Orta Çağ’da geçen gerçek zamanlı strateji oyunu Knights of Honor 2: Sovereign, Osmanlı ve Selçuklu dahil 200’den fazla hükümdarlığı yönetebileceğimiz bir tarihi perdeyi aralıyor. 18 yılın ardından büyük bir beklentiyle gelen serinin ikinci oyunu Knights of Honor 2, ilk oyununun temel mekaniklerini koruyarak bir üst seviyeye çıkmış durumda.
- Knights of Honor 2: Sovereign, Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle geldi.
- Gerçek zamanlı ve tur tabanlı oyunlarda gördüğümüz mekanikler oyunda buluştu.
- 2004’de çıkan Knights of Honor’un ardından büyük bir beklenti oluşmuştu. Başardılar!
- Halkının gerçek hükümdarı ol ve onları zafere taşı!
Sofya merkezli Bulgar video oyun stüdyosu Black Sea Games tarafından geliştirilen THQ Nordic tarafından da yayımlanan gerçek zamanlı strateji oyunu Knights of Honor 2: Sovereign, PC platformuna geldi.
30 Eylül 2004’de çıkan serinin ilk oyunu Knights of Honor’un temel mekanikleriyle geliştirilen bu devam oyunu bir üst seviyeye çıkmış durumda. Türk strateji oyuncularının da uzun zamandır beklendiği oyun Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle gönüllerimizi fethetti diyebiliriz.
Bu incelememizde 18 yıllık özlemi anlatmaya çalışacağım. Knights of Honor 2: Sovereign’i oynamaya 30 Kasım’da başladım. Bu arada THQ Nordic’e inceleme destekleri için teşekkür ederiz. Ve incelemenin detaylarına geçmeden Knights of Honor’u gerçekten çok özlediğimi de ifade etmek istiyorum…
Knights of Honor 2: Sovereign inceleme
Knights of Honor, gerçek zamanlı bir strateji oyunu olmasının yanında grand strateji öğelerini de barındırıyor. Strateji oyunları arasında çok farklı bir yeri var. Temel mekanikleri hiçbir oyunda yok. Gelin şimdi Selçuklu ve Osmanlı oynanışına ve oyunun temel mekaniklerine göz atalım.
Knights of Honor 2: Sovereign temel özellikleri
Grand strateji mekaniklerinin yer aldığı oyunda din, diplomasi, şehir yönetimi, ekonomi ve askeri gibi alanlarda stratejik hamleler yapmanız gerekecek. Bu mekanikler gayet sade bir şekilde oyuna yansıtılmış durumda. Zafere giden yol ise çok çok uzun… Uzun saatler Anadolu’da mücadele etmek zevkliydi!
Kraliyet ve bölge seçimi ile başladığınız oyunda 200’den fazla seçilebilir krallık/sultanlık bulunuyor. 1110 ve 1224 yıllarındaki Rum ve 1360 yılında Osmanlı ile başlayabiliyoruz.
Hemen bu kısımdaki ara yüzden bahsederek oyunun detaylarına göz atalım. Zafer koşulumuz inanılmaz uzun bir macera vadediyor. Öyle bir, iki hatta beş saatte oyunu bitiririm diye düşünüyorsanız yanılırsınız. Oyunda normal zorluk seviyesi tarihi ayarlarda toprak kazanmanız dahi uzun saatleri bulacak. Savaşlar en kestirme bölge ele geçirme yöntemi. Bunun yanında elbette farklı seçeneklerimizde var. Eğer kumpas işlerini seviyorsanız size göre de hamleler de var. Tabii uzun zaman gerekiyor.
Din, kültür, kralın etkisi ve casusluk önemli etkenler. Din ve kültürden başlayalım: Eğer Osmanlı ile başladıysanız bölgeniz Müslüman (Sünni) ve Türk. Ele geçirdiğiniz topraklar Hristiyan ve farklı bir kültürse bu size her an isyan edecek bir güç demek. Burada Kraliyet Meclisi devreye giriyor. Hemen bir Alim görevlendirip, bölgeye müdahale edebilirsiniz. Casuslarla ise hedeflerinize ulaşmak için düşman şövalyelere rüşvet verebilir, isyan başlatabilir veya komşuların arasında savaş provokasyonu yapabilirsin!
