2024 yılı oyuncular için şaşırtıcı bir şekilde iyi başladı. Ocak ayında Palworld, Şubat ayında da Helldivers 2 hiç ummadıkları kitlelere ulaşmayı başardı. Öyle ki kapasite sorunlarından dolayı Helldivers 2 oynamak isteyen oyuncular ekranların başında sıraya girdi. Geliştirici stüdyo Arrowhead Game Studios oyunlarının böylesine talep göreceğini tahmin etmemiş olacak ki sunucu kapasiteleri 3 katına arttırıldığında dahi sorunlar giderilemedi. Peki neden yüz binlerce oyuncu Helldivers 2’ye akın etti? Gelin galaksiler arası demokrasi(!) mücadelesi veren Helldiverların serüvenine yakından göz bir atalım.
- Helldivers 2 incelemesi Playstation 5 konsolu üzerinden yapıldı.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
8 Şubat tarihinde Playstation 5 ve Microsoft Windows platformlarında çıkış yapan üçüncü şahıs nişancı türündeki Helldivers 2 özünde bir servis oyunu. Tek bir oyun üzerinden uzun yıllar boyunca kasalarını doldurmayı hedefleyen birçok firma geçtiğimiz yıllar içerisinde servis oyun modelini baz alarak Anthem ve Suicide Squad: Kill the Justice League gibi milyonlarca dolar harcanan büyük bütçeli oyunlar piyasaya sürdü fakat birçoğu istediğini elde edemedi. Sizler de benim gibi tarz oyunlara ön yargılı yaklaşanlardansanız Helldivers 2’ye bir şans tanımanızı öneririm.
Oyun her ne kadar tek başınıza oynama imkanı sunsa da birkaç kez deneyince oyunun bu yönde dizayn edilmediği rahatlıkla anlaşılıyor. Hayatta kalabilmek için düşmanları kendinizden olabildiğince uzak tutmanız gerekiyor ve tek başınıza olduğunuzda arkanızı kollayacak kimseniz olmuyor. Üzerinize gelen birbirinden farklı düşman tiplerini yanınızdaki oyuncularla alt etmek çok daha eğlenceli. Ayrıca hiç tanımadığınız rastgele oyuncularla oynasanız dahi takımın bir parçası olduğunuzu hissedebilmek gayet keyif verici.
Helldivers 2 hikayesi
Eğer sizler de benim gibi oyun hakkında hiçbir bilgi edinmeden oyunu oynamaya başlarsanız Helldivers 2’yi açar açmaz karşımıza çıkan sahne sizleri yanıltabilir. Çünkü böylesine iyi gözüken bir sinematik izledikten sonra devamının da gelmesini umuyorsunuz ancak ilk görüşte akıllara Fallout’u getiren bu sinematik sahne oyunda görebileceğiniz tek sinematik. Bunun nedeni de oyunun seçtiği hikaye anlatı biçimi.
Helldivers 2 hikayesini alışılagelmiş bir şekilde anlatmıyor. İşin doğrusu hiç anlatmıyor. Bir hikaye var fakat oyunu oynayarak çok kısıtlı bilgiye erişebiliyorsunuz. Oyun, hikaye meraklılarını biraz efor harcamaya zorluyor. Şu anlık oyun içerisinde bir olay örgüsü bulunmadığından hikayeyi kısaca özetleyelim.
Ütopik bir evrende Güdümlü Demokrasi rejimi altında yönetilen Süper Dünya insanları galaksiler arası seyehat etmenin bir yolunu bulmuştur. İnsan dışında farklı bir yaşam formunun arayışı içindeyken böcekleri andıran Terminidler ve robot benzeri Automatonlar ile karşılaşan insanlar kendilerini büyük bir savaşın içinde buldu. Serinin ilk oyunu galaksiler arası savaşın kazanıldığı ve insanlığın erişebildiği tüm gezegenlere demokrasi getirdiği noktada sonlanmıştı.
Yüz yıllık barış ve refah sürecinin ardından düşmanlar bir şekilde yeniden saldırıya geçiyor ve Helldivers 2 bu noktada başlıyor. Süper Dünya’nın askeri birimi olan Helldiverlar olarak göreviniz düşmanları yok edip barışı, özgürlüğü ve Güdümlü Demokrasi’yi yaymak.
Evet ana hatlarıyla hikaye bu şekilde. En azından neler olup bittiğini anlamak için bunları bilmeniz yeterli. Ancak bu bilgilerin çok çok ufak bir kısmı oyunun başlangıcındaki sinematikte yer alıyor. Olur da ilginizi çekerse internet üzerinde araştırıp detayını öğrenebilirsiniz, sizin takdirinize bırakılmış.
Şimdi tekrardan bu anlatım mevzusuna ve hikayenin nasıl devam ettiğine dönelim. Oyun içerisinde zamanla değişen topluluk görevleri geliyor. Tüm oyuncular için aynı olan bu görevlerin tamamlanma durumlarına göre gelecekteki görevler de şekilleniyor.
Örneğin, `Automatomlar masum insanlara karşı sürpriz bir saldırı gerçekleştirdi, şu anki önceliğimiz Automatomlara karşı en az 8 savunma görevi kazanmak` bir topluluk görevi olabiliyor. Oyuncuların topluluk görevlerini yapıp yapmaması gelecek görevleri, yani hikayeyi şekillendiriyor. Ne kadar fazla oyuncu bu görevleri tamamlarsa Süper Dünya’nın egemenliği o oranda artıyor. Hikaye oyuncuların aksiyonlarına göre eş-zamanlı olarak yazılıyor.
Toplanın galaksiyi kurtarıyoruz!
Bu sistem Helldivers oyuncu topluluğunu öyle etkilemiş durumda ki sosyal medya üzerinde bazı oyuncuların diğerlerine topluluk görevlerine katılıp galaksiyi kurtarma çağrısında bulunduğunu dahi görebiliyoruz. Gerçekten de Helldivers evreninde bir özgürlük savaşçısı gibi hissetmemizi sağlayan bu sistem ilk bakışta fena gözükmüyor. Ancak birtakım sorunlar mevcut.
Eğer gerçekten hangi gezegenin nasıl bir saldırı altında olduğunu öğrenmek isterseniz oyunun Discord kanalına girmeniz ve oradan okumanız gerekiyor. Arka tarafta hikayeyi detaylandıran bir ekip var fakat bu içeriği oyunun içerisinde okunabilir kılmak yerine Discord kanalından paylaşmayı tercih etmeleri iyi bir tercih olmamış.
Bunun yanı sıra görevlerde kimi zaman okuyabileceğiniz notlar karşımıza çıkıyor ancak onca aksiyonun içerisinde araya kaynayıp gidiyorlar. Ayrıca zaten nadiren karşılaştığımız bu notların çoğu oynanış hakkında ipucu veren şeyler olmaktan öteye gidemiyor. Örneğin yerde bir Helldiver cesedi oluyor ve kasayı açmaya çalışırken hayatımı kaybettim tarzında bir notla karşılaşınca anlıyorsunuz ki yakınlarda bir kasa var. Hazır oynanışa değinmişken gelin oyunun en güçlü olduğu kısma doğru geçiş yapalım.
Helldivers 2 oynanış
Helldivers 2’yi türünün benzerlerinden bir adım öne çıkaran en önemli yanı oynanışı. Öncelikle karakterimizi kontrol etmeye başlar başlamaz hareketlerin ne kadar tok hissettirdiğini anlıyoruz. Karakterin ağırlığı ve akıcılığı arasındaki denge çok iyi kurulmuş. Bununla tatminkar ve eğlenceli bir aksiyonu birleştirince başından kalkmakta zorlandığımız bir yapımla karşılaşıyoruz.
Aksiyon sekanslarının neredeyse tamamının karşınıza çıkan düşmanlara ateş etmek olduğu bu tarz oyunlarda kesinlikle çok iyi olması gereken bir husus var; vuruş hissiyatı. Yüz binlerce mermi harcayacağımız bir oyunda ateş ettiğimiz canlılar, nesneler ve cisimler bir tepki vermiyorsa aksiyondan zevk alması bir hayli zorlaşıyor.
