Ön İnceleme

Phasmaphobia

0

Kinetic Games tarafından 18 Eylül 2020’de erken erişim olarak çıkış yapan korku oyunu Phasmophobia tek oyunculu veya arkadaşlarınızla birlikte 4 kişiye kadar Co-op oynayabileceğiniz VR destekli seçenekleriyle piyasaya sürüldü. 2020 yılında 5 kişilik küçük bir ekip tarafından kurulan Kinetic Games, o zamandan beri Phasmophobia oyununu geliştirmeye devam ediyor.

Phasmaphobia

Yaklaşık 4 senedir küçük bir stüdyo tarafından geliştirilen Phasmaphobia gerçekten kıt korku oyunu piyasasında iyi bir alternatif olabilecek bir oyun mu? 2020 yılında aldığı “The Game Awards Yılın En İyi Çıkış Yapan Bağımsız Oyunu” ödülünün hakkını veriyor mu? Tüm bu soruların cevabı incelememizde. Oyunun tüm eksileri ve artılarını içeren incelememize başlıyoruz.

Phasmophobia genel oyun içeriği 

Çeşitli aletlerle birlikte mekanlara girip hayaletler hakkında delil toplamaya ve hayaletin türünü bulmaya çalıştığınız bir oyun Phasmophobia. Hayaletlerle birlikte sesli etkileşim kurup onlar hakkında bilgi alabileceğiniz bazı komutlarla yönlendirebileceğiniz bir içerik barındırıyor. Ayrıca oyunda Türkçe dil desteğinin yanında sesli dil desteği bulunuyor yani hayaletlerle Türkçe konuşabilirsiniz.  

Korku türünde diğer oyunlarla benzer ve farklı noktaları 

Birçok korku oyununda da olduğu gibi bir mekana girip belirli görevlerle birlikte hayaletin türünü bulmaya çalıştığımız bir yapısı var oyunun ve Phasmophobia’yı bu türün öncüsü olarak görsek yanılmış olmayız. Birçok korku oyununda da gördüğümüz gibi Phasmophobia da gerçekten gerici bir atmosfere sahip. Gerek haritalara girdiğinizde arkadan sizi ürküten atmosfer sesi olsun gerek hayaletlerin verdiği etkileşimlerle birlikte sizi oyunun içine çeken ve gerilmenizi sağlayan bir ortam oluşturuyor. Hayaletlerin diğer yapımlara göre çok korkutucu olduğunu söyleyemem. Evet oyunu ilk oynadığınız zaman korkutucu gelebilir fakat oyunda vakit geçirdikçe hayaletleri tanıyıp korkma hissinizden uzaklaşabilirsiniz. 

Bunların yanı sıra diğer korku oyunlarından ayrışacak belirgin özelliklere sahip Phasmophobia emsallerine göre gerçekten de çok fazla çeşitliliğe sahip. Her hayalet kendine özgü özelliklere sahip örneğin bir hayalet karanlıkta daha güçlü iken başka biri sizin sesinize göre hareket etmekte. Bu özelliklerin yanı sıra hayaletleri tespit etmek için 3 tane delil bulmanız gerekiyor. Her özellik için farklı bir alet kullanmanız lazım bu da sizi oynarken taktiksel düşünmeye itiyor. Ayrıca küçüğünden büyüğüne toplam 12 tane harita bulunuyor ve her sene bunlara yenileri ekleniyor. Ek olarak Hazır olarak 5 tane zorluk seviyesi bulunuyor ve istediğiniz gibi özel zorluk oluşturabiliyorsunuz. Bu da size yeni deneyimler sunuyor.

Oyundaki eşyalar

Oyunda her bir delili bulmanız için farklı aletler bulununuyor ve bunların yanı sıra işlevsel farklı aletler de bulunuyor.(tuz,mum vb.) Ağustos’ta gelen Major Update ile birlikte bu aletlerin hepsinin seviyesini yükseltebiliyorsunuz ve bunu yapmanız için oyunda karakter seviyeniz yükselmesi lazım bu da oyunu oynamanız için sizi teşvik ediyor. Her aletin 3 ayrı seviyesi var ve siz aletleri geliştirdikçe kalitesi artıyor ve hayaletin delillerini bulmanız kolaylaşıyor. Yani hayalet çeşitliliği gibi alet çeşitliliği de çok fazla Phasmophobia’da.

Tüm bunların yanı sıra oyunda kullanabileceğin 7 lanetli eşya bulunuyor. Her oyunda eşyalar haritanın farklı köşelerinde rastgele 1 tanesi bulunuyor. Hepsinin farklı mitik özellikleri var. Örneğin “Maymun Pençesi” ile etkileşime geçerek “Arkadaşımı canlandır” gibi dilekler dileyebiliyorsunuz. Bu da oynanışı çeşitlendiren etkenlerden biri.

Phasmophobia teknik detayları

Phasmophobia Unity oyun motoru ile geliştirilmektedir. Genel olarak eşya fiziklerinde göze batacak bir unsur bulunmasa da karakter fizikleri ciddi anlamda geliştirilmeli. Özellikle tam aşağı ve yukarı bakan oyuncuların fizikleri ciddi anlamda gerçek dışı görünüyor ve bazı durumlarda karakterler nesnelerin arkasından görünebiliyor. Grafik kalitesi AAA bir oyun kadar olmasa da gayet tatmin edebilecek bir seviyede. Eski sürümlerine göre optimizasyonu çok daha iyi noktaya gelmesine rağmen alt-orta segment bilgisayarlarda sorun yaşanabiliyor. İlk harita yüklemelerinde yükleme süreleri uzunken bu sonradan kısalıyor.

Küçük stüdyo olmanın en dezavantajlarından biri olan hataları bulmak ve onları düzeltmek olsa da oyuncuları ile sürekli etkileşim içinde olan ve sürekli oyunu ile ilgilenen Kinetic Games ekibi topluluk sayesinde hataları seri bir şekilde görebiliyor ve hızlı bir şekilde çözüm üretebiliyor. Özellikle Major update geldiğinde hafta içinde sürekli Hotfix güncellemesi geliyor.

Phasmophobia 2024 yol haritası

2022’den beri her sene Kinetic Games’in vizyonlarını paylaştığı yol haritası (Roadmap) bu yıl da paylaşıldı. Yeni birçok özellikle birlikte aynı zamanda yukarıda da bahsettiğimiz negatif özellikleri düzeltecekleri bir yıl bizi bekliyor diyebiliriz. Aynı zamanda aksilik olmazsa bu senenin son çeyreğinde oyunun tam sürüme çıkması bekleniyor.

Değerlendirme

Eksisiyle artısıyla başarılı bir oyun olduğu herkes tarafından kabul edilmiş bir oyun Phasmophobia. Hayaletleri bulmaya çalışırken kendinizi kaybedebileceğiniz güzel bir yapım. Aletlerinizi geliştirmek için sürekli oynama arzusu yaratacak ve monoton bir oynanışa sahip olmayan bir oyun. Arkadaşlarınızla birlikte güzel vakit geçirebileceğiniz bazen sizi gerebilecek bir oyun arıyorsanız Phasmophobia tam size göre. Üstelik $7.79 Steam satış fiyatı ile birlikte çok pahalı olmayan oyun bir şansı kesinlikle hak ediyor.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


Emir Eseryel
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up