Ön İnceleme

Street Fighter 6

0

Street Fighter çocukluğum desem yalan söylememiş olurum sanırım. İlk oyun 1987 senesinde çıkmış, Türkiye’ye 1989 yılında giriş yapmış ve dünyanın ilk altı tuşlu oyunu olmuştu. Boyumun atari makinelerine yetişmesi de 2 sene aldı desek 91 yılında tuşların başına geçip efsanevi karakterler ile tanışabilmiştim. Bu yüzden Street Fighter’ın benim için yeri her daim ayrı olmuştur her ne kadar dövüş oyunlarından pek fazla keyif almasam da. Keyif almıyorum dediysem çocukluk yadigarımı kaleme almayacak değilim herhalde. Jetonlarımı hunharca yiyen yıllara selam olsun 🙂

Street Fighter 6

Capcom tarafından geliştirilen ve yayınlanan dövüