İnceleme

EA Sports WRC

0

3 Kasım 2023’de çıkan ve ralli konusunda oldukça tecrübeli olan EA Sports ile Codemasters video-oyun şirketleri tarafından hazırlanan simülasyon ve yarış oyunu EA Sports WRC’nin incelemesi ile karşınızdayız. Dirt 2.0, Dirt 5 ve Formula serisinin yapımcısı Codemasters, önümüze yeni bir ralli oyunu sunmuş ama kardeşlerinden farklı özellikleri var mı? Türü seven petrolhead oyunculara şimdiden keyifli okumalar dileriz.

EA Sports WRC

Dünya Ralli Şampiyonası resmi lisansına sahip olan ve Unreal Engine oyun motoruyla geliştirilen Ralli temalı yarış oyunu EA Sports WRC, eve bir direksiyon seti aldıracak kadar iyi mi yoksa düz bir sürüş hissiyatı mı içeriyor? Gelin hep birlikte bakalım.

Oynanış ve sürüş hissiyatı

Oyun diğer Ralli temalı kardeşlerinden farklı olarak, ilk başta çarpma hasarı ve kontrollerin gerçeğe yakın bir zorlukta olmasıyla kendini kulvarda ayrı bir yere koyuyor. Arabayı o çamurlu, karlı zeminde yolda tutmak gerçekten çok zor. Kariyer yolundan gittiğimizde yanımızda bir co-pilot bize yol hakkında anlık bilgiler veriyor. Keskin viraj, atlayış, yolun eğimi, u dönüşleri derken kendinizi bir ağaca toslamış bulmanız an meselesi. Direksiyonla oynayanlar için bile sürekli arabayı tutmaya çalışmak gerçekte araba kullanmış kadar yorabilir.

Başlangıçta oynanış zorluğunu ve stilini seçtiğimiz bu ekran, oynanış sırasında saç baş yoldurmak ve huzurla gazlamak arasında ince bir çizgi sunuyor. Abartmıyoruz, arabayı yolda tutmak, dağa bayıra uçmamak için epey çaba sarf etmeniz gerekiyor. Oyuna gerçeklik açısından büyük bir artı katıyor bu zorluk. Gerçek hayatta Ralli zor bir motor sporudur, bilenler bilir. Oyunda da ne eksik ne fazla.

Yarış ve antrenmanlar sırasında çamurlu yol, co-pilot, motor sesi dışında sizi direkt etkileyen bir ambiyans sesi yok. Oynanış yoğun olarak sürüşe odaklanıyor, arka planda çalan müziği duymuyorsunuz bile. C tuşu ile kamera ayarlarını yani araç kokpit kamerası, direksiyondan oynanış, aracın arkasından bakış ve kaput üzerinden oynanış gibi kişisel zevklere hitap eden bolca seçenek sunması da yüz güldürüyor.

Yazının başında sorduğumuz soruya şöyle bir bakacak olursak, eğer halihazırda bir direksiyon setiniz varsa, oyun zevki bambaşka bir boyuta çıkacaktır, buna emin olabilirsiniz. Ama direksiyon yok, klavye ya da gamepad ile oynarım diyorsanız bu sıralama şöyle olacaktır; direksiyon > gamepad > klavye. Zaten türü seven oyuncularda bir direksiyon seti olduğunu tahmin edersek, set sahiplerini üzmeyecek bir oyun yapılmış. Ama birçok türde oyun oynayan bir oyuncuysanız, direksiyon almak için acele etmenize gerek yok, tabii ki bütçe meselesi kapsamında söylüyoruz bunu.

Oyunda varsayılan klavye düzeni ok tuşları ile sağlanmış, WASD kombinasyonuna alıştıysanız nispeten daha rahat bir oynanış elde edebilirsiniz.

