Ön İnceleme

Humankind

0

Humankind, strateji severler için alternatif bir tercih olarak öne çıkıyor. Grand strateji türündeki tur tabanlı oyunda kendi medeniyetinizi farklı kültürlerle harmanlayıp apayrı bir uygarlık ortaya çıkartacak ve rakiplerinizi alt etmeye çalışacaksınız. Civilization serisine benzerliğinin yanında kendine has özellikleriyle de özel bir oyuncu kitlesine de sahip olacağı açık olan Humankind’ın beta etkinliklerindeki ilgiden de bu durum anlaşılıyor. Tüm detaylarıyla İnsanoğlu – Ön incelememiz başlasın.

  • Humankind, Amplitude Studios tarafından geliştiriliyor ve Sega tarafından da yayınlanacak.
  • Grand strateji ve tur tabanlı oyunda, 60 farklı kültürü birleştirip benzersiz bir uygarlık ortaya çıkarabileceksiniz.
  • Özgün bir karakter oluşturabileceğiniz oyunda 8 oyuncuya kadar çok oyunculu oyunda oynayabileceksiniz.
  • Türkçe dil seçeneği bulunmayan oyunda 10 farklı dil seçeneği mevcut.
  • HUMANKIND Digital Deluxe Edition, Steam ve diğer platformlarda 223,27 TL’lik fiyatıyla oyunculara sunulacak.

Ön incelemeden dolayı burada verdiğim bilgiler yüksek oranda değişikliğe uğrayacaktır. Ancak bu ön incelemenin en son yapılan açık beta etkinliği Humankind: Victor OpenDev’deki tecrübelerimden yararlanarak oyunun final sürümüne en yakın değerlendirme olduğunu da belirtmek istiyorum.

İncelemede, oyunun yapısı, kültür ve karakter oluşumunun yanında Türk oyuncuları ilgilendiren belli kısımlara da değineceğim.

Humankind Ön İnceleme

Fransız oyun stüdyosu Amplitude Studios tarafından geliştirilen ve Sega tarafından da yayınlanacak olan grand strateji oyunu Humankind ( İnsanoğlu) 22 Nisan’da Steam’de çıkacaktı ancak pandemi şartlarından dolayı şirket, oyunu 17 Ağustos’a erteledi.

Civizilation serisine benzetilen oyun, yine Civ serisi gibi tur tabanlı bir yapıya sahip. Grand strateji (Büyük strateji) oyunlarındaki temel dinamikler Humankind’da da mevcut. Toplum, din, askeriye, diplomasi ve ekonomi gibi konularda detaylı kararlar alacak ve hamleler yaparak rakiplerinizi alt etmeye çalışacaksınız. Ayrıca, Humankind’daki ideoloji sistemi, oluşturduğunuz toplumdaki kararlara göre şekillenecek…

Bu topraklar bizim olmalı!

Oyuna bir grup göçmenle başlayıp, her hangi bir bölgeye yerleşmeniz gerekiyor. Burada öncelikle dikkat etmeniz gereken konu yerleşeceğiniz bölgenin konumu ve kaynaklar… Yerleştiğiniz bölgede avantaj sağlamak istiyorsanız Neolitik çağı hemen aşacağınızı düşünerek bir kültür seçmeniz istenecek. Stratejiniz ve bölgedeki stratejik kaynaklara erişim bu kararınızda etkili olması gerekir. Aksi takdirde örneğin bölgenizde bulunduğunu varsaydığımız stratejik bir kaynak olarak oyunda bulunan atlara erişmeniz yeterli olmayacak. Medeniyetinizin de süvari birimlerine özel birliklerinin olması gerektirecektir. Bu tür avantajlardan yararlanmak için karar verirken iki defa düşünmeniz gerekecek.

Burada herhangi bir bölgeye yerleşmiş Roma birliklerini görüyoruz. Burası henüz bir şehir değil. Sadece Roma burada ilk yerleşimi kurarak topraklarda hak iddia ediyor. Savaş çıkarmadan da burayı yağmalayıp Roma’nın buraya yerleşmesine engel olabilirsiniz.

Altıgenlerden oluşan dünya yapısı, Civ serisindeki gibi değil. Oyunda bölgeler belirlenmiş durumda. Buralarda önce influence (etki) puanınızla hak iddiasında bulunacağınız ilk yerleşimleri kuracak daha sonra da ilk çağla birlikte şehrimizi oluşturacağız.

Şehir oluşumu ile birlikte artık bölgenin kontrolü sizde. Bölgedeki kaynakları şehir merkezinden inşa emri verecek, veya şehir merkezinin çevresine doğru şehrinizi diğer yapılarla büyüteceksiniz. Aynı zamanda uygarlığınızın askeri gücü için şehirden yeni birimlerde üretmeniz gerekecek.

Şehir kurduğunuz bölge resmi olarak sınırlarınızın oluştuğu topraklar olarak kabul edilecek. Onun haricinde gezginlerin bir bölgeye ilk yerleşimi kurması bir şey ifade etmiyor. O bölge resmi olarak sizin olmuyor. Sizin hak iddiasında bulunduğunuz ve kaynaklarından yararlandığınız bir geçiş bölgesi gibi düşünebilirsiniz.

Burada tek bir şehri görüyorsunuz. Özel yapılar dikkat çekiyor. Ve savunma için de taş surlar hazır.

