İncelemeZ - OG

Alan Wake 2

0

Psikolojik gerilim ve aksiyon türünün en başarılı örneklerinden birisi olan Alan Wake serisinin yeni oyunu Alan Wake 2 nihayet oyunseverlerle buluştu. Yeni nesil grafikler ve atmosfer tasarımı ile birlikte etkileyici bir şölen çıkaran Alan Wake 2 sağlam adımlar atmış durumda. Saga Anderson ve Alex Casey’in macera dolu hikayesine ortak olduğumuz oyun bize neler vadediyor? Alan Wake 2 bizlere ilk oyundan farklı ne sunuyor? Peki korku unsurları nasıl olmuş? Tüm detaylar Alan Wake 2 incelememizde!

Alan Wake 2

Remedy Entertainment tarafından geliştirilen Alan Wake 2, 27 Ekim 2023 tarihinde oyun severlerle buluştu. Alan Wake serisinin yeni oyunu Alan Wake 2 için 2023 yılının en başarılı psikolojik korku oyunlarından birisi diyebiliriz. Oyun ne kadar güzel görünse de eksiklerinden de bahsedeceğiz.

Remedy Entertainment oyun geliştirme konusunda gerçekten başarılı bir firma olduğunu bir kere daha gösterdi. Stüdyo; Control, Quantum Break ve Max Payne oyunları ile tanınıyor. Alan Wake 2’nin başarılı bir yapım olması bize Control 2 hakkında daha fazla umut veriyor.

Alan Wake 2 şuan (09.11.2023) Epic Games üzerinde 5 üzerinden 4.8 puan ile oyuncuların beğenisi kazanmış görünüyor.


Alan Wake 2 hikayesi

Hikayemiz hiçliğin ortasında başlıyor, karanlık bir ormanın içerisinde çırılçıplak uyanan bir adam orman içerisinde yolunu bulmaya çalışır. Ormanın içerisinde ilerlerken bir çiftin kendisine fener tuttuğunu görür. Bu adam bu çiftin yanına gitmeye çalışırken kimliği belirli olmayan bir grup insan tarafından yakalanır ve kalbi sökülerek öldürülür.

Alan Wake 2

Aradan biraz zaman geçtikten sonra olay yerine ana karakterlerden birisi olan Saga Anderson ve FBI ajanı arkadaşı Alex Casey gelir. Saga Anderson bu soruşturmayı yöneten bir FBI ajanıdır. Saga Anderson ve partneri ölen kişinin yıllar önce kaybolan eski FBI ajanı Robert Nightingale olduğunu öğrenirler. Saga yerli kolluk kuvvetlerinden Nightingale’ın cesedini karakola götürmelerini ister.

Saga ölü FBI ajanı Nightingale’ın cesedini incelerken Nightingale hayata döner ve karakolda bulunan iki polis memurunu öldürerek hiçliğe karışır. Ana karakterimiz Saga Anderson ve partneri Alex Casey, Nightingale’in peşini bırakmayacaklardır.

Alan Wake 2’nin hikayesi böylece başlıyor, açıkçası söylemek gerekirse hikayenin çok ama çok yavaş açıldığını söyleyebilirim. Eğer daha hızlı bir oyun açılışı bekliyorsanız Alan Wake 2’nin açılış seansından çok sıkılacağınızı söyleyebilirim. Fakat unutmayın Alan Wake 2 oynadıkça açılan bir oyun.


Mekanikler ve oynanış

Vuruş hissi gayet yerinde olmuş.

Alan Wake 2 için en büyük şüphelerimden birsinin silah kullanımının kötü olması olduğunu söylersem yalan olmaz. Psikolojik korku oyunun başarılı bir vuruş hissi olmasını beklemiyordum, Remedy Entertainment burada tecrübesini çok güzel konuşturmuş diyebilirim. Control’de bu sorunu gayet güzel çözmüşlerdi, burada ise aynı tecrübeyi devam ettirmişler diyebilirim.

Alan Wake 2

Düşmanları öldürmek için zayıf noktasına bak!

Alan Wake 2 içerisinde Darkness tarafından dokunulmuş kişileri yenebilmemiz için üzerlerine doğru elimizde bulunan fenerle odaklanmamız gerekiyor. Zayıf noktalarını açığa çıkardıktan sonra ateş tam oraya ateş ediyoruz ve düşmanlarımızın bariyerleri kırılıyor. Ondan sonrasını ise anlatmama gerek yok sanırım.

Işığın altında olsan bile kurtulamazsın!

Alan Wake 2 içerisinde ki düşmanlar sizi ışık altında iseniz göremiyorlar, düşmanlara görünmemek için ise ışık altında durmamız gerekiyor. Tabii ki bu ışık altında sonsuza kadar ateş edebiliriz demek değil. Eğer ışık altında iken düşmanlara saldırırsak üzerimizde ki ışık kapanıyor ve düşmanlar tarafından saldırılabilir bir hal alıyoruz. Işık altında ateş etmediğimiz sürece korunuyoruz desek yanlış olmaz.

Hikayenin ilerlemesi için yazmaya devam et!

