Dosya

Tüm zamanların en iyi strateji oyunları

1

Oyun Günlüğü olarak tüm zamanların en iyi strateji oyunlarına göz atıyoruz. Listemizde öne çıkan strateji oyunlarını sizin için sıralıyoruz. Kısa özetler halinde sunduğumuz listemiz çok uzun… İki kategoride yaklaşık 51 oyuna bakıyoruz. Ek paketlerden bazı oyunlar özelinde bahsetsek de hepsini eklemedik. İşte tüm zamanların en iyi strateji oyunları…

  • Oyun Günlüğü’nün tüm zamanların en iyi strateji oyunları önerilerini sıralıyoruz.
  • Gerçek zamanlı strateji oyunları temel dinamiklerinden vazgeçmiyor. Age of Empires ile başlıyoruz ve efsaneler serisi ile devam ediyoruz.
  • Sıra tabanlı strateji oyunları Civilization serisi ile büyük bir sıçrama yakaladı. Total War’ın yeri çok ayrı, Humankind’a da yer verdik.
Total War Three Kingdoms

Strateji oyunlarını temelde iki kategoriye ayırdık: Gerçek zamanlı ve sıra tabanlı… Gerçek zamanlı strateji oyunlarında mücadele, temelde taktiksel inşa ve savaş üzerinde gerçekleşiyor. Seri halinde çıkan oyunlar ise yeni nesil donanımlarla çeşitlense de temelde aynı yapı üzerinde devam ediyor.

En iyi strateji oyunları

Age of Empires tüm dünyada türünün önüne geçen nadir oyunlardan biri oldu. Sıralamamıza Age of Empires ile başlıyoruz. Gerçek zamanlı stratejinin temellerinin işlendiği oyun 28 Ekim 2021’de çıkan yeni oyunuyla büyük ses getirmeyi daha başardı. Age of Empires 4 anlık oyuncu sayısında serinin diğer oyunlarını geçmeyi başardı. (SteamDB verilerine göre en yüksek 73.928 sayısına ulaştı.) AoE4 başarılı bir oyun mu? Tartışıldı… Ama rakamlar başarıyı resmiyete dökmeye yetti.

Gelin şimdi önce öne çıkan gerçek zamanlı strateji oyunlarına göz atalım.


Gerçek zamanlı strateji oyunları

Bu kategoride gerçek zamanlı strateji oyunlarına göz atacağız. Tabii ki önceliğimiz Age of Empires serisi olacak. Oyunlar hakkında sayfalar dolusu bilgi aktarılabilir ve incelemeler yapılabilir. Ancak bizim amacımız bu efsane oyunlara bir göz atmak…

Not: Oyunlara eklemeler yapılacaktır. (Paradox serisi gibi… ) Yorumlarınızı bekliyoruz.


Age of Empires serisi

Age of Empires serisinin ilk oyunu 26 Ekim 1997 yılında çıktı. Yeniden düzenlenmiş sürümü ise 12 Haziran 2017’de duyuruldu ve 20 Şubat 2018’de yayınlandı. 31 Ekim 1998’de ilk genişleme paketi The Rise of Rome ile altın versiyona yükseldi. Ensemble Studios tarafından geliştirilen ve Microsoft tarafından da piyasaya sürülen oyunda, Taş Devri’nden Demir Çağı’na dek süren bir zaman ele alındı.

Age of Empires serisinin ikincisi olan Age of Empires 2 ise 1999 yılında Microsoft Windows ve Mac OS için satışa çıkarıldı. 24 Ağustos 2000’de The Conquerors ile başlayan ek paket serüveni, The Forgotten, The African Kingdoms, Rise of the Rajas, Definitive Edition (The Last Khans), Lords of the West ve 10 Ağustos 2021’de çıkan Dawn of the Dukes ile devam etti. Oyunun seride çok özel bir yeri var ve strateji severler tarafından 20 yılı aşkındır oynanıyor.

