Dosya

Tüm zamanların en iyi dövüş oyunları

0

Oyun Günlüğü olarak tüm zamanların en iyi dövüş oyunlarına göz atıyoruz. Listemizde öne çıkan dövüş oyunlarını sizin için sıralıyoruz. Kısa özetler halinde sunduğumuz listemiz çok uzun… Ek paketlerden bazı oyunlar özelinde bahsetsek de hepsini eklemedik. İşte tüm zamanların en iyi dövüş oyunları…

En iyi dövüş oyunları

Mortal Kombat serisi

PlayStation salonlarına gittiğimizde oynadığımız ilk üç oyundan biri olan Mortal Kombat, John Tobias ve Ed Boon tarafından yaratılan, önceliği video oyunlar olan bir medya franchise’dır. Midway Games tarafından 1992 yılında hayat bulan bu marka, Midway’in iflası sonrası kendisi ve markanın oyunlarını geliştiren ekiple beraber film camiasından tanıdığımız Warner Bros. Entertainment’ın himayesine girmiştir. Mortal Kombat: Songs Inspired by the Warriors adlı bir müzik albümü, hem filmler arasından finansal olarak en başarılısı hem de serinin hayranlarınca kült olan Mortal Kombat (1995) adlı film, Brady Games tarafından üretilen oyun kartları gibi diğer medya öğeleri markanın elini güçlendirmektedir.

Mortal Kombat 2

Orijinal Mortal Kombat, Midway Games tarafından 13 Ekim 1992 yılında oyun salonlarına ve birkaç ev konsollarına ilk çıkışını yaptı. Onu 1993 yılında devam oyunu, artırılmış bir liste ve daha gelişmiş oyun mekanikleriyle Mortal Kombat 2 takip etti. Şimdiye kadar serinin ev konsollarıyla bağlantısını sağlayan yayıncı koltuğunda Acclaim Entertaiment oturuyordu. 1993- 95 yılları arası oyunun farklı konsollara portlanmasıyla uğraşıldı. 

Mortal Kombat 3, 1995 yılında oyuncular ile buluştu. Oyun için iki önemli güncelleme yayınlandı: bunlardan en önemlisi aynı yılın sonunda çıkan Ultimate Mortal Kombat 3, bağımsız bir güncelleme olarak oyunu oyun salonlarıyla buluşturdu. Ertesi yıl Mortal Kombat Trilogy çıkış yaptı.

Mortal Kombat 4

1997 yılında Mortal Kombat 4 piyasaya çıktı, serinin önceki grafik kullanımı dijitalleştirilmiş 2D yerine 3D grafikler kullanıldı. Devam zamanında Windows, Nintendo 64 ve PlayStation için portlandı. Oyun, aynı zamanda serinin son oyun salonlarına çıkan oyunuydu. 1999’da Dreamcarts için güncellenmiş versiyonu Mortal Kombat Gold çıkarıldı. 

Seri, Mortal Kombat: Deadly Alliance ile beraber sadece konsolları hedef almaya başladı. Aynı zamanda bu oyunla beraber oyunlara numara vermek yerine alt başlık kullanımına geçildi. İlk olarak 2002 yılında PS2, Xbox ve GameCube için yayınlandı. Orijinal Game Boy Advance Port of Deadly Alliance’a ek olarak, 25 Ağustos 2003’te Mortal Kombat: Tournament Edition adlı ikinci bir sürüm yayınlandı. Oyun olumlu eleştiriler aldı. “Sarkmış MK serisini canlandıran oyun” olarak nitelendirildi. Ek olarak oyun başka maceralar peşinde koşmak için ayrılan John Tobias’ın olmadığı ilk ana oyundur. 

Devam oyunu Deception, 2004 yılında içerisindeki mini oyunlarla oyunculara sürpriz yaparak bizlerle buluştu. Oyun aynı şekilde PS2, Xbox ve GameCube için yayımlandı. Önceki oyundaki Konquest modundan oldukça farklı olan Deception’daki aynı isimli mod, zayıf seslendirmesi yüzünden beğenilmezken, oyun birkaç yayınca yılın dövüş oyunu seçildi. Deception, Unchained adıyla PS Portable konsoluna 2006 yılında portlandı. Aynı yıl Deception’ın devamı ve kendi özel dövüşçümüzü yaratabildiğimiz Mortal Kombat: Armageddon PS2, Xbox ve Wii için piyasaya sürüldü. 

