MobilOyun HaberleriPC

Epic Games, Apple’ın kaderini değiştirebilir

0

Epic Games ve Apple’ın yasal mücadelesi görülmeye başlanırken Epic Games’in ücretsiz oyun dağıtımı için firmalara ne kadar para ödediğine dair belgeler de ortaya çıktı.

  • Epic Games’in Apple’a açtığı dava ABD’de görülmeye başlandı.
  • Epic ile Apple arasında devam eden yasal savaş nedeniyle Epic Games’in ücretsiz olarak sunduğu oyunlara ne kadar para ödediğine dair belgeler de sızdırıldı.
  • Davadan çıkacak sonuç Apple’ın uygulama mağazası olan App Store’un geleceğini belirleyecek.

Epic Games’in Apple’ı tekelcilik ile suçladığı davada delil sunacak olan Apple CEO’su Tim Cook, ilk defa mahkemede ifade verdi. Şirketin uygulama geliştiricilerinden kestiği ve büyük bir gelir elde etmesini sağlayan komisyonlar dava sonucunda değişebilir.

Gerilim nasıl ortaya çıktı?

Epic Games Ağustos 2020’de uygulama içinde kendi ödeme sistemini kullanmaya başlamıştı ve böylece Apple’a komisyon vermekten kurtulmuştu. Apple ise bu adımın üstüne Epic Games’in oyunlarını App Store’dan kaldırdı.

Bu durumu rekabete aykırı olarak gören Epic Games, Apple’a 65 sayfalık bir dava dilekçesiyle cevap verdi. Komisyonları haraca benzeten oyun şirketi, Apple’ın 1984 temalı reklam kampanyasına gönderme yapan bir video da yayınlamıştı.

Epic Games, uygulama geliştiricilerin Apple ve Android telefonlar için de Google’a yüksek komisyonlar ödemek zorunda kalmaması için çaba gösteriyor. Apple’ın yalnızca Epic Games tarafından geliştirilen Fortnite oyunu için yapılan ödemelerden bile yüz milyonlarca dolar kazandığı tahmin ediliyor. Dava sonucunda Apple kazansa dahi, App Store’u iyi yönetip yönetmediği ile ilgili tartışmalar bitmeyecek gibi gözüküyor.

Epic Games’in bedava oyunlar için ödediği ücretler oyuncuları şaşırttı

Epic Games, bedava olarak kullanıcılarına her hafta oyunlar vermeye devam ediyor. Yaşanan dava sonrası Epic Games Store’da bedava olarak sunulan oyunlar için Epic Games’in ne kadar ücret ödediği de ortaya çıktı. Belgelere baktığımızda ödenen ücretler konusunda bir milyon doları geçen üç oyun dikkatleri çekiyor. 

Belgelere göre Epic Games, son dokuz aylık dönemde bedava olarak dağıtığı oyunlar için yaptığı toplam harcama 11 milyon 658 bin dolar olarak gözüküyor. Bedava olarak verilmesi için oyunlara ödenen ücretlerin yanı sıra bu oyunların Epic Games’e 5 milyon adet yeni üye kazandırdığı dikkatleri çekti.

Cemre Topuzer
Oyun Günlüğü Haber Editörü