Age of Empires 2

Seriye özellikle grafikleriyle çağ atlatan ve oyun mekanikleriyle de ayrışan Age of Empires 3 oldu. Serinin üçüncü oyunu 18 Ekim 2005’te piyasaya sürüldü. The WarChiefs, The Asian Dynasties ile genişleyen oyun, Definitive Edition versiyonuyla oyuncuları sevindirdi. AoE3, United States Civilization paketi ve The African Royals ek paketiyle büyümeye devam etti.

Age of Empires 4 ise serinin öze dönüş oyunu oldu. Bu kadar ilgi görmesinin sebebi belki de eski oyun mekaniklerine dönüş oldu diyebiliriz. Oyun Günlüğü Age of Empires 4 inceleme yazımıza göz atabilirsiniz. Oyun gelişmiş grafik motoruyla ve benzersiz hikaye anlatımıyla büyük bir ivme yakalamış durumda. Serinin son oyununun gelecek güncelleme ve ek paketlerle daha da güzel yerlere geleceğine inanıyoruz.

Age of Empires serisi bu dört oyun dışında bir de Age of Mythology ile piyasada adından söz ettirdi… Mitolojik olaylar ve karakterlerin yer aldığı oyun zamanına göre grafik performansı ile de göz doldurmuştu.


Command & Conquer serisi / Red Alert – Generals

1985 yılında Brett Sperry ve Louis Castle’ın ortaklaşa kurduğu, merkezi Las Vegas, Nevada’da bulunan Westwood Studios tarafından geliştirilen gerçek zamanlı bir strateji (RTS) video oyunu serisi Command & Conquer, strateji oyun tarihine adını altın harflerle yazdırmayı başarmıştır.

1992 yılında geliştirdikleri ilk RTS oyunları Dume 2‘yi piyasaya çıkaran Westwood, 1998’de Electronic Arts tarafından devralındı ve 2003’te kapatıldı. Command & Conquer serisi eski stüdyodan devam eden ekiple yoluna devam etti.

1995’te Command & Conquer: Tiberian Dawn olarak da bilinen Command & Conquer serisinin ilk oyunu çıktı. Oyun 2009 yılına kadar 30 milyon kopya satmayı başardı. 96’da strateji oyunları arasında oldukça popüler olan Red Alert çıktı. Bu yıl Command & Conquer – The Covert Operations ve Command & Conquer: Red Alert tüm dünyada çıkışını yaptı.

Command & Conquer: Red Alert

97’den 2000’lere kadar Red Alert serisinin yeni paketleri de çıktı. 2000’de serinin yeni oyunu Command & Conquer: Red Alert 2 çıktı.

Command & Conquer serisinin bir diğer efsane oyunu Command & Conquer: Generals ise 2003 yılında çıktı. Oyun 90 kuşağının vazgeçilmez strateji oyunlarından biri oldu. Yine aynı yıl Command & Conquer: Generals – Zero Hour ek paketi çıktı.

2007’de Command & Conquer 3: Tiberium Wars, 2008’de Command & Conquer: Red Alert 3 ve 2010’da Command & Conquer 4: Tiberian Twilight çıktı.

Seri son yıllarda durağanlaştı ve 2018 yılında mobil oyunu Command & Conquer: Rivals çıktı. Remake’lerin popülerleşmesiyle 2020 yılında Command & Conquer Remastered Collection piyasaya sürüldü.

Command & Conquer: Generals hayranlarının büyük bir merakla beklediği Generals 2 ise iptal edildi. Microsoft Windows’un video oyun stüdyosu Victory Games tarafından geliştiriliyordu. İptal edilen oyunda, Frostbite 3 motorunu kullanacaktı.

Umarız bir gün yeni bir Generals oyunuyla karşılaşırız!