2008 yılında DC Comics ve Mortal Kombat serisi arasında kanonik olmayan bir çapraz dövüş oyunu olan Mortal Kombat vs. DC Universe, PS3 ve Xbox 360 için piyasada boy gösterdi. Ertesi yıl GamePro tarafından yapılan bir ankette, seçmenlerin %21’i Mortal Kombat’ı en sevdikleri dövüş oyunu serisi olarak seçti ve Street Fighter ile Tekken’den sonra üçüncü sırada yer aldı. 

Serinin dokuzuncu oyunu, Mortal Kombat adıyla bilinen yeniden yaratma, eski Midway Games şimdiki NetherRealm çalışanları tarafından PS3 ve Xbox One için 2011 yılında yapıldı. 2012 de PS Vita ile 2013 de Windows’a taşındı. Her oyunun artık özelliği olan indirilebilir içerik seriye bu zamanda dahil edildi. 

Almanya’da her Mortal Kombat oyunu, çıkışından 2015’e kadar on yıl süreyle yasaklandı. Mortal Kombat (2011) Güney Kore’de de yasaklandı ve Avustralya’da Şubat 2013’e kadar yasaklandı. Ertesi yıl en son Ultimate Fighting Championship’in ( UFC) Bantamweight bölümünde yarışan Amerikalı eski bir profesyonel karma dövüş sanatçısı Frankie Edgar, Mortal Kombat’ı önerdi. Ona göre Street Fighter’dan daha güzel bir seriydi. 

2015 yılında Mortal Kombat: X PS4, Xbox One ve Windows için yayınlanmakla beraber numaralandırma tekniğine geri dönüş oldu. Devam oyunu Mortal Kombat: 11, 2019 da PS4, Xbox One, Nintendo Switch ve Windows için yayınlandı. 

Mortal Kombat: 11′ in devamı ve serinin ikinci defa yeniden yaratılan hali eylül ayında 1, takısı ile piyasaya sürülmesi bekleniyor. Oyun Mortal Kombat: 11′ de tanrılığa ulaşan Lui Kang’ın yarattığı New Era zaman çizelgesinde geçiyor. İsteyenler aşağıdaki resmi fragmanı izleyebilir.

Mortal Kombat 1 duyuru fragmanı

Yaş kısıtlaması nedeniyle oynanış görüntüleri Youtube harici hiçbir sitede yayımlanamamaktadır.


Ek bilgi olarak: Unchearted ve The Last of Us serileriyle tanıdığımız Naughty Dog’un kurucuları Andy Gavin ve Jason Rubin, bir zamanlar dövüş oyunlarının furyasından etkilenerek adını Way of the Warrior koydukları bir oyun yapmışlardı. Ancak oyun çıkışı zamanında başarısız oldu ve basit bir Mortal Kombat klonu olarak görüldü…


Injustice serisi

Her ne kadar metnin Mortal Kombat kısmını noktalamış olsak da, NetherRealm Studios ile yolculuğumuza devam ediyoruz. Az önce sizlere bahsi geçen stüdyonun Warner Bros. tarafına ait olduğunu söylemiştim. Aynı şekilde DC adlı film yapım şirketi de yine Warner Bros. çatısı altında bulunmaktadır, ve şirketin süper kahramanları ile süper kötüleri içeren çizgi roman döneminden beri gelişen, geniş ve popüler bir evrene sahiptir. Daha önce Mortal Kombat karakterleri ile DC Evreni’nin karakterlerinin karşı karşıya kaldığı bir oyundan bahsetmiştim. Bu seri ise sadece DC karakterlerine odaklanan oyunlar içerir. Serinin çıkış sebeplerinden biri de stüdyonun kendini Mortal Kombat ile sınırlandırmak istememesidir. Serinin yönetmeni, Mortal Kombat serisinin yaratıcısı Ed Boon iken, serinin tüm oyunları Unreal Engine 3 ile geliştirilmiştir.

Seri hikaye olarak, paralel evrendeki Super Man’in kötüleşerek Joker ile birlikte otoriter bir rejim kurmaları sonucu bu rejime karşı gelen Batman’in hikayesini işliyor.

