Ekonomi ve kaynak yönetimi yönünü genişleten şehir simülasyonu oyunu Highrise City, daha çok Anno serisine modern bir bakış sunan şehir kurma oyunu olarak karşımıza çıktı. “Cities: Skylines ve SimCity oyunları, türün kilometre taşlarıdır ve kesinlikle harikadır!” diyen geliştirici ekip ana ilhamlarının Anno serisi olduğunu vurguladı. Gelin şimdi türe yeni bir soluk katacak Highrise City’e tüm yönleriyle bakalım.
- Tam sürüm çıkana kadar zaman vermek gerekiyor!
- Unreal Engine motoruyla bu kadar kötü grafik nasıl elde edildi?
- Ekonomi ve şehir yapısı türe, yeni bir soluk katacak.
- Highrise City gelecek vaat eden bir şehir simülasyonu!
Şehir kurma oyunlarına bir yenisinin daha eklendiğini görmek neresinden bakarsanız bakın heyecan verici. Almanya merkezli bağımsız video oyun stüdyosu Fourexo Entertainment‘ın geliştirdiği ve Deck13‘ün yayımlayacağı yaptığını Highrise City, Anno serisindeki gibi ekonomi ve kaynak yönetimi yönünü genişleten bir şehir simülasyonu olarak karşımıza çıktı. Geliştiriciler de ana ilham kaynaklarının Anno olduğunu açıklıyor zaten…
24 Mart’ta erken erişime geçen oyun, geliştirilmeye devam ediliyor. Oyun Günlüğü olarak biz de bu ilk versiyondaki oyunu tüm yönleriyle size aktarmaya çalışacağız.
Highrise City ön inceleme
Highrise City, bizi dünya haritası ile karşılıyor. Burada sınırlı sayıdaki bölgede (Rio De Janeiro, New York ve Cape Town) oyuna başlayabiliyoruz. Bu bölgelerden birini seçmemiz isteniyor ancak kaynaklara ve rezerv durumlarına da dikkat etmemiz gerekiyor.
Oyunda odundan demire, kömürden altına , değerli taşlardan (gems) lityuma kadar ve su kaynağına kadar bölgelerdeki kaynakların rezervleri değişkenlik gösteriyor. Bu kaynaklara göz atıp, bir bölgeyi seçiyor ve oyuna başlıyoruz.
Oyuna başlangıçta yeni bir ayarla daha karşılaşıyoruz. Burada da ticaret, ekonomi, nüfus memnuniyeti, başlangıç parası ve araştırma puanları gibi üçe (kolay, normal ve zor) ayrılan bir panel karşılıyor. Yaptığımız tercihlere göre oyunun zorluğu da ortaya çıkıyor.
Klasik şehir kurma oyunlarında gördüğümüz paneller Highrise City’de de aşağıda yer alıyor. Burada aşağı kısımda apartman, ofis, ulaşım, endüstri, ikmal veya tedarik olarak çevirebileceğimiz sağlık hizmetleri, su ve elektrik, özel binalar (depo ve yönetim konutu) ve toprak düzenleme seçenekleri mevcut.
Sol üst köşede ise kaynaklar bulunuyor. Araştırma puanı, nüfus, bütçemiz ve diğer kaynaklar sıralanıyor. (Başlangıçta aletler ve kereste bulunuyor.) Bu kısmın hemen altında ise mutluluk durumu, zamanlama ayarları ve şehrin tarihi yer alıyor. Yine en önemli kısım burada… Talepler. Endüstri, konut ve ofis taleplerini burada görebiliyoruz.
Highrise City’de yeni şehir kurmak
İnsanlar nereden geliyor? Bunu düşünmek zor olmamalı… Evet bu yok. Bir dış bağlantımız yok. Cities Skylines ve SimCity’de otoyollarla, hatta liman kurarak insanları çağırdığımız Anno’da dahi bir bağlantı noktası var. Neyse… Bu kısmı geçerek, oyuna başlıyoruz. Unreal Engine 4 ile geliştirilen Highrise City’de beni tatmin etmeyen grafikler mevcut. Bir insanın seviyesine kadar inebileceğimiz, yaklaşabileceğimiz haritada özgürlük tanınmış ama buna gerek var mı? Başka bir soru işareti olarak bende kaldı.
Bu kadar beklenti tabii RAM’i zorlayacak, oyunun sistem gereksinimlerinde 16 GB RAM minimum olarak göze çarpıyor, hatta batıyor.
Yolumuzu kurduk ve bir yaşam alanı oluşturacağız. Burada kaynak yönetimi stratejisi karşımıza çıkıyor. Konut alanları oluşturmak istiyorum ama yapamıyorum… O da ne? Kereste istiyor. Evet hemen bir kereste üretim merkezi yapıyorum kaynakları depoya taşıyorum. Bu taşıma işlemi içinde ayrı bir binamız var. Burası hoşuma gitti.
Şehir su ve elektrik ihtiyacı için bir rüzgar enerjisi ve su deposu yeterli oluyor. Elektrik iletim hatları yok. Yine bir eksik göze çarpıyor. Su için hat çekiyoruz, şükür…
Detaylar çok yerinde olmuş. Taşıma merkezindeki TIR’ların rotasını, hızını ayrı panellerde görebiliyoruz.
Ekonomi her şeyimiz!
