İnceleme

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

0

Son Yılın en popüler olan oyunu Baldurs Gate 3 ardı ardına ödüller alırken aklımıza “önceki oyunlar nasıldı acaba?” sorusu ister istemez geliyor. İşte merakınızı giderecek D&D oyuncularının vazgeçilmez favorilerinden olan Baldurs Gate: Enchanced Edition incelemesi.

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Dungeons & Dragons (D&D) oyuncaları için dijitale geçiş serüveninde sevilen bir klasik olan Baldur’s Gate’in Geliştirilmiş Sürümü ile tanışalım. Overhaul Games tarafından geliştirilen ve Beamdog tarafından yayınlanan Baldur’s Gate: Enhanced Edition, klasik RPG deneyimini zamanına göre geliştirilmiş grafikler ve güncellenmiş oyun mekanikleri ile oyunculara sunuyor.

İlk olarak 18 Eylül 2012’de piyasaya sürülen Enhanced Edition, PC, Mac, iOS, Android ve PlayStation ve Xbox gibi konsollar dahil olmak üzere çeşitli platformlarda mevcuttur. Oyunu günümüzde oynamak isteyenler için şuan İOS ve PC en ulaşılabilir seçenekler. İster Sword Coast’a keşif yapmak isteyen adaletli bir savaşçı, ister kaos öncüsü haydutların dostu olmaya hevesli yeni bir oyuncu olun, Baldur’s Gate Enhanced Edition sihir, gizem ve macera dolu bir dünyada ipleri elinize aldığınız unutulmaz bir yolculuk sunuyor.

Baldur’s Gate hikayesi

Hikayemiz uzun zaman önce orta çağlarda Gorion adında yaşlı ve bilge bir adam tarafından himayeye alınıp Candlekeep kalesi içinde yetiştirilmemizle başlar. Surların içerisindeki bu sakin ve sessiz çocukluğumuz candlekeep kütüphanesindeki eğitimimizle devam eder, fakat bu sükunet fazla uzun sürmez. Bhaal’ın çocuklarını yeryüzünden silmek isteyen Sarevok, Candlekeep kalesini de işgal edecektir. Gorion’la aralarında geçen esrarengiz savaşın ardından bütün sırlar tek tek açığa çıkar. Artık CandleKeep evimiz, geçmişimiz de bize anlatılanlar değildir. Yeryüzündeki kaosu kontrol altına almak ve Sarevokla yüzleşmek için yolculuğumuz işte böyle başlar…

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Dungeons & Dragons 2nd Edition kural seti üzerine inşa edilen Baldur’s Gate Enhanced Edition, sağlam ve sürükleyici bir oyun deneyimi sunuyor. Taktiksel konumlandırma, büyü yapma ve grubumuzdaki çeşitli sınıf ve ırkları belirleme gibi birçok özellik önünüzdeki zorlukların üstesinden gelmek için stratejik anahtar görevi görmekte. Bu oyunu oynarken kaydetme tuşu ile sıkı bir dostluğunuz olacak. Mekaniklerin büyük bir kısmı bilgisayar oyuncuları için fare ile oynamaktan geçiyor. Savaş sırasında durdurma tuşu da bir hayli işinize yarayacak. Strateji ve D&D oyuncuları için mekanikler alışageldik olsa da yeni başlayanlar için ilk saatler gerçekten zorlayıcı olabilir bu nedenle oyunu oynamış birine sormak ya da rehberlere göz atmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Her biri kendine özgü zorluklar, ödüller ve ahlaki ikilemler sunan yüzlerce görevler ve bu görevlerle dolu geniş ve dinamik bir dünya karakterinizi geliştirmek için en fırsat. Antik kalıntıları araştırmaktan karmaşık siyasi entrikalarda gezinmeye kadar vereceğiniz her kararda Sword Coast’un ve sakinlerinin kaderini şekillenecek ve oyunun gidişatını etkileyecek.

Baldur’s Gate hikayesi 50 saati buluyor!

Baldur’s Gate’in kalabalık sokaklarından ötelerindeki karanlık mağaralara kadar bu açık dünyada keşfedilecek yüzlerce hikaye ve ardındaki sayısız gizemleri, ister yavaş yavaş isterseniz de bir çırpıda keşfedebilirsiniz. Oynama süresi oyuncunun üstlenmek istediği görev sayısı arttıkça uzuyor. Sadece genel hikaye atrafında oynamak 50 saati buluyor.

Baldur’s Gate: Enhanced Edition

Grafikler, ses ve atmosfer

Günümüz grafiklerine nazaran üst seviye olmasa da klasik bir RPG oyuncusu için oldukça yeterli ve dinamik ışıklandırmalar mevcut. Antik kalelerden yükselen kulelere, unutulmuş mezarların ürkütücü derinliklerine kadar her ortam, merak ve gizem duygusu uyandırmak için titizlikle hazırlanmış ve alıştığınız vakit oyunda geçen her anınızda maceranın daha da derinlerine çekildiğinizi hissediyorsunuz.
Tüm bu özelliklerin yanı sıra maceranın içinde olduğunuzu hissettiren asl şey oyunun seslendirme ve müzikleri. Baldur’s Gate’in ustalıkla hazırlanmış müzikleri yolculuğunuzun tonunu belirleyen en büyük etkenlerden bir tanesi. Karakterlere ve diyaloglara hayat veren seslendirmeler hikayeye anlamlı ve sürükleyici bir his veriyor, destansı maceranıza ekstra bir derinlik ve duygu katıyor.

Değerlendirme

Baldur’s Gate 3 oynamadan önce ben seriyi en başından tanımak istiyorum, sabırlıyım, zorlukları ve gizemleri severim, kararlarımın oyunu şekillendirmesini istiyorum diyorsanız bu oyun sizin için biçilmiş kaftan. Adaletli olmanın bir hayli çetrefilli olduğunu bu oyun sizi bitmek bilmeyen ikilemleer sokacak.

Öyle bir macera düşünün, kararlarınız pahasına canlarını dahi ortaya koymaya hazır yoldaşlar, eklenmedik ihanetler, merhametinize sadık kalanlar ve çıkarları için sizden faydalananlar. Bu oyunda en çok güvendiğiniz kişi, kendiniz olacak.


“Canavarlarla savaşan, canavarlaşmamak için temkinli olmalıdır… unutmayın ki uçuruma baktığınızda, uçurum da size bakar…”

Friedrich Nietzsche

Baldur's Gate: Enhanced Edition

7

Nur Soyyiğit
Oyun Günlüğü Rehber Editörü
    Temmuz 2024
    P S Ç P C C P
    1234567
    891011121314
    15161718192021
    22232425262728
    293031  
    Login/Sign up