İncelemeZ - OG

Ingression

0

Espale Studios’un göz bebeği Ingression, sizi farklı boyutlar ve ortamlar arasında sürükleyici bir maceraya çıkarıyor. 3 Mayıs 2024 tarihinde çıkış yapan bu oyun, görsel etkileyiciliği ve zorlu oynanışıyla dikkat çekiyor. Ingression, inovatif oyun mekanikleri ve adrenalin ile süslenmiş görsel şöleniyle oyuncuları kendine çekmeyi başarıyor. Zaman yolculuğu ve portallar peşinde bir serüven.

Ingression

Ingression, 3 Mayıs 2024 tarihinde Espale Studios tarafından Steam üzerinde piyasaya sürüldü. Espale Studios, bu yeni oyununda inovatif oynanış mekanikleri ve görsel şovlarla dolu bir deneyim sunmayı başarmış. Ingression’ın Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri 2024‘te en iyi oyun tasarımı ve yenilikçi oyun fikri kategorilerinde aday olduğunu da hatırlatalım. Oyunu incelerken, Espale Studios’a bize bu imkanı sağladıkları için teşekkür ederiz.

Ingression hikayesi: Dünden bugüne

Ingression’ın hikayesi, Maxine adlı bir karakterin iki farklı zaman arasında yolculuk ederek gizemli bir komplonun peşine düşmesini konu alıyor. Oyun, Maxine’i işe alan gizemli bir bilim adamı ile aramızda geçen kısa bir konuşma ardından hızlıca başlayarak bizi karşılıyor. Hikaye boyunca oyuncular, sayıca az da olsa bazı diyalog seçenekleri ile karşı karşıya geliyor.

Ingression
Ingression

Oyunda ilerledikçe yeni şeylerle karşılaşıyor, bir yandan da bildiklerimizi elden geçiriyoruz. Doğru bildiğiniz sonsuza dek doğru kalacak diye bir şey yok, şartlar neyse ona göre hareket etmeniz, değişikliklere uyum sağlamanız lazım. Özellikle de zaman yolculuğu söz konusuysa ne oldum değil, ne olacağım demeli insan. Bu sözümü iyi hatırlayın çünkü oyun sırasında türlü hallere gireceksiniz.

Yenilikçi bir oynanış

Klasik platform öğelerini unutun. Ingression, klasik platform öğeleriyle modern oyun mekaniklerini birleştiriyor. Oyuncular, bölüm içindeki portallardan kesintisiz, akıcı bir şekilde geçiş sağlayabiliyor, bu da hem görsel hem de oynanış açısından oldukça etkileyici ve eğlenceli bir deneyim sunuyor. Genel bölüm tasarımına öylesine güzel yedirilmiş oynanış elementleri mevcut ki kötü oynuyor olsanız bile kendinizi speedrun yapıyor gibi hissediyorsunuz.

Ingression
Atladım ben gidiyorum, değmeyin keyfime (ölmeden 1 saniye önce).

Oynanış keyifli hissettirse de benim oyun deneyimimi kötü yönde etkileyen bir detaydan bahsetmem lazım; varsayılan tuş atamaları. Oyuna ilk başladığımda WASD – Shift – Space – J kombinasyonları ile oynayacağımı hiç tahmin etmemiştim. Evet, baştaki tuşlar kabul edilebilir tabii ama J tuşu ile bir aksiyon yapıyor olmak rahatsız hissettirmişti çünkü iki elimi de klavyeye koyarak oynamamı gerektiren bir düzendi bu. Tuş atamalarını değiştirebilirdim fakat bu vesile ile oyunun da önerdiği üzere kontrolcü ile oynamaya başladım.

Kendini taze tutan mekanikler ve hat safhada adrenalin

Oyunun temel mekaniklerinden biri kanca kullanımı. Kontrolcü ile oynandığında kontroller daha rahat bir deneyim sunuyor, ancak klavye ve fare kullanımı biraz daha konforsuz kalıyor. Bu nedenle, eğer bir kontrolcü sahibiyseniz en kısa sürede bağlamanızda fayda var. Ha, her şekilde A tuşuna basmaktan parmağınız ağrıyacak, orası ayrı.

Oyunun bölüm uzunluğunun tatmin edici bir seviyede olduğunu söylemem gerek. Öğrenme eğrisinin güzel uygulanması sayesinde ilk aşamalarda yavaş yavaş alışırken, son bölümlerde yaptığınıza şaşıracağınız eylemler gerçekleştirebiliyorsunuz ve hatta bunu yapmanız zorunlu hale geliyor çünkü bölüm sonları fazlasıyla zor ve hata affetmeyen bir yapıda tasarlanmış. Bu sebeple hata yapma şansınız olmadığı için -tabii hâlâ sinirden bir şeyleri kırmadıysanız- bölümü bitirdiğiniz zaman dolu dolu bir tatmin hissiyatına ulaşıyorsunuz.