Bey olmak kolay değil!
Oyun içindeki panellere kısaca göz atalım. Sol üst köşede ülke genelindeki istikrarı beş farklı kesimin ortalaması alınmış bir şekilde görüyoruz. Kraliyet otoritesi olarak adlandırılan alan altın ve inanç puanıyla yükseltilebiliyor. Europa Universalis 4’teki istikrar sistemi gibi düşünebilirsiniz.
Üst ortada Kraliyet Meclisi/ Sultan’ın Meclisine soyluları yerleştirebiliyoruz. Buraya aynı zamanda yetişkin aile üyelerini de atayabilirsiniz. Kraliyet Meclisi çok önemli size ihanet edeni dahi olacaktır! Ben iki üç tüccarı konsey üyesi olarak atıyorum ve krallığı ekonomik olarak bu şekilde idare etmeye çalışıyorum.
Üst panelin sağ kısmında ise kaynaklar mevcut. Sırasıyla altın (para birimi), kitaplar (karakter gelişimi ve gelenek benimsenmesi), Din ( Buradan krallığın dinini değiştirebilir, kültüre detaylı bir şekilde göz atabilirsiniz.), Ticaret (Her 10 ticaret puanı bir ülkeye konsey üyesi yönlendirmeyi sağlıyor. Direk gelir oluşuyor.) Yiyecek Geliri (Gıda çok önemli. Ordunun aylık gideri dahil, şehirlerin isyanını da burası belirleyici rolde.) ve Krallığın zorunlu askerleri (Milisler dışındaki orduya katılabilecek kapasitedeki vatandaşlarınız.)
Oyunda yönetim detayları sade tutulmaya çalışılmış ancak yine de bilmeniz gereken bir çok detay mevcut.
Alt sol panellerde Bölgeye Genel Bakış (Elinizdeki kentlerin özeti) Büyük Güçler ve Sıralamalar (Oyun Dünya İmparatoru olmayı nihai hedef olarak ortaya koyuyor. Ve siz de Büyük Güç olacaksınız, En Az 5 bin Şöhret kazanacaksınız, Savaşta olmayacak ve En Az 5 Büyük Güç arasında bulunacaksınız. Peki sonra ne olacak? Oyunda Dünya İmparatoru olarak hak iddia edecek ve oylamaya geçeceksiniz. Oylama ile zafere ulaşabilir veya yeni bir dünya savaşına hazırlanabilirsiniz… Kraliyet Ailesi ise basit bir aile ağacı ile geleneğin bulunduğu alandır. Karakterinizin becerileri ailenizin geleneği haline de gelebilir. Kraliyet Kitaplığı oyunun külliyatı. Oyun hakkında yeni bilgiler için buraya bakmakta fayda var. Veya oyunda alt tuşuna basılı tutarak da paneller hakkında bilgi alabilirsiniz. Krallık Avantajları 8 farklı bölümden oluşuyor. Burada da sahip olduğunuz lüks kaynaklara göre avantajlar kazanıyorsunuz. Dostlar, Tehditler ve Savaşlar kısmında ise adı üstünde dost, düşman ve koalisyonları görebilirsiniz.
Haritamız ise alt sağda bulunuyor. Buradan kraliyet evliliklerinden, dini yayılıma, müttefiklerinizden kültürlere kadar pek çok gösterge mevcut.
Knights of Honor 2: Sovereign haritası
Her şehre kışla kurmaya gerek yok!
Knights of Honor 2: Sovereign’de 23 askeri, 23 nüfus, 16 dini, 12 çiftlik ve eğer sahil kesimindeyseniz 16 deniz yapısı bulunuyor. Bu yapılar haricinde her şehirde bir de lüks kaynaklar için binalar bulunuyor.
Ekin çiftliği ve kışla oyun başında en önemli yapılarınız. Kışla ürettikten sonra kılıçlı için ayrı bir bina, mızraklı ve diğer askeri türler için ayrı binalar yapmanız gerekiyor. Camiler, Medreseler, Limanlar ve dahası…
Knights of Honor 2: Sovereign savaş sistemi
Gerçek zamanlı bir strateji olması oyunun akması demek… 3 farklı hızlandırma seçeneğiniz var. Ancak bazen oyunu durdurup da ne yapmalı diye uzun uzun ekrana bakabiliyorsunuz. Bu kesintisiz oyun zevki gerçekten çok başka. Total War veya Civ gibi tur tabanlı oyunlardan ayrışan nokta da burada, rakip anlık hareket ediyor. Hamlenize anlık tepki veriyor… Knights of Honor 2: Sovereign diğer strateji oyunlarından ayrıştığı nokta da burada.
