İncelemeZ - OG

EA Sports FC 25 – İnceleme

0

Yıllar içerisinde EA Games, FC markası ile futbol oyunları dalında rakibi olmayan bir firma haline geldi. Serinin yeni oyunu olan EA Sports FC 25, 20 Eylül’de Ultimate Edition sahipleri için, 27 Eylül’de ise standart sürüm sahipleri için erişime açıldı. EA Sports FC 25 bize ne yenilikler sunuyor, önceki oyunlardan neleri farklı yapmış, detaylıca göz atalım.

EA Sports FC 25

Futbol oyun sektöründe resmen bir dev haline gelen EA Sports, uzun yıllar böyle kalmaya devam edecek gibi… EA Sports FC 25; PC, Xbox Series S/X, Playstation 5, 4 ve Nintendo Switch gibi neredeyse tüm konsollarda çıkışını gerçekleştirdi. EA Vancouver, EA Romania, EA Canada olarak 3 stüdyonun ortak geliştirdiği oyun, sadece futbol oyunları arasında değil, bu sene çıkışını gerçekleştiren tüm spor oyunları arasında en büyük oyun olduğu bariz.

Temel oynanış ve grafikler

EA Sports FC 25 için oynanış olarak çok büyük değişiklikler barındırmıyor. Yine de oyunun geçen seneki oyuna göre oldukça yavaşladığı yeni gelen FC IQ sisteminin oyunu daha taktiksel ve derin yaptığı apaçık ortada. Bu sene özellikle Ultimate Team modunda en azından oyunun erken aşamasında bireysel yeteneklerden daha çok takım oyunu ve paslaşmasının öne çıkacağını düşünüyorum. Oynanışta her ne kadar çok fark olmasa da EA Sports’un önceki FIFA/FC serilerinde çalışan o mükemmel formülü bozmadığı aşikâr. Yani karakter animasyonlarından şut vurma hissine kadar EA Sports FC 25 oynanış anlamında gerçekten sağlam bir oyun.

EA Sports FC 25

Grafikler içinde aslında diyecek pek bir şey yok, EA Sports FC 25 geçen sene ile neredeyse aynı görsellere sahip bu konuda en ufak bir yenilik yok.

Değişmeyen kariyer modu

EA Sports FC 25 kariyer modu oyuncularını bu senede hayal kırıklığına uğratmaya devam ediyor. Aslında bu sene gerçek menajerler ile oynama, detaylı bir karakter özelleştirme ekranı ile kariyer modu süslü dursa da içerik olarak büyük bir değişiklik bulundurmuyor. Oyuncu kariyeri içerisinde yetenek ağaçlarının genişlediğini söyleyebilirim. Ama onun dışında oynanışa etki edecek büyük bir fark göremedim. Özellikle oyunun oynanışının her geçen sene daha Arcade olduğunu düşünürsek kariyer modu her geçen gün gerçekçilikten uzaklaşmaya devam ediyor. Birçok kariyer sever oyuncunun özlediği Alex Hunter hikâye modunun maalesef FC 25’de de esamesi okunmuyor.

Ultimate Team yenilikleri

EA Sports FC 25, Ultimate Team içerisinde birkaç sistemsel değişikliğe gitmiş. Squad Battles oyun modunun artık daha az maç içermesi, özellikle rekabatçi oyuncuların uğrak noktası olan hafta sonu liginde elemelerin 10 maçtan 5’e, hafta sonu liginin ise 20 maçtan 15 maça düşmesi bu senenin önemli değişikliklerinden olmuş. Bu sistemsel değişikliklerin dışında FC IQ sistemi oyunu kesinlikle tamamen değiştirmiş. Oyunda yenilenen takiktsel temeller, daha iyi stratejik kontrol imkânı ve takım düzeyinde daha gerçekçi kolektif hareket sağlarken, gerçek hayattaki verilerden güç alan yeni yapar zeka modeli de yepyeni Oyuncu Rolleriyle oyuncu taktiklerine yön veriyor. Özellikle oyunun ilerleyen safhalarında bu taktiksel derinlik yeni kartlarla beraber ne kadar derinleşecek bunu görmek heyecan verici olacak. Şahsen şu anlık denediğim kadarıyla da oldukça zeki ve verdiğiniz rolü gerçekten hakkıyla yapan bir yapay zeka bulunuyor.

