Ön İnceleme

Battlefield 2042

0

Devam oyunu yapmak zordur. Oyunu tasarlarken hem serinin yapısını korumaya hem de yeni bir soluk katmaya çalışırsınız. Aşırıya kaçıp çok fazla değişikliğe giderseniz seriye ihanetten, güvenli sularda yüzüp hiçbir şeyi değiştirmezseniz ise tembellikten ötürü yargılanırsınız. Şuan eminim ki aklınıza bir çok örnek geliyor. Ama başlıktan da görebileceğiniz üzere Battlefield’dan bahsedeceğiz. 19 Kasımda çıkacak EA Dice ve Ripple Effect ortak yapımı olan Battlefield 2042’nin betasını oynadım ve durum hiç iyi gözükmüyor. En azından teknik açıdan…

  • Battlefield 2042’de savaş alanı 2 kat daha büyük olacak.
  • 10 farklı specialist’ın yeteneklerini kullanabileceksiniz.
  • Portal Modu sayesinde Battlefield 3, Bad Company 2 ve 1942’de bulunan bazı içerikleri oynayabileceğiz.
  • 4 kişilik daha taktiksel olan Hazard Zone, hafif battle royale sosu ile harmanlanmış bir mod olacak.
Battlefield 2042

EA DICE ile Criterion Games tarafından geliştirilen ve Electronic Arts’ın da yayıncılığını yaptığı birinci şahıs nişancı video oyunu Battlefield 2042, 19 Kasım’da tüm dünyada erişime açılacak.

Battlefield 2042

Battlefield 2042’de neler var?

Öncelikle modern zamanda geçen bir Battlefield’ı oldukça özlediğimi itiraf etmeliyim. Kabul ediyorum Battlefield 1 ve V atmosfer olarak güzellerdi ama günümüz silah ve araçlarının keyfi bir başka oluyor. Battlefield 2042’de herhangi bir tek kişilik hikaye modu bulunmayacak. Oyun bu sefer tamamen online’a odaklı yapılıyor. Online kısımda All Out Warfare, Portal ve Hazard Zone modları bulunacak. All Out Warfare Battlefield 2042’in olacağı kısım aslında. Oyunun kendine has 7 haritasını, specialist’ları, yeni gelen araç ve gereçleri, Conquest ve Breakthrough modlarıyla burada kullanabileceğiz.

Portal kısmı ise herkesi heyecanlandıran Battlefield 1942, Bad Company 2 ve 3’ün içeriklerinin bulunduğu kısım olacak. Burada, söylemiş olduğum 3 oyundan toplam 6 harita, o oyunların sınıf, silah, araç ve gereçleri ile kendi kurallarımızı koyarak oyun modları oluşturabileceğiz. Son mod olan Hazard Zone 4 kişilik ekipler halinde son derece değerli olan veri sürücülerini ele geçirip güvenli bir şekilde çıkarmaya dayanıyor. Hazard Zone, Hunt Showdown ve Escape From Tarkov gibi oyunlara benzeyecek gibi duruyor. Bunun dışında dilerseniz tek başınıza veya online olarak botlara karşı da oynayabileceksiniz.

Battlefield 2042

Battlefield 2042, 6 ile 9 Ekim tarihleri arasında herkese açık betasını çıkacağı tüm platformlarda yaptı. Betada Orbital isimli bir harita ve Conquest modu bulunuyordu. Oyunun en büyük yeniliklerinden birisi olan Specialist’lardan 4 tane seçebiliyorduk.

Yeni nesli hissettiren grafikler

Oyunu Playstation 5 konsolunda oynadım ve grafikler neredeyse yeni nesil gibi hissettirmeyi başarıyor. Oyun Playstation 4 ve Xbox One’a da çıkacağı için Battlefield 4’deki durum ile karşı karşıyayız maalesef. Yani Battlefield 2042 bir geçiş nesli oyunu olduğunu belli ediyor. Oyunun yeni nesil sürümünde arazi üstündeki yeşillik ve detay yoğunluğu, savaş alanlarının genişliği, oyuncu sayısı ve efekt doygunluğu gibi yükseltmeler var. Grafikler teknik olarak güzel gözükse de beni sanatsal olarak Battlefield 1 kadar etkilemeyi başaramadı. Oyun 2042 yılında geçtiği için tema hafif teknolojik bir yapı kazanmış durumda. Bu durum hem görsellere hem de kullandığımız silahlara ve araçlara yansımış.

