microsoft-windows-magazasi-komisyon-oranini-azaltarak-steame-rakip-olacak-mM8bGMrj
Oyun HaberleriPC

Microsoft, geliştiricilerden aldığı payı yüzde 30’dan 12’ye düşürüyor

0

Microsoft, Windows mağazasındaki oyunlardan aldığı gelir miktarında değişikliğe gidiyor. Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows mağazasında bulunan oyunlardan yapılan kesintiyi yüzde 30’dan yüzde 12’ye çekileceği açıklandı. Microsoft, yapacağı kesinti ile birlikte daha çok oyun yapımcısını kendi platformuna çekmeyi planlıyor.

  • 1 Ağustos itibari ile Windows mağazasında oyun kesintileri yüzde 12 olacak.
  • Kesintiler sadece PC platformu için geçerli olacak.
Microsoft tarafından yapılan açıklamada Windows mağazasında bulunan oyunlardan yapılan kesintiyi yüzde 30’dan yüzde 12’ye çekileceği açıklandı.

Daha fazla oyun geliştiricisi, daha fazla oyun

Microsoft Xbox Game Studios başkanı Matt Botty, “Oyun geliştiricilerinin, oyuncularımız için harika oyunlar getirmesi hedefimiz için merkez niteliği taşıyor. Onların platformumuzda başarıya ulaşmalarını istiyoruz” dedi. Botty, “Açıkçası, koşulsuz bir gelir paylaşımı, geliştiricilerin daha fazla oyuncuya, daha fazla oyun getirebileceği ve bunu yaparak daha büyük ticari başarı elde edebileceği anlamına gelir.” diye de ekledi.

Bu değişiklikler sadece PC oyunlarını etkileyecek, Microsoft mağazasında bulunan Xbox konsol oyunlarını kapsamayacak. Microsoft konsol oyunları için yaptığı yüzde 30’luk kesintiyi neden azaltmadığına dair bir açıklama paylaşmadı. Bunun sebebi konsol iş modelinin, PC iş modelinden tamamen farklı olması nedeniyle olabileceği düşünülüyor. Microsoft, Sony ve Nintendo konsolları daha uygun fiyatlı hale getirmek için donanımı sübvanse ediyor ve yazılım satışlarında yüzde 30 kesinti karşılığında pazarlama fırsatları sunuyor.

Microsoft'un windows mağazası ve steam arasındaki rekabet artacak gibi gözüküyor.

Steam’le rekabet hız kazandı

Microsoft’un yapmış olduğu bu indirim PC dünyası için önem taşıyor. Epic Games’in PC oyun geliştiricilerine sunduğu tutar ise yüzde 12 oranında. 1 Ağustos itibari ile Microsoft oyun geliştiricilerinden keseceği tutar, Epic Games’in keseceği tutar ile aynı seviyeye gelecek. Valve’nin Steam mağazasında oyun geliştiricilerinden yaptığı kesinti ise şu anda yüzde 30 oranında. Microsoft’un yapmış olduğu bu indirim Steam üzerinden büyük baskıya neden olabilir. Valve Steam mağazasında yapılan satışlardan yüzde 30 kesinti yapıyor. Bu satışlar 10 milyon dolara ulaştığında kesinti yüzde 25’e ve 50 milyon dolara ulaştığında yüzde 20’ye düşüyor.

Steam yapmış olduğu büyük gelir kesintilerine rağmen hâlâ sektörde birinci durumda bulunuyor. Ancak çoğu kişi bunun adil olmadığını düşünüyor. Oyun endüstrisi uzmanları arasında yakın zamanda yapılan ankete göre, Steam’ de buluna bu yüzde 30 kesintinin Steam’e zararı dokunacağını düşünüyor. Microsoft’un bu hamlesi Steam’e geri adım attırabilir.

Steam ile rekabet etmek hâlâ büyük bir zorluk olarak görülüyor. Hem Microsoft, hem de Epic Games, oyun geliştiricilerine Steam ile rekabet edebilmek adına daha öncesinde birçok fırsat sunmuştu. Fakat Steam ile mücadelelerinde yeterli gücü toplayamadılar. Yüzde 12’lik kesinti daha fazla geliştiricinin oyunlarını Microsoft mağazasında sergilemesine sebep olabilir. Eğer şirket son dönemde kullanıcıları ile yaşadığı sorunları ortadan kaldırabilirse, Microsoft adına ileriye dönük güzel bir adım atmış olacak. Xbox Game Studios başkanı Matt Botty, gelişmiş yükleme güvenilirliği ve önümüzdeki birkaç ay içinde daha hızlı indirme hızları ile tam da bunu vaat ediyor.

Windows mağazası dışında, Microsoft’un hâlâ Pc oyunlarını önemli ölçüde iyileştirmesi gerekiyor.

Windows eksikleri ve iyileştirmeleri

Windows mağazası dışında, Microsoft’un hâlâ PC oyunlarını önemli ölçüde iyileştirmesi gerekiyor. Xbox Game Bar oyuncular için hoş bir gelişme oldu, ancak Steam ve Discord gibi hizmetler Microsoft’un sunduğu alternatiflerden çok daha güçlü duruyor. Bütün oyun dünyasın baş belası olan ve birçok firmanın da savaştığı hile kullanıcıları ve bilgisayar korsanları ile savaş da Windows oyun stüdyolarının, eksiklikleri arasında yer alıyor.

Microsoft Xbox Game Studios başkanı Matt Botty, “Hâlâ yapacak çok işimiz olduğunu biliyoruz, ancak hem PC oyuncularının hem de PC oyun geliştiricilerinin yanıtlarına dayanarak, yaptığımız yatırımlarla bu topluluk için doğru yönde ilerlediğimizi düşünüyoruz.” dedi. Microsoft önümüzdeki aylarda PC planları ve genel Windows iyileştirmeleri hakkında birçok duyuru yapacak. Botty aynı zamanda, “2021 yılının ikinci yarısında, tüm PC ekosistemindeki çalışmalarımızın endüstriyi ileriye taşıyacak ve dünyanın her yerinden daha fazla oyuncuya harika oyunlar getirecek bir şekilde bir araya gelme potansiyeline sahip” açıklamasında bulundu.

Kerem Karaibrahimoğlu
Oyun Günlüğü Haber Editörü
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments