İncelemeZ - OG

Going Medieval

0

Ortaçağ koloni simülasyon oyunu Going Medieval, Steam’da 1 Haziran’da erken erişime geçti ve yayınlandığı ilk haftada en çok satılan oyun oldu. Birçok dev yapımı geride bırakan Going Medieval’ı özel yapan şey nedir? Gelin şimdi strateji ve yaşam simülasyonu özelliğiyle öne çıkan oyuna göz atalım.

  • Going Medieval Steam’da 1 Haziran’da erken erişime geçti.
  • 40 TL’den satılan oyun Steam’da yayınlandığı ilk haftada en çok satan oyun oldu.
  • Veba salgını sonrası bir grup insanın yaşam mücadelesini konu edinen oyun, orta çağda geçiyor.
  • Oyunun yol haritası paylaşıldı ve aylık güncellemelerle büyümeye devam edeceği açıklandı.
  • İnşaat ve yönetim simülasyonu Rimword’a benzetilen oyun, birçok oyundan esinlenmiş durumda.
  • Çok olumlu yorumlar alan Going Medieval, Steam’da 3 bin 877 oyuncudan olumlu oy aldı.
  • On bir dil seçeneğinin arasında Türkçe’de bulunuyor.

Going Medieval ile kıyamet sonrası oyunlara bir yenisi daha ekleniyor desek yalan olmaz. Oyun tanıtım metninde, “14. yüzyılın sonunda bir veba salgını küresel nüfusun %95’inin ölmesine sebep oldu…” diye başlıyor. Biz de üç kişilik bir grupla salgından kurtulan insanlarla yaşam mücadelesi veriyoruz.

Sırbistanlı bağımsız oyun geliştiricisi Foxy Voxel‘un yapımcılığını üstlendiği video oyun geliştiricisi The Irregular Corporation‘ın da yayıncılığını yaptığı alternatif ortaçağ koloni oyunu Going Medieval, Steam’de 6 Haziran ile biten 22. haftada en çok satanlar listesinde ilk sıraya yerleşti. Oyunu bu denli özel kılan şey ise inşa mekanikleri ve karakter ayrıntılarının ötesinde vadettiği açık dünyası… Daha erken erişim aşamasında dahi 10-15 saatlik bir oyun deneyimi sunan oyunun her ay gelecek güncellemelerle güçlendirileceği açıklandı.

Going Medieval Yol Haritası – Road Map

Ticaretten diplomasiye, din mekaniklerinden oyun temel yapısına kadar pek çok yeni özellik çok yakında oyuna eklenecek. On bir dil seçeneğinin arasında Türkçe’de bulunuyor. İşte oyunun yol haritası…

( Foxy Voxel’e anlayışı için teşekkür ederiz. Oyunun Türkçe dil seçeneğiyle çıkması konusunda başlarını çok ağrıttık. )

Oyuna hazırlanmak zaman alacak!

Oyuna girmeden önce sizi üç bölüm karşılayacak burada oyunun zorluğunu ve modunu seçebileceksiniz. Başlangıç koşullarını hızlıca ayarlayıp, bu kısımda kendi özel senaryonuzu da kurabilirsiniz, harita kısmına geçiyoruz… Senaryo bölümünde yerleşim ismi, armasını, harita türünü ve harita boyutunu ayarlıyoruz. Harita türü önemli… Malum ortaçağda yaşıyoruz ve bir kale inşa edeceğiz, tepelik bir bölge sizin için avantajlı olacaktır. Ancak… Burada da önemli olan kısım her bölgeden farklı madenlerin çıkması…

Beraber uzun bir mücadele olacak

Yerleşimciler sizin her şeyiniz… Onları seçmekte özgürsünüz ancak Sims’teki karakter odaklı yapı burada da var… Her karakterin birkaç özelliği var, kimisi inşa işinde iyiyse, kimisi hekim olarak dünyaya gelmiş gibi. Kimi karakterler ise savaşçılıkta iyiler. Tabi karakterlerinizin duygusal ihtiyaçları da var. İnanışları ve mutluluk seviyeleri için ayrı planlar yapmanız gerekecek.