Battlefield 2042’in ana teması doğa şartları yüzünden yıkılan dünyayı temel alıyor. Fragmanlarda da bolca gördüğümüz doğal afetler oyunun en önemli dinamiklerinden birisi olacak. Bu tema haritalara da yansımış durumda. Betada tek bir harita olduğu için grafik çeşitliliği bakımından da elimizde tek bir örnek bulunuyor. Güney Amerika’da bulunan Orbital haritası bol yeşillikli ve hafif endüstriyel bir bölge. Bu haritada oyuna güneşli ve sakin bir zamanda başlayıp yağmurlu bir fırtınaya doğru geçebiliyoruz. Atmosfer öyle bir değişiyor ki neredeyse iki farklı haritada oyun oynuyormuş gibi hissediyoruz. Güneşli hava atmosfer olarak pek etkileyici olmasa da yağmurla gelen fırtına atmosferi 10 kat güçlendiriyor. Ve o fırtına anında gelen hortumu görmek… Gerçekten de tam bir Battlefield anı yakalamamıza olanak sağlıyor. Hortumun büyüklüğünü, dehşet verici havasını ve ağır ağır ilerleyişini çok iyi yapmışlar.

Battlefield 2042

Asker ve silah animasyonları, araç fizikleri ve çevre etkileşimi standart Battlefield kalitesinde diyebilirim. Maalesef yıkım Battlefield V’den bir adım geriye gitmiş. Battlefield V’de bomba atarla detaylı bir şekilde yıktığım duvarları, Battlefield 2042’de tankla vurunca bile yıkamadığım zamanlar oldu. Battlefield V demişken, onda bulunan 360 derece yere yatma, yüksek bir yerden zıplayınca yuvarlanma gibi özellikler de tümüyle gitmiş.

Onun dışında karanlık bölgelerdeki ışıklandırma epey güzel olmuş. Haritada bulunan yeraltı tünelindeki ışıkları vurunca etraf zifiri karanlık oluyor ve silahınıza fener eklentisi takmadan etrafı göremiyorsunuz. Haritanın oynanmayan kısımları yani çevresi de her zamanki gibi atmosfere uygun şekilde tasarlanmış. Deniz kenarında savaştığımız Orbital için, haritanın kuzey tarafında kalan denizde savaş gemileri birbirine füzeler atarak atmosfere katkı sağlıyor. Haritanın güneyi ise oyunun temasına uygun olarak sular altında kalmış bir bölgeyi kapsıyor. Bu tarz detaylar önceki oyunlarda da vardı zaten burada da korumayı başarmışlar.

Battlefield 2042

Göremiyorum

Oyunun ayar menüleri çalışmıyor. Oyunun menüsünde bir ayar değiştiriyorsunuz yok olmuyor, hiçbir şey değişmiyor. Oyunda çalışmayan daha çok şey var. Bunlara incelemenin ilerleyen kısımlarında değineceğiz. Seçtiğiniz ayarları normalde görmeniz gerekirken hiçbir şekilde bir bildirim alamadığınız yerler oluyor. Battlefield 2042’nin oyun içi menü tasarımı da kötü olmuş maalesef. Teknolojik tema olsun diye tuhaf bir renk paleti kullanmışlar ve çoğu zaman dikkat etmeniz gereken göstergeleri göremiyorsunuz. Dostlarımızın üstünde bulunan işareti ve bayrak noktalarını görememe problemi en can sıkıcı olanları. Onun dışında kötü bir sıralama (scoreboard) tasarımı, menüde dolaşırken nerede gezdiğinizi bilememe gibi sıkıntılar da var.

Şimdilik oyun içerisinde harita açma bile yoktu. Yani koca haritada nereye gitmeniz gerektiğini veya nerenin yardımınıza ihtiyacı olduğunu bilmeden boş boş gezinebilirsiniz. Birini vurduğunuzda, asist yaptığınızda, bayrak aldığınızda gelen puanları ortada ufak bir şekilde belirtmek yerine ekranın en sağına itmişler. Bu yüzden arkadaşıma asist yapabildim mi? Attığım mermiyi alabildi mi? Diye düşünerek oyunu oynadım. Çünkü bu bilgilerin hepsi ekranın en sağında ve oraya bakmak bu tarz bir oyun için aşırı dikkat dağıtıcı olabiliyor.

Battlefield 2042

Playstation 4 ve Xbox One’ı geride bırakma vakti

Betayı Xbox Seris X ve Playstation 4’de de denedim. Tabi bu platformlarda oyunu sadece 1’er saat oynadığımı belirteyim. Xbox Series X’de kontrolcünün titrememesi gibi bir sorun vardı. Xbox’daki performans, Playstation 5’e epey bir yakın. Playstation 4’de ise oyun gerçekten bayağı farklı. Öncelikle teknik kısıtlamalardan dolayı oyunu 64 kişiye kadar oynayabiliyorsunuz. Bunun sonucunda 128 kişilik moddaki bazı bölgeler 64 kişilikte bulunmuyor. Orbital için konuşmak gerekirse, haritanın alt kısmı komple gitmiş diyebilirim. Yani harita %40 daha küçük oluyor. Ki Orbital’da silinen kısım oynaması epey keyifli bir yerdi. Kaplamalar, efektler, çizim mesafesi gibi detaylar da Playstation 5’e göre daha zayıf elbette. Onun dışında oyun PS4’de daha düşük çözünürlük ve saniye kare oranıyla çalışıyordu.

Peki ya sesler ne durumda?

Battlefield ses konusunda her zaman çok iyi bir oyun olmuştur. Silah sesleri, patlamalar ile savaş atmosferini harika bir şekilde hissettirir. Battlefield 2042’de ise durum yine sıkıntılı. Grafikler gibi seslerde de bolca problemler var. Ama şimdilik seslerin çalıştığı zamanki performansına bakıcaz. Öncelikle her şeyin sesi bayağı bir kısık. Yani 128 kişilik dev bir savaş alanındasınız ama oyuna sanki 6’ya 6 Call of Duty oyunundaymışsınız gibi bir sessizlik hakim. Ateş ettiğiniz silahın, attığınız tank mermisinin sesleri fena olmasa da etrafınızda olan diğer her şeyin sesi bayağı bir az geliyor. Sesin kısıklığı dışında yine kaliteli bir iş çıkartmış gibiler. Soundtrack’i dinlediniz mi bilmiyorum ama onu da beğenmedim. Önceki oyunların müzikleri çok daha iyiydi. Elbette Battlefield’ın klasik ana tema müziği hala çok güzel. Battlefield Hardline’daki gibi kara araçlarına bindiğimizde radyo dinleyebiliyoruz. Radyoda hem müzik çalıyor hem de oyunun dünyasında olup biten gelişmeler haber şeklinde veriliyor.

Battlefield 2042

Oyunda kullandığımız karakterler olan Specialist’lar her klasik multiplayer oyununda olduğu gibi kendi aralarında konuşuyorlar. İşaretleme yaptığınız bölgeyi tarif etme biçimlerine bayıldım doğrusu. “Tehlike gördüm, 30 derece kuzeyde, bulunduğum yere 20 metre uzaklıkta” gibi şeyler söyleyerek, son derece detaylı bir şekilde konum belirtiyorlar. Karakterlerin sesinde özellikle de Boris’de tuhaf bir kalitesizlik vardı. Oyunu hem kulaklık hem de 5.1 ses sistemi ile oynadım. Ve iki türlü de bu sıkıntıya denk geldim. Sesler kalitesiz bir şekilde patlıyordu sanki.

Fırtına ile gelen hortumun ve füzenin atılışı gibi çevre elementlerinin sesleri son derece başarılıydı. Kısık olan sesler düzeltilirse sorunun büyük kısmı çözülür aslında. Çünkü şu haliyle savaş alanında onlarca kişi değil de 2-3 kişi ile oynuyormuşsunuz gibi geliyor.

Savaş alanı artık çok daha büyük

Battlefield 2042 oynanışa 2 büyük yenilik getirmiş. Birincisi seride ilk kez 128 kişilik sunucularda oynayabilme. Yeni neslin yakalamış olduğu teknolojik gelişme sayesinde çoğu kişinin kurmuş olduğu daha fazla oyunculu savaş alanı hayali gerçek oldu. Multiplayerda 7 harita bulunuyor fakat bu sayı size az gelmesin. Çünkü bu haritaların hemen hemen hepsi serideki en büyük haritalardan olacaklar. 64’e 64 yapılan savaş alanlarının tümü katmanlı ve detaylı olacaktır. Oynadığım Orbital haritası için bu büyüklük fena değildi diyebilirim. Haritaların büyüklüğü gereği, Conquest modunda normalde 6, maksimum 7 tane olan bayrak sayısı burada 2 katına çıkmış. Mesela C’yi alacaksınız diyelim. C artık C1 ve C2 olmak üzere iki farklı alana bölünmüş. C’yi almanız için bu her iki alanı da ele geçirmeniz gerekiyor.

Battlefield 2042

Bu yapı güzel olsa da 128 kişiyi haritanın farklı farklı yerlerine dağıttığı için o kalabalıklığı yine hissedemiyorsunuz. Orbital’ın orta kısmında bazen 60-70 kişiyi bir arada görmüşlüğüm oldu ve tam bir kaostu. Yani bayrak bölgelerinin dağınık yerlere serpiştirilmesi belki de iyi bir karar olmuştur. Oyuncu sayısı bu kadar yükselince, sunucularda her daim tam sayı elde edilemiyor tabi. Dice bunu önlemek amacıyla oyuna botları getirmiş. Bir oyuncu çıktığında veya sayıda eksiklik olduğunda devreye botlar giriyor. Botları vurduğunuzda yanlarında yazan AI yazısından anlayabiliyorsunuz. Bunun dışında savaşın hengamesinde kim bot kim oyuncu farkedemedim doğrusu. Bana işlerini yapıyorlarmış gibi geldi ama detaylıca incelemek gerekir. Oyunun Portal bölümünde botsuz oynayabileceğimiz kurallar koyabiliriz heralde.

SANTIAGO “DOZER” ESPINOZA

Herkes özel asker

Battlefield 2042’ye gelen en büyük ikinci özellik ise Specialist’lar. İsmi, stili ve karakteri bulunan bu tiplerden ana oyunda 10 tane olacak. Betada bunlardan 4 tane vardı ve 128 kişilik maçlarda sadece 4 çeşit asker görmek hem sinir bozucu hem de çok sıkıcıydı. Specialist’lar Battlefield 2042’de bulunan tüm silah, araç ve gereçleri kullanabiliyorlar. Bu karakterlerimizin tek olayı kendilerine has bir aktif bir de pasif yetenek bulundurmaları. Mackay herkesin kullandığı kanca atan abimiz. Boris otomatik ateş eden turret taşıyan Rus bir mühendis. Falok bildiğiniz medic aslında. Sağlık veren bir tabanca ve yere düşen takım arkadaşlarını tam can ile daha hızlı kaldırma yeteneklerine sahip. Son specialist Casper ise kamuflajlı bir gözcü. Uçurduğu drone’u ile hem düşmanları işaretleyip hem de emp saldırısı yapabiliyor. Hareket sensörü sayesinde ona doğru yaklaşan düşmanlarını önceden tespit edebiliyor.

Bu Specialist’lar önceki oyunlarda olan sınıf sistemini tamamen yok etmiş malesef. Artık her bir karakter roket atar taşıyıp, mermi kutusu yardımında bulunabiliyor. Bu durum dengeleri bozduğu gibi, tahmin edilebilirliğin de önüne geçmiş. Eskiden bir sniper’ı görünce o sınıfın kullanabildiği silahlar belli olduğu için neyle karşılaşacağınızı biliyordunuz. Ama burada ne bir sınıf ne de bir sınır olduğu için, sniper tipli Casper karşınıza bir smg ile çıkarak sizi anında eritebiliyor. Veya mühendis sandığınız Boris elindeki keskin nişancı tüfeği ile takım arkadaşınızı olduğu yere mıhlıyor. Bu tercihi hiç beğenmedim. Herkesin her silahı ve gereci kullanabiliyor olması benim sevdiğim Battlefield ruhunu öldürmüş.

EMMA “SUNDANCE” ROSIER

Specialist’ların getirdiği bir diğer sorun ise takım oyunu. Takım oyunu resmen bitmiş. Herkes kanca atan Mackay’i alıp kafasının estiği yere doğru gidiyor. Kimse kimseye mermi atmıyor, ölünce kaldırmıyor veya zor durumdayken desteğe gelmiyor. Çünkü neredeyse herkesin kendini kurtarmak için bir yolu var. Örneğin Falck can atma tabancasını kendi üstünde de kullanabiliyor. Böylelikle ne oluyor, Falck’ın cana ihtiyacı olmuyor. Cana ihtiyacı olmayınca yanına gereç olarak mermi kutusu alıyor. Onun yanına da bir roket atar çekiyor. Hem sağlığını ve mermisini yenileyebiliyor iken hem de araçlarla baş edebilir hale geliyor. Eski oyunlarda ne olurdu? Bir tank gördüğünüzde yanınızdaki mühendise muhtaç olurdunuz. Veya merminiz bittiğinde tırım tırım destek sınıfından birini arardınız. Ama Battlefield 2042’de maalesef böyle bir takım oyunu göremedim.

Ben beta boyunca oyunu bir arkadaşımla oynadım. Tanıdık biriyleyken hala takım oyunu yapabiliyorsunuz ama rastgele oyuncularla takımca bir şeyler yapma devri kapanmış durumda. İşte bu benim hiç hoşuma gitmeyen bir dizayn kararı oldu. Oyun Specialist’lar üstüne kurulu şekilde dizayn edilmiş. Yani bunun geri dönüşü yok. EA yeni karakterler ve kostümler yayınlayarak bol bol para kazanacak o belli. Şimdilik tek umudum Portal modu. Orada kendi kurallarımızı koyabileceğimiz için sınıf sistemini de geri getirebiliriz diye düşünüyorum.

Battlefield 2042

Dikkat hortum geliyor!

Bu iki önemli yenilikten bahsettikten sonra gelelim daha ufak olanlara. Oyun doğal afetlerle harap olmuş bir dünyada geçiyor demiştim. Bunun sonucunda multiplayer haritalarında çeşitli doğa olaylarına tanıklık edebiliyoruz. Doğal afetler çok nadiren gerçekleşiyor. Bu karar doğal afetlerin etkileyiciliğini güçlendirmiş. Ben beta boyunca sadece 1 kez hortuma denk geldim. Hortum denizden ağır ve dehşet verici bir şekilde karaya doğru ilerliyor. Hortuma doğru yaklaştıkça oyun hud’ının bozulma efekti güzel düşünülmüş. Size gerçekten de o doğal afet etkisini hissettirmeyi başarıyor.

Bu arada oynadığımız Orbital haritasında uzaya atılan bir roket var. Bu roket maç esnasında geri sayım ile göğe doğru yükseliyor. Eğer roketin güvenlik kilitleri açıldığında ona yeterince hasar verirseniz, kalkış yapmadan roketi düşürmüş oluyorsunuz. Ve roket tıpkı Battlefield 4’deki yıkım olayları gibi epik bir şekilde devriliyor. Heralde bu tarz olaylar her haritada bulunacaktır. Silah özelleştirme sisteminde de yeniliğe gidilmiş. Artık silah eklentilerini Crysis vari bir şekilde, oyun alanındayken anlık olarak değiştirebiliyoruz. Hatta bu özelleştirme olayını sadece oyun alanında yapabiliyoruz. Yani karşımızda hem artı hem de eksi bir durum var. Ama dürbünsüz bir M5 ile oynarken uzak mesafe çatışmaya maruz kaldığınızda, anlık olarak 4X dürbün takıp çatışmaya adapte olabilmek güzel olmuş. Onun dışında silaha taktığımız eklenti çeşidi epey bir azalmış. Battlefield 4 o konuda gerçekten çok iyiydi.

Battlefield 2042

Araçlar olmazsa olmaz

Karada giden araçları kullanması her zamanki gibi keyifliydi. Yeni tanklarda 2 farklı taret bölümü var. Birisi klasik bildiğimiz otomatik makineli tüfek mermisi sıkarken diğeri bomba atar tarzı büyük mermiler atıyor. Bu tankları 2 kişi kullanırken oldukça keyif aldım. Fakat kara araçlarının gunner kısımlarında otururken kamera sallanması problemi vardı. Kamera kafasına göre rastgele sallanıyor ve gerçektende mide bulantısına sebep oluyordu. Helikopter kontrollerinde ufak bir değişikliğe gidilmiş. Bu durum helikopterleri kontrol etmeyi epey zorlaştırdı. Oyunun menüleri bozuk olduğu için kontrollerle herhangi bir oynama da yapamadım. Hava araçlarına yeni getirilen yakından 3. kamera açısı çok çok tatlı olmuş. Oyuna hafif sinematik bir hava katıyor.

Battlefield 2042

Artık yanımızda bulunan ufak bir tablet sayesinde bulunduğumuz konuma araç çağırabiliriz. Silahlı bir robot köpek, 4×4 jeep ve tank gibi kara araçları işaretlediğimiz konuma doğru, havadan gayet güzel bir sunum ile geliyor. Tabi bu özellik de çoğu zaman çalışmıyordu. Frosbite motoru ile Battlefield’ın ana özelliklerinden biri haline gelen yıkım ise bir adım geriye gitmiş. Hala yıkılabilir pek çok obje var ama o Bad Company 2’deki gibi haritanın harap olmuş halini görmek mümkün değil. Harita demişken Orbital haritasını ne çok sevdim ne de nefret ettim. Dikey çatışmalara da yer vermesi güzel. Roket fırlatılması ve hortum gibi olaylarla harita dinamik bir hale de geliyor fakat bayrak aralarındaki mesafe çok boş olmuş. Tahmin edebileceğiniz üzere düz arazide koşturmak pek de keyifli değil. Harita büyük olmasına büyük ama bu durum çatışma yoğunluğunun dağılmasına da sebep olmuş.

Battlefield 2042 Orbital harita

Sorun, sorun ve daha fazla sorun

Battlefiled 2042 betası erken erişimli Dayz kadar teknik açıdan sıkıntılı bir deneyim sundu. Arkadaşına bağlanamama, sunucudan düşme, oyuna bağlanırken haritanın altında kalma gibi klasik sorunları geçtim, Battlefield 2042’nin bundan çok daha büyük problemleri var. Dice betanın 2-3 ay önceki eski bir sürüm olduğunu söylese de içeriden sızdırılan haberler tam aksini iddia ediyor. Şu Dice kendini bir türlü toplayamadı. Son çıkan oyunlarında hep bir sorun hep bir fiyasko oluyor. Neyse oyunun önemli problemlerine geri dönelim. Bir kere oyunun ayarlar menüsü çalışmıyor. Daha önce de söylediğim gibi ayarları göremiyor ve değiştiremiyorsunuz. Oyun neyse öyle oynamak zorundaydık. Oyun içinde harita açma yok. Koskoca Battlefield’da haritasız dolaştık ya pes doğrusu.

Battlefield 2042’de artık herkes birbirini kaldırabiliyor tabi sistem çalışırsa. Takım arkadaşlarımı kaldırmakta nasıl zorlandım anlatamam. Çünkü yok, sistem çalışmıyor. Kaldırma ve yerden silah alma tuşu aynı olduğu için bir işlemi yapmak istediğinizde, mutlaka yapmak istemediğiniz diğer aksiyonu gerçekleştirmiş oluyorsunuz. Oyunun ana mekaniklerinden birinin çalışmıyor olması cidden sinir bozucu. Takım arkadaşlarımı kaldırmaya uğraşırken kaç kez öldüğümü hatırlamıyorum bile.

Battlefield 2042

Oyunun işaretleme sistemi de tamamen kafasına göre çalışıyor. Bazen sorunsuz işaretleme yapabilirken bazen tüm maç boyunca hiç çalışmadığı oldu. Ayrıca 3d spotting bu oyunda yine yok. Battlefield V’de de olmaması sevmediğim bir durumdu. Eski oyunlarda ne güzel birini görünce düşmanı gösterip bir süre işaretli kalmasını sağlayabiliyorduk. Battlefield 2042’de bu da yok maalesef. Oyunda şimdilik iletişim kurma tekeri gibi bir şey de bulunmuyor. Mermiye ihtiyacım var demek, araca binmek isteme, teşekkür etme, hücum emri verme gibi basit konuşma opsiyonları bu teker üzerinden kolayca yapılabiliyordu. 2042’de umarım beta diye yoktur.