Çağ atladık: Hangi kültürü seçeceksin?

Humankind açık beta etkinliğinde 5 çağ yer aldı. Oyunda toplamda görebildiğimiz 6 çağ yer alıyor. İlk avcı toplumdan modern zamana kadar geçen bir süre… Oyunun açık beta etkinliğinde 150 turluk bir sınırlama getirildiği için 3. çağa kadar ilerleme şansınız oluyor. Diğer kısımları detaylı görme imkanı bulamadım. Eğer bir medeniyet bir kültürü seçerse sizin o kültürü tekrar seçme şansınız ortadan kayboluyor.

Humankind’da Osmanlı Medeniyeti

Oyunda Türkler yer alıyor. 2.çağda Hunları alabiliyoruz. Ve daha sonra da 4. çağda da Osmanlı yer alıyor. Müslüman uygarlıklarda Türk ezgileri yoğun. Osmanlıya gelecek olursak, ekonomi odaklı bir medeniyet bizi karşılıyor. Yeni çerilerin yanında Sultan Camii yer alıyor. Diğer medeniyetlere göre daha güçlü olduklarını söyleyebilirim.

Osmanlı Medeniyeti

Liderinizi özelleştirin

Açık beta aşamasında açık olmayan lider özelleştirme özelliği geliştirici günlüklerinde oyunculara tanıtılmıştı. Oyuncu avatarını özelleştirebilecek ve bir çok detay konusunda karar vereceksiniz.

Humankind Türkçe yama

Oyunda 10 farklı dil seçeneği bulunurken ne yazık ki Türkçe dil seçeneği yok. Bu konuda kişisel bazı çalışmalarım olacak. Ama eğer bir çeviri grubu varsa desteğini bekliyoruz.

Diplomasi

Çok gelişmiş bir diplomasi sistemi bizi karşılamasa da gayet anlaşılır bir panelle ikili ilişkileri yürütmeye çalışıyoruz. Dört ana kısımdan oluşan diplomaside en ilgimi çeken nokta ise KRİZ’ler oldu. Bu kriz sistemi oyun için çok ayrı bir tat katmış diyebiliriz. Gelişen olaylara göre bir kriz çıkıyor ve kritik bir seçim yapmanız isteniyor.

Diplomasi de iki seviye var. İlki ilk görüşteki anlaşmalar diğer ise ilişkileriniz geliştiğinde açılan panel. (Aşağıda)

Komşumla ilişkilerim çok gelişti ve müttefik olduk. Artık insanlarımız özgürce ticaret yapabiliyor ve araştırma konusunda karşılıklı yardımlaşabiliyoruz. Sınırlarımızı karşılıklı olarak daha önce açmıştık, şimdi ise kültürel bir kabul söz konusu… Askeri anlaşmalarımızda da çok ileri bir noktadayız. Artık bütün askeri faaliyetlerimizi ortak olarak görebiliyoruz.

Savaşlar

Humankind, medeniyetinizi büyüteceğiniz ve bu arada da diğer uygarlıklara karşı koruyacağınız bir oyun sunuyor. Her zaman topraklarına göz koyacak bir uygarlık çıkacaktır. Bu yüzden güçlü bir orduya ihtiyaç duyacaksınız. Her medeniyetin kendine has askeri birimleri var. Osmanlı’da Yeniçeri’ler ön plandayken İngilizlerde özel okçu birimleri yer alıyor. Yine gerçekçilik ön planda tutularak Asya medeniyetlerinde filleri, Polonya’da özel atlı birliklerini, Roma’da Lejyonerleri göreceğiz.

Savaşlar iki şekilde olacak. Bunlardan ilki CİV serisinden bildiğimiz otomatik olarak altıgenlerdeki birliklerin karşılıklı çarpışmasıyla gerçekleşecek. İkinci yöntem ise savaşın içine girdiğiniz ve bölgedeki toprakları da stratejik olarak kullandığınız bir sistem olarak öne çıkacak. Kritik savaşlarda ikincisini seçmenizi tavsiye ederim…

Humankind nasıl olmuş?

Bu soru çok öznel… Ön incelemede yapacağımız değerlendirme ne kadar sağlıklı olur, tartışılır. Ancak grafikleri ve müzikleriyle çok kaliteli bir iş ortaya çıkmış. Oyun içi mekanikleri ve arayüz basit ve kullanışlı. Karşımızda detaylı olarak değinmediğim vasat bir ekonomi yönetimi, yine bizi tatmin edecek bir savaş sistemi karşılıyor.

Şehirlerin yapısı ve en güzeli de üç açık beta etkinliği düzenleyerek oyunculara değer veren bir ekibin işi ortaya çıkacak. Bu yüzden oyuncuların görüşlerini alarak ( Savaş sistemi beta sürecinde değişime uğramıştı… ) oyunu geliştiren bir ekibe destek vermek gerekiyor.

Kendine has özellikleriyle Humankind, Türkiye şartlarında gerçekten “pahalı” bir oyun. Ancak değer mi? Bu da çok kişisel olacaktır…

Ömer Faruk Aktaş
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü

    Call of Duty: Mobile 1 milyar dolar hasılata ulaştı

    Previous article

    Resident Evil: Village Steam’de en çok satılan oyun oldu

    Next article
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Aralık 2024
    P S Ç P C C P
     1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031  
    Login/Sign up