Helldivers 2 bu kısmı çok iyi kotarmış. İsabet eden neredeyse her mermiden bir hissiyat alabiliyoruz. Düşmanlar vurduğunuz uzuvlarına göre farklı tepkiler veriyor. Kopan uzuvlarına rağmen üstünüze akın eden düşmanlara mermi yağdırmak stres atmak için birebir.
Uzay geminizden destek isteyin; Stratagemler!
Aksiyon tarafına renk getiren kısımsa Stratagemler oluyor. Bir görevdeyken uzay gemimizden farklı tarzlarda destek talebinde bulunabiliyoruz. Ofansif, Defansif ve Tedarik olmak üzere üçe ayrılan Stratagemler zora sıkıştığınızda kendinizi kurtarmanız için en iyi seçeneğiniz.
Özellikle Ofansif Stratagemler’i kullanarak düşmanları katletmek çok keyifli. Kalabalık bir düşman grubunun arasında ardı ardına bomba yağdırıp ortalığı yerle bir etmemizi sağlayan bu özellik oynanışta önemli bir yer kaplıyor. Zaman zaman karşımızda çok kalabalık düşman grupları belirebiliyor ve bu yardımcı bombaları kullanmak işimizi bir hayli kolaylaştırıyor. Kendi takım arkadaşlarımızı da etkileyen bu bombaları kullanırken etrafınıza bakınıp takım arkadaşlarınızın konumlarını da gözetmeniz gerekiyor. Ayrıca yanıcı, patlayıcı, lazer, gaz, elektrik gibi farklı türleri olan bombaları takım arkadaşlarınızla kombinleyip tam bir yıkım gerçekleştirebiliyorsunuz.
Defansif Stratagemler seçtiğimiz noktaya güçlü silahlara sahip taretler yerleştirip o bölgeyi düşmanlardan arındırmamıza yardımcı oluyor. Stratejik olarak onları doğru konumlandırmak zaman zaman önem arz ediyor çünkü siz veya takım arkadaşlarınızın taretin gözünde düşmandan farkı yok. Mermilerini düşmana ulaştırmaya çalışan taretler gerekirse sizlerin üzerine de mermi boşaltabiliyor
Son olarak Tedarik Stratagemleri adından da anlaşılabileceği gibi savaş içerisinde gerekli olan mühimmatınızı yenilemenizi sağlıyor. Mermi ve el bombası gibi muhimatların yanı sıra makineli tüfek, alev püskürtücü, sniper ve lazer silahı gibi özel silahlar isteyebiliyorsunuz.
Silah ve düşman çeşitliliği
Bu silahları üzerinde kullandığımız düşman çeşitliliği ne durumda diye merak ediyor olabilirsiniz. Helldivers 2 iki ana tür, Terminidler ve Automotomlar, altında çeşitlenen düşmanlara ev sahipliği yapıyor. Terminidler böceğe benziyor ve diğer türe kıyasla öldürmesi nispeten daha basit. Ön kısmında koca bir zırh bulunduran, asit püskürten ve sinsice yaklaşmayı deneyen gibi farklı varyasyonlarıyla karşılaşabiliyoruz. Her bir varyasyonun zayıf yönleri var ve çatışma sırasında karşımıza çıkan düşman tipine göre bu zayıflıkları kullanmak büyük bir önem arz ediyor. Aynı durum daha tehlikeli olan Automotomlar için de geçerli.
Helldivers 2 yeteri kadar farklı düşman barındırsa da bir servis oyunu olduğunu hatırlatmamda fayda var. Düşman çeşitliliğini her ne kadar şu an için yeterli görsem de oyunun tekrara bağlamaması için çeşitliliğin arttırılması şart. Aksi halde oyuncuların oyunun şu an için sunduğu içeriği kısa sürede tüketip oyunu terk etmesi olası. Geliştirici firma yakın zaman içerisinde oyuna farklı düşman tiplerini ekleyeceklerini açıkladı. Arrowhead’in durumun farkına varıp erkenden aksiyon olması olumlu bir haber.