İlk oyun Injustice: Gods Among Us, 2013 yılında oyuncuların beğenisine sunuldu. Oyun 2.5 boyutlu bir ortamda geçiyor: karakter modelleri ve arka planlar üç boyutlu grafiklerde işlenirken, karakterler iki boyutlu bir alanda savaşmakla sınırlandırılıyordu. Çıktığı ay Amerika Birleşik Devletleri ve Birleşik Krallık’ ta en çok satan oyun oldu. Oyun ayrıca 2013 yılında “En İyi Dövüş Oyunu” dalında birçok ödül kazandı. İlerleyen zamanlarda Ultimate Edition adlı genişletme paketi yayınlandı. Aynı yılın Ocak ayında Tom Tayler tarafından oyunu ele alan çizgi roman dizisi yayınlandı. Oyun eleştirmenlerden ve oyunculardan pozitif tepkiler aldı.

Serinin asıl parlayan yıldız oyunu Injustice 2‘dir. Oyun Mayıs 2017’de bizlerle buluştu ve tüm zamanların en iyi dövüş oyunlarından biri oldu. İlk çıkış konsolları PS4 ve Xbox One iken; Kasım 2017′ de Windows in piyasaya sürüldü. Oyun, karakterlerin görünüşlerini özelleştirmek ve yeteneklerini ve istatistiklerini değiştirmek için kullanılabilecek kostüm parçaları ile ekipmanlarla ödüllendiren bir ganimet düşürme sistemi olan Gear System adlı yeni bir özellik sunuyordu. Kıdemli Yapımcı Adam Urbano, dövüş oyununun RPG benzeri bir ilerleyişe sahip olmasını Midway Games’in tarih olmadan önce düşündüğünü söylemiştir. Nisan 2017 tarihinde yine Tom Tayler tarafından oyunu ele alan çizgi roman dizisi yayınlandı. Oyun içeriğin bolluğundan ve karakter özelleştirme seçeneklerinin çokluğundan övgüler aldı.

Mortal Kombat serisi birçok e-spor etkinliğinde boy gösteren, oyuncuların favori oyunlarından biriydi. Ancak NetherRealm Injustice serisi ile meşgul olduğundan 2012 yılından 2018 yılına kadar Mortal Kombat etkinliklerde kendini göstermedi.

Açıkçası bu metni yazarken arka planda The Dark Knight’ı tekrar izliyordum. Öyle coşkuya geldim ki Joker ile Batman’in kafasına kafasına vurmak için oyun konsolunun başına oturdum.

Brawlhalla

2014 yılında PAX East’te duyurulan ve aynı yılın Kasım ayında Açık Beta’ya açılan Brawhalla adındaki bu oyun 2017 yılında, 83 Metacritic ortalamasıyla, Blue Mammoth Games tarafından piyasaya sürülmüştür. İlk olarak macOS, PS4 ve Windows’a ücretsiz şekilde çıkan oyunun, ertesi yıl firmayı Ubisoft’un alması sonucu, yayıncı koltuğuna Ubisoft geçerken, aynı yıl Xbox’a çıkan oyuna, Assasins Creed’den en sevilen karakterlerden biri olan Ezio ve Rayman karakterleri eklenmiştir. 2 yıl sonra iOS ve Android sistemlere çıkış yapan oyun, 2020 yılında 20 Milyondan fazla oyuncuya ev sahipliği yapmaktaydı. 2023 Nisan ayı itibariyle 34 karakterle çıkış yapan oyun 58 karaktere ulaşmakla beraber bu yıl oyun 100 Milyon oyuncuya ev sahipliği yapmaktadır.

Bir açık sayesinde, Steam başarımları sistemine sahip tüm oyunlar arasında toplam 8 milyon 646 bin 824 oyuncuyla oyunun 24. sırada olduğunu öğrenmiş olduk.

Super Smash Bros. serisi

Proje, Masahiro Sakurai ve gelecekte Nintendo CEO’su olacak Satoru Iwata’nın Hal Laboratory’de çalıştıkları zamanda Dragon King: The Fighting Game üzerinden yaptıkları bir prototiple başladı. Serinin her oyunun yönetmeni olan Sakurai, ev konsollarında kafasındaki atmosferi yakalamak için oyuna Nintendo karakterlerini dahil etmeyi düşündü ve düşündüğünü gerçekleştirdi. İlk oyunda hepsinin Nintendo karakteri olduğu sadece 12 karakter varken, ilerleyen oyunlarda liste arttırıldı ve üçüncü taraf oyunların karakterleri oyuna alındı. Örneğin serinin son taksidi Ultimate’de Street Fighter, Final Fantazy ve Sonic the Hedgehog karakterleri vardır. Sakurai 20 Ekim 2022 tarihinde hala elinde bulunan Dragon King: The Fighting Game prototipini göstererek Super Smash Bros. ile aralarındaki farkları gösterdi.

