Birinci şahıs çevrim içi nişancı oyunu olan Concord, güzel bir potansiyele sahip olsa da eksiklikleri ve hatalarıyla daha çok ön plana çıkıyor.
- Concord, PC platformunda incelendi.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Washington merkezli Amerikan video oyun geliştiricisi Firewalk Studios tarafından geliştirilen ve Sony Interactive Entertainment tarafından 23 Ağustos’ta yayımlanacak olan birinci şahıs çevrim içi nişancı oyunu Concord, PlayStation 5 ve PC platformlarına çıkış yapacak.
Concord’u açık betada deneyimleme şansı buldum ve bu incelemede, oyunun zayıf yönlerini, bana göre sorun teşkil eden detayları ve oyunu oynayan herkesi etkileyebilecek problemleri ele alacağım.
Concord hikayesi
Oyun ilk açıldığında, oldukça uzun bir ara sahne ile başlıyor. Bu sahnede, 5v5 savaşların sadece oyunda yer almak için değil, neden savaşıldığını ve karakterlerin arka planını anlatan bir hikaye sunuluyor. Kısaca, 5 kişilik uzay haydutlarından oluşan bir ekip toplanıyor, Freegunner lisansı alıyor ve gezegene doğru çatışmak için yola çıkıyorlar.
Ayrıca yapımcılar, her hafta karakterlerle ilgili ara sahneler yayınlayacaklarını söylüyor. Eğer bir karakter ilginizi çektiyse veya oyunlardaki karakterlerin arka plan hikayelerini seviyorsanız, bu güzel bir özellik olabilir; çünkü oyun her hafta yeni bilgiler sunacak. Ancak, benim ilgimi çeken bir karakter olmadığı için, ne yazık ki ilk ara sahne de dahil olmak üzere bu özellik pek ilgimi çekmedi.
PlayStation Network hesabı zorunluluğu
Öncelikle, hesap zorunluluğundan bahsetmek istiyorum. Oyun, PC kullanıcılarının oynayabilmesi için zorunlu olarak PlayStation Network hesabıyla oturum açmalarını istiyor. Benim bir hesabım olduğu için rahatça giriş yaptım, ancak eğer bir hesabım olmasaydı ve PlayStation konsolu ile hiç ilgim olmasaydı, yine de PlayStation Network hesabı açmak zorunda kalacaktım. Sony, benzer bir durumu Helldivers 2’de de yaşadı ve kötü geri dönüşler aldığı için bu karardan vazgeçmek zorunda kaldı.
Ancak, bu iki durum arasındaki fark, Helldivers 2’de bu zorunluluğun oyunun çıkışından sonra getirilmiş olması; Concord’da ise oyun daha baştan bu zorunlulukla geliyor. Bu sefer oyuncuların bu duruma daha ılımlı yaklaşacağını düşünüyorum, ancak yine de bu zorunluluk bence kötü bir uygulama. Eğer Sony, oyuncuları PlayStation Network hesabı açmaya teşvik etmek istiyorsa, zorunlu yapmak yerine, hesabını bağlayanlara özel kostümler gibi ödüller sunabilir.
Mekanikler
Concord, temel olarak bir silah, iki yetenek gücü, bir kaçınma ve zıplama özelliği sunuyor. Ancak bu özellikler, karakterden karaktere farklılık gösteriyor. Örneğin, bazı karakterler iki ayrı silah taşıyabilirken, bazılarının kaçınma özelliği olmayabilir. Ayrıca, bazı karakterlerde normal zıplama, bazılarında çift zıplama veya havada süzülme gibi farklı zıplama kitleri bulunabiliyor.
Karakterler
Oyunda 16 farklı karakter bulunuyor ve bu karakterler, hücum ağırlıklı, destek ağırlıklı ve savunma ağırlıklı olmak üzere üç farklı role ayrılabilir. Örneğin, hücum odaklı bir karakterle oynarken, rakiplerin üzerine doğrudan dalmanız gerekirken; destek rolündeki bir karakterle takım arkadaşlarınıza can desteği sağlamanız gerekiyor. Savunma rolündeki bir karakterle ise kalkan kullanarak rakibi oyalayıp takım arkadaşlarınıza destek olmalısınız.
Yetenekler
Şimdi de beni en çok hayal kırıklığına uğratan kısma, yani karakterlerin yeteneklerine gelelim. Karakterlerin yetenekleri sadece iki özellikten oluşuyor ve bunlar pek de özel fırsatlar sunmuyor. Evet, her karakterin yeteneklerini dikkatlice kullanmanız ve rastgele tıklamak yerine stratejik düşünmeniz gerekiyor. Ancak, bu yetenekler genelde sadece el bombası, molotof, sis bombası, flaş bombası, kalkan açma, can basma gibi diğer oyunlardan tanıdık ve sıradan özelliklerden ibaret.
