Hayatta kalma aksiyon ve rol yapma türüne yeni bir soluk katan Enshrouded, ‘tüm tuşlara basmış’ gibi görünüyor. Enshrouded için, Valheim, Forest ve New World oyunlarının geliştirilmiş versiyonu diyebiliriz. Elden Ring’e benzer oynanış zorluğu ve bazı yaratıkların size tek atması soulslike mı oynuyoruz yoksa crafting yapıp keşfe mi çıkacağız? İkilemini yaşatabilir, dikkatli olun!
- Enshrouded, PC platformunda incelendi.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Keen Games tarafından geliştirilen 24 Ocak 2024’te de yayımlanan hayatta kalma aksiyon rol yapma oyunu Enshrouded, kendine has bir oynanışını etkilendiği oyunlardan dolayı tam olarak gösteremese de güçlü oyun içi mekaniklerle vazgeçilmez oyunlarınızdan biri olabilir. İnşa – keşif – güçlü boss savaşları ve alabildiğince büyük bir harita ile Enshrouded tüm tuşlara basmış, önümüze serilmiş. Yine de keşfedilmeyi bekleyen dağlar, tepeler ve geçilmesi gereken köprüler derken biz oyuncuların en temel duygusunu tetiklemeyi başarıyor, merak duygusunu…
Oyunun renk paleti oldukça zengin ve gece – gündüz döngüsü yerinde tasarlanmış, özellikle gece ışıklandırmaları ve hiçliğin içinde karanlığa yürüme hissi oyuna ve oyuncuya mükemmel bir his uyandırıyor. Bunu kesinlikle takdir etmemiz gerekiyor, altından kalkılmış. Peki, oynanış, optimizasyon ve online modunda bizlere neler sunuyor, gelin hep birlikte bakalım.
Enshrouded oyunculara neler vadediyor?
Oyunun en başında Altar denen bir ateş kuyusu inşa ediyor ve görevleri aslında bu ateş ile konuşarak alıyoruz. Yazımızın en başında belirtelim, String oyunun en önemli itemlerinden biri ve haritada nereye giderseniz gidin, bunun ham maddesi olan Plant Fiber’i toplamayı unutmayın. Oynanış yönüne pratiklik katan bir unsur da, Plant Fiber sayesinde Workbench’den String üretebiliyor ve bu maddeyle Glider, Grapling Hook gibi önemli materyalleri elde ediyoruz. Altar, yani bize görevleri veren Kutsal Ateş diyelim buna, üzülerek söylüyorum ki bir Darksouls gibi Bonfire görevi görmüyor, oyuncuya tek tip bir Survival öge verilse daha iyi olurdu. İnşa, hayatta kalma ve dövüş mekaniklerini dengelemeye çalışan yapımcı, inşa kısmında işi oldukça abartıp kolonundan duvarına, kapısından çatısına her şeyi tek tek inşa ettiğimiz bir mekanik sunmuş bizlere, bu durum oyuncudan oyuncuya değişmekle beraber sıkıcı veya eğlenceli olabilir ama bir yerden sonra can sıkıyor.
Geceyi yatakta uyuyarak geçirdiğimizde zaman daha hızlı akıyor, yanımızda yanan bir kamp ateşi ve üstü kapalı bir kulübe inşa edip uyuduğunuzda yakındaki düşmanları uzak tutuyor ve can barını dolduruyor. Temeli inşa ve keşif üzerine kurulu olan Enshrouded, aslında dövüş mekanikleriyle de ön plana çıkabilirmiş, yapımcı neden bunu arka plana atmış bilemedim. Üstümüzde basit bir atlet ve şortla başladığımız bu serüvene şöyle zırhı idare edecek bir takımla devam etmek istersek, Metal Scraps isimli itemi bulmamız şart. Zira ilk zırh setimiz ve demirhane döküm masasını geliştirebilmemiz için şart bu parça. Zırh demişken, oyunun ilk üç görevinde fark ettim ki, saldırıdan daha çok savunmaya dikkat etmemiz gerekiyor. Parry o kadar önemli bir mekanik olmuş ki, düşmanlardan tek yememek için refleks olarak iki defa Parry, bir defa vuruş yapıyorsunuz. Oyunun bu Soulslike dövüş mekaniği, hayatta kalma ve inşa temalı bir oyuna göre beni hem şaşırttı hem de hoşuma gitti. Ancak bazı silahların vuruş hissiyatı çok kötü, dodge atmak için basmamız gereken CTRL tuşu, Stamina ile doğrudan bağlantılı ve bu bar çok çabuk bitiyor, dövüş sırasında bir gözünüz stamina barında olmalı, yoksa güzel bir darbe yiyip çat diye ölüyorsunuz. Stamina demişken, harita oldukça büyük ve shift basarken çok hızlı tükeniyor, dağları tepeleri aşarken çoğunlukla yürüyoruz, oyunun bu mekaniği bence eksik kalmış.