Grafiksel açıdan tatmin edici görseller sunan oyunda, ayrıca sürüş esnasında yaptığımız kazalar doğrudan arabayı etkiliyor, BeamNG gibi hasar alıyorsunuz neredeyse. Oyunun en can alıcı bölümlerinden biri de Rally School. Virajlardan önce yavaşlama, su birikintilerinde yapmanız gerekenler, direksiyon hakimiyeti, slalom, kısaca arabayı kontrol etme konusunda uzmanlaşmak için Tutorial serisi gibi dursa da, gerçek bir Ralli eğitimi alır gibi ilerliyorsunuz, üç farklı zemin şartında (çamur, kar, asfalt) yaptığımız bu alıştırma yarışlardan önce ısınma fırsatı tanıyor.

Eğitim sırasında hem zamanla yarışıyoruz, hem de aracın dinamiklerini tanımaya çalışıyoruz zira bahsettiğimiz gibi oyunda birçok markadan araç var ve hepsinin sürüş dinamikleri farklı. Qucik Play modunda kafamıza göre yarışlar düzenleyebiliyor, Time Trial bölümünde de ‘’Zaman Yönetimi’’ yeteneğimizi geliştiriyoruz.

EA Sports WRC

Oyunun Kariyer modu ise uzun soluklu ve istersek her şeyi en baştan yapabiliyoruz. Nasıl mı? Dilersek başlangıçta oyunun sunmuş olduğu arabalardan birini seçiyoruz ya da kendimiz sıfırdan bir araç üretiyoruz. Bu kısım o kadar detaylı yapılmış ki, arabanın motorunu istersek arkaya, ortaya konumlandırabiliyor, çekiş sistemini ayarlayabiliyor, farlardan stoplara, tampondan motor soğutma sıvısına kadar montaj yapıyoruz. Arabanın iskeleti var önümüzde, bildiğiniz fabrika çalışanı gibi araba yapıyoruz, mükemmel olmuş bu iş, bayıldık.

Yarış pistleri ise, dünyanın her köşesinden bizi karşılıyor. Japonya’dan Brezilya’ya uzanan geniş bir Ralli şampiyonası oyuncuya sunulmuş. Yarış pistlerinde yaşanan özel anlar kaydediliyor ve o sahneyi tekrar oynayabiliyoruz.

Araç çeşitliliği

Lisanslı Ralli şampiyonası demiştik, bunun altını doldurmuş EA Sports. Citroen, Ford, Subaru, Toyota ve birçok marka oyunun araç yelpazesinde mevcut ve okyanus kadar seçenek var, internette yaptığımız araştırmalara göre yaklaşık 75-80 adet araç olduğunu görüyoruz, kürekle atmışlar üstümüze. Dünyaca ünlü markalarla en zorlu yollara çıkın veya kendi ralli arabanızı oluşturarak yeni bir yol çizin!

EA Sports WRC

Kendi aracını oluştur

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, oyun bizlere epey geniş bir yelpaze sunuyor bu konuda. Sıfırdan araç yapımı, öyle üzerine boya çekelim, arabayı basalım sığlığında değil, tıpkı bir RPG oyununda olduğu gibi, bu ekranda saatlerinizi harcamanız çok olası. Belli bir bütçeniz var ve aracın bazı parçalarını ‘’kullanılmış’’ yani ikinci el olarak temin etmek zorunda kalabiliyorsunuz. Biz oyunda hararet sorunu yaşamamak için soğutma sistemini sıfır alıp taktık ama diferansiyeli ikinci el tercih ettik. Oyunda Junior WRC, WRC 2 ve WRC olmak üzere 3 farklı araç sınıfı mevcut, aracımızı oluştururken bu sınıflar hem oyun zorluğunu hem de sürüş hissiyatını belirliyor. Junior WRC türe yeni başlayanlar için önerebileceğimiz araç sınıfıyken, WRC ise deneyimi olan oyunculara hitap ediyor. Motoru nereye koyacağımıza kadar detay sunan bu oluşturma ekranı, aracın dengesini de belirliyor. Ön tarafa konumlandırılmış motorlu araçta önden kaymalar yaşanabiliyor, arka tarafa konumlanan motorda ise araç daha çevik oluyor ancak arkadan kopmalar yaşanıyor bu senaryoda. Tesla mantığı ile ağırlık merkezinde yani ortada konumlanan motorlar ise bu durumu dengeliyor diyebiliriz. Aracın iç dizaynını tasarlarken esas zaman alacak noktanın burası olduğunu düşünüyoruz çünkü oyun boyunca sürüş zevkinizi etkileyecek şeylerden biri de tabii ki görsel. Güzel bir kokpit tasarımı oyun zevkini de yukarılara taşıyacaktır.