Bu özelliklerin oyunda olmasında bir sorun yok, fakat sadece iki yetenekle sınırlı kalmak yerine, en azından bir de ‘ulti’ gibi daha güçlü ve havalı bir yeteneğimiz olsaydı, oyun daha eğlenceli ve derin bir oynanış sunabilirdi. Üstelik bu ‘ulti’ yeteneği, daha önce başka oyunlarda görülmemiş bir şey olmak zorunda değil; örneğin, tüm takım arkadaşlarına can basabilen daha güçlü bir özellik bile yeterli olabilirdi. Önemli olan, oyuna daha güçlü bir yetenek ekleyerek oynanışı zenginleştirmek.
Ayrıca, pasif özelliklerden de bahsetmek istiyorum. Her karakterin iki yeteneğin yanı sıra pasif özellikleri de bulunuyor. Bu pasif özellikleri, diğer yeteneklerle harmanlayarak stratejik bir şekilde kullanmanız gerekiyor. Örneğin, Teo isimli bir karakterin pasif özelliği, silahının dürbününü açtığında sisin içinden rakipleri görebilmesini sağlıyor. Bu yüzden sis bombası atıp pasif özelliğini kullanarak avantaj elde edebiliyor. Bir diğer örnek olarak, IT-Z isimli karakter ile dodge atarsanız ya da Cosmic Slip yeteneğini kullanırsanız, arkanızda bir klon bırakırsınız. Bu da rakibi şaşırtmanıza yardımcı olabilir.
Ekip bonusları
Her karakterin takımına sağladığı 6 adet farklı ekip bonusu var. Bunlar, Anchor, Breacher, Haunt, Ranger, Tactician and Warden. Takımlarına sağladıkları avantajlar ise şu şekilde:
- Anchor: Verilen canı arttırır.
- Breacher: Dodge özelliğinizin bekleme süresi azalır.
- Haunt: Takımın hareketliliğini arttırır.
- Ranger: Silahın geri tepmesini azaltır.
- Tactician: Mermi yenileme hızını arttırır.
- Warden: Daha uzun silah menzili sağlar.
Seçtiğiniz karakter bu ekip bonuslarından hangisine sahip ise takımınız bu özelliklerden birini kazanır.
Oyun modları
Concord’un açık beta sürecinde sunduğu oyun modları arasında ölüm maçı, alan ele geçirme ve raunt tabanlı, tekrar doğmanın olmadığı ve sona kalan takımın kazandığı modlar bulunuyor; bu modu CS veya Valorant mantığına benzetebilirsiniz. Bana sorarsanız, her oyun modunda öne çıkan karakterler değişiyor. Örneğin, alan ele geçirme maçlarında tank karakterler daha etkiliyken, ölüm maçlarında savaş odaklı karakterler daha önemli hale geliyor.
Raunt tabanlı oyun modunda ise takım odaklı karakterler ön plana çıkıyor. Tabii ki her oyun modunda her karakter oynanabilir ve oyuncunun yeteneklerine bağlı olarak iyi performans sergileyebilir, ancak öne çıkan karakterler de olacaktır. Bence bu çeşitlilik, oyuncuları farklı karakterleri denemeye teşvik ettiği için olumlu bir özellik.
Haritalar
Oyunun sunduğu haritalar oldukça dikkat çekici değil; hatta aklımda kalan bir harita bile olmadı. Görsellik ve kaplama kalitesi iyi olduğu için duvarlar ve diğer detaylar hoş gözüküyor, ancak haritaların genel tasarımı bana sıradan geldi. Her harita, farklı renkte duvarlardan oluşuyor gibi bir izlenim bıraktı ve bu yüzden haritalar arasında belirgin bir fark göremedim. Oyuna giriş yaparken animasyonla gezegene uzay mekiğimizle iniş yapıyoruz. Haritaların artı noktalarından biri, her gezegenin farklı bir atmosfere sahip olması. Bu yüzden haritaların ışıklandırmaları da farklı oluyor ve bu ışıklandırma gerçekten hoş bir atmosfer yaratıyor.
Oyun içi arayüz ve kontroller
Concord, kolay, basit, sade ve güzel bir arayüz sunuyor. Her şeyi rahatlıkla bulabiliyorsunuz. Ancak, karakter seçim ekranında süre o kadar hızlı geçiyor ki hangi karakteri seçeceğinize karar vermek için yeterli zaman bulamıyorsunuz ve karakterlerin özelliklerini okuyacak süre kalmıyor. Bu, oyuna başlamadan önce karakterlerin özelliklerini incelemeyi önemsemeyen oyuncular için büyük bir dezavantaj oluşturuyor; çünkü, bir karakter seçiyor ama özelliklerini okuyacak zamanı olmadığı için özelliklerini bilmeden oynamak zorunda kalıyor.
Oyunun kontrollerine gelecek olursak, klavye ve fare ile oyun rahatlıkla oynanabiliyor ve bir sıkıntı bulunmuyor. Ancak, oyunun varsayılan tuş ayarlarında dodge yapmak için iki kez ‘Shift’ tuşuna basmanız gerekiyor ve bazen bu iki kez basışı algılamayabiliyor; ya da bu sorun benim yaşadığım bir durum olabilir. Her durumda, bir tuşa iki kez basmak bence pratik değil. Bu tuş atamalarını değiştirebiliyorsunuz, bu yüzden eğer oyunu oynama niyetiniz varsa, tuş ayarlarını değiştirmenizi öneririm.
Grafikler ve atmosfer
Oyunun grafikleri, görsel sanatı ve kaplamaları gerçekten çok etkileyici. Haritalardaki duvarlar ve binaların kaplamaları oldukça güzel görünüyor. Karakterlerin modellemeleri ve mimikleri de oldukça başarılı; görsel açıdan oyuna ciddi bir özen gösterilmiş.
Atmosfer konusunda ise, bir gezegende olduğumuz hissini çok iyi vermişler. Haritalardaki hava değişimleri ve ışıklandırmalar, bu atmosferi yaratmada oldukça etkili. Bu unsurlar, sizi oyunun atmosferine rahatlıkla sokuyor.
Müzikler
Geliştirici ekip müzik konusunda da başarılı bir iş çıkarmış. Ana ekranda çalan müzik oldukça hoş ve kulak tırmalamıyor. Ayrıca, müzik oyunun uzayda geçtiği hissini etkili bir şekilde veriyor; bence bu müziği dinleyen biri, uzay temalı bir şey olduğunu hemen anlayabilir. En azından bana öyle geliyor.
Değerlendirme
Geldik şimdi benim genel değerlendirmeme ve bu oyunun neleri kötü yaptığına. Yukarıda anlattıklarım belki biraz olumlu gelmiş veya sizi oyuna çekmiş olabilir, ancak bana göre asıl sıkıntıları şimdi size anlatacağım.
Öncelikle, PlayStation Network zorunluluğu, insanları oyunu satın almaktan vazgeçirebilir. Üstelik oyun ücretli ve oldukça da pahalı. Benzer, hatta bana sorarsanız daha iyi, ücretsiz alternatifler varken, bu oyunun Steam’de 40 dolar (1.340 TL), Epic Games’te 999 TL, PlayStation Store’da 1.399 TL gibi fiyatlardan satışa sunulması büyük bir dezavantaj. Hilelerin önüne geçmek için oyunun paralı olması gerektiğini düşünebilirsiniz, ancak yeterli oyuncu kitlesi olmadıktan sonra hile olmasa ne fark eder ki? Ayrıca, 5-10 dakikalık oyun bekleme süreleri de oyuncuları sıkacaktır. Hilelere karşı önlem amacıyla belirlenen bu fiyatlar bile oldukça yüksek; en azından daha makul olabilirdi.
Gelelim şimdi şu soruya: Oyun daha uygun fiyatlı olsa ya da ücretsiz olsa oynar mıydım? Ne yazık ki, cevabım yine hayır olurdu. Çünkü, karakterlerin yetenek kitleri oldukça dar ve sığ. Bana sorarsanız, bu tür bir oyunda en önemli unsurlardan biri ‘ulti’ yeteneğidir; bu yeteneği doldurmak için vereceğiniz mücadelenin heyecanı ve onu kullandığınızda alacağınız keyif bence çok önemli. Ayrıca, 16 karakter olmasına rağmen, belki 4-5 tanesi keyif verecek düzeyde. Bu nedenle, karakter çeşitliliği açısından da oyunu zayıf bulduğumu söylemeliyim.
Umarım oyun, bu eksikliklerin üzerine düşer, fiyatlandırma ve hesap zorunluluğu politikasını yeniden değerlendirir ve bize eğlenceli, rekabetçi bir oyun sunar. Çünkü oyunun gerçekten bir potansiyeli var, ve bu potansiyeli harcamamaları gerektiğini düşünüyorum.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.
İlginç bir oyun. Tutar mı emin değilim.