Silah çeşitliği için de benzer şeyleri söyleyebilirim. Oyunda bir “loot” sistemi olmadığından oyun içerisinde kazandığımız para birimiyle silahları açabiliyoruz. Tüm silahları belirli bir süre denedikten sonra hangisinden daha fazla keyif aldıysanız onunla devam etmek mümkün. Mevcut silahınızdan daha iyisini bulup değiştirme olanağınız olmadığı için aynı silahlarla uzun süreler geçirebiliyorsunuz. Bu durumda belirli bir süre sonra oyunun barındırdığı silah çeşitliliği de yetersiz kalmaya başlayacaktır ancak daha önce de bahsettiğim gibi bu durum Helldivers 2’nin bir servis oyunu olmasından kaynaklanıyor ve düzenli olarak güncelleme aldığı sürece bunu bir olumsuzluk olarak değerlendirmek doğru olmaz.
Görevler
Görev seçimini uzay gemimiz üzerinden gerçekleştiriyoruz. Gideceğimiz gezegeni seçtikten sonra istersek başkaları tarafından belirlenmiş bir göreve katılabilir veya kendi seçtiğimiz göreve başkalarının katılmasını bekleyebiliriz. Oyun kurduğumuz görevi otomatik olarak diğer oyunculara görünür hale kılıyor ve bundan da oyunun dört kişi oynanması için tasarlandığını anlayabiliyoruz.
Göreviniz seçtiniz ve iniş takımlarınıza yerleştiniz artık görevde kullanacağınız Stratagemleri, silahları ve iniş noktanızı seçebilirsiniz. Bunları da belirledikten sonra gezegene iniş yapıyoruz. Oyun bize bir adet ana görev ve geriye dönmemiz için kısıtlı bir süre veriyor. Ana görevi tamamladıktan sonra oyun bize geri dönüşe hazır olduğumuzu bildiriyor. Bu bildiri oyuna ilk başladığımda beni oldukça yanılttı. Çünkü tek başınıza dahi olsanız ana görevi 4-5 dakika gibi kısa bir süre içerisinde tamamlayabiliyorsunuz. Oyunun dönüş için 40 dakika verdiği görevde 5 dakikada ana görevi bitirip gemime döndüğümde bir şeyleri yanlış yaptığımı anladım. Ana görevin yanı sıra haritaya yayılmış ufak tefek mini görevler bulunuyor. Bu görevleri yapmak daha fazla tecrübe puanı ve daha fazla materyalle gemiye dönmemizi sağlıyor. Ancak bahsettiğim gibi oyun sizleri bu görevleri yapmak için yönlendirmiyor.
Bölüm tasarımları ne yazık ki tek düze kalmış. Çevrede zaman zaman patlayıcılar kullanarak düşmanları alt ediyoruz ancak bunun dışında çevre etkileşimine pek dikkat edilmemiş. Bölümlerin hepsi içerisi kısmen boş ve çorak gezegenlerde geçiyor. Bölüm tasarımları oynanışı çeşitlendirmek adına herhangi bir katkıda bulunmuyor.
Grafikler ve atmosfer
Helldivers 2 grafik kalitesi olarak herhangi büyük bütçeli yapımın yanında sırıtmayacak derecede iyi düzeyde. Patlama animasyonları dışında genel olarak animasyonların da güzel göründüğünü belirtmeliyim. Patlamalar sırasında ortaya çıkan atmosferler oyunun geride kalan görüntü bütünlüğüne ayak uyduramıyor ve destansı olmasını beklediğin patlamalar gülünç hale gelebiliyor. Bunun dışında kalan kaplama kalitesi, ışıklandırma veya animasyon kalitesi oyunu öne çıkarmıyor ancak olumsuz anlamda eleştirilecek tarafları da bulunmuyor.
Oyunun yaratmayı başardığı atmosferse oyuncunun oynama hevesini diri tutuyor. Görevler arasında geçiş yaparken verilen demeçler, gidilen gezegenlerde özgürlük pahasına canını veren savaşçılar, dünyamızı yabancı tehditlerden koruma hissiyatını iyi bir şekilde yansıtıyor.
Ses tasarımı ve Müzikler
Müzikler oyuncuyu hikayede de anlatıldığı gibi bir kahramanmış gibi hissettirmeyi başarıyor. Çok özel ve akılda kalan müzikler değil fakat oyunun genel tonunu destekleyen müzik seçimleri yapılmış. Ses tasarımı, özellikle silahlarla ateş ettiğimizde ve patlayıcılardan çıkan sesler muhteşem olmuş. Oynanış kısmında bahsettiğim vuruş hissiyatını güçlendiren en önemli husus silahlardan aldığımız sesler. Silahlardan alınan sesli geri dönüş yalnızca ateş edildiğinde değil, silahın şarjörlerini değiştirirken dahi fare/kontrolcü değil de elimizde bir silah varmış hissiyatı yaratıyor.
