2023 yılına oyun dünyasına damga vuran haberlerden biri de Unity’nin bir anda duyurduğu yeni fiyat politikasıydı. En yaygın kullanılan oyun motorlarından olan Unity, açıkladığı yeni fiyatlandırma politikası oyun geliştiricilerini isyan ettirmişti. İşte tüm detaylar…
- Oyun geliştirici firmalar bir araya gelerek Unity’e geri adım attırdı!
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!

2023 yılının en tepki çeken olaylarından birisi de Unity‘nin aldığı skandal kararla meydana gelmişti. Unity, eylül ayında duyurduğu yeni fiyatlandırma politikası ile dikkatleri üzerine çekti. Özellikle bağımsız oyun geliştirici firmaları etkileyen bu kararlar büyük yankı uyandırmıştı. Olaylar öyle bir raddeye geldi ki Unity CEO’su John Riccitiello istifasını istemek zorunda kaldı.
Kendisi alınan bu kararın arkasındaki isim mi bilinmiyor fakat Riccitiello EA Games CEO’su yaptığı dönemde şirket dünyanın en kötü şirketi olarak seçilmişti.
Unity en yüksek pazar payına sahip oyun geliştirme motorlarından bir tanesi. Öyle ki mobil tarafta geliştirilen iki oyundan bir tanesi Unity kullanılarak geliştiriliyor. Haliyle Unity’nin açıkladığı yeni fiyatlandırma politikası binlerce oyun geliştirici firmayı ilgilendiriyor. Gelen tepkilerin üzerine en sonunda kısmen geri atmak zorunda kalan Unity, 12 Eylül tarihinde ‘Runtime Fee’ adını verdiği yeni bir fiyatlandırma politikası izleyeceğini açıklamıştı.
Nedir bu Runtime Fee?
Kısaca özetlemek gerekirse, Unity belirli kıstasları yerine getiren oyunlardan her bir yükleme başına yeni bir ücret talep ediyor. Planlanan ve geri çekilen ilk düzenlemede Unity’nin 3 farklı sürümü için farklı kıstaslar sunulmuştu. Unity Personal ve Unity Plus kullanılarak geliştirilen bir oyun 12 ay içerisinde 200.000 indirmeyi geçerse ve aynı süre içerisinde 200.000 dolar kazanırsa 200.000 indirmeden sonraki her indirme başına 20 cent ücret ödeyecekti. Örneğin ilk tasarıya göre Unity Personal veya Plus ile geliştirilmiş bir oyun 1 yıllık süreç içerisinde 210.000 indirmeye ulaştığında Unity’e 2.000 dolar ödemek zorundaydı.
Sonradan değiştirilecek ilk karara göre hesaplamalar “indirme” başına yapılacaktı. Yani siz kriterleri sağlayan oynaması ücretsiz bir oyunu o yıl içerisinde 10 kez silip yeniden indirirseniz o şirkete 2 dolar masraf çıkaracaktınız. Linç kampanyaları ve hedef gösterme durumlarında sosyal medyada örgütlenecek bir grup hedef aldıkları şirkete yüklü bir fatura çıkartabilecekti. Böylesine bir art niyet olmasa dahi geliştiriciler bu sistemde kazandıklarının onlarca katını Unity’e vermesi gerekecekti. Yani para kazanmayı bekleyen geliştiriciler bir anda Unity’e borçlu olacaklarını hesapladıklarında oyunlarını platformlardan kaldırmak zorunda olduklarını söylediler. Hatta bazıları alaycı bir dil kullanarak “…oyunumuzu satın alırsanız lütfen onu indirmeyin bırakın kütüphanenizde dursun, iflas etmek istemiyorum.” gibi cümleler kurdu.
Geliştiricler nasıl tepkiler gösterdi?
Yeni fiyatlandırma politikasıyla birlikte “Kullanım Şartları” metnini GitHub’dan kaldıran Unity, kendilerini tercih eden geliştiricileri adeta çılgına çevirdi. Yeni fiyatlandırma politikası özellikle bağımsız oyun geliştiricileri etkilediği için en büyük tepki de onlardan geldi.

Bir çok firma Unity’nin bu hamlesinin her şeyin yanı sıra bir güven sorunu yarattığını belirterek, Unity bu kararını geri çekse bile geliştirdikleri yeni oyunlar için Unity’i kullanmayacaklarını açıkladı.
Slay the Spire yapımcısı Mega Crit bu sansasyonel karar hakkında bir açıklamada bulundu. Gelişim aşamasındaki oyunlarını Unity ile geliştirmeye başlamalarına rağmen bu karar sonrası farklı bir oyun geliştirme motoruyla geliştirmeye devam edeceklerini açıkladı. Karar geri çekilse dahi bir daha Unity kullanmayacaklarını açıklayan Mega Crit, açıklamayı şöyle bitirdi:
“Daha önce asla bir basın açıklaması yapmamıştık. Bu nasıl rezil bir karar aldığınızı açıklıyor olmalı.”
Cult of the Lamb geliştirici ekibi Massive Monster X platformu üzerinden yaptıkları açıklamada Cult of the Lamb’i 1 Ocak 2024 tarihinde satıştan kaldıracaklarını açıkladı.
Among Us ile popülerlik kazanan bağımsız stüdyo Innersloth ve bir başka geliştirici Agro Crab ise tepki gösteren yüzlerce firmadan iki tanesiydi.
Bunun yanı sıra Azur Games, Voodoo, Homa, Century Games, Say Games, Ducky, Burny Games ve Inspired Square ortak bir bildiri yayınlayarak kendi oyunlarında reklam gösterimini kapatacaklarını açıkladı. Genellikler mobil tarafta ücretsiz oyunları bulunan bu şirketlerin ana gelir kaynağı reklam gösterimleri. Haliyle onları da kapatmaları halinde Unity’e herhangi bir pay vermeyecekler. Bu bildirinin ardından 12 oyun geliştirici firma da bu protestoya katıldıklarını açıkladı.
Unity’nin geri adımı sonrası alınan yeni kararlar
Çığ gibi büyüyen tepkilerin ardından bizzat şirketin başındaki isim, Marc Whitten, kullanıcılarından özür diledi. Öncelikle Unity Personal ve Plus kullanıcılarının bu ücretten muaf tutulacağı açıklandı. Unity Pro ve Unity Enterprise kullanıcıları ise iki kriteri sağladıklarında bu ücreti ödemeye başlayacağı söylendi. Bu kriterler ’’12 ay içerisinde 1 milyon dolar gelir eşiğini geçen ve 1 milyon dolar “ilk” yüklenmeyi geçen’’
oyunlar olarak açıklandı. Şirket böylece belirlenen eşiği geçen her ilk yükleme başına belirli bir ücret ödeyecek veya oyunun aylık gelirinin %2.5’luk kısmını ödemeyi seçecek. İlk açıklamanın aksine yalnızca kullanıcıların ilk yüklemeleri geçerli sayılacak. Buna ek olarak Gamepass tarzı sistemlerdeki yüklemeler geçerli kılınmayacak.
Günün sonunda Unity pişman olduklarını belirterek kısmi geri adım attı. Ancak oyunlarda Unity oyun motorunun bu derece yaygın kullanıldığını düşünürsek bu kararın gelecek oyunları nasıl etkileyeceği gerçekten bir merak konusu. Oyun geliştiricileri alışkanlıklarını bir kenara bırakarak farklı oyun motorları kullanmaya mı başlayacak yoksa talep edilen yeni ücreti vermeye razı mı olacak zamanla göreceğiz.