İncelemeZ - OG

Mount and Blade 2: Bannerlord

0

Dünyaca ünlü Türk oyun geliştirici TaleWorlds tarafından geliştirilen Mount and Blade 2: Bannerlord, 2 yıl süren erken erişim sürecinden çıktı ve tam sürüme geçti. Oyun aynı zamanda konsol platformlarına da geldi. O zaman atımıza atlayalım ve Kalradya kıtasında nam salalım! Kalradya’da fatihlik yaptığımız aksiyon, simülasyon ve rol yapma oyunu Mount and Blade 2: Bannerlord’un incelemesine geçelim.

Mount and Blade 2: Bannerlord

Ankara merkezli Türk oyun stüdyosu TaleWorlds Entertainment’ın 10 yıldır üzerinde çalıştığı Mount and Blade 2: Bannerlord bir önceki stüdyonun bir önceki oyunu Mount and Blade: Warband’dan 200 sene öncesini anlatıyor. Kendi karakterimizi yaratıp Kalradya kıtasını kendi seçimlerimize göre şekillendirmemize izin veriyor. Oyunun en güçlü olduğu özelliklerden bir tanesi ise oyunun Sandbox (Oyunculara özgürlük sağlayan oyun stili) bir deneyim vadetmesi. Oyun içerisinde bir aile kurabilir, kral, paralı asker veya tüccar olabilirsiniz.

30 Mart 2020’de erken erişime açılan Mount and Blade 2: Bannerlord yakın zamanda bir zam alarak fiyatı yüzde 125 zamlanmıştı. Erken erişimde alanlar fiyat artışından etkilenmedikleri için mutlu iken oyunun tam sürümünü bekleyenler için bir hayal kırıklığı olmuştu, orası kesin. O zaman sizi çok bekletmeden tam sürüme geçen Mount and Blade 2: Bannerlord’un incelemesine geçelim.

Mount and Blade 2: Bannerlord Açılış

Mount and Blade 2: Bannerlord karakter yaratımı

Oyunun başlangıcında bizden bir medeniyet seçmemiz isteniyor. Her medeniyetin kendine göre artıları ve eksileri bulunuyor. Benim önerim İmparatorluğu seçmeniz neden mi? Çünkü İmparatorluk size %20 daha az garnizon ücreti veriyor buda orta-son oyunda size çok fazla gelir sağlıyor. Arından ise karakterimizin görünüşünü ayarlıyor ve ailemizin geçmişini belirliyoruz.

Mount and Blade 2: Bannerlord Medeniyet Seçimi

5 farklı hayat yolunu seçtikten sonra oyun size ailenizin haydutlar tarafından kaçırılıp annenizin ve babanızın öldürüldüğünü söyler. Fakat senin ve abinin haydutların elinden nasıl kaçtığını seçmen için önüne 5 farklı seçenek sunar. Seçtiğimiz seçimden sonra oyunumuz başlar.

Mount and Blade 2: Bannerlord hikayesi

Karakterimizi yarattıktan sonra oyunumuz eğitim alanında açılıyor. Eğitim alanını geçtikten sonra ise karakterimizin hikayesi şöyle başlıyor. Haydutlar tarafından ana karakterimiz ve ailesi kaçırılmıştır. Yarattığımız karakter ve abisi haydutların üstesinden gelir fakat kardeşlerin orada değildir. Abisi ile en yakındaki köye gidip kaçırılan aile fertlerinin arayışı başlar.

Mount and Blade 2: Bannerlord Açık Dünya

Köyün muhtarı ailesini kaçıran kişilerin nereye gittiğini bildiğini ve hatta onların şifacısını kaçırdığını söyleyerek yardım ister. Bir dizi olaydan sonra ailemizi kaçıran haydutla karşı karşıya geliriz fakat ailemiz orada değildir. Bu sırada abimiz bize bir yadigar bulduğunuz söyler. Abimizin bulduğu yadigar büyük Kalradya krallığının efsanevi sancağının bir parçasıdır. Buradan sonra karakterimiz kendi sancağı altında bir imparatorluk kurmayı mı yoksa başka imparatorluğa bağlılık yeminimi etmesi gerektiğini belirlemeye çalışır.

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun hikayesi çok harika başlamıyor fakat en azından bir hikayesi var dedirtiyor insana. Fakat bu hikayeye bağlı kalmak zorunda değilsiniz buda oyunun en güzel kısımlarından birisi. Oyun sizi açık dünya içerisine bıraktıktan sonra kendi kaderinizi kendiniz belirleyebilirsiniz.

Mount and Blade 2: Bannerlord haritası

Kalradya’nın 1084’ünde Mount and Blade 2: Bannerlord haritası iç savaş ortamında savaşlar ve sürekli sınır değişimleri yaşıyor. Kültürler oldukça geçişken olsa da coğrafi özellikler doğal sınırları oluşturmuş durumda.