Çok hevesli yerleşimcimiz Cassandra ( Bu arada isimleri de değiştirebiliyorsunuz ) botanik özelliğiyle öne çıkıyor. Ancak dayanıksız ve narin gibi iki avantajı bulunuyor. Bunların dezavantaj olması da tamamen sizin stratejinize bağlı.

Yeni Bir Hayat – Going Medieval

Oyunun başlangıç bölümünü geçtiğimize göre artık maceraya başlayabiliriz. Sizi oyunun hikayesiyle yalnız bırakıyorum…

Oyunun temel dinamiklerinden bahsedip incelememizi sonlandırmak istiyorum. Öncelikle üst panellerden İŞLER kısmından yerleşimcilere verdiğiniz işlerde öncelik tanıyıp, yönlendirmeler yapabilirsiniz. PROGRAM kısmından hangi saatte çalışıp, hangi saatlerde boş vakit ayıracağınıza hangi saatlerde ise uyumaları gerektiğini belirleyebilirsiniz. YÖNETİM panelinden ise savaşlarda kolaylık sağlamak için herhangi bir kılıcı veya oku yerleşimcilere rahatlıkla paylaştırabilirsiniz. Temel Araştırma Masası‘ndan sonra ARAŞTIRMA menüsü çıkacak ve burada çok işiniz olacak 🙂 Yeni gelişmeler burada yapacağınız çalışmalara bağlı olacak. Bu kısmı özellikle anlatmak istiyorum…

Masada araştırma içinde bir yerleşimci çalışacak bunu sürekli yapmanızda fayda var. O da Tarihi Kayıt‘lar tutacak… Bunlarla araştırmaları yapabilirsiniz. Ve bu tarihi kayıtları da odanıza yerleştireceğiz kitaplığa yerleştirebileceksiniz.

BÖLGE‘de kendi yerleşiminizi görecek, dost ve düşman yerleşimlerle etkileşime geçeceksiniz. ( Beta’da bu kısım yoktu. Daha detaylandırılacak. Yeni güncellemelerle ekstra özellikler eklenecek. -Yol haritasına bakınız.) Oyunda zamanı hızlandırmanız da mümkün ve gece gündüz döngüsü mevcut. Dört mevsim var ve her mevsim kendine özel yapısıyla yeni bir mücadeleye zemin hazırlayacak. Kış mevsimi önemli… Stoklara dikkat!

Geleceği inşa edin!

Oyunun başında ahşap malzemeler kullanırken zamanla taş ve demir işçiliğiyle yeni malzeme ve mobilyalara sahip olacaksınız. Büyük bir kale inşa edip, yeni yerleşimcilerle güzel bir gelecek inşa edeceksiniz.

Oyun belli zaman aralıklarında karşınıza bazı olaylar çıkaracak ve bir karar vermeniz istenecek. Yerleşiminizin geleceği tamamen sizin ellerinizde…

Oyuna ilişkin pek çok şey söylemek mümkün. Detaylar size hoş bir zaman ve güzel bir deneyim yaşatacak.

product-image

Going Medieval

8.5

Alternatif ortaçağ kolonisi hayatta kalma simülasyonu Going Medieval'de yerleşimcilerinle hayatta kalmaya çalış ve yeni bir gelecek inşa et. Vahşi doğada bir kale inşa edip, açlıkla mücadele et, kaleni baskınlardan savun ve köylülerini mutlu et.

Olumlu Yanları
  • Erken Erişim'de dahi 10-15 saatlik bir oyun deneyimi sunuyor.
  • 40 TL'lik ücreti ve Türkçe dil seçeneğiyle Türk oyuncuların dostu!
  • Karakter özelleştirmesi ve açık dünyasıyla etkileyici bir hayatta kalma simülasyonu.
  • İnşa mekanikleri ve dinamik mevsim döngüsü.
Olumsuz Yanları
  • İlk harita boyutu. ( Erken Erişim'den dolayı sınırlı olduğu göze çarpıyor.)
  • Düşman yapay zekası...
Ömer Faruk Aktaş
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ocak 2025
    P S Ç P C C P
     12345
    6789101112
    13141516171819
    20212223242526
    2728293031  
    Login/Sign up