1. Dünya savaşını konu alan oyunlar hem bu tarihlere ilgisi olanları hem de FPS severleri kendine çekmeyi başarıyor. Yine 1. Dünya savaşını konu alan Post Scriptum ve modern savaş simülasyonu The Squad gibi başarılı yapımlara imza atan Offworld Industries’in geliştirdiği Beyond The Wire’a göz atıyoruz.
- Sunucu sorunları ve teknik problemler…
- Beyond The Wire oyuncu kitlesi olarak ölü bir oyun mu?
- Beyond The Wire detaylı silahlar ve eklentilerle öne çıkıyor.
Beyond The Wire Kanada merkezli oyun stüdyosu Offworld Industries tarafından 31 Ağustos’ta satışa sunuldu ve oyunun yapımında şirketin kendi grafik motoru olan Offworld Game Engine kullanıldı. Daha önce FPS oyunlarında ve gerçekçi savaş simülasyon oyunlarında bir hayli geçmişi olan Offworld Industries neyi yanlış yaptı?
Detaylı silahlar ve oynanış
Beyond The Wire’ın eleştirilecek birçok noktası bulunsa da, Offworld Industries silahlar ve oynanış noktasında yine çok güzel iş çıkarmış silahlar ve yakın dövüş silahları eklentilerine kadar tarihsel olarak uygun dizayn edilmiş.
Oynanışta sizi gerçekten klasik bir FPS oyunundan daha çok bir savaş simülasyonunun içinde hissettirmeyi başarıyor. Grafikleri çağ atlatan seviyede olmasa da karakter animasyonları sesler ile sizi etkilemeyi başarıyor. Beyond The Wire, dev şirketlerin muhteşem grafiklerle yapamadığını, bu şekilde yapabilmesi gerçekten takdir edilmesi gereken bir nokta.
Takım oyunun önemi ve haritalar
Beyond The Wire 50 vs 50 olarak 10 farklı haritada oynanan taktiksel bir savaş simülasyonu, bundan dolayı haritaları ve savaş içerisindeki takım oyununu çok iyi yansıtmaları gerektiğini düşünüyorum. Nitekim öylede olmuş, 10 farklı harita tarihsel olarak farklı farklı cephelerden alınmış ve özenle gerçeğine benzetilmiş.
Takım oyunu kısmında ise genelde çoklu gruplar halinde beraber gezmeniz gerekiyor tek gittiğiniz bir durumda genelde kalabalık düşman grupları sizi gafil avlıyor, eğer bir arkadaş grubunuz varsa taktiksel bir şekilde ilerleyerek oyun zevkinizi iki katına çıkarabilirsiniz.
Sunucu sorunları ve daha birçok hata…
Beyond The Wire incelemenin bu noktasına kadar kusursuz bir savaş simülasyonu gibi duruyor ama maalesef sadece bir oyuna girmek için en az 15-20 dakika beklemeniz gerekiyor oyunu oynayan oyuncu sayısı yok denecek kadar az, girmeyi başarabildiğiniz takdirde ise birçok sunucu problemi, gecikme problemleri, oyundan atmalar gibi çeşitli sorunlar sizi bekliyor. Benim kendi deneyimimde yaşadığım bir diğer problemde oyuna girerken ki siyah ekran problemi çözümü için yaklaşık 1-2 saatimi harcadım ve gerçekten bu problemi yaşayan oyuncu sayısı da az değil.
Beyond The Wire ne kadar detaylı ve güzel bir savaş simülasyonu olsa da üstteki problemler maalesef oyunu oynanılamaz yapıyor. Ayrıca oyunun optimizasyonu da epey kötü. Eğer düşük sistemli bir bilgisayarınız varsa oyundan uzak durmanızı öneriyorum.
Fiyatlandırma ve oynanış süresi
Beyond The Wire Steam’de 57 TL’den satışa sunulmuş durumda. Çok oyunculu bir oyun olduğu için net bir süre vermek mümkün değil ama silah geliştirme ve oyunda ustalaşmak uzun bir zamanınızı alacaktır, tabii maç bulabilirseniz…
Değerlendirme
Beyond The Wire atmosfer olarak silahların dizaynı olarak ve tarihe bağlı kalmasından dolayı takdir edilecek bir oyun, ama oyunda maç bulmaması, sunucu problemleri, optimizasyon sorunları gibi teknik hatalar oyunu maalesef oynanılamaz kılıyor. Bundan dolayı ne kadar yakın tarihe ilginiz olsa da ya da FPS oyunlarını sevseniz de, Beyond The Wire’ı şuan ki haliyle kimseye önermiyorum.
Beyond The Wire 31 Ağustos’ta erken erişimden çıkmıştı. Tam sürüm olarak piyasada yer alıyor.