Ayrıca bu tür senaryolarda biz oyuncuların en çok aradığı şey, bir at, kurt gibi binilebilecek bir hayvanımızın olmasıdır, Enshrouded bunu sunmuyor, oyun bu eksikliğini fazlasıyla hissettiriyor. Keşke dövüş anında stamina daha uzun gitseydi, düşman vuruşlarından kaçınma mekaniğini doğrudan staminaya bağlamak iyi bir fikir olmamış çünkü o bar bittiğinde elinizde kalan tek şey Parry, kılıcı tutup kendinizi korumaya çalışıyorsunuz, gariban gibi. Güçlü düşmandan tek yiyorsunuz, senaryo bu kadar.
Oyunun isminden aldığı, haritada gezinirken girdiğimiz Enshrouded isimli, sisli, puslu, yaratıkların ve düşmanların da bolca bulunduğu bölgeler var ve yaklaşık 5 dakika süremiz var burada kalabilmek için. Bu bölgeler Blue Shroud ve Red Shroud olarak ikiye ayrılıyor, Blue Shroud yani Enshrouded olarak da geçen sisli bölgelerde, yukarda söylediğim gibi yaklaşık 5 dakika süremiz varken, Red Shroud bölgelerinde ancak birkaç saniye kalabiliyoruz, aksi halde ölüyoruz. Karşınıza neyin çıkacağını göremiyorsunuz, sağlam bir loot veya çok güçlü bir düşman gelebilir, tabii ki yapımcı bu olaya bir de sos eklemiş, gezinirken arkamızdan gelip hırlayan, ısırınca da sağlam hasar veren kurtlar.
Enshrouded görev yapısı!
Oyunda hızlıca seviye atlamanın üç yolu var, düşmanları kesmek, keşifte item toplamak ve yeni bölgeler keşfetmek. Yeni bölgeler demişken, eğer ki karşınıza çok güçlü bir düşman çıkarsa, şansınızı zorlamayın, geri dönün, eksiklerinizi tamamlayın ve öyle kesin o düşmanı. Bu kadar net söylüyorum, sinir bozucu düşmanlardan tek yemeniz çok olası çünkü. Görev ilerlemesi Soulslike oyunları gibi tamamen oyuncunun keşfine bırakılmamış, oyunda ilerlememiz gereken bir Ana Görev zinciri ve soru işaretleriyle belirlenmiş Yan Görevler mevcut. Flame Altar yani oyunun başında kurduğumuz üs olan Ebedi Ateş, bize Ana Görevleri sunarken, bitirdiğimiz her görevde Exp alıyoruz ve Altar’ı güçlendirerek devam eden bir döngüye giriyoruz. Oyun her ne yaparsak yapalım, Başarım veriyor bu arada, keşfettiğimiz her bölgede birkaç soru işareti beliriyor, yan görevler oldukça fazla, oyunu satın alanları bolca meşgul edecek görevler bekliyor.
Oyun, rol yapma türüne yakışır şekilde geniş bir yetenek ağacı sunuyor. İçerdiği dövüş, hayatta kalma ve keşif unsurlarını karakter yapılandırmaya da yediren Enshrouded, Wizard sınıfını geliştirerek ilerlediğinizde sizi tek tip bir karaktere mahkum etmiyor, hem iyi bir Savaşçı hem de Büyücü olarak aynı anda gelişebiliyorsunuz, böylece yaratmak istediğiniz karakter sınıfları için ayrı bir profil oluşturmanız gerekmiyor.
Karakter yaratma ekranı ne kadar detaylı?
Karakter şekillendirme aşırı detaylı olmasa da içinize sinen bir karakter yaratabiliyorsunuz. Yetenek ağacında yaptığınız ilerlemeye göre isterseniz güçlü bir büyücü, isterseniz ağır zırhlarla donanmış bir savaşçı olabilirsiniz. Kilo, kas, dövme gibi detaylara girilmemiş, sakal bıyık yapabiliyoruz sadece.
Enshrouded online modu nasıl?
Oluşturduğumuz ve isim verdiğimiz haritaya maksimum 16 oyuncu kapasitesiyle birlikte Co-Op ve PvE bir oynanış sunan Enshrouded, arkadaşlarınızla yapacağınız uzun keşiflerde sürükleyici bir deneyim sunacaktır. Dilerseniz birkaç kişi bir araya gelip 30-40 saatte küçük bir kasaba inşa edebilir, haritada keşfe çıkıp düşman kesebilir, birlikte level atlayabilirsiniz.
Optimizasyon ne durumda?