EA Sports FC 25

Yeni Rush modu

Bu senenin EA Sports FC 25 için en beğendiğim yenilik kesinlikle Rush modu oldu. Kısacası kendi özel kuralları olan, 5v5 şekilde minik sahada gerçekleşen ve 7 dakika süren oldukça eğlenceli bir mod olmuş. Berabere kalındığında altın gole gidilmesi, penaltı olduğunda kaleciyle birebir mücadeleye girilmesi gibi özellikler de bu oyun moduna ekstra tat katmış. Rush oyun modunu 3 farklı şekilde oynayabiliyorsunuz. Santra modunda ister yapay zekaya, ister arkadaşlarınızla çok oyunculu istediğiniz kulübü seçip girebildiğiniz şekilde oynayabiliyorsunuz. Aynı zamanda Ultimate Team içerisinden de oynayabildiğiniz Rush modunun kendi özel puan sistemi ve ödülleri bulunuyor. Ultimate Team kadronuzdaki favori oyuncunuzu Rush sahasına sürüp onunla beraber hem görevleri tamamlayıp hem de 5v5 rekabetçi bir kapışma içerisine girebiliyorsunuz. Clubs’da daha sosyal, samimi ve sürükleyici bir deneyim yaratan Rush, kadronuzdaki yapay zeka oyuncuları kaldırıp en güvendiğiniz takım arkadaşlarınızla dünyaya meydan okumanızı sağlıyor. Her galibiyet Kulübünüzün istatistiğine bir galibiyet puanı kazandırır ve sizi heyecan verici sezon ödüllerine bir adım daha yaklaştırarak bireysel Rush derecenizi geliştiriyor.

EA Sports FC 25 Rush Modu

EA Sports FC 25 Clubs

Açıkçası Clubs modunun da birkaç yenilik dışında büyük değişiklikler aldığını söyleyemem. Yine arkadaşlarınızla takımınızı kurup eğlenebileceğiniz bir mod olarak karşınıza çıkıyor. Eskisinden çok daha fazla yetenek ağacı ile karşımıza çıkan Clubs bu açıdan oyunculara biraz daha çeşitlilik sağlamış. Onun dışında kulübünüzün seviyesini yükseltebildiğiniz tesisler özelliği, takım arkadaşlarınızın özel avatarları olması gibi birkaç minik değişiklik dışında pek bir güncelleme yok.

Değerlendirme

EA Sports, futbol oyunu sektörünün devi olduğundan mütevellit EA Sports FC serisi içinde yıllardır büyük değişiklikler yapmıyor. Bu sene de aynı şekilde çok fazla değişiklik görmediğimiz özellikle kariyer modunun oldukça sönük kaldığı bir oyunla karşılaştım. Ultimate Team içerisinde yapılan değişiklikler dışında pek fazla kayda değer bir yenilik bulunmuyor. Yine de FC 25 önceki FC/FIFA oyunları gibi mükemmel şekilde çalışan bir oynanışa sahip. Her ne kadar çok büyük yenilikler gelmese de oyunun oynanışında ve Ultimate Team içerisinde çalışan bir formül var ve bunu çok iyi yapıyorlar. O yüzden bu yıl kaliteli bir futbol oyunu oynamak istiyorsanız EA Sports FC 25’den başka bir şansınız bulunmuyor. Özellikle Rush modu oyunun içindeki her moda ayrı bir eğlence getirmiş. Ama eğer bir kariyer modu oyuncusuysanız ya da aradığınız şey yepyeni oynanış dinamikleri ya da köklü değişiklikler ise EA Sports FC 25 sizin için doğru adres değil.

Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.



product-image

EA Sports FC 25

7.5

OLUMLU YANLARI
  • Yeni Rush modu.
  • Oynanışın geçen seneye göre daha derin ve taktiksel hissettirmesi.
  • Ultimate Team içerisinde yapılan minik değişiklikler.
  • Yetenek ağaçlarının hem clubs, hem de kariyer modunda genişlemiş olması.
OLUMSUZ YANLARI
  • Kayda değer büyük bir yenilik bulunmaması.
  • Her sene tekrar eden sunucu sorunları.
  • Tamamen aynı grafikler.
Ege Muslu
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Eylül 2024
P S Ç P C C P
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  
Login/Sign up