Batıda Vlandia, kuzeyde Sturgia, hemen ortalarında denize de sınırı olan ama göl çevresine kurulu Battania, doğuda bozkır bölgesinde Kuzait, güneyde çölde Aserai ve Kalradya’nın ortasında ise üç İmparatorluk devleti yer alıyor. İmparatorluk devletleri batı, kuzey ve güney olarak üçe bölünmüş durumda.

[ngg src=”galleries” ids=”4″ display=”basic_slideshow”]

Mount and Blade 2: Bannerlord mekanikleri

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun en güzel kısmı ise oyunun size bir şeyleri dayatmaması. Oyun içerisinde isterseniz kral, tüccar, paralı asker, imparator, gladyatör ve bunun gibi farklı farklı kişiler olabilirsiniz. Hatta kendi ailenizi kurabilir ve çocuk sahibi olabilirsiniz. Bu anlattığım şeylere yavaş yavaş değinelim.

Mount and Blade 2: Bannerlord savaş başlangıcı

Mount and Blade 2: Bannerlord savaş sistemi

Her savaşın başında oyun size hazırlanmanız için fırsat veriyor. Birimlerinizi savaş başlamadan 8 parçaya bölebiliyor ve hepsinin başına bir komutan atayabiliyorsunuz. Savaşlara girdiğinizde F1,F2,F3… gibi butonlara basarak ordunuzun kontrolünü asla bırakmamanız gerekiyor aksi taktirde düşmana dümdüz saldırıp ölebiliyorlar.

Mount and Blade 2: Bannerlord Lordlarla konuşmak

Mount and Blade 2: Bannerlord ilişki sistemi

Oyun içerisinde bir ilişki sistemi bulunuyor. Dünyada karşılaştığımız Lordlar ve Hanımefendilerle ilişkinizi ilerletip onlardan taleplerden bulunabiliyorsunuz. İleri safhalarda ilişkinizin iyi olduğu kişileri kendi imparatorluğunuza çekebiliyorsunuz. Tabii ki eğer evleneceksiniz evleneceğiniz kişi ile ilişkinizin yüksek olması gerekiyor.

Mount and Blade 2: Bannerlord demircilik

Oyun içerisinde demirci bile olabiliyorsunuz. 40 saatlik deneyimim doğrultusunda bir kere bile silah yapmaya ihtiyaç duymadım fakat böyle bir mekaniğinde oyun içerisinde olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Karakterlerinizin kişilikleri oluyor ve bu kişilikler doğrultusunda bazı güçlendirmeler ve güçsüzleştirmelerde alabiliyorsunuz.

Mount and Blade 2: Bannerlord içerisinde birde ilgilenmemiz gerek Nam seviyemiz var. Nam sevimizi büyük savaşlara girerek, turnuvalara katılarak veya görev yaparak arttırabiliyorsunuz. Eğer nam seviyenizi arttırırsanız birlik sayınızı, alabildiğiniz kervan sayısını ve yoldaş sayınız gibi statlarınızı arttırabilirsiniz. Unutmadan namınızı arttırmak klan seviyenizin artmasını da sağlıyor.

Mount and Blade 2: Bannerlord savaş

Pekii gelelim klan seviyenizin artması size nasıl bir avantaj sağlıyor. Klan seviyeniz sizin imparatorluk kurmanız, birlikler oluşturmanız veya atölye sayısını arttırmanız gibi bir sürü özelliğinizi arttırıyor. Yani işin kısacası anlayacağınız klan seviyenizi yüksek tutmak oyunda sizin için güzel avantajlar sağlıyor.

Mount and Blade 2: Bannerlord yetenek ağacı

Geldik yetenek ağacımızın bize nasıl katkı sağladığına. Mount and Blade 2: Bannerlord erken erişimde iken yetenek ağacının çoğu çalışmıyordu fakat gelen güncelleme ve oyunun tam sürüm olarak çıkış yapması ile bu sorunun üzerinden gelmişler. Bazı küçük detaylar sizin çok işinize yarayabiliyor. Nasıl bir karakter olmak istediğinizi seçtikten sonra yeteneklerinizi ona göre dağıtmanız sizin işinize daha çok yarar.

Örnek vermek gerekirse benim karakterim savaşma konusunda pek yetenekli olmayan bir stratejist. Liderlik yeteneklerim ile savaş alanını yönetiyor ve uzaktan düşmanları baskı ateşi altına alıyorum. Fakat sizin karakteriniz iki elli bir balta kuşanıcısı olup düşmanların savunma hatlarına saldırabilir. Belki siz bir pasifist olarak sadece ticaret yaparak geçiminizi sağlayabilirsiniz.