Serinin ilk oyunu, az bir bütçe ve kısıtlı zamanla sadece Japonya’da, 1997 yılında Super Smash Bros. 21 adıyla çıkış yaptı. Ancak daha sonra elde ettiği başarıyla dünyaca popüler oldu. Onu 2001 yılında GameCube’e çıkan ve çıktığında en çok konsolda satan oyun olan Super Smash Bros. Melee izledi. Daha önce Japonya dışında hiçbir oyunu yayınlanmayan fantazi, taktiksel strateji türündeki oyun serisi Fire Emblem’in karakterleri de oyunda vardı.

2008 yılında Super Smash Bros. Brawl Wii için çıkışını yaptı. 6 yıl sonra serinin dördüncü oyunu Super Smash Bros. Nintendo 3DS ve Wii U için çıkış yaptı. Serinin ilk el konsoluna çıkan oyundu.

Serinin günümüz son taksiti Super Smash Bros. Ultimate, 2018 yılında Nintendo Switch’te boy gösterdi. Çıkışını oyuncular kutlamalarla karşıladı.

Resmi olarak Nintendo ve geliştiriciler kabul etmese de üçüncü kaynaklara göre 1995 yılında Namco’nun yayınladığı dövüş oyunu The Outfoxies, serinin ilham kaynaklarından biridir.

Tekken serisi

Bloklar, atışlar, kaçışlar ve yer dövüşü içeren oyun sistemi ile bir rakiple göğüs göğse çarpışmaya odaklanan Tekken serisi, Sega’nın Virtul Fighter’ına cevap olarak Namco aracılığıyla çıkış yaptı. Fikir terk edilene kadar önceki adı Rave War idi. Oyuncular, turnuvayı kazanarak şirketi ele geçirmek için haraket eden karakterlerle Mishima Zaibatsu ev sahipliği yaptığı King of Iron Fist Tournament üzerinden hikayeye etki eder. Seri daha sonra kombolar ve özel hareketler getirdi ve karakterler aynı zamanda ara arenalarda görünebildi. 54.6 Milyon satış adetiyle tarihin en çok satan üçüncü video serisi olması vardır.

Namco, rakibi Sega’nın oyunun önüne geçmek için kendi oyununu üretmek istedi. Bunun için Virtul Fighter ekibinden insanlar getirdi. Bunlardan en önemlisi Tekken’in başında bulunan Virtual Fighter tasarımcısı Seiichi Ishii idi. Namco’nun dövüş oyunu serisi Tekken‘in ilk oyunu 1994 yılında oyun salonlarına çıkarken ilk PlayStation konsoluna çıkan oyun oldu. Namco, şirketin 50. yıl dönümünü kutlamak için PS2 konsoluna NamCollection derlemesinin bir parçası olarak orjinal Tekken’i yeniden piyasaya sürdü.

Serinin devam oyunu 1995 yılında Tekken 2 ibaresiyle, 16 eski 8 yeni karakter ile piyasaya çıktı. Oyunun PS portu oyun salonlarına çıkan versiyonun aksine her karakter için benzersiz CGI sonları ve Hayatta Kalma, Zamana Karşı Saldırı, Takım Müsabakası, Alıştırma modu gibi çok sayıda mod içeriyordu. Ticari olduğu kadar kritik bir başarıydı ve 40 bin Arcade ile 4.5 Milyon PS kopyası ile en çok satan PS oyunlarından biri oldu. Birçok tüm zamanların en iyi dövüş oyunları listesinde yer aldı. Oyun ek olarak PS3, PS Portable ve ZeeboNet aracılığıyla Zeebo için de mevcuttur.

Tekken 3 1996 yılında 10 açık, 13 kilitli karakter ile piyasaya sürüldü. 35 bin Arcade ve 8.36 Milyon PS kopyası ile büyük başarı sağladı. Tekken Force adlı yeni bir beat’em up modu ve bonus olarak Tekken Ball modları vardı. 3 yıl sonra serinin yan içeriği Tekken Tag Tournament piyasaya sürüldü. Oyun önceki iki oyunun System 11’i aksine Namco System 12 donanımıyla piyasaya çıkan oyun oldu.

