İnceleme

Farming Simulator 2022

0

Farming Simulator 2022, dilediğiniz gibi çiftliğini oluşturup tarlalarınızı ekip hasat edebileceğiniz, hayvancılık yapabileceğiniz orman sektörüne atılıp büyük bir ekonomik impatorluk kurabileceğiniz çiftlik simülasyonu ve yönetim oyununu olarak karşımıza çıktı. Farming Simulator 2022 ile seri büyümeye devam ediyor!

Farming Simulator 2022

Giants Software tarafından 2021 yılında geliştirilen çiftlik simülasyon oyunu Farming Simulator 2022, PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox One, Xbox X ve S Serisi, Windows, Klasik Mac OS platformlarına geldi.

Seriyi severek oynayıp vakit geçiren biri olarak şunu söyleyebilirim ki, çok oyunculu olduğu zaman arkadaşlarım ile oynamak ve uğraşıp emek vermek daha çok hoşuma gidiyor. Bu oyunu oynarken zamanınızı biraz ayırmanız lazım çünkü yaptığınız tarım işlerinde direkt olarak sonuç alamıyorsunuz beklemeniz gerekiyor beklemeyi sevmenler için de özellikleri mevcut ama o şekilde bir anlamı kalmıyor.

Şöyle de bir durumu göz önünde bulundurmak istiyorum. 2-3 saat geçirdikten sonra biraz yoruyor oyun daha fazla zaman verme isteğiniz kalmıyor. Çünkü oyunun temelinde bir süre sonra yaptığınız işler döngüye giriyor ve sürekli aynı şeyler yapıldığı için belli bir süre sonrasında oynama keyfimi kaçırıyor ki ben bu tarz oyunları oynamaktan çok hoşlanmama rağmen bu şekilde düşünüyorum.

Hazırsanız incelememize başlayabiliriz.

Oyun içi arayüz ve kontroller

Oyun içi arayüz erişimleri çok basit ve kolay bir şekilde yapılabiliyor. Oyunun arayüz bakımından gayet basit şekilde sunduğunu söyleyebilirim kontrol mekaniği olarak ise bazı tuş atamaları anlamsız tuşlarda onun dışında kontrol mekaniği ve arayüzü yönetebileceğiniz ve oyun hakkında bilgi verecek kısımlardan oluşarak tasarlanıp bizlere sunulmuş. Bu yönden oyunun detaylarını bu şekilde gözlemlememe yardımcı olduğun söyleyebilirim.

Ayarlarında ise oyun içerisinde istenilen, zamanla meydana gelen bazı oyun içi ayarları kapatmamızı sağlaması yönünden hoş bir düşünce olduğunu söyleyebilirim. Arayüzünde mod ekleme bölümünün olmasını gerçekten beğendiğimi söyleyebilirim . Zevkinize göre mod ekleyebilirsiniz. Yeni Haritalar, Araçlar, Tarım aletleri, Ev-Baraka vb. gibi eklentiler mevcut.

Oynanış mekaniği

Oyun oynanış bakımından temel tuşlar ile yönetebileceğimiz bir biçimde tasarlanmış. Ana karakterimizi yönlendirme durumunda ise gayet basit ve rahat bir biçimde kontrole sahip olduğunu gördüm.Araçları kullanırken, aletlerimizi kullanırken, hayvancılık esnasında olan işlemleri klavyede rahat bir şekilde oyun esnasında ulaşabileceğimiz tuşlar ile yönetebiliyoruz bu durum gerçek anlamda rahat hissettiriyor oyuncuya. Oyunun oynanış mekaniğinde sizleri rahatsız edecek bir şekilde absürt bir durum ile karşılaşmadım açıkçası diğer Farming Simulator oyunları ile arasında pek bir fark yok diyebilirim oynanış mekaniğinde.

Oyun içi oynanış tarzında bir noktaya değinmek istiyorum. Araçlarda bulunan farkı kontrol mekanizmalarını yönetebilme durumunu da unutmamışlar ve koltuk yönünü değiştirerek diğer araç fonksiyonlarına da erişebilmemizi sağladığı gözümden kaçmadı bu bana göre gerçekten heyecan verdi diyebilirim.

Mevsimler

Farming Simulator 2022’nin önceki versiyonlarında bulunmayan bir yeniliğinin ise meevsimler olduğunu söyleyebilirim sizlere. Oyuna mevsimlerin döngü halinde olması ile mevsime uygun tarımlarınızı yapmanıza itiyor. Bu nedenle tarım işlerinizin hangi mevsimde yapılacağını görüp mevsim ve ayına uygun ekip yapmanızı istediğini gözlemledim. Ekeceğiniz mahsülün hangi mevsimde ekilip hasat edileceğini gösteren bir kısım eklenmiş bu sayede kolaylık olmuş hangi mahsülün ne zaman ekileceğini göstermesi. Mevsimler yüzünden etkilenen arazinizi bakım yapmaya itiyor. Örneğin kar yağdı ve yollarınız kapandı kar küreme aracı alıp yolları açmanız gerekiyor. Grafik bakımından bu mevsimler tatlı bir görüntü oluşturuyor diyebilirim.

