Dragon’s Dogma’nın 12 yıl sonra çıkan devam oyunu Dragon’s Dogma 2, nihayet biz oyunseverlerle buluştu. Capcom tarafından geliştirilen oyun lansman sonrası optimizasyon sorunları ile can sıksa da güçlü hikaye anlatımı, grafikleri ve oynanış mekanikleriyle yılın iddialı yapımların biri oldu.
- Dragon’s Dogma 2, PC platformunda incelendi.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Capcom, Dragon’s Dogma (2012) versiyonunu çıkarırken çok talihsiz bir vakit seçmişti, 2012 yılında Dragon’s Dogma ile birlikte Far Cry 3, Mass Effect 3, Dishonored, Call of Duty: Black Ops 2 ve Telltale Games of The Walking Dead gibi bir sürü büyük yapım çıkmıştı. Bu yapımların altında ise Dragon’s Dogma kendisine pek bir yer edinememişti. Fakat 2022 yılının haziran ayında oyun dünyasına Dragon’s Dogma 2’nin çıkışını duyurdular.
Fakat günümüzde işler değişti. Ve nihayet Dragon’s Dogma 2 piyasaya sürüldü. Oyun lansman sonrası sadece iki haftada 2.5 milyon adet kopya satarak büyük bir başarı yakaladı.
Dragon’s Dogma 2’nın eksikleri ve fazlaları ile başarılı bir yapım olduğunu kabul etmemiz lazım, hadi şimdi sizi daha fazla bekletmeden Dragon’s Dogma 2’nin incelemesine geçelim.
Dragon’s Dogma 2 hikayesi
Gözlerimizi bir kalenin salonunda açarız, salonun içerisi ağzına kadar soylularla doludur. Yanımıza gelen asil şövalye bizi tanıtırken birden zaman durur, gizemli bir ses bize ejderhayı öldürecek olan sensin diyerek konuşmaya başlar. Gizemli ses sözünü bitirdikten sonra karakterimiz bayılır.
Bir süre sonra kendimizi mahzen içerisinde köle olarak buluruz, köle tacirimiz Fiska bize çalışmaya başlamamız için onu takıp etmemiz gerektiğini söyler. Biz çalışmaya başlar başlamaz bulunduğumuz alan bir Medusa tarafından saldırıya uğrar, saldırı sırasında gizemli bir yabancı bize daha büyük bir bulmacanın parçası olduğumuzu söyler.
Gizemli kişinin yardımı ile bir Griffinin sırtına atlayarak bulunduğumuz kamptan kaçarız. Uzun bir yolculuk sonrası bir gözcü kulesi tarafından Griffin vurulur ve öldürülür. Böylece yarattığımız karakterin hikayesi başlar.
Dragon’s Dogma 2 karakter yaratımı
Daha önceden karakter yaratımında bahsetmiştik, bahsettiğimiz yazıdan daha fazlasını söylememiz pek mümkün değil. Capcom oyun çıkmadan önce kendi karakterlerimizi yaratabilmemize yarayan bir araç paylaşmıştı. Detaylı bir anlatım için tam burada bulunan bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Dragon’s Dogma 2 mekanikleri
Hızlı seyahat herkese göre değil!
Dragon’s Dogma 2 içerisinde bir sürü mekanik barındırıyor, bu mekanikler oyuna aşırı derinlik katabiliyorken bazen size eziyet olabiliyor. Oyuncuları ikiye bölen hızlı seyahat mekaniğinden bahsederek başlamak istiyorum. Dragon’s Dogma’nın ilk oyununda olduğu gibi oyunda bulunan Ferrystone ile büyük şehirlere seyahat edebiliyoruz.
Bu Ferrystone’ları ise sadece Port Crystals ismi verilen ışınlanma taşları üzerinde kullanabiliyoruz, bu ışınlanma taşları hariç kullanmamız mümkün olmuyor. Kısacası Port Crystals olmayan hiçbir yere ışınlanamıyorsunuz.
Seyahat için öküz arabalarını seçin!
Dragon’s Dogma 2 içerisinde bir yerden bir yere gitmenin üç adet yolu var, birinci adım seyahat noktanıza koşmak, ikinci adım seyahat alanınıza en yakın Port Crystals’a ışınlanıp koşmak ya da öküz arabalarına cüzi bir para karşılığı binmek. Diğer yöntemlerde olduğu gibi öküz arabaları sizi spesifik olarak istediğiniz yere götürmüyor fakat şehirler arası yollarda sizi bırakabiliyor, bu yolda istediğiniz zaman inip varış noktanıza koşabilirsiniz.
Harita kocaman olduğu için kaybolabilirsiniz!
Oyun içerisinde çok fazla kere kaybolduğunuzu hissedebilirsiniz, yolda yürürken dikkatini çeken bir mağara ve mağaranın içinde kaybolmanız gayet normal. Asla sadece bir görev için dışarıya çıkmadığınız için genellikle bu durum çok can sıkıcı olmuyor.
Görevler size yardımcı olma konusunda ellerini sıkı tutuyor!
Dragon’s Dogma 2’nın en can sıkıcı yerlerinden birisi görev dizaynı, elinizden tumayan görev tasarımı yüzünden çoğu zaman nerede ne yapacağınızı karıştırabilir ya da görevi tamamen anlamayabilirsiniz. Bu durumda ise karşınıza YouTube görev videoları çıkıyor, siz yapamıyorsanız sizden önce kesinlikle birisi yapmıştır.
Düşmanlara vurduğunuzu hissediyorsunuz!
Oyun içerisinde çoğu zaman çok epik gözüken sahnelere şahit olabilirsiniz, şuan Dragons’s Dogma 2 altında bir sürü komik video mevcut. Siz yola yürürken size dropkick atan bir Ogre kahkaha atmanıza neden olabilir, oyunun kayıt sistemi çok affedici olduğu için pek çekinmenize gerek yok. Öldüğünüz zaman hemen savaş öncesinde başlayabiliyorsunuz.
Çok fazla hata ve fps düşüşü sizi bekliyor!
Geldik Dragon’s Dogma 2’nin ek ama en kötü yerine, Capcom günümüz oyunlarının kronik hastalını aynı şekilde taşıyor. Neredeyse bütün büyük yapımların olduğu gibi Dragon’s Dogma 2 içerisinde çok fazla hata ve optimizasyon sorunu barındırıyor. Neslin en güçlü ekran kartları bile size çok fazla performans vermeyecektir.
Yetenekler ve karakter sınıfları gerçekten tatmin edici olmuş!
Karakter sınıfları ve yetenekleri gerçekten sizi uzun seri oyunda tutacak diyebilirim, karakter sınıfı değiştirebilmeniz için yapmanız gereken tek şey o sınıfın ilk görevini yerine getirmek. Bazı sınıfların görevleri bana uzun kılıç getir iken bazılarının görevi ise ejderha avlamak olabiliyor. Bu yüzden almak istediğiniz sınıfa hemen ulaşamıyorsunuz ve bu durum sizi oyuna daha uzun süre bağlıyor.
Eğer kılıcınız gerçekten vurmuyorsa vurmuyorsunuz!
Dragon’s Dogma 2’nin en başarılı olduğu kısımlardan birisi kesinlikle Hitbox (Vuruş Kutusu) diyebilirim, eğer yaratıklar size vurmuyorsa gerçek hasar yemiyorsunuz. Bu durum bazen yaratıkların bacaklarının arasından geçmenize ya da üzerinizden yumruk atmasına neden olabiliyor, oyunu oynarken ya o bana tutmamıştı diyebileceğiniz çok fazla durum olmuyor.
Yaratık çeşitliliği gerçekten tam yerinde olmuş!
Dragon’s Dogma 2 içerisinde bir sürü yaratık barındırıyor, her yaratığın ise kendilerine has dirençleri ve zayıflıkları var. Bu zayıflıkları bazen ateş bazen ise kutsal element olabiliyor, düşmanların dayanıklılığının güçlü olduğu tarzda hasar vermeye çalışırsanız ise düşmana hasar vermeniz çok zor oluyor.
Yorulduysan kamp yamayı ihmal etme!
Savaştıktan sonra canımız azalmaya başlıyor, bu azalma ise iki çeşit diyebiliriz. Çok uzun süredir seyahat ediyorsak ve hasar yedi isek canımızın bir bölümlük kısmı yenilenmiyor, canın belirli kısmını yenileyebilmemiz için kamp yapmamız gerekiyor. Kamp içerisinde ise takımımıza yemek pişirebiliyoruz , bu yemekler ise bize pasif kazanç sağlıyor.
Dragon’s Dogma 2 grafikleri
Dragon’s Dogma 2 grafik olarak gerçekten başarılı diyebilirim, oyunun en başarılı yeri ise düşmanların detay seviyesi. Düşmanların tüyleri, kılları ya da üzerlerindeki zırhların detayları gerçekten çok güzel olmuş. Ekstra olarak yeteneklerin efektlerini övmeden geçemeyeceğim, bazı yetenekler gerçekten harika seslere ve görsel şölene sahip.
Görsellerin yanı sıra Dragon’s Dogma 2 uzak çizim mesafesi konusunda başarılı. Uzak çizim mesafesinin başarısı ise çok başarısız bir optimizasyon getiriyor. Bu durumun ileride yamalar ile düzeleceğini düşündüğüm için pek üzerinde durmuyorum.
Dragon’s Dogma 2 müzikleri
Dragon’s Dogma 2 oyunun en güçlü yanı bana kalırsa müzikleri, oyun içerisinde bulunan destansı müzikler sizi kesinlikle oyunun içerisine sokacaktır. Dragon’s Dogma 2 bulunduğunuz durumu yansıtacak müziklere sahip.
Değerlendirme
Geldik en ama en önemli kısma, Dragon’s Dogma 2, 59.99 dolarlık satış fiyatını hak ediyor mu? Yoksa abartılı bir yapım mı olmuş? Açıkçası söylemem gerekirse Dragon’s Dogma 2 oyunun en büyük zaafı teknik sorunlar olmuş. Teknik açıdan Dragon’s Dogma 2 çok iyi değil, 3080 gibi güçlü bir ekran kartı ile birlikte oyunun çoğu zaman 30 FPS civarlarına düştüğünü hissedebilirsiniz.
Oyun içerisinde olan çok fazla hata ve teknik sorunlar oyun deneyiminizi gerçekten baltalayacaktır. Fakat şahsi düşüncem bu sorunları bir ya da iki yama ile birlikte düzeltirler, bu hatalar bittikten sonra ise tadından yenmeyen şahane bir oyun deneyimi sizi bekliyor.
Şu anlık Dragon’s Dogma 2 için indirim beklemenizi tavsiye ederiz, indirim zamanında kesinlikle denenmesi gereken bir yapım.
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.
Comments