Önceki oyunların aksine daha koyu tarafta bulunan Tekken 4, 2001 yılında PS2 ve oyun salonları için 6 yeni gelen en fazla 23 karakter ile piyasaya sürüldü. Ertesi yıl A New Century of Fighting güncellemesi yayınlandı. Serinin en zayıf halkası olarak kabul edilir, ancak atmosferi, yenilikçiliği ve detaylara verdiği özenle son yıllarda oldukça övüldü.

4’ün arkasından gelen, 7 yeni savaşçı ve Jin’in ikinci kişiliği Devil Jin dahil olmak üzere seçilebilecek 32’ye kadar karakterli serinin beşinci oyunu 2004 yılında oyun salonlarına ile 2005 yılında PS2 için raflarda boy gösterdi. Serinin yönetmeni Katsuhiro Harada’nın 1 yıllık kitaplarla geçen macerası sonrası seriye döndüren oyundur. İlerleyen zamanlarda oyun oynanışta çoğunlukla denge değişikliklerine sahip olan Tekken 5.1’e yükseltildi ve daha sonra 2005’te piyasaya sürülen ve daha sonra Tekken: Dark Resurrection olarak PS Portable ve PS3’e taşınan Tekken 5 : Dark Resurrection güncellemesini aldı. Oyun içi para birimiyle satın alınan aksesuarlar, giysiler ve diğer estetik öğelerle karakterleri kişiselleştirme özelliğine sahip serideki ilk oyundur.

İlk System 357 donanımına sahip Tekken 6, 2006 yılında oyun salonları için yayınlandı. İlerleyen zamanda Bloodline Rebellion altyazılı güncelleme alırken, 2009 yılın PS3, PS Portable ve Xbox 360 için çıkış yaptı. Seride ilk defa yabancı bir konsola oyun geliştirildi. Oyun 3.5 Milyon kopya satışı yapmakla beraber PS3 için yan ürünleri Tekken Tag Tournament 2 ve Soulcalibur V çıktı. Geliştirici ekip animasyonların öncekilerin aksine “hareket halindeyken iyi görünmesi” için çalıştı.

Seride ilk kez Unreal Engine 4 ile geliştirilen Tekken 7, 2015 yılında piyasaya sürüldü. 2 yıl sonra güncellenmiş Arcade sürümü olan Tekken 7: Fated Retribution, Rage Arts ve Power Rush mekanikleri ile beraber Haziran ayında Xbox One, PS4 ve Windows için yayınlandı. Oyun 2022 yılıyla beraber 10 Milyon satış yapmıştır. Devam oyunu Tekken 8 geliştirme aşamasındadır.

Tekken 8 Announcement Trailer | PS5 Games

Yapılan bir anlaşma sonucu Arika, 6 Ocak 2023 ile beraber geliştirici ortağı olmuştur.

EA Sports UFC serisi

Her ne kadar seride EA takısı bulunsa da, önceleri dönemin UFC başkanı Dana White bir UFC oyunu geliştirmek için EA Sports’a ilk gittiğinde reddedildiğinden aralarında “çatışma” çıktı. Bunun üzerine UFC, isim haklarını THQ’ye verdi. Bilmeyenler için, günümüz THQ Nordic’i ile THQ’nün isim haricinde bir bağı yoktur. THQ’nün oyunlardaki başarısı ve UFC’nin dünya genelinde marka değerinin artışı EA’i bu tarz oyunlar yapmaya teşvik etti.

Zamanında oyun satışlarında 1 Milyar Barajını geçen THQ’nün iflası sonrası fırsatı gören EA bilinmeyen miktarda parayla marka haklarını alırken, ilk oyunu 97 karakterle (DLC’ler hariçtir) 2014 yılında EA Sports UFC adıyla çıkardı. Onu takiben ikinci oyun 250 karakter, çeşitli oyun modları, değiştirilebilen dövüş kuralları; tekmeler, yumruklar, kıskaçlar, teslimiyetler gibi gerçekçi dövüş mekanikleri ve oynanabilir hem erkek hem de kadın karakterle 2016 yılında çıkışını yaptı.

EA Canada aracılığıyla 2018 yılında, önceki oyunun kapak yüzünde olan Conor McGregor yüzüyle, üçüncü oyun çıkışını yaptı. Oyun, diğer EA Sports oyunlarında da olan kazanmak için öde sistemi yüzünden eleştirildi ve alay edildi. RPM Tech’i ilk kullanan oyunlardan biri de bu oyundu. RPM Tech, EA Sports tarafından geliştirilen ve karakter hareketlerini daha doğru bir şekilde temsil eden bir motora verilen addır.