Dualsense Performansı
Oyunun arkasında yayıncı olarak bizzat Sony’nin olduğundan bu kısma gerçekten dikkat edilmiş. Silahımızla ateş ederken alınan geri bildirim yerinde olmuş. Hem titreşimler hem de tetik tuşlarının etkisi silah kullanımını daha keyifli hale getiriyor.
Teknik sorunlar
Oyunun en sıkıntılı olduğu kısım ne yazık ki burası oldu. Sanıyorum ki ne oyunun yayıncısı Playstation tarafı ne de geliştirici Arrowhead böylesine geniş kitlelere ulaşmayı beklemiyordu ki oyunun sunucuları talebi karşılamakta yetersiz oldu.
Oyunun çıktığı ilk dönem oyuna bağlanmak için ekran karşısında bir buçuk saat dahi beklesem giremedim ve pes ettim. Oynamak için sabah erken saatlerde kalkıp oyuna girmek durumunda kaldığım dahi oldu. Çünkü oynaması keyifli bir oyunla karşı karşıyaydım fakat günün müsait olduğum zaman diliminde oyunun yarattığı teknik sorunlardan oynayamıyordum. Sunucu sorunlarından dolayı biraz ara verdim ve bir iki gün sonra oynamayı tekrar denedim. Bir günlük sıkıntısız bir deneyimin ardından hafta sonu geldi ve oyuncuların akın etmesinin ardından yeniden aynı sorun nükse etti. Pazartesi geldi çattı ve yeniden oyuna giriş yapmayı denedim ancak bu sefer farklı bir sorun karşımıza çıktı; oyuncu eşleştirme problemleri. Ne başka insanların lobisine katılabiliyordum ne de onlar benim lobime katılabiliyordu. Tek başıma oynamayı denedim fakat yazının öncesinde de bahsettiğim gibi Helldivers 2 tek başına oynanınca sıkıcı bir oyun. Geliştirici stüdyo bu sorunu da ufak bir güncelleme ile düzeltmeyi başarsa da tüm bu olanlar oynama hevesimi ufakta olsa kırmıştı.
Oynaması ücretsiz bir oyun olsa bu sorunlardan dolayı eleştiride bulunmazdım fakat bütçesinden bir miktar para ayıran oyuncuları ekranın başında çaresizce bekletmek göz ardı edilecek bir husus değil kanımca.
Değerlendirme
Helldivers 2 özellikle arkadaşlarınızla birlikte oynarken eğlenceli zaman geçirebileceğiniz bir aksiyon oyunu. Hikaye adına pek bir içerik barındırmasa da oynanış ve atmosfer kısmıyla oyun kendisinden övgü dolu sözlerle bahsettirmeyi ettirmeyi başardı.
Teknik sorunların da şimdilik üstesinden gelmeyi başaran yapımın yurt dışı fiyatı 40 USD olarak belirlenmiş. Steam üzerinde ne yazık ki bölgesel bir fiyatlandırma bulunmuyor ve oyunun fiyatı 40 Amerikan doları (incelemenin yazıldığı tarih itibariyle 1,263 Türk lirası.) Playstation 5 üzerinden oynamak isteyenlerse 999 Türk lirası karşılığında oyunu kütüphanelerine ekleyebilir. Piyasaya etkileyici bir giriş yapan Helldivers 2’nin geleceğine geliştirici stüdyo karar verecek. Eğer oyuna düzenli aralıklarla yeni içerikler getirirlerse karşımıza yıllar boyu adını anacağımız bir yapım çıkabilir.
Eğer bu tarz servis oyunlarına karşı ön yargılıysanız sizlere tavsiyem oyunu beraber oynayabileceğiniz bir arkadaş grubuyla bir şans tanımanız. Zira Süper Dünya’nın özgürlük savaşçılarına ihtiyacı var!
Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.
Comments