Aquarist, bir akvaryum simülasyon oyunu olarak karşımıza çıkıyor. Daha öncesinde şahsen karşıma çıkmayan bir tür olarak kendisini Nintendo Switch Lite üzerinden deneme fırsatım olduğu için yayımcılara anahtar için teşekkür ediyorum! Gelin, Aquarist’i beraber inceleyelim.
FreeMind tarafından geliştirilen ve PlayWay tarafından da yayımlanan akvaryum simülasyonu oyunu Aquarist, 8 Mart’ta çıkış yaptı. Şehirdeki en iyi akvaryum dükkanını işleteceğimiz oyunu Nintendo Switch Lite üzerinden inceliyoruz. Gelin şimdi detaylara göz atalım.
Hikaye ve oynanış
Aquarist, babamızın bize doğum günü hediyesi olarak bir akvaryum vermesiyle başlıyor. Oyunun en başında da akvaryuma nasıl bakılır, akvaryum nasıl yönetilir, onu öğreniyoruz. Oynanış çok basit bir temele dayanıyor: Dükkandan gerekli malzemeleri al, akvaryuma ekle, balıkları satın alıp ekle ve balıkların herhangi bir eksiği olmadığından (ısı, yemek, akvaryumdaki dekorasyonlar(?)) emin ol. Dükkandaki çeşitlilik akvaryumunuzu istediğiniz gibi düzenlemenizi sağlıyor; istediğiniz kumu, bitkiyi, taşı veya arka planı koyabiliyorsunuz.
Bölümleri bitirdikçe seviye atlayarak dükkanda yeni eşyalar açabiliyoruz. Ayrıca bölümler bittikçe kısa kısa hikayelerle yeni bölümler açılıyor, örneğin bir tanesinde babamızın akvaryumunu yeniden yapıyoruz, bir sonrakinde de bir arkadaşımızın kırılan akvaryumunu tamir ediyoruz.
Oynanış dediğim gibi çok basit bir şekilde bir şeyleri satın alıp onu akvaryuma eklemeye dayalı. Bunun yanı sıra akvaryumu veya filtreleri temizlemek için ayrı ekranlarda sekanslar çıkıyor.
Kontroller ise maalesef kötü. Belki de küçük ekrandan kaynaklıdır emin değilim ancak örneğin akvaryumdaki balığa tıklamak ve onu seçmek için bile çok çaba sarf ettim, asla denk getiremedim. Yapımcılar da bu sorunun farkında olarak balığa işaret ettiğinizde otomatik olarak ona yönlendiren otomatik nişan gibi bir sistem yapmışlar ancak ben yine de rahat edemedim maalesef.
Grafik ve atmosfer
Grafikler maalesef kabul edilebilir düzeyin çok altında. Maalesef konsolun yapabileceğini gördükten sonra bağımsız oyunlarının daha iyi olabileceğini düşünüyordum ancak yanılmışım.
Karakterlerin yüzleri, dokuları çok basit duruyor. Balıkların renkleri çok canlı ama geri kalan eşyalar için aynısını söyleyemem.
Ses tasarımı ve müzikler
Seslere uğraşıldığı belli, her eşyanın kendi tepki sesi var. Kum dolu torbayı fırlattığınızda kum dolu torba sesi geliyor örneğin, ya da balıkları suya attığınızdaki su sesinde de sıkıntı yok. Ancak müzikler için aynı şeyi ne yazık ki söyleyemeyeceğim. Bir anda basit eğlence oyunlarının arkasında çalan tatlı müzikler çalarken birdenbire caz çalma listesine geçiyor. Müziklerin çaldığı özel bir an da olmadığı için, sonuçta hikayesi olan bir oyun değil, karmaşık geliyor kulağa.
Nintendo Switch Lite deneyimi
Yukarıda da bahsettiğim gibi kontrollere alışmak küçük ekranda oldukça zordu, muhtemelen normal Switch’de daha kolay olduğunu düşünüyorum. Basit eğlence oyunu olarak aslında tam el konsolu oyunu konsepti olsa da maalesef çok zevk alamadım oynarken.
Değerlendirme
Aquarist, düşünce olarak eğlenceli bir oyun olsa bile maalesef kontroller, grafik, müzik gibi ana etmenler yüzünden sınıfta kalmış bir oyun. Hedeflediği oyun eğlenceli diyebiliriz sonuçta akvaryum simülasyonundan bahsediyoruz ancak özellikle oynanış açısından iyi bir oyun değil.
Comments