Rise of Nations

Gerçek zamanlı strateji oyunu sıralamamıza 20 Mayıs 2003’te çıkan Rise of Nations ile devam ediyoruz. Hala çok sevilen ve çok ayrı bir yeri olan oyunun Rise of Nations: Extended Edition sürümü 13 Haz 2014’te çıktı. Big Huge Games’in geliştirdiği oyun Microsoft Game Studios’un yayımcılığıyla piyasaya sürüldü.

Oyun mekanikleri yönüyle çok kuvvetli ama neden bir devam oyunu gelmedi hala düşündürücü… Hareketli sınırlar, şehir gelişimleri, araştırma ve çağ sistemi Rise of Nations’ı benzersiz kılan yönlerden.

Rise of Nations

Cossacks serisi

Gerçek zamanlı strateji oyun serisi Cossacks, dört milyon satış rakamını aşarak tüm zamanların en çok satan oyunlarından biri… Geniş haritası ve binlerce asker ve işçi birim sayısıyla diğer strateji oyunlarından ayrılıyor.

Ukraynalı video oyunu geliştiricisi GSC Game World tarafından PC için geliştirilen Cossacks: European Wars 2001’de piyasaya sürüldü. 2002’de ise serinin en çok oynanan oyunu Cossacks: Back to War çıktı.

Cossacks 3

2005’te Cossacks II: Napoleonic Wars ile seri yeni şeyler denese de tutmadı… 2006’da Cossacks II: Battle for Europe çıktı yine beklenen ilgiyi görmedi. 2016 yılında tam on yıl sonra çıkan Cossacks 3 ise serinin hayranlarının yoğun ilgisiyle karşılaştı. Cossacks: Back to War’ın remake versiyonu gibi olan oyun seriye bir şey katmadı sadece yeni nesil performans ve grafik iyileştirmeleri aldı.


Company of Heroes serisi

Strateji oyunları kurgusal olmalarının yanında aynı zamanda da tarihi dönemlere ışık tutuyorlar. Company of Heroes serisi de İkinci Dünya Savaşı’nda geçiyor. Oyun mekanikleri Generals ve Red Alert’a benzese de kendine has bir tarzı var.

Diğer strateji oyunlarına nazaran yeni nesil bir seri olan Company of Heroes, ilk ve ikinci oyunuyla büyük bir topluluk oluşturdu. Serinin üçüncü oyunu ise bir kaç ay önce duyuruldu. Yıkım sahneleri ve birim detayları, etkileyici animasyonlarla birleşti mi tam bir savaş atmosferi yaşıyorsunuz.

2006 yılında çıkan Company of Heroes, Kanadalı video oyun stüdyosu Relic Entertainment tarafından geliştirildi. Serinin ikinci oyunu Company of Heroes 2‘de 2013 yılında piyasaya sürüldü. Company of Heroes 3‘ün ise 2022 yılında çıkması bekleniyor.

2010 yılında Company of Heroes Online duyuruldu ve beta sürümleri yayımlandı ancak proje 2011 yılında rafa kaldırıldı.

Oynaması oldukça kolay olan seri, mekanlarla kurduğunuz taktik ve stratejilerle size has bir oyun deneyimi sunuyor. Serinin son oyunu Company of Heroes 3’ün hikayesinde ise farklılık göze çarpıyor. Total War oyunlarından alışık olduğumuz harita üzerinden sıra tabanlı oyun deneyimi üçüncü oyunun bu kısmına gelecek.

Yeni nesil grafikerlikleriyle Company of Heroes 3 çok şey vadediyor.


Stronghold serisi

Firefly Studios tarafından geliştirilen, 2001 yılında Take 2 Interactive ve Gathering of Developers tarafından PC ve Mac için yayımlanan Stronghold, uzun yıllar bir efsane olarak var oldu. İlk oyunun ardından 2005’te Stronghold 2 ve 2011’de de Stronghold 3 çıktı. Ancak bu oyunlar, oyuncuların beklentisini karşılamadı…

Nihayet 9 Mart’ta tüm dünyada erişime açılan Stronghold Warlords, efsane serinin güçlü bir temsilcisi oldu. Özüne dönen oyun, oyuncuların da beğenisini kazandı. Yeni DLC ve güncellemelerle oyun geliştirilmeye devam ediyor. Oyun Günlüğü Stronghold Warlords incelememize göz atabilirsiniz.

Stronghold Warlords

Stronghold serisi yapısı itibariyle aynı zamanda kaynak yönetimi oyunları kategorisine de giriyor. Yine aynı şekilde Anno serisini de bu kategoride değerlendirebiliriz.


Anno serisi

Strateji ve tarihi şehir simülasyonu Anno 1800 ile yıldızı daha da parlayan Anno serisi, kendine has oyun yapısıyla özel bir oyuncu topluluğuna sahip. Kaynak yönetimi oyunları arasında belki de bir köşe taşı olan oyun, Sanayi devri döneminde kurgusal bir dünyaya sahip. 16 Nisan 2019’da Ubisoft tarafından yayımlanana Anno 1800, Blue Byte tarafından geliştirildi ve DLC ve güncellemelerle büyümeye devam ediyor. Oyun şu ana kadar 3 sezon paketi içinde 10 DLC’ye sahip…

Anno serisinin öne çıkan oyunlarını şöyle sıralayabiliriz. Anno 1800, Anno 1404 ve Anno 1701.

Anno 1800

İlk Anno oyunu 1998 yılında Anno 1602 ile başladı. 2002 yılında Anno 1503 ile devam eden seri Anno 1701 ile büyük bir başarı elde etti. 10 milyon Euro’luk bir bütçeyle 2006 yılına kadar üretilen en pahalı Alman oyunu oldu.

2009 yılında çıkan Anno 1404 ile seri grafik ve mekanik anlamda ciddi bir gelişme yaşandı. Son kara birliklerinin olduğu Anno oyunu olarak kayıtlara geçti. Oyuna 2010 yılında Venedik paketi eklendi.

2011 yılında tarihi Anno serisi konsept değiştirdi ve modern ve fütürist bir havaya büründü… Serinin diğer oyunlarına göre çok fazla ilgi görmeyen Anno 2070 çıktı. 2015 yılında ise yine aynı yapıda Anno 2205 çıktı ancak o da yeterli ilgiyi görmedi.

Anno 1800 ile devam eden seri strateji oyunları arasında özel bir yere sahip.


Sıra tabanlı strateji oyunları

Sıra tabanlı strateji oyunlarının bu kategorisinde iki seri ve bir oyun öne çıkıyor. Önceliğimiz Total War serisi olacak ve daha sonra da Civilization serisine ve nihayet bu sene çıkan Civ serisine de alternatif olan Humankind’dan bahsedeceğiz.

Not: Bu bölümdeki oyunları da daha sonra çeşitlendireceğiz.


Total War serisi

Creative Assembly tarafından geliştirilen sırasıyla Electronic Arts (2000–2001), Activision (2002–2004) ve Sega (2005–günümüz) tarafından yayımlanan Total War serileri sıra tabanlı strateji oyunlarında çok özel bir yere sahiptir. Tur tabanlı olarak da ifade ettiğimiz oyun serisi, detaylı siyasi, ekonomi ve askeri seçeneklere sahip. Ulus yönetiminden aile ağacına, teknoloji ağacından ordu yönetimine kadar pek çok detay var.

İlk Total War oyunu 2000 yılında çıkan Shogun: Total War‘dır. 2002’de çıkan ikinci Total War oyunu ise Medieval: Total War, Orta Çağ eski dünyasına odaklanmıştır. 22 Eylül 2004’te çıkan Rome: Total War ise serinin en gözde oyunlarından ilkidir. Roma döneminden tekrar Orta Çağ dönemine geçen oyun 2006 yılında efsaneleşecek bir yapımla geri döner. Medieval II: Total War, 1080 ve 1530 yılları arasındaki dönemde geçer…

Empire: Total War

Seride ciddi anlamda bir devrim sayılabilecek oyun ise Empire: Total War ile gerçekleşti. Deniz savaşları ve geniş dünya haritasıyla etkileyici bir yapım ortaya çıktı. 4 Mart 2009’da çıkan oyun 18. yüzyılda geçer. (1700-1799) Oyunda, 13 oynanabilir devletin yanında 60 adet devlet bulunur.