Oyunda Mount & Blade hissiyatına kapılabilirsiniz. Ancak savaşlar M&B gibi değil de Total War tarzında. Mareşallerin bire bir çarpıştığına, ok yağmurlarına şahit olabilirsiniz. Savaş stratejinizi burada konuşturabilirsiniz.
Ordunuzu araziye göre konuşlandırmanız, kuşatmalardaki hamlelerinizde zafere giden yolda çok önemli. Ordu morali savaşlarda en büyük etkenlerden biri. Meydan savaşlarında eğer liderlerden biri ölürse savaş hemen biter. Eğer (üstteki görselde 3 tane var.) kap bölgeleri ele geçirilirse de savaş sona erer.
Mızraklılar kılıçlılara karşı zayıfken, atlar mızraklılara karşı savunmasız kalır. Ve bu denkleme göre de hamleler yapmanız gerekiyor. Arazi az da olsa etkili, ormanlık alanlar veya yükseltiler potansiyel pusu ve eğim avantajı sağlıyor.
Her zaman kılıçlar konuşmaz!
Knights of Honor 2: Sovereign tek başına bir savaş oyunu olarak düşünülemez. Diplomasi düşündüğümden de çok yer alıyor. Krallıklar arasındaki ilişkiler, yaşanan olaylar (Anlık seçeneklere bağlı olaylar gerçekleşiyor, kararlarınızın sonucu çok etkili oluyor.) derinlikli bir oyunu yansıtıyor. Diplomasi de kraliyet evliliklerinden, ticaret anlaşmalarına, savaş desteğinden toprak müzakeresine kadar pek çok detay var.
Knights of Honor 2: Sovereign çok oyunculu modu
Oyunda altı kişilik oyunlar açabilir veya katılabilirsiniz. Bu kısımda da oyuncular normal oyun ayarlarını kurarak oyuna başlayabilir. Küçük zafer koşulları çok oyunculu mod için ideal olacaktır.
Bu oyunda Dünya İmparatoru olmak çok zor olacak!
Son olarak da zafer koşullarından bahsederek incelememizin sonuna gelelim. Oyunda iki türlü zafer bulunuyor. Bunlardan ilki üç seçenek sunuyor: Dünya İmparatoru ol! ( Yukarıda bahsetmiştik.) Tüm krallık avantajlarını geliştir veya Haritadaki tüm krallıkları fethet.
Küçük zaferler ise ikinci tür zafer, burada da Açgözlü Krallar (Altın miktarı ve süre belirle…), Köylü Akını (5,10,15 bölge süreyi belirle mücadele et…), İlk Kan (Belli bir sürede hedef krallığı yok et.), Ürün Savaşı (10,20,30 ürün belirli bir sürede üret ve kazan…) ve Krallığı Yok Et (Çok Küçükten -1,2- İmparatorluğa -13 bölge- belirli sürede yok et.) bulunuyor.
Değerlendirme
Her oyunda başka bir hikaye yazabileceğiniz Knights of Honor 2: Sovereign, 18 yılın ardından çok iyi bir dönüş yaptı. Oyun, ilk oyunun temel mekaniklerini korudu ve üzerine çok şey kattı. Diplomasi, casusluk ve savaş mekaniklerinin yanında haritanın boyutu da etkileyici bir oyun deneyimi sunuyor.
Grafikleri ve müzikleri konusunda vasat bir oyun karşımızda. Strateji oyunlarına meraklıysanız uzun saatler başından kalkamayacağınıza garanti verebilirim.
THQ Nordic’e inceleme desteği için tekrar teşekkür ederiz. Knights of Honor 2: Sovereign hakkındaki tüm yeni gelişmeleri Oyun Günlüğü’nü takip ederek öğrenebilirsiniz. Oyuna ilişkin yorumlarınızı bekliyoruz.
Comments