İncelemeZ - OG

No Rest of the Wicked

0

Ori and the Blind Forest yaratıcılarının yeni aksiyon rol yapma oyunu No Rest for the Wicked, teknik sorunlarla ve oyun içi hatalarla boğuşuyor olsa bile etkileyici bir görsel şölen sunuyor.

No Rest for the Wicked

Moon Studios tarafından yeni bir oyun geliştirildiğini duyunca hepimiz heyecanlanmıştık, bu heyecanımızın boşa çıkmadığını hepinize söyleyebilirim. Moon Studios önceki oyunlarından gelen deneyimi çok başarılı bir şekilde No Rest for the Wicked için kullanmış, günümüz oyun sorunları ile boğuşsa bile No Rest for the Wicked başarılı bir çıkış gerçekleştirmiş durumda.

Avusturya temelli oyun geliştiricisi Moon Studios bu sefer şaheser çıkarabilmiş mi? Yoksa No Rest for the Wicked başarısız oyun çöplüğüne giden başka bir yapım mı? Hadi gelin hep birlikte incelememize başlayalım.


No Rest for the Wicked hikayesi

Yıl 841’de Kral Harol ölmüştü. Kralın ölümü bütün krallıkta yankılanırken taç oğlu Prens Magnus’a kalmıştı, Magnus ise kibirli ve güçlerinin sırlarını bilmeyen birisiydi. Yüz yıllardır görünmeyen bir salgın tekrardan geri gelmişti ve yeni Kral Magnus, Seline’ye kilisenin askerleri ile gidip bu salgını yok etmesini emretti.

No Rest for the Wicked

Kutsal savaşçı Cerimlerden birisi olarak Pestilence’a son vermek için aynı adaya yola çıkıyoruz, yolculuğumuz sırasında gemimiz kimliği belli olmayan bir grup tarafından saldırıya uğruyor. Saldırı sırasında içinde bulunduğumuz gemi batıyor ve ana karakterimiz kıyıya vuruyor. Bu kötülüğü durdurmaya kararlı ana karakterimizin hikayesi böylece başlıyor.

No Rest for the Wicked karakter yaratımı

No Rest for the Wicked karakter yaratımı konusunda pek başarılı değil, oluşturduğunuz karakterleri istediğini gibi kişiselleştiremiyorsunuz. Oyun içerisinde nasıl bir karakter yaparsanız yapın kötü gözüküyor, oyun boyunca karakterinizin sırtını gördüğünüz için bu bir sorun değil fakat karizmatik karakterlerimiz olsa fena olmazdı.

No Rest for the Wicked

No Rest for the Wicked mekanikleri

Kaç yoksa ölürsün!

No Rest for the Wicked izlerken yapmanız gereken en önemli şey doğru zamanda kaçınmak, doğru zamanda kaçınmadığınız sürece düşmanlardan çok yüksek hasarlar yiyerek ölüme bir adım daha yaklaşabilirsiniz. Peki kaçmaktan başka çaremiz yok mu? Tam olarak burada savuşturma mekaniği devreye giriyor.

No Rest for the Wicked

Savuşturma yaparak düşmanların duruşunu boz!

Doğru zamanda savuşturma yapmak gerçekten çok önemli bir mekanik olmuş, bosslar ve küçük düşmanlar dahil neredeyse herkese karşı savuşturma yapabiliyorsunuz. Savuşturmak için ise doğru zamanda silahınızın savuna tuşuna basmanız yeterli. Oyun başında çok zor gibi gözükse bile bir süre sonra vücudunuz bu hıza alışıyor ve oyun çok daha keyifli bir hal alıyor.

Düşmanlar ölünce yeniden canlanmıyor!

Oyun içerisinde düşmanlar öldükten sonra tekrar canlanmıyor, bu durum ise oyunu bir miktar kolaylaştırıyor. Öldürebildiğiniz kadar düşman öldürmek haritayı temizlemenize ve daha kolay seyahat yaparak seviye puanı kaybetmenizin önüne geçiyor.

No Rest for the Wicked

İstatistikleriniz çok önemli!

Seviye atladığımız zaman istatistiklerimizi kullanacağımız silaha göre dağıtmamız gerekiyor, kullanacağımız eşyaları güçlerimize göre kuşandığımız için istatistiğe dikkat etmemiz çok önemli. Bu durum istediğimiz silahı kullanamamamız anlamına gelse bile spesifik silahlarda daha güçlü olmamızın önünü açıyor.

No Rest for the Wicked

Eşya seçimleriniz oyun deneyimizi etkiliyor.

