İncelemeZ - OG

New Cycle

0

Kıyamet sonrası bir dünyada halkımızın yeni umut arayışına önderlik ettiğimiz New Cycle, 18 Ocak’ta erken erişim olarak PC platformuna geldi. Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri’nde yılın oyunu da seçilen yerli yapım, hayatta kalma ve strateji öğelerini başarılı bir şekilde bir araya getiriyor.

New Cycle

İstanbul merkezli yerli video oyun stüdyosu Core Engage tarafından geliştirilen ve Daedalic Entertainment tarafından da 18 Ocak 2024’te erken erişim olarak yayımlanan şehir kurma ve hayatta kalma oyunu New Cycle, PC platformuna geldi. Kristal Piksel Video Oyun Ödülleri 2024‘e de damga vuran New Cycle, 71 oyunun yarıştığı ödül töreninde En İyi PC oyunu ve Yılın Oyunu ödüllerini aldı.

New Cycle hikayesi

Şehir kurma veya koloni yönetimi olarak da adlandırılan bu tarz oyunlarda hikayenin başlangıcı önemlidir. Ancak devam eden hikaye oyuncuya bırakılır. New Cycle, güneş patlamalarının ardından hayatta kalan bir gurup insan ile medeniyeti yeniden kurma görevini bizlere veriyor. Oyunda bir bölgeye yerleşiyor ve verdiğimiz kararlarla bu bölgenin mevcut teknoloji ve imkanlar çerçevesinde gelişip büyüdüğüne tanık oluyoruz.

Her çağda, çok sayıda yeni binaya erişim kazanarak hem üretimini hem de halkının hayatını geliştirme şansı elde edersin.

Mekanikler

New Cycle, diktiğiniz binalardaki işçilerin daha verimli çalışabilmesi için yollar yapmanızı gerektiriyor. Bu nedenle, binaları planlı ve düşünerek yerleştirmeniz gerekiyor. Yanlış bir yere bina yerleştirirseniz, onu yıkmaktan başka çareniz kalmıyor. Maalesef oyunda binaların yerini değiştirme özelliği mevcut değil, bu yüzden bir binayı yıktığınızda sadece harcadığınız malzemelerin bir kısmını geri alabiliyorsunuz. Bu da sizi kaynak bakımından zora sokabiliyor.

Oyun, başta bu türle haşır neşir olmayan insanları eğitim bölümüyle içine çekse de, ileride kaynak ve nüfuz yönetimi gibi konularda zorluklar yaşatabilir. Eğitim bölümünün biraz kısa olması, yeni oyuncuları bünyesine katmak için dezavantaj oluşturabilir. Ancak oyunun tekrar oynanabilirliği yüksek olduğu için, oyuncular deneme yanılma yoluyla öğrenebilirler.

Tüccarlar

Tüccarlar, yerleşkenize arada sırada uğrayarak sizinle takas yapmak isteyen kişilerdir. Bana sorarsanız, tüccarların geliştirilmesi gerekiyor çünkü 2-3 farklı malzeme ile geliyorlar, hatta bazen ellerinde hiçbir malzeme olmadan geliyorlar. Bu, bir hatadan kaynaklanıyor olabilir ve çoğu zaman tüccarlardan mal alma ihtiyacı hissetmiyorsunuz. Ancak, çok ciddi bir kaynak sıkıntısı yaşıyorsanız, almak zorunda kalabilirsiniz. Pazarlıkta yapamadığınız için, sadece verilen kaynağın değerine eşit ya da fazlasını vererek alabiliyorsunuz. Bence, tüccarlarla aramızda bir ilişki durumu olsa ve değerin altında da kaynak verdiğimizde takas yapabilsek daha güzel olurdu.

New Cycle

Gelişim ağacı

Oyunda, yeterli bilgiye sahip olduğunuzda, yeni bir döngüye yani çağa geçiyorsunuz. Şu anda “Soğuk Çelik Çağına” kadar 8 farklı çağ bulunuyor. Ancak, oyunun erken erişimde olduğunu unutmayalım; ileride daha fazlası eklenecektir. Bence mevcut çağlar bile yeterli çeşitliliği sunuyor.

New Cycle

Mevsimler

New Cycle, 4 mevsim döngüsünü işleyerek oyuna çeşitlilik katıyor. Sonbahar ve ilkbaharda şiddetli fırtınalar çıkabiliyor, bu da elektrik ürettiğiniz yel değirmenlerinin daha fazla elektrik üretmesini sağlıyor, ancak avcılık ve balık tutma gibi faaliyetlerin verimliliği düşüyor. Kışın, çiftlikleriniz üretim yapamıyor, mantar toplayamıyor ve insanlarınızın hasta olma ihtimali artıyor. Yazın, kurak dönemlerde insanlar daha çok susuyor ve iş gücünden şikayetçi olabiliyorlar. Arada sırada meydana gelen doğal olaylar da farklı yerlerde sorunlara yol açabiliyor.

Harita

Oyunda izcileri yollayabileceğiniz bir harita bölümü bulunuyor ve bu sayede kaynaklar keşfedebiliyorsunuz. Fakat, bu mekanik beni pek içine çekmediği için sadece kapalı alanları izcilerle açtım ve çok az kaynak toplama işine insan yolladım, bu bölümü fazla önemsemedim. Bence, bu mekaniğin biraz cilalanıp geliştirilirse daha ilgi çekici olabilir.

New Cycle

Seçimler

Ne yazık ki, New Cycle seçimler konusunda zayıf kalmış. Çoğu durumda bir seçeneği seçmek zorunda kalıyorsunuz, bu da seçim şansınızın sınırlı olduğunu hissettiriyor. Seçimlerde biraz daha çeşitlilik sunulsa daha iyi olurdu. Örneğin, kampa aldığımız yabancılar sadece “daha fazla insan istiyor musunuz?” sorusuna evet hayır cevabı vermek yerine, “bu yabancıları halkımın içine alsam sıkıntı yaratacak mı?” gibi daha derinlemesine olaylara dönüşse çok daha güzel olabilirdi.

Oyun içi arayüz ve kontroller

New Cycle, oyun içi arayüzü istediğiniz gibi özelleştirmenize olanak tanıyor. Ekranın dolu olmasından hoşlanmıyorsanız, sadece bir tuşla daha az bilgi görüntülemeyi seçebilirsiniz. Ancak, kaynaklarınızın tamamını görmek isterseniz, tüm kaynakları ekranda bırakabilirsiniz. Ayrıca, bir tuş ile binalarınızın üstünde hangi ürünün üretildiğini, kaç işçinin çalıştığını veya uyarıları görmek gibi bilgileri kolayca görüntüleyebilir ya da istemiyorsanız tamamen kapatabilirsiniz.

Oyunun kontrollerine gelecek olursak, bazı farklı tuş atamalarının değiştirilmesi gerekebilir. Örneğin, kamerayı sola veya sağa döndürmek için varsayılan olarak “Z” ve “C” tuşları kullanılıyor, ancak ben “Q” ve “E” tuşlarının daha rahat bulduğum için bu tuşlara atama yaptım. Ayrıca, yukarda anlattığım mekan bilgisi geçiş tuşu olarak “Alt” kullanıldığından, “Alt+Tab” yaptığınızda da bu geçiş gerçekleşiyor. Oyuna geri döndüğünüzde bu değişikliklerin kalıcı olmasını istemiyorsanız, farklı bir tuşa atamak daha sağlıklı olacaktır.

New Cycle

Grafikler ve atmosfer

Oyunun grafiklerine gelecek olursam, pastel renklerin kullanımıyla hoş ve gerçekçi bir görsellik kazandırılmış. Oynarken ise herhangi bir görsel bozulmayla karşılaşmadım.

Atmosfer olarak, binaların üretim yaptığını görmek, insanların yürüyüp iş yaptığını izlemek, hayvanların otlanıp koşturmasını seyretmek ve doğal olayların gözle görülebilir olması oyuna canlılık katmış. Bu unsurlar, oyunun atmosferine kolayca girebilmenizi sağlıyor.

New Cycle

Müzikler

Geliştirici ekip, müzikler konusunda gerçekten harika bir iş çıkarmış. Oyunu oynarken arkada çalan bu müzikler, atmosfere daha kolayca girmenizi sağlıyor ve deneyimi daha keyifli bir hale getiriyor.

Değerlendirme

Bir Türk yapımı olan New Cycle, henüz erken erişimde olmasına rağmen, birkaç eksik bulundursa da tekrar oynanabilirliği yüksek ve şehir kurma oyunlarından beklenenleri yeterince iyi sunan ortalamanın üstünde bir oyun olmuş. Ayrıca, Türkçe dil desteği de sunması, oyuna daha rahat adapte olmanızı sağladığı için büyük bir avantaj.

Bence, seçimler daha çeşitli hale getirilir, tüccar ve harita bölümleri gibi kısımlar geliştirilirse, oyun gerçekten çok iyi işler çıkarabilir. Ancak, şu anda bile gayet oynanabilir güzel bir oyun sunmuş durumdalar.

Fiyatına gelecek olursak, Steam’de indirimsiz fiyatı $15 (490 TL). Biraz yüksek gibi görünse de tekrar oynanabilirliği ve “Delilik” ve “Eski Yollar” adında iki ekstra oyun modunun geleceğini düşünürsek, indirim varken kaçırılmaması gereken, indirim yokken de alınabilir bir oyun.

Tam sürüme çıkışını büyük bir merakla bekliyoruz. İnceleme desteği için Core Engage ekibine teşekkür ediyoruz. Erken erişim lansmanı öncesi stüdyonun Eş Kurucusu Alp Geven ile New Cycle’ı konuşmuştuk. Buradan da röportajımıza göz atabilirsiniz.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


Davut İnanlar
Oyun Günlüğü Haber Editörü
Subscribe
Bildir
guest

0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Ekim 2024
P S Ç P C C P
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031  
Login/Sign up