Tam bir beta sürüm! Bir sürü bug var

Grafiksel bir sürü bug var. Görüşü bozan, ölen askerlerin hala obje olarak gösteren türlü türlü sorun bulunuyordu. Ama bunlardan sinir bozucu olan bir tanesi paraşütün kapanmama sorunuydu. Bilirsiniz havadayken paraşütü açar ve ölmeden yere inersiniz. Battlefield 2042’de bunu yaptığınızda çoğu zaman yere inmiş olduğunuz halde tepenizde paraşütünüz hala açık bir şekilde duruyor. Bu yüzden dosta düşmana yerinizi belli ediyorsunuz.

AK24 silahı ile her yeniden doğduğunuzda silahın eklentilerinin sıfırlanması veya herhangi bir silaha eklenti taktığınızda yanına otomatikman 4X dürbün yerleştirmesi de epey sinir bozucuydu. Birinci şahıs kamera açısından yapılan takedownlar yerini Call of Duty’deki 3. kamera açısından yapılanlara bırakmış. Bence oyunun atmosferine girme açısından birinci kamera açısı daha iyi bir tercihti.

Allah’a emanet çalışan bir asansörümüz var. Ne kapısı çalışıyor ne de insanları güvenli bir şekilde yerine ulaştırabiliyordu. Bir kez büyük helikopter olan Osprey’in içinde sıkışmıştım. Osprey obje olarak oyun dünyasından yok olana kadar bildiğiniz aracın içinde takılı kaldım. Battlefield 2042 şu haliyle Battlefield 4’den bile kötü bir çıkış deneyimi yaşatacak gibi gözüküyor.

Battlefield 2042

Özlenen tat

Fakat ne kadar kötü şeyler yaşatmış olsa da Battlefield’ı özlemişim. Dev savaş alanlarında arkadaşlarımla takım oyunu yapmayı, çılgın ve komik anlar yaşamayı. Tek başıma oynarken epik savaşlarda bulunmayı ve büyük bir takımın içinde olma atmosferini. Onlarca sorununa rağmen özlemişim Battlefield oynamayı. Çünkü piyasada simülasyon ile arcade yapıyı bu kadar güzel harmanlayan başka bir askeri yapım yok maalesef. Bu oyunlar ya çok simülasyon olup keyif vermiyor (Hell Let Loose) ya da aşırı arcade yapısı (Call of Duty) ile taktik yapmanıza izin vermiyor. Battlefield bu dengeyi gerçekten de çok iyi tutturmuş ve 2042 ile de bozmamışlar diyebilirim. Specialist sistemi ile biten takım oyunu hariç. Teknik sorunlar ile dikkatlice yaklaşılması gereken Battlefield 2042’yi bir yanım temkinle diğer yanım ise merakla bekliyor.

product-image

Battlefield 2042

6.5

Battlefield 2042 seriye 128 kişilik savaş alanlarını getirirken, sınıf sisteminde radikal bir değişikliğe gidiyor.

Olumlu Yanları
  • 128 kişi ile savaş alanı artık çok daha büyük.
  • Yaşanan doğal afetler hem görsel olarak iyi hem de oyunu dinamik tutmayı başarıyor.
  • Ses tasarımı her zamanki gibi harika.
  • Savaş alanında aktif olarak silah eklentisi değiştirebilmek farklı senaryolara uyumu kolaylaştırıyor.
Olumsuz Yanları
  • Gelen Specialist sistemi ile geleneksel sınıf kavramı ortadan kalkmış.
  • Specialist sisteminin sunduğu özgürlük yüzünden takım oyunu çok daha arka planda.
  • Grafiksel sorunların yanında oynanışınızı baltalayan onlarca sorun bulunuyor.
  • Haritama açamama, düşman işaretleyememe gibi olmayan sistemler yüzünden eski Battlefield'ların özlemini çekiyorsunuz.
  • Her iki tarafın da hiçbir görsel veya mekaniksel ayrım olmaksınız aynı karakterleri seçmesi hem atmosferi bozuyor hem de oyun okunabilirliğine zarar vermiş.
Ulaş Yıldırım
Oyun Günlüğü Kıdemli Multimedya Editörü - 2022
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aralık 2024
    P S Ç P C C P
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    Login/Sign up