2024 yılının ocak ayında bizlerle buluşan Enshrouded, Demo versiyonundan çıkıp tam haliyle bizlere sunulmuş ancak erken erişimde olduğunu hatırlatalım. Oyunu RX 580 ile rahatça oynadım ve bu süreçte bir çökme sorunu, oyun kıran bir hata ile karşılaşmadım. Minimum gereksinimlerle ‘’oynanabilir’’ notunu aldı Enshrouded, RTX 3000 veya 4000 serisi kartı olanlar çok daha rahat edecektir. Oyunda FSR desteği var ancak bunun FSR 3.0 olmadığını sanıyorum, RTX cephesinde DLSS ve Ray Tracing sunmuyor. Oynanış yönünde karakterin ve düşmanların ayaklarının bazen yerin altına batması ve dokuların ilk yükleme ekranından sonra birkaç saniye geç yüklenmesi dışında göze çarpan bir hatayla karşılaşmadım. 2023 yılı optimizasyon faciasıyla hatırlanan bir yıldı, Enshrouded 2024’ün fırından taze çıkmış bir yapımı olarak bu konuda oyuncuları üzmüyor. Steam yorumları çoğunlukla olumlu ve alacağı güncellemelerle performansın daha da iyileşeceğine inanıyorum.
Oyunun artıları ve eksileri
Oyunun en doyurucu taraflarından biri, silah çeşidinin bolluğu, bu da yetenek ağacının detaylı olmasından geliyor. Ama bunun yanında, direkt göze çarpan bir kusuru var oyunun, Mountable Companion kesinlikle ama kesinlikle olmalıydı. Madem Soulslike sosuyla bir oyun yapımışsınız, versenize abicim bir Torrent, bir at, keçi falan?! Amele gibi yürüyoruz tüm haritayı. Neyse ki Fast Travel durumu kurtarıyor biraz. Harita doyurucu, keşif merakı veriyor, alabildiğine yeşil ve bir anlığına durup doğayı izlediğimiz anlar var, manzaralık ekran görüntüleri almak için fırsatımız var ama bir şeyler eksikmiş gibi hissediyorsunuz. Kestiğimiz bir düşmanda, Enshrouded bölgelerinde gerilimli bir tını çalsa (ara sıra çalan bir arkaplan var ama oyuncuyu o atmosferin içine pek de sürükleyemiyor bence), ağaçların yeşilliğin ortasında güzel bir piyano, keman duysak, fena olmaz mıydı? Tamam, inşa olayı güzel, Fallout 4’ten fırlamış kadar detaylı bir mekanik sunmuşsun, keşif desen kepçeyle vermişsin haritayı, e peki nerde o gerilim hissini tetikleyen perküsyon? Silahları geliştirme seçeneceği sunması, zırh geliştirme ve Flame Altar güçlendirme gibi özellikler barındıran RPG temalı bir oyunda sahneye uygun ve içine çeken bir müzik bence mutlaka olmalıydı. Yağmur, bölgelere göre hava değişimi, kar fırtınası gibi grafiksel detayları maalesef göremedim, bunu da bir eksi olarak belirtebiliriz. Bunun dışında, karakter hareketleri ve kılıç savurma animasyonları güzel, düşman yapay zekası da arada saçmalasa bile oynanabilir durumda, yeni çıkış yapan bir oyuna göre beklediğimizden daha az bug ile karşılaştım, kabul edilebilir bir çıkış yapmış diyebiliriz Enshrouded için.
Eksi olarak sayabileceğim şeylerden biri de, fotoğraf modunun olmaması. Bilmiyorum, son 3 yılda çıkmış oyunların çoğunda böyle bir özellik varken alışmışım galiba, olmamasını yadırgadım. Oyun içerisinde tuş kombinasyonuyla, ekran alıntısıyla uğraşmaktansa daha pratik bir şekilde manzaraları kaydedebilsek güzel olurdu. Buna ek olarak, oyun Türkçe dil desteği sunuyor ama oyun içerisinde dil değiştirme seçeneği yok, Steam üzerinden ayarlanıyor ne alakaysa.
Sistem gereksinimlerinde gördüğümüz gibi, yapımcı cömert davranmış, daha doğrusu insaflı davranmış diyelim. Erken erişimde olan bir oyun için optimizasyonla alakalı pek fazla şikayet olmaması, uzun zamandır hasret kaldığımız bir konuydu.
Değerlendirme
Peki Enshrouded her yönüyle ‘’tam’’ bir oyun mu? Diye soracak olursanız, bunun cevabını oyunda 60 saati deviren oyuncular belirleyecek, zira oyun detaylara boğulmuş, kocaman bir evren var. Bu inceleme yayınlandığında ben 15 saatimi harcamıştım ve haritanın henüz yarısını bile keşfetmedim. Bakalım o merak duygusunu 60. saatlerde de canlı tutabiliyor mu? Bunu ilerleyen zamanlarda ve geleceğini umduğum güncellemelerde göreceğiz. Karanlık diyarlarda gezen bir yolcusun ve maceranda tek başınasın, hadi bakalım, ateş böcekleri yolunu aydınlatsın!
Steam’de 15 dolarlık yani 455 TL fiyatıyla çıkış yapan Enshrouded, fiyatından kat ve kat fazlasını sunuyor. Türe ilgi duyan oyuncuların Enshrouded’a bir şans vermesini tavsiye ederim.
Şimdiden iyi oyunlar!
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.