Oyun içerisinde iki adet kısım var, kısmın bir tanesinde Saga Anderson ile olay ağacını birleştirmemiz gerekiyor. Oyun içerisinde bulduğumuz kanıtlarla tarikatçı dosyasını kapatmamız gerekiyor, dosyayı kapattıktan sonra ise bölümü bitiriyoruz.

Alan Wake 2

Alan Wake ile oynadığımız kısımlarda ise hikayeyi yazarak değiştirebiliyoruz, Alan Wake bir yazar olduğu için kara tabloya yazdığı şeyleri belirli noktaya koyarak bulunduğumuz alan içerisinde büyük değişiklikler yapabiliyoruz. Fakat bunu her zaman yapmak söz konusu değil, sadece spesifik yerlere gittiğimiz zaman hikayenin akışını değiştirebiliyoruz.

Bu durumlar oyuna ne kadar can katacak gibi gözükse bile bir süre sonra sadece basarak denediğin ve umursamadığın küçük detaylar olarak kalıyor. Hatta Saga kısımlarında çok can sıkıcı olmuş diyebilirim, dosyayı doldurmadan hikayede ilerleyemiyorsunuz.

Hayatta kalmak için silahlarını geliştir!

Eğer bir silahımız varsa onu neden geliştirmeyelim değil mi? Alan Wake ve Saga Anderson’ın değişik silahları var ve bu silahları geliştirebiliyoruz. Oyun içerisinde bulduğumuz yan etkinlikler ile silahlarımızı geliştirebilmemiz için küçük parçalar buluyor ve kalıcı olarak güçlendirmeler alabiliyoruz. Örnek vermek gerekirse Alan Wake oynarken ateş ettiğimiz zaman %40 şansa mermi tüketmez gibi pasif özellikler kazanabiliyoruz.

Alan Wake 2

Aşırı kalitesiz korku öğeleri var!

Alan Wake 2 oynarken en çok sinirinizi bozan şeyin ansızın ekranınıza çıkan ve bağıran şeyler olduğunu söylemek yanlış olmaz. Siz böyle sakin sakin oyununuzu oynarken birisinin ekranınıza aniden çıkıp bağırması ya da siz haritaya bakarken bunun gerçekleşmesi çok sinir bozucu. Hayır korkunç değil sadece aşırı sinir bozucu olmuş.

Alan Wake 2

Alan Wake 2 grafikleri

Geldik Alan Wake 2’nin en ama en güçlü olduğu kısma, yani grafiklere. Öncelikle Remedy Entertainment’ı buradan tebrik etmek istiyorum çünkü Alan Wake 2’nin harika bir ışık kontrolü var, oyunu oynarken harika manzaralara tanıklık edeceksiniz. Alan Wake 2 doğru ışık kullanımının ne kadar önemli olduğunu gösteren bir yapım olarak karşımıza çıkmış.

Alan Wake 2

Açık açık konuşmamız gerekirse Northlight oyun motorundan bu kadarını beklemiyordum, oyun motorunu köküne kadar kullanmışlar desem yalan olmaz. Harika ışıklandırmalar ve güzel kaplamalar eşliğinde oynadığım en güzel gözüken korku oyunlarından birisi olmuş denebilir.

Alan Wake 2 müzikleri

Alan Wake 2 her bölüm bittiği zaman bizi yeni bir müzikle karşılıyor, bu müziklerin bazıları güzel bazıları konsepte çok uymamış diyebiliriz. Fakat çoğunluğa bakarsak pozitif bir tarafta kalmış. Karanlığın ve psikolojinin ağırlıklı olduğu bir oyuna göre müziklerin çok hareketli kaçtığını düşünüyorum. Şahsen orkestral şarkıların daha çok yakışacağını düşünüyorum. Old Gods of Asgard’ın Alan Wake 2 içerisinde çok fazla bestesi var.

Değerlendirme

Şimdi gelelim 912 TL’lik soruya (9.11.2023) Alan Wake 2 bu kadar parayı hak ediyor mu? Yoksa indirim mi beklemeliyiz? Bu soruya cevabım eğer gerilim oyunları ile aranız iyi ise 912 TL fiyat bandından Alan Wake 2 alabilirsiniz olur. Bu dönemde sorunsuz oyun bulmak neredeyse zor iken Alan Wake 2 buna yakın bir deneyimle çıkışını gerçekleştirebilmiş.

Kısacası söylemek gerekirse Alan Wake 2 şuan ki fiyatından satın alınabilecek bir yapım olmuş. Remedy Entertainment yine yeniden güzel bir oyun ile devam ediyor.

Alan Wake 2

product-image

Alan Wake 2

8.5

Olumlu yönleri
  • Harika ışıklandırması göz büyülüyor
  • Oyun motorunu harika kullanmış
  • Güçlü hikaye anlatımı güzel hissettiriyor
Olumsuz yanları
  • Ekrana ansızın çıkan kalitesiz korku öğeleri
Can Çiftci
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - Hayatım boyunca oyun dünyasına büyük ilgi duydum. Oyun dünyasındaki gelişmeleri tutkulu bir şekilde takip etmeye çalışıyorum.
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Login/Sign up