyim yaşayabilecekleri ve aynı zamanda kendilerini gerçek hayattan soyutlayarak sanal bir oyunun dünyasına dalabilecekleri kafeler ve eğlence parkları ortaya çıkıyor.
“Bulutların” arkasına saklanmak ister misin?
Sanal gerçeklik, bulut oyunları için bir talep yarattı. SaaS, PaaS ve IaaS gibi güvenli platformlar arasında denge kurarak oyuncular artık güçlü donanım satın almak için para harcamak zorunda değil. Uzun vadede bu, kullanıcıların giderek yüksek kaliteli oyunları bütçelerine uygun ekipmanlarla oynayabilmelerini sağlayacak.
Teknolojiden anlayan oyuncular için artık bir sınır yok gibi görünüyor. Diyelim ki VPN’in ne olduğunu öğrendiniz ve programı oynadığınız cihaza yüklediniz. Sanal bir özel ağ, sizi yalnızca oyun endüstrisinde yaygın olan DDoS saldırılarından (sistemi başarısızlığa uğratan) korumakla kalmaz, aynı zamanda sizinle oyun sunucuları arasındaki ping mesafesini azaltır, bu da harekete geçme kararınız ve oyundaki hareketiniz arasındaki gecikmeyi azaltır. Bu, bir avantaj elde ettiğiniz ve rakibinizi yenmek için her şansınız olduğu anlamına gelir!
Yeni yarışma formatı
Sanal gerçeklik, oyun dünyasının en heyecan verici bölümlerinden biri olan e-spora ivme kazandırdı. Video oyunları, monitörü bir savaş alanına dönüştürür. Fortnite, Dota2, Counter Strike Global Offensive, oyuncuları sanal sporlara katılmaya, bir hayran kulübü oluşturmaya ve izleyicilerin dikkatini bir tür rekabete çekmeye motive ediyor. Ve pandemi sırasında toplu etkinliklerin yasaklanması göz önüne alındığında, sanal oyun yavaş yavaş gerçek yarışmaların yerini alıyor.
Çeviri: Özge Güzel