Kilometre taşları ile oyun detaylanıyor. Belli sınırlardaki nüfus seviyesine göre bir sonraki aşamaya geçiyor ve yeni binaların kilidini açıyorsunuz. Bunların içinde insanların temel ihtiyaçları güvenlik ve eğitim de var. Ticaret ikinci seviyede (Valley) açılıyor. Artık küçük bir liman inşa edebileceğiz. Ve dünyaya açılıyoruz…
Tek bir kereste merkezi yeterli kalmıyor hemen bir ormanlık alan bulup bir diğerini inşa ediyoruz.
Kil çukuru bulup işlemeye başlıyoruz daha sonra tuğla fabrikası kuruyoruz. Yukarıda artık tuğla kaynağı içinde ayrı bir sekme açılıyor. Her ürettiğiniz kaynak üst kısımda karşınıza çıkıyor. Yeni yerleşimler ve özel binalar için bu temel kaynaklara ihtiyaç duyuyoruz. 50 farklı kaynak türü oyunda mevcut.
Ticaret gayet kolay, şehrimizin üretemediğimiz tek temel ihtiyacı var. Bunlarda araçlar. Hemen ticaret bölümünden alım ve diğer kaynaklarımız içinde satım emri veriyoruz. Ve yeni gemiyi bekliyoruz.
İnsanlar bizim geleceğimiz
Amacımız temelde nüfusumuzu olabildiği kadar yüksek tutmak. Bu yüzden nüfusun isteklerine göre bir yol izleyeceğiz. İnsanlar ne ister ki, internetim olsun, elektriksiz kalmayayım, sular aksın, çöpüm taşınsın. 🙂 Balık, sebze ve sağlık ilk seviye konut ihtiyaçları olarak karşımıza çıkıyor. Daha sonra okul, itfaiye, karakol, kilise derken ihtiyaç listemiz artıyor.
İnsanlarımız mutlu oldukça temel ihtiyaçlar karşılandıkça bütçemizde artışa geçecektir.
Nüfusumuzu artırdıkça yeni hizmet binalarının çıktığından bahsetmiştim. Kredi çekmek için banka, yeni ürünlerin kilidini açmak için araştırma merkezi, halkınıza yönelik yeni kararlar uygulayabilmek içinde adliye yapmamız gerekiyor. Oyunda çok fazla ilerleyemedim. Ama yapımcılar 1 milyonluk bir nüfusa ulaşabileceğimizi aktarıyor.
Anno serisinden ilham alan yapımcılar nüfus istekleri ve gelir oranını bu doğrultuda geliştirmiş. Kaynakların oranlarına göre vergi oranı değişiklik gösteriyor.
Ticaret her şeyimiz!
Ticaret şehrinizin ikinci seviyesinde açılıyor ve artık lüks kaynakları (ilk karşımıza baharat çıkıyor.) satın alabiliyoruz. Şehrimize belirli sürelerde yük gemileri geliyor ve ticaret panelinden satın almaları veya satışları ayarlayabiliyor. İhracat ve ithalat işleri burada!
Oyunu genel hatlarıyla özetlersek, genişleyen nüfusu çeşitli üretim kaynakları ve araçlarıyla besleme üzerine kurulmuş diyebiliriz. Peki oyunun biraz da teknik özelliklerine göz atıp incelememizi tamamlayalım.
Optimizasyon kötü seviyede!
Erken erişim bir oyun deyip geçemeyeceğiz. Düzenli güncellemelerle düzenlenmeye çalışılsa da boyunuzu aşan bir işe giriştiğinizde sizi çok büyük sıkıntılar karşılar! Oyunun vadettikleri oyuncuların genelini aşıyor. 16 GB bir RAM çoğu oyuncu için normal veya yüksek olarak görülürken Highrise City’de minimum ayarlarda isteniyor.
Unreal Engine 4 motoruyla geliştirilen oyunda grafikler tatmin etmiyor. Binaların yapıları, ızgara dizilimi alışık olduğumuz şehir izlenimini vermiyor. Eksiklik göze çarpıyor.
Değerlendirme
Oyunun vadettikleri gerçekten etkileyici. Diğer şehir kurma oyunlarında keşke olsa dediğimiz dinamikler mevcut. Ancak başta da belirttiğim gibi oyun içindeki sorunlar bu etkileyici oyun içi mekanikleri gölgeliyor. Umarım kısa zamanda eksikler tamamlanır.
Oyuna ilişkin bir iki detay daha ekleyerek sonlandırmak istiyorum. Birincisi SimCity 4’ten tanıdık olduğumuz oyunun içine girmemiz burada da var. Aracımızla şehrimizde tur atabiliyoruz. İkincisi de tasarım özgürlüğü tanınmış. İnce
Türkçe dil desteğine sahip olmayan oyun 40 TL’den satılıyor. Fiyat oyun için gayet makul bir seviyede. Eğer şehir kurma ve kaynak yönetimi oyunlarına ilgi duyuyorsanız tavsiye ediyorum. Önü açık bir oyun, yapımcı ekibi de istekli görünüyor.
Umarım Cities Skylines 2 veya Sim City 6 ile bir gün karşılaşırız. Cities Skylines’ten sonra çıta yükselmiş durumda beklentilerimiz çok yüksek! Görüşmek üzere.