Mount and Blade 2: Bannerlord envanter

Üstümüzde taşıyabildiğimiz eşyaların bir sınırı var fakat bu sınırı ekstra binekler ve ordudaki askerlerin sayısı ile arttırabiliyoruz. Giydiğimiz zırhların değerlerini envanterimize girerek görebiliyoruz bu özellikte yediğimiz hasarın azalmasına neden oluyor. Ne kadar güçlü olursanız olun unutmayın ki bir koltuklanmış kargı darbesi ile ansızın ölebiliyorsunuz.

Mount and Blade 2: Bannerlord kale kuşatması

Mount and Blade 2: Bannerlord kuşatmalar

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun en zevkli kısımlarından biriside şüphesiz kale kuşatma seansı. Oyunun ortalarına doğru kale kuşatabilecek seviyeye geliyorsunuz ve buda bir miktar hazırlanmanızı gerektiriyor. Kendinize ait bir kale veya şehir istiyorsanız onu zor yoldan elde etmelisiniz. Savaşa girmeden önce kuşatma ekipmanlarınızı hazırlayarak kaleleri daha kolay ele geçirebilirsiniz. Unutmadan haydut sığınaklarına az sayıdan asker ile girmek biraz moral bozabiliyor.

Mount and Blade 2: Bannerlord müzikleri

Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun müzikleri önceki oyunları gibi gerçekten sakin bir tonda ilerliyor. Müziklerin sakin tonda olması oyun içerisinde sizi çok baymıyor fakat aynı zamanda yükseltmiyor da. Daha güçlü bir müzik seçimi yapılabilirdi. Oyunun müzikleri konusundaki en kötü olay ise görev tamamladıktan sonra çıkan Mount & Blade: Warband oyunundaki sesin olmaması.

Mount and Blade 2: Bannerlord haydut kampı

Değerlendirme

Mount and Blade 2: Bannerlord tam sürüme geçince fiyatı da arttı. Oyunun fiyatı ve oynanış süresini düşünecek olursanız oyuna kesinlikle 349 TL’yi hak ediyor. Şu bilgiyi eklemeden geçmek istemiyorum. Mount and Blade 2: Bannerlord oyununun çok aktif bir modlama kitlesi mevcut. Modlarla birlikte oyuna zırhlar, silahlar, yeni krallıklar veya eksik gördüğünüz detayları ekleyecek eklentiler de bulabilirsiniz.

Modderların varlığı bu oyunun oynanış süresini gerçekten çok uzatacaktır. Oyunu geliştiren firmanın Türk geliştiriceler olması da bu oyuna destek vermemiz için bir sebep. Türkçe dil desteği ile oyunu anlamak konusunda da sıkıntı çekmeyeceksiniz fakat mod yükleyecekseniz desteklenen dilleri kontrol etmenizde fayda var.

Mount and Blade 2: Bannerlord

Özetleyecek olursak şöyle söyleyebiliriz sanırım. Güçlü bir sandbox deneyimi üzerine inşa edilmiş güzel oynanış mekanikleri. Oyun içerisindeki çeşitlilik ve bir sürü olasılıkla birleştiğinde önünüzde oynayabileceğiniz büyük bir kum havuzu oluşturuyor. Mount and Blade 2: Bannerlord fiyatını sonuna kadar hak ediyor ve oynamanızı tavsiye ediyoruz.

Mount and Blade 2: Bannerlord Sistem Gereksinimleri

Minimum sistem gereksinimi

  • İşletim Sistemi: Windows 7
  • İşlemci: Intel® Core™ i3-8100 / AMD Ryzen™ 3 1200
  • Bellek: 6 GB RAM
  • Ekran Kartı: Intel® UHD Graphics 630 / NVIDIA® GeForce® GTX 660 2GB / AMD Radeon™ HD 7850 2GB
  • Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

Önerilen sistem gereksinimi

  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • İşlemci: Intel® Core™ i5-9600K / AMD Ryzen™ 5 3600X
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: NVIDIA® GeForce® GTX 1060 3GB / AMD Radeon™ RX 580
  • Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

product-image

Mount and Blade 2: Bannerlord

8.5

Olumlu yönleri
  • Çeşitlilik
  • Uzun oynanış süresi
  • Mod desteği
  • Türkçe dil desteği
  • Mekanikler
Olumsuz yönleri
  • Yavaş açılması
  • Yapay zeka
  • Ülkeler arası diplomasi
Can Çiftci
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - Hayatım boyunca oyun dünyasına büyük ilgi duydum. Oyun dünyasındaki gelişmeleri tutkulu bir şekilde takip etmeye çalışıyorum.
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up