26 Şubat 2010 yılında yayımlanan Napoleon: Total War ise daha küçük bir haritayla oyuncuları karşılaşa da dönemin sistemleri göz önüne alındığında etkileyici grafiklere sahiptir. Napolyon dönemine odaklandığımız oyunda Osmanlı’nın belli bir kısmı bizi karşılar ve oyun genel olarak oyuncuları çok memnun etmemiştir.

Total War: Shogun 2

16. yy. Japonya’sında geçen Total War: Shogun 2 ise gelişmiş özelliklere sahiptir. 15 Mart 2011’de çıkan oyun geniş bir Japonya haritasına sahiptir. Amacımız Shogunluğu ele geçirip tüm Japonya’ya hakim olmak… 23 Mart 2012’de çıkan Fall of the Samurai senaryosu ile oyun daha önce hiçbir Total War oyununda bulunmayan demir yolu, sahil mevzileri ve Gatling silahına kavuşur.

3 Eylül 2013’te çıkan Total War: Rome II ise seride kullanılan Warscape oyun motorunun geliştirilmiş haliyle karşımıza çıktı. Türkçe dil seçeneğinin bulunduğu oyunda yapay zekada da büyük oranda gelişme sağlandı. Örneğin siz geliştikçe dostlarınız gelişmenizi kıskanıp sizi arkanızdan vurabilir!

17 Şubat 2015’te çıkan Total War: Attila ise halen en çok oynanan Total War oyunlarından biridir. Detaylı harita, aile ağacı ve şehirlerin yok edilme dinamiği en etkileyici oyun içi dinamikler olarak sıralanabilir. Göç sisteminin geldiği oyunda yine Türkçe dil seçeneğiyle piyasaya sürülmüştür.

Total War serisi Total War: Warhammer ile tarihi gerçeklik boyutunun dışına çıkarak fantastik bir dünyaya da ev sahipliği yapmıştır. 24 Mayıs 2016’da çıkan ilk Warhammer oyunu oyuncuların ilgisini çekti ve piyasaya sürülmesinden birkaç gün içerisinde yarım milyondan fazla sattı.

Total War: Warhammer II

28 Şubat 2017’de ise Warhammer serisinin ikinci oyunu Total War: Warhammer II çıktı. Yüzlerce saati bulan bir oynanış vadediyor!

Fantastik iki oyundan sonra Total War serisi Viking’lerin dizilerde popülerleşmesiyle tekrar tarihi gerçekliğe dayanan oyunlara geri döndü. 3 Mayıs 2018’de piyasaya sürülen Total War Saga: Thrones of Britannia ile günümüz İngiltere, İskoçya ve İrlanda topraklarının olduğu bölgelerde hem iç mücadelelerle hem de dıştan gelen Vking akınlarıyla ilgilenmeniz gerekecek. Total War Saga’da aslında Total War seriden bir tık ayrışıyor. Oyun yapısı itibariyle grafik ve mekanik farklılıklara sahip olduğundan da bahsetmemiz gerekiyor.

Dijital oyun piyasasında Çin pazarına olan ilgi Total War serisine de yansıdı. Grafik ve mekanik anlamında büyük bir sıçrama yapan Total War: Three Kingdoms, 23 Mayıs 2019’da piyasaya sürüldü. Hanedanlar arasındaki mücadeleyi konu edinen oyun 7 ücretli 3 tane de ücretsiz DLC’ye sahip.