İşçi sistemi

Yine Farming Simulator 2022 ile birlikte bizlere kolaylık oyuna gerçek anlamda kaliteli bir tasarım sağlayan ekstra işçiler mevcut. Farming Simulator 2022’de bu işçilere tarlanızda yetişemediğiniz işler için görevlendirip işlerinizi yaptırabiliyorsunuz. Siz istediğiniz şekilde oyunda vakit geçirirken kiraldığınız işçiler sizin yapacağınız işi başarılı bir şekilde yaptığını söyleyebilirim. Örneğin tarlanızı ekmenize, tarlanızı hasat etmenize, satın aldığınız bir aracınızı arkasında çifliğiniz için gerekli olan bir tarım malzemesi ile çiftliğinizin herhangi veya bulunduğunuz herhangi bir noktaya başarılı bir şekilde getirebiliyor. Bu işçilere farklı işler vererek çifliğinize ekstra katkı sağlamaya yardımcı olabilirler. Uzun sürecek işlerde yapmanızı tavisye ederim. İşçi uzun sürecek iş ile uğraşırken sizde çiftliğiniz ile gönül rahatlığı ile ilgilenebilirsiniz.

Farklı işler alma

Oyunda bulunan farklı çiftçilerin tarla işlerinizi almanızı sağlayan bir sistem olduğunu da gördüm. Bütçenizi bu işleri alarak arttırabilirsiniz. Aldığınız işleri kendi aracınız ile yapabilir sizde bulunmayan araçları mağazadan kiralayarak da yapabilirsiniz. Bütçe açısından zorlananlar için gerçekten güzel bir sistem olduğunu söyleyebilirim.

Yetersiz öğretici sistemi

Oyunda başladığınız zaman bulunan öğreticide sizlere hasat etmeyi, tarlayı ekmeyi ve tarlanızı sürmenizi öğretiyor fakat belirli bir süre ilerledikten sonra örneğin ektiğiniz tarlada ” Sarılması gerekiyor”, ”Yabani Ot yetişiyor”, ”Kireçlenmesi gerek” vb. tarzında işlemleri gerçekleştirmeniz isteniyor bunlar ile ilgili yeni başlayan oyunlar zorluk çekebilir çünkü malzemelerini almak isteyecek fakat bütçesi yetmeyecek veya bunları yaparken sıkılabilecek.

Bu öğretici sisteminde bu durumlara biraz da olsa değinilse oyuncular ona göre bütçe düzenlemesi yapabilir ya da gereklilik durumuna göre bu işlemleri gerçekleştirebilirdi. Biraz daha detaylı öğretici olabilirdi bu denli detaylı bir oyunda.

Grafikler ve atmosfer

Oyunda grafik durumundan bashetmem gerekirse grafikleri göz yormayacak şekilde bir kaliteye sahipken herhangi bir grafik hatası ile karşılaşmadım. Günümüz Simülasyon oyununda bulunan grafik kalitesini Farming Simulator 2022′ de gördüm.

Atmosferine değinecek olursam eğer doğa ile bütünleşmiş bir hissiyat verdiğini söyleyebilirim. Kuş sesleri, İnek sesleri, Tavuk sesleri , Koyun sesleri ve At sesleri ile iç içe olduğumu hissedip gerçekten bir Çiftlik simulasyon oyununda olduğumu hissettirdi. Araçların sesleri olsun tarım aletleri kullanırken çıkan sesler olsun her bakımdan gerçekçi bir oyun atmosferi sunduğunu söyleyebilirim.

Bu durumları göz önünde bulundurduğum zaman grafik bakımından şık ve sade, atmosfer bakımından gerçekten güzel hissettiren bir durum olduğunu söyleyebilirim.

Müzikler

Oyunun içinde bulunan müziklere gelecek olursak eğer ben oyunu oynarken müzik sesini duymak yerinde gerçekten de Çiftlik hissiyatı veren ortam sesini duymayı tercih ettiğim. Ana müzik sesi beni belirli bir süre sonra rahatsız etmeye başladı açıkçası. Fakat oyun için de araçlarda bulunan radyo müzikleri ise hoş ve eğlenceli müzikler barındırıyor ve bu müzikler eşiğinde eğlencenize eğlence katarak devam edebilirsiniz. Şahsen ben öyle yaptım…

Değerlendirme

Fiyatı birazcık pahalı olsa da Çiftlik Simülasyon oyunu sevenler için alınabilecek bir oyun diyebilirim Farming Simulator 22’ye. Multiplayer yönünden eğlenceli fakat oyundan hiç sıkılmadan zevk alacağınızı düşünüyorsanız düşünmeyin çünkü oyun içi yaptığımız işler bir süre sonrasında monotonlaşıyor bu yüzden daha farklı beklentiler içine girmenizi istemem açıkçası.

Öğretici bakımından çok kısa ve öz bir şekilde üstünkörü anlatılması durumu fazla bir şey öğretmiyor oyunla ilgili. Belirli bir ilerleme kaydettikten sonra tarlalar için yapılması gerekenler yeni başlayanların bilmeyeceği durumlar doğuruyor. Umarım Farming Simulator 2023 biraz farklılık katarak oyuncuları oyunun içine çekme konusunda daha etkili olur.


product-image

Farming Simulator 2022

7

Yücel Erkan
Oyun Günlüğü Rehber Editörü
Haziran 2024
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Login/Sign up