Bir ülkenin kaderini elinizde tutuyorsunuz. Halkımızın refahı ve geleceği sizin ellerinizde. Gıda fiyatları, vergiler, ırkçılık, sağlık sorunları, hepsi kabinenizin ve sizin göreviniz. Bu bir hükümet simülasyonu! Democracy 4 huzurlarınızda…
- Democracy serisinin son oyununu inceliyoruz.
- Sistem dostu performansı ayrıntılı yapısıyla dikkat çekiyor.
- Seri güçlenerek devam ediyor. Son temsilcisi 7 oynanabilir devlet sunuyor.
- Keşke Türkçe dil desteği de olsaydı… Neyse ki modlar var!
Democracy serisi kendine özel oyun içi mekanikleri ve üslubuyla 2005 yılından bu yana oyuncularla buluşuyor. Birleşik Krallık merkezli bir video oyun şirketi Positech Games ve Stargazy Studios tarafından geliştirilen Democracy 4, 6 Ekim 2020’de erken erişim olarak piyasaya sürmüştü. 13 Ocak 2022’de ise oyunun tam sürümü çıktı. Hükümet simülasyonu olarak benzersiz özelliklere sahip olan Democracy 4’e ana hatlarıyla bakmaya çalışıyoruz. Gelin şimdi serinin son oyununa göz atalım.
Kararların etkili olduğu oyun!
Democracy 4 bir denge oyunu diyebiliriz. Aldığınız her karar ile ülkenizde bir şeyleri bozabilir veya bir şeyleri tamir edebilirsiniz. Ülkenizde birçok problem mevcut. Gıda fiyatları, vergiler , ırkçılık, sağlık sorunları gibi. Bunları düzeltmeye çalışırken bir takım toplumları kızdırıyor ve oy potansiyelinizi düşürüyorsunuz.
Bu dengeyi öyle bir kurmalısınız ki hükümetiniz diğer seçimlerden 1. Parti olarak çıksın!
7 oynanabilir devlet
Erken erişim aşamasında 7 oynanabilir devlet (Birleşik Krallık, ABD, Kanada, Almanya, İtalya ve Avustralya) yer alırken tam sürümde ise İspanya Kuzey Kore, Japonya gibi devletler de eklendi. Oyunda seçtiğiniz devlete göre oynayışınız değişmekte. ABD ile başlarsanız ırkçılık sorunları ve sağlık sorunları, Birleşik Krallık ile başlarsanız eğitim sorunları ile uğraşmanız gerekecek!
Kabine ve puan sistemi
Oyunu 3’er aylık aralıklarla oynuyorsunuz. Başladığınızda sizin kabinenizden ve kişisel popülaritenizden size bir puan tanımlanıyor ve bu puanları harcayacak bir takım kararlar veriyorsunuz. Örneğin oyunun başında 14 puanınız var siz aburcubur vergisi getirdiniz. Bu vergiyi getirebilmek için 4 puanınız feda ediyorsunuz. Fakat puan feda etmekle bitmiyor aldığınız bu kararla da gençler size tavır alıyor, ebebeyinler ise sizi sevmeye başlıyor. Sonra oyunu devam ettirip 3 ay ileriye gittiğinizde, kabineniz ve sizden kaynaklı oyun size tekrar puan veriyor ve çıkan sonuçlara göre karar almanız yatırım yapıp, yaptığınız yatırımları geri çekmeniz gerekebilir.
Oynanış elementleri
Oyun sizi sürekli veriler ve grafiklerle beslemekte. Her ülkenin 6 ana unsuru var (İşsizlik, Sağlık, GSYH -Gayri safi yurt içi hasıla – gibi…) bu 6 unsuru düzenlemeye çalışıyorsunuz. Aynı zamanda dış borç ve cari açığı da kontrol etmeniz şart.
Değerlendirme
Serinin üçüncü oyunu ile kıyasladığımda güzel gelişmeler yaşanmış. En büyük sorun ise Türkçe dil desteğinin olmaması.