Optimizasyon ne alemde?

Maalesef bu başlığın altına ‘’Her şey yolunda!’’ yazamayacağız zira oyunda bolca FPS drop yaşadık. Ayarları 1080p orta ayara çekince biraz rahatladık. Oyunu incelediğimiz süre içerisinde birkaç güncelleme aldığını ve EA Sports’un ‘’hotfix’’ olarak tabir edilen bazı optimizasyon iyileştirmelerini sunduğunu belirtmemizde fayda var.

Her ne kadar eski sistemler için kurtarıcı niteliğinde olması beklenirken, optimizasyon sorunuyla çıkmış oyunlara FSR ve DLSS teknolojileri maske olarak dağıtılsa da, oyunda FSR desteği var. Güzel haber şu ki, oynadığımız süre boyunca çökme problemiyle karşılaşmadık.

Değerlendirme

Kasım ayında PlayStation 5, Xbox X ve S serisi, PC Windows platformlarına gelen EA Sports WRC, 2023 yılına yakışır grafikleri, ultra gerçekçi sürüş deneyimi, nispeten iyi sayılabilecek optimizasyonu ile bizden ‘’oynanabilir’’ notunu aldı ancak buraya bir parantez açalım. Oyunun Steam sayfasındaki yorumlar pek iç açıcı değil ve çoğunlukla optimizasyon ve fiyattan dem vurulmuş. Ayrıca, türün son oyunlarından biri olan Dirt 2.0’dan iyi mi diye soracak olursanız, araç yapılandırma ve oluşturma özelliklerinden daha fazlasını beklerdik.

EA Sports WRC

Bizim tavsiyemiz, şu anki fiyatı 850 TL olan WRC’nin bir süre daha oturmasını beklemek, olur da fiyatı düşerse o zaman satın almak. Henüz Beta aşamasında sayılabilecek Ralli temalı oyuna bütçesi yeten oyuncular, 20 Kasım Steam güncellemesinden önce oyunu satın alabilirler, bu noktada yaklaşık 2-3 ay bekleyip öyle oynamanızı öneririz. Son olarak, oyun PC platformunda Epic Games Store, Steam ve EA Launcher üzerinden oynanabiliyor.


product-image

EA Sports WRC

6.5

EA Sports WRC, 2023 yılına yakışır grafikleri, ultra gerçekçi sürüş deneyimi, nispeten iyi sayılabilecek optimizasyonu ile bizden 'oynanabilir' notunu aldı.

Olumlu Yanları
  • Lisanslı araçlar ile oyun deneyimi sunması ve araç yelpazesinin genişliği.
  • Araç modifikasyonuna önem verilmiş ve araç yapımı harika olmuş.
  • Oyun zorluğunun gerçekçi olması, oynanışa ekstra bir tat katmış.
Olumsuz Yanları
  • Optimizasyon problemleri.
  • 2023 çıkışlı bir yapım olmasına rağmen Ray Tracing ve DLSS gibi teknolojilerin şimdilik sunulmaması.
  • Türkçe dil desteğinin sunulmaması.
Emre Can Mert
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - 2023
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ocak 2025
P S Ç P C C P
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  
Login/Sign up