2020 yılında serinin son taksiti EA Vancouver aracılığıyla, oyunculara gülümseyerek çıkış yaptı. Seride EA Canada adını kullanmayan tek yapımdı. Oyunda daha gelişmiş Real Player Montion Teknolojisi kullanıldı. EA ayrıca oyun içerisinde yorum yapmaları için Daniel Cormier ve Jon Anik’i işe aldı. Önceki oyunlar için yorum yapan Joe Rogan , video oyunlarında seslendirmeyi sevmediği için geri dönmedi.

Serinin ilk iki oyunu, özellikle de THQ tarafından yayınlanan, önceki UFC oyunlarından sönük kaldığından eleştirildi. Tek iyi başardıkları oyunculardaki görsel tatminlikti. Ancak serinin son iki oyunu oynanış olarakta istenilen seviyeye çıkınca serinin parlayan yıldızları oldular. Serinin tüm oyunları Ignite motoru ile geliştirilmiş iken, tüm oyunlar sadece PS4 ve Xbox One’da boy gösterdi.

UFC 4 Official Gameplay Trailer

Açıkçası bu oyun serisini listeye almamın sebebi listeyi tamamen süper kahramanlardan ve fanstasik karakterlerden doldurmak istemeyişim, araya yüksek prodüksiyonlu gerçeği taklit eden yapımlar koymak isteyişimdir.

Street Fighter serisi

Listeyi ağır bir topla bitirmek istedim: 2018 yapımı Ready Player One filminde kendi karakterleri olan Street Fightger, 1987 yılında Takashi Nishiyama ve Hiroshi Matsumoto tarafından Capcom çatısı altında hayat bulmuş bir medya franchise’dır. Şimdiye kadar Capcom, Dimps (ana seri), ve Arika (EX serisi) tarafından geliştirilen bu seri, Haziran 2023 itibariyle dünya çapında 50 milyon adetlik satışı ile 500 bin arcade biriminin de dahil olduğu toplam 12.2 milyar ABD Doları ile tüm zamanların en çok kazanan oyun serilerinden biri ve tüm zamanların en iyi dövüş oyun serilerinden biri olmuştur.

Seri içerisinde o kadar çok başlık ve alt başlık bulunduğundan sizlere hepsini ayrı ayrı özetler halinde anlatacağım.

Asıl seri

1987 yılında Capcom tarafından oyun salonları için piyasaya sürülen ilk oyun, 5 farklı ülkeden 10 savaşçıya karşı turnuva müsabakasına girecek Ryu’nun hikayesini konu alıyordu. Oyunda rakiplerinizle standart yumruklar ve tekmelerinizin yanında özel hareketlerinizi kullanarak konuşuyorduk. Oyunun popülaritesinin artması oyunu birçok konsola ve MS- DOS gibi dönemin popüler bilgisayarlarına portlanmasını sağladı. Sekizinci nesil konsollar ve Windows için oyun, Street Fighter 30th Anniversary Collection’da bulunmaktadır.

Devam oyunu Street Fighter 2, önceki oyunun popülaritesini kullanmak için birin devamı olarak gösterilen bir beat ’em up oyunu Final Fight’ın 1989 yılında çıkışının başarısız olması sonucu Final Fight’ı geliştiren ekip tarafından 1991 yılında piyasaya sürüldü. Oyun, başarısıyla selefini geride bırakmakla beraber Street Fighter ismini multimedya markasına çevirdi. Serinin ilk güncellemesi Street Fighter 2: Champion Edition olarak bu zamanda yayınlandı. Serinin en gözde ve en çok oynanan oyunudur.

Street Fighter 3, birçok farklı alt serilerin oyunları sonrası nihayet CPS3 donanımıyla 1997 yılında piyasaya sürüldü. Önceki oyunun, Ryu ve Ken hariç, karakterlerinden temizlenen oyun, ”Süper Sanatlar” seçimi ve yeni savuşturma özellikleri ile beraber geldi.

Japon sumi- e resimlerinden ilham alan 3D görselleri olan ve kronolojik olarak iki ile üçün arasında yer alan Street Fighter 4, Londra’da düzenlenen Capcom Gamers Day etkinliğinde tanıtıldıktan sonra 2008 yılında piyasaya çıkış yaptı. Ertesi yıl PS3, Xbox 360 ve Windows için bir ev sürümü yayınlandı.

2020 yılında aldığı güncelleme ile toplam 46 karakteri olan Street Fighter 5, 4 yıl kadar süreyle ne diğer alt serilerden ne de ana seriden bir oyun gelmedikten sonra 2016 yılında PS4 ve Windows için özel olarak çıkış yaparken platformlar arası oynamaya izin veren bir sistemi vardı.

Serinin son Street Fighter 6 geçtiğimiz günlerde, 2 Haziran 2023 tarihinde, Windows, PS4, PS5 ve Xbox Series X/S için çıkışını yaptı. Oyun, MT Framework’ün halefi olan ve önceleri sadece Resident Evil 7 için geliştirilen RE Engine ile geliştirilmekle beraber içerisinde bir macera moduyla sizleri beklemektedir.

Street Fighter EX Serisi

Street Fighter 2 oyununda, bir zamanlar Elden Ring’in yapımcısı Hidetaka Miyazaki’nin de bu sıfatla bulunduğu, planlamacı olarak görev alan Akira Nishitani’nin kurmuş olduğu Arika ile Capcom’un ortaklıkları sonucu, 1996 yılında Street Fighter EX adını verdikleri oyunu PS tabanlı ZN- 1 donanımı için piyasaya sürdüler. Oyun, dövüş serisinin kadrosunu ve Arika’nın yarattığı ve sahip olduğu kadroyu içeriyordu. Ertesi yıl karakter listesini genişleten bir üst sürüm Street Fighter EX Plus kendini gösterirken, ek özellikler ve karakterlere sahip Street Fighter EX Plus Alpha aynı yıl PlayStation için piyasaya çıktı.

Seri ikinci oyununu ZN- 2 donanımı için 1998 yılında piyasaya sürdü. Özel kombinasyonlar ve geniş karakter listesi olan bu oyunun üst sürümü 1999’da Street Fighter EX2 Plus olarak piyasaya merhaba derken, PS için bir EX2 Plus bağlantı noktası aynı yıl çıkış yaptı.

Serinin devam taksiti, 2000 yılında PS2’nin lansman oyunu olarak piyasada boy gösterdi. Bu oyunda bir takım sistemi, tek oyuncuya karşı üç rakip modu ve Ace karakterini paramızla geliştirip özelleştirebildiğimiz bir sistem vardı.

Arika’nın sahip olduğu karakterler daha sonraları şirketin diğer oyunlarında tekrardan yumruklarını salladılar. Arika’nın sahip olduğu ilk kadroyu barından ve Nmaco tarafından yayınlanan atari oyunu Fighting Layer’in ruhani devamı 2018 yılında Fighting EX Layer olarak piyasaya çıktı.

Street Fighter Crossover (Geçiş) Serisi

İçerisinde Marvel ve Capcom karakterlerinin yer aldığı, 2021 yılı itibariyle 10 milyon adet satış yapan Marvel vs. Capcom serisi; ilk oyunu Street Fighter 2 EX Plus ile aynı yıl piyasaya giren, rakip firma SNK Playmore ve Capcom karakterlerinin yer aldığı SNK vs. Capcom serisi; 2012 yılında PS3 ve Xbox 360 için piyasaya çıkan içerisinde Street Fighter ve Tekken serilerinin karakterlerini içeren Street Fighter X Tekken oyunu; yapımı yılan hikayesine dönen, Bandai Namco Entertaiment tarafından 2010 yılından beri çıkarılması beklenen, Tekken ve Street Fighter karakterlerini içeren Tekken X Street Fighter oyunu; 2008 yılında oyun salonları ve Wii için çıkış yapan, Tatsunoko Production tarafından üretilen çeşitli anime serilerinin karakterleri ile Capcom karakterlerini barındıran Tatsunoko vs. Capcom: Ultimate All- Stars oyunu gibi çeşitli oyun ve serileri içeren seriler ve oyunlar bütünüdür. Serinin başlangıcı, 1996’da yayınlanan Marvel lisanslı bir oyunu olarak görülse de seri, temelde Capcom’un 1994 yılında çıkardığı diğer şirketlerin ve kendi mülklerinin karakterlerini içeren lisanslı oyunlara dayanır.


Tayga Kaan GÜMÜŞ
Oyun Günlüğü Yazarı
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Aralık 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  
Login/Sign up