Epic Games tarafından lansmana özel ücretsiz olarak dağılan daha sonra da 300 TL’den piyasaya sürülen Total War Saga: Troy ise serinin tekrar tarih dışı oyunu olarak ele alınabilir. Mitolojik kahramanların yer aldığı oyun Saga serisinin ikinci oyunu olarak 13 Ağu 2020’de Epic Games’e, 2 Eylül 2021’de ise diğer platformlarda piyasaya sürüldü.

Total War: Warhammer üçlemesinin son oyunu Total War: Warhammer 3 de 17 Şubat 2022’de tüm dünyada erişime açıldı.

Total War serisinde beklentimiz ise Medieval 3: Total War ve Empire Total War 2


Civilization serisi

Sıra tabanlı strateji oyunlarının atası olarak kabul edilen Civilization, seri boyunca konusu değişmese de oyun içi dinamikleriyle büyük bir değişime uğramıştır. Günümüzde hala en çok oynanan sıra tabanlı strateji oyunlarının başında yer alıyor.

Sid Meier’in (Kanadalı bilgisayar programcısı) geliştirdiği Civilization serisi, ilk oyununu 1991 yılında MicroProse için yapmıştır. İlk oyundaki amaç yüzyıllarca ayakta kalabilecek bir medeniyet kurmaktır. Oyun M.Ö. 4000 yılında başlar ve yakın geleceğe kadar devam eder. 1991 yılında çıkan ilk Civ oyunu Sid Meier’s Civilization, MS-DOS, Microsoft Windows, Macintosh, Amiga, Atari ST, Super NES platformları için çıkmıştır.

Windows XP üstünde Civ2

Sid Meier’s Civilization II yani Civ II ise 29 Şubat 1996 yılında çıktı. Oyunda Sid Meier’in bir çalışması yoktur ancak ismi kullanılmıştır. Civilization II 1996 yılında ilk önce masaüstü bilgisayarlar için çıktı, daha sonra PlayStation’a uyarlandı. 2002’de Atari oyunu Windows Me ve Windows XP gibi yeni işletim sistemleri için yeniden piyasaya sürüldü.

Bu kez yönetmenliğini Sid Mejer’s’in yaptığı Civ 3 ise 2001 yılında çıkışını yaptı. Sid Meier’s Civilization serisinin üçüncü oyunu olan, Civ 3’de de serinin diğer oyunları gibi seçtiğiniz medeniyetle M.Ö. 4000 yılından yakın döneme kadar hayatta kalma mücadelesi veriyorsunuz.

25 Ekim 2005’te çıkan serinin dördüncü oyunu Civ 4 ise üç eklenti paketiyle PC, Mac platformları için yayımlanmıştır. Civ serisi beşinci oyunu Sid Meier’s Civilization V ile büyük bir oyuncu kitlesine kavuşmuş ve serinin en sevilen oyunlarından biri olmuştur. Firaxis Games tarafından geliştirilen oyun Microsoft Windows için Eylül 2010’da, OS X için Kasım 2010’da, Linux için ise Haziran 2014’te çıkmıştır. Serinin beşinci oyununda gelen ek paketler oyun mekaniğini büyük ölçüde değiştirmiştir.

Temmuz 2012’de çıkan Civilization V: Gods & Kings genişleme paketiyle din, casusluk, geliştirilmiş deniz savaşları ve geliştirilmiş savaş yapay zekasına odaklanılmıştır. Temmuz 2013’te çıkan Civilization V: Brave New World ise yeni ticaret rotalarına, dünya kongrelerine ve turizme odaklanılmıştır.

Sid Meier’s Civilization 6

Microsoft Windows için 21 Ekim 2016’da, OS X için 24 Ekim 2016’da, Linux için ise 9 Şubat 2017’de çıkan Civ 6 ise Firaxis Games geliştiriciliğinde, 2K Games’in ise yayımcılığında çıktı. Oyun değişen grafik sistemiyle eleştirilmiş ancak gelişen oyun içi dinamikleriyle takdir toplamıştır.