Ingression görev ve bölüm tasarımı

Görev olarak bir platformer oyunundan bekleyebileceğiniz şeyleri tahmin edin. Ettiniz mi? Tamam şimdi onları unutun çünkü daha önce hiç böyle bir platformer ile karşılaşmadım. Bakın, bu oyun bana zor olduğu belirtilerek ulaştırıldı ve ne kadar zor olabilir ki diye kendi içimde düşündüm. Sevgili okurlar, oyun gerçekten de zor.

Hatta ne kadar zor olduğunu size şöyle açıklayayım: Steam üzerinde global başarım oranına bakınca Ingression’a sahip kişilerden sadece %9.8’i oyunu bitirmiş gözüküyor. Gerçekten de düşük bir oran, değil mi? Öyleyse buraya kadar okuduğunuz için size daha düşük bir yüzdeye sahip olan You are not supposed to be here başarımını açmanız için gereken gizli bilgiyi vereyim; F6 tuşuna basın! Bu şekilde debug arayüzünü görüntüleyerek başarımın kilidini açacaksınız.

Ingression
Ingression

Tam bir renk cümbüşü

Ingression, bilim-kurgu bir evrende geçmesinden dolayı bolca teknolojik öğe ve rengarenk bir paletle bizi karşılıyor. Daha önce bahsettiğim gibi, bölümlerin sonuna doğru hızlı ve hatasız ilerlerken arka planda kayan renkler ve portal geçiş animasyonları gözünüz için bayram denebilir. Belki bayramdan biraz daha fazlası, uzun süreli oynama oturumlarında rahatsızlık verebilir. Emin olun, bu zorluktaki bir oyunu uzun süre oynayacaksınız. Bu güzel renk geçişlerini ekran görüntüsü ile size aktarmam mümkün olmadığı için aşağıya stüdyonun kendi yüklediği oynanış videosunu bırakıyorum.

Ingression oynanış videosu

Müzikler ne rahatsız ediyor, ne ilgi çekiyor

Oyunun müzik ve ses tasarımından yana bir sorun yok. Daha açık olmam gerekirse herhangi bir şikayetim yok. Oynadığım süre boyunca beni hiçbir şekilde rahatsız etmedi. Oyunu bitirdiğim zaman durup düşündüğümde de öyle aklıma gelen, kalıcı bir müzik canlanmıyor hiç. Bölüm sonu canavarlarında tabii ki o adrenalini hissettiriyor fakat bir bölüm sonunu üç yüz kere oynamış olmama rağmen sorsanız o bölüm müziğinin nasıl bir tınısı vardı hatırlamam. Rahatsız edici bir müziği yok, yetersiz de bir müziği yok. Tamamen ortalama olduğunu söyleyebilirim. Bu arada Steam sayfasında hem Türkçe hem İngilizce seslendirme olduğu belirtilse de oyunda herhangi bir şekilde sesli diyalog mevcut değil.

Değerlendirme

Ingression, klasik platform oyunlarından farklılaşan yenilikçi bir yapım. Ancak, genel oyuncu kitlesi için zorluk seviyesi oldukça yüksek. Oyunun bitirilme oranı yalnızca %9.8, bu da birçok oyuncunun oyunu tamamlayamadığını gösteriyor. Zorlayıcı bölümler, başarının keyfini çıkarabileceğiniz kadar, sinir bozucu da olabilir. Bu tür zorluklarla karşılaştığınızda, oyundan uzaklaşmanız ya da tamamen bırakmanız olası. Ingression’ın sunduğu görsel manzaralar ve atmosfer etkileyici. Diyaloglar ve hikaye ilerleyişi, oyuna derinlik katarken, fizik üzerine gerçekliğe dayalı bilimsel teoriler de başarılı bir şekilde işlenmiş. Hikaye ve karakter etkileşimlerine önem veren oyuncular için ortalama bir işleyiş sunuyor. Oyunun tamamını bitirebilenler için tatmin edici bir deneyim olabilir. Ancak, oyunu her on kişiden sadece biri bitirebiliyor. Oyunun yarısına kadar gelebilen oyuncu oranı %41.6. Bu istatistikler, Ingression’ın zorluğunu ve meydan okuma potansiyelini gözler önüne seriyor. Eğer zorlukları aşma konusunda kararlıysanız, Ingression size ilginç bir deneyim sunabilir.


product-image

Ingression

6

Ingression, inovatif oyun mekanikleri ve adrenalin ile süslenmiş görsel şöleniyle oyuncuları kendine çekmeyi başarıyor.

Namık Türk
Oyun Günlüğü Editörü - Samimi bir dille içerik yazmayı çok sever. Ryan Gosling'in "Ben Yazarım" hali.
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up