Dijital oyun piyasasının gelişimine bağlı olarak oyun müzikleri de gelişti. Melodilerden, senfoni orkestralarına kadar gelişen süreci Super Mario’dan FIFA’ya oyun müzikleri geçidinde anlattık. Gelin şimdi oyun müziklerinin serüvenini birlikte keşfedelim…
- Oyun müzikleri ilk başlarda basit melodiler şeklindeyken, sektörün gelişimine bağlı olarak çeşitlendi.
- Bilinen ilk örnek ise 1980 yılında Namco’nun piyasaya sürdüğü Rally-X oyunu ile Pacman’in de müziklerine imza atan müzik yapımcısı Toshio Kai’ye ait.
- Super Mario, Assassin’s Creed, FIFA, Hitman ve PES kullanılan tema müzikleri ile ilk akla gelenlerden.
- Yüzlerce parça ile Guinness Rekorları’na giren oyunlar da var.
Şarkılar, melodiler akılda kalıcı olmalı. Oyuna motive etmeli kullanıcıyı. Kulak tırmalayan bir melodi sadece sesini kısarak oynamaya yol açar ve bu alışkanlıkla güncelleyip sevilesi melodiler yerleştirseler bile önyargıyla sesini kısarak başlanacaktır büyük ihtimalle oyuna. Doğru seçimler o kadar önemli oyun ve müzik birlikteliğinde.
Müziğin oyuna etkisi
İşitsel hafızada şarkıyı önce hatırlayıp sonra o şarkının bütünleştiği oyunu ve oyun hamlelerini zihinden geçirmek mümkün. Çoğunluğun seveceği müzikleri herkese hitap eden oyunlara enjekte etmek oyunun en kıymetli tamamlayıcılarından. Aksi takdirde bezdirebilir de, ses kıstırabilir hatta oyuna olan motivasyon ateşinin üstüne bir kova su döküp söndürebilir, unutulmaz ve oyunla bütünleşen bir etki de bırakabilir. Oyun sektörünün büyüyüp gelişmesiyle oyun müziği sektörünün de paralel olarak ilerlemesi müziklerin oyun ve oyuncular üzerindeki etkisini açıkça ortaya koyuyor. Ek olarak, çeşitli üniversitelerde oyun müziklerinin oyuncular üzerindeki davranışsal etkileri hakkında analizlere yer verilmekte.
Video oyun fon müziğinde ilkler
Çip Müzik (Chiptune) ismiyle bilinen 8 bit müzik çalışmaları aslında ilk 1951’de kaydedildi, 1975’de ise bu müzik türü Gun Fight oyunu ile oyuncularla tanıştırıldı. 1978 senesinde arka fon olarak kullanan ilk oyun yine Taito’dan, yine Gun Fight gibi Tomohiro Nishikado elinden çıkan müzik ile Space Invaders oldu. Oyuncu puan kazanıp uzaylı yendikçe ve lazer topuyla puan kazandıkça oyunun müziği de hızlanıyordu. Arka fonda sürekli yer alan fon müziğine ilk örnek 1980 yılında Japonya merkezli Namco’nun yayınladığı Rally-X. Müzik sektörüne bile ilham olmuş oyun Pacman’in de tema müziğine imza atan Toshio Kai’ye ait olan melodi oyun süresince tekrar eden basit bir ritim içeriyordu, fakat inanılmaz akılda kalıcı ve oyunla bütünleşmişti.
Müzikleriyle rekor kıran oyun: GTA 4
Müziğin oyunlara eşlik eden sürükleyici deneyimine efsanevi bir örnek, GTA serisinin unutulmaz interaktif radyo istasyonları. Grand Theft Auto, serinin dördüncüsü ile en uzun oyun arka plan müziklerine sahip olarak Guinness Rekorları’nda yerini aldı. 2008’de Rockstar Games’in yayınladığı GTA4, 2010 yılında 340 parça ile tarihe geçti.
Dünden bugüne popülerleşen oyun müziği dünyası
Milyonların çocukluğunun unutulmaz bıyıklısı Süper Mario’nun şarkı ismini bile belki bilmeden melodisi hemen hatırlanan fon müziği piyanist Koji Kondo’dan.
Klasikleşmiş oyunda vuruşlar, atlamalar, zıplamalar ve fırlatma gibi çeşitli eylemler için kullanılan ses efektleri neredeyse müziğin bir parçası haline gelip, şüphesiz oyuncuları oyuna teşvik etmekteydi. 5 saatlik Super Mario müziğinin milyonlarca izlenme oranına sahip oluşu da müziğin oyunu ölümsüzleştirme becerisini kanıtlıyor.
İlk grafikli macera- RPG oyununda Link isimli vatandaşın kaçırılan Zelda’yı kurtarma yolundaki serüvenlerini ele alan The Legends of Zelda’nın da müzikleri de aynı titiz piyaniste, Koji Kondo’ya emanet ve yine çok akılda kalıcı bir örnek. Oyunda temaya önem vermenin geri dönüşü de oynamayı çoktan bırakanların dahi melodiyi hemen hatırlayabilmeleriyle oyunu efsaneleştirmede rol oynayan bir başarıya götürüyor. Mevcut zamanda oynanmasa da bazı oyunlar, melodisi hatırlandığında ömrü uzuyor ve belki oyunu bile yeniden hatırlatma görevi üstleniyor.
Satırlara sığmayacak boyuttaki sayısız video müzik örneklerinden atlanmaması gereken bir tanesi de Assassin’s Creed serisinin müzikleridir.
Assassin’s Creed denilince akla gelen kıymetli bir isim ise oyun sektörüne sayısız müzik kazandırdı: Jesper Kyd. Kyd, Mortal Kombat X: Generations’dan Hitman’e, Borderlands’den Assassins’s Creed’e çeşitli oyun müziğine imzasını atarak sektörün müzikle olan profesyonel ve önem verilen bağını gösterdi. Oyuncuların gönlünde Kyd öyle bir yer edindi ki, henüz yayınlanmamış ve yapım aşaması sürecindeki bir oyunun tema müziklerinin onun eseri olduğu duyurulsa piyasaya daha fazla oyuncu çekerek çıkar dedirtiyor. Bu, müziğin oyun dünyasına muhteşem etkisi.
10-15 yaşında oynadığı oyunların melodileriyle müzik zevki büyüyüp gelişen sayısı hayli fazla. Bir çırpıda en az 5 şarkı sayabilmek işten bile değil. PES 2015 ile bayıla bayıla dinlenip ve oyunla bütünleşen American Authors şarkısı “Best Day Of My Life” oyun müzik dostluğuna iyi örnektir, esasen FIFA VE PES seçimleriyle müzik kullanımına verilen önemde en önde gelenler. PES oynadığı, FIFA müziklerine tutulduğu andan sonra aynı oyunun diğer yıllardaki müziklerini dinleme merakına düşüverenler ise dijital oyunların müzikle insan hayatına dokunuşuna başlıca somut örnek.
Comments