No Rest for the Wicked içerisinde eşya ağırlık limitimiz var, bu limit dolduğu zaman karakterimizin kaçınma ve savuşturma yetenekleri yavaşlıyor. Savunma yapmadan oyun bize zindan olacağı için bu ağırlık limitimizi göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Peki bu limiti arttırmanın ya da eşyaların ağırlığını düşürmenin bir yolu yok mu?

Her eşya farklı nadirlik!

Oyun içerisinde eşyaları efsunlayabiliyoruz, efsunladığımız eşyalar ise pasif özelliklere sahip oluyor. Örnek vermek gerekirse ağır bir zırhı efsunladığımız zaman bize %15 ekstra enerji verirken öldüğün zaman tecrübe puanı kaybetme gibi negatif getirileri olabiliyor. Kısacası oyun içerisinde ne bulduğumuz ve onların özelliği çok önemli.

No Rest for the Wicked

Canın mı azaldı? O zaman yemek ye!

Oyun içerisinde eksik canımızı tamamlamayan kaynaklar var, bu kaynakları ise kendimiz bulduğumuz malzemeler ile yapıyoruz. Yerde bulduğunu mantar ve bitkiler ile kendinize güzel bir yemek yapabilirsiniz. Bu yemekler can yenilemenize katkı sağlamak dışında aynı zamanda pasif olarak özellik arttırışları sağlıyor, kısacası yemek yemek bu oyunda çok önemli!

No Rest for the Wicked

Kaynak mı toplaman lazım? O zaman şu kazmayı almaya ne dersin?

No Rest for the Wicked içerisinde kaynak toplamak gerçekten çok önemli bir noktada. Kaynak toplayarak kendinize tüketilebilir ya da ekipman geliştirmeleri yapabilirsiniz. Her bölgede farklı kaynaklar olduğunuz için karakteriniz üzerinde ilk başta üç adet ekipmanla başlıyor. Bu ekipmanlar ise olta, balta ve kazma olduğu için toplayabildiğiniz malzemeler sınırlı.

No Rest for the Wicked

No Rest for the Wicked grafikleri

No Rest for the Wicked aşırı stilize grafiklere sahip, No Rest for the Wicked bu özelliği ile birlikte kendisini çok yukarılara taşıyor. Oyunun renk paleti ve keskin çizim karakter tasarımları gözlere şölen diyebilirim. Peki bu kadar mı? Hayır! Oyunun ışık kullanımı tıpkı Ori and the Blind Forest gibi çok harika kullanılmış, No Rest for the Wicked oynarken gözleriniz şenlenecek!

No Rest for the Wicked

Peki bu grafikler oyundan ne götürmüş? Optimizasyon. Oyun 3080 ekran kartı ile bile bazı yerlerde kasmalar ve donmalar yaşıyor, bu sorun düzelmeyecek bir durum değil ama insanın canını sıkmıyor desem yalan olur. Akıcı bir 60 FPS ile oyunun deneyimi çok harika olabilirdi.

No Rest for the Wicked müzikleri

Geldik oyunun en başarılı yaptığı yerlerden diğerine, oyunun müzikleri gerçekten çok güzel! Oyunu oynarken arka planda duyduğunuz esintiler ve harika bir arka plan şarkısı olan We Prayed for Summer oyun zevkinizi çok yukarıya çıkarıyor.

No Rest for the Wicked

Ne derler bilirsiniz, oyunun müzikleri bir oyunu şahta edebilir matta. No Rest for the Wicked için bu durum oyunu ŞAH etmiş durumda. Oyunu oynamasanız bile OST’lerine bir şans vermeniz gerektiğini düşünüyorum.

Değerlendirme

Peki No Rest for the Wicked $19.99 satış fiyatını hak ediyor mu? Bu soruya cevabın evet $19.99 karşılığında bu oyunu alabilirsiniz olur, bu türün hayranı iseniz hiç çekinmeden almanız gereken bir yapım olmuş diyebilirim. No Rest for the Wicked teknik sorunlarla ve oyun içi hatalarla boğuşuyor olsa bile kesinlikle fiyatının hakkını verdiğini söyleyebilirim.

Moon Studios tarafından geliştirilen bir oyunun bu kadar başarılı olması Indie oyun sektörüne olan inancımızı arttırıyor.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


Can Çiftci
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - Hayatım boyunca oyun dünyasına büyük ilgi duydum. Oyun dünyasındaki gelişmeleri tutkulu bir şekilde takip etmeye çalışıyorum.
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up