Humankind

Sıra tabanlı strateji oyunları birçok oyun içi dinamiğe sahiptir. (En zor olanı da Paradox serilerinde karşımıza çıkar.) Ve bunlara alışmak diğer oyunlara kıyasla oldukça zordur. Humankind‘da aynı Civ ve Paradox oyunlarından Europa Universalis IV ve Hearts of Iron IV gibi bir çok oyun içi dinamiğine sahip.

Grand strateji oyunu Humankind’ı en büyük rakibi Civ serisinden ayıran özellik ise belli bir medeniyete sahip olmamak olarak değerlendirebiliriz. Bir göçmen gurubuyla mücadeleye başladığımız oyunda, antik çağdan modern çağa doğru uzun bir yolculuğa çıkıyoruz. Antik çağdan sonra gelen altı çağ boyunca farklı kültürleri medeniyetime eklemleyip zafere ulaşmaya çalışıyoruz. ( Ön inceleme yazımız için tıklayın. ) Oyunda birbirinden farklı 60 kültür var…

Amplitude Studios tarafından geliştirilen ve Sega tarafından da yayımlanan oyun 17 Ağustos’ta tüm dünyada erişime açıldı. Mac sürümü ise bir ay sonra yayımlandı. Hun, Osmanlı ve Türk kültürlerinin olduğunda oyun gelişmeye devam ediyor. Henüz bir DLC duyurulmadı. Oyunun demosu için tıklayın.


Ömer Faruk Aktaş
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
    Subscribe
    Bildir
    guest

    1 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Dahbest
    Dahbest
    3 yıl önce

    Hiç unutmam, sene 2005-2007 arası ama tam tarihi bilmiyorum… Emim (amcam) getirmiş bi’ tane tüplü ekranı olan, 256 mb’ ekran kartlı bi’ PC. Eve soktuk işte… İlk yüklenen oyun, “Unreal Tournament 2″ ve ” Cossacks ” olmuştu. Emim pc’nin başında, arkada üç gardaş, yanda peter, anamın ağzında cigarası, diğer yanlarda da gelen gidenler… Arada heyecanla ekrana bakanlar vardı. Top var, toptan duman çıkıyor, at var, attan ses çıkıyor… (valla yalan söylemeyeyim şuan ‘Veri-Bilimi’ üzerine okuyorum, halen ben bu işi çözemedim 😀 Neyse, devam edek)Eee Ateri’de ki 16 bitlik oyunlardan sonra ” cossack ” bize ihtişamlı gelmişti. Öyle böyle o zamanlar 11 yaş felan… Gerçi uyuz abim internet cafelerde ” Age of Empire ” oynadığı için o daha iyi biliyordu. Vay bee.. Nereden nereye… Neyse, biz devam edelim.) Yaş küçük, akıl küçük, ee bi’ bakmışsın, şimdi “HumanKind ” ‘lar gelmiş… Biraz biraz baktım da, oyunlar iyi ki varmış… “Niye,” derseniz, benim tontiş, ortanca abim de steam’den edindiği arkadaşları, ” s***ksen ” (vallaha bunu samimi diyorum) dışarıda bulamazdı…

    Neyse, oyunlar var-olsun… Biz-bizimle olalım… Var-olsun, ” Age of Empire ” ‘slar, var-olsun, ” Cossacks ” ‘lar…

    Haa bu arada… Sevgili arkadaşlar… Dostoyevski’nin güzel bi’ sözünü bırakıyorum.

    “Her aşk, sessiz bi’ yağmur gibi başlar, eğer gerçek bi’ aşksa, her yeri yıkarcasına gürültüyü koparır.”

    Sabır ve azimle… Çalışmaya… Uğraşmaya… Kapitalist patronların köleleri olmamaya inanıyorsak… Çalışmaya devam edelim… Elbet bir gün, biz’de koca bi’ kurum oluruz… Sevgiyle Dahbest…

    Ocak 2025
    P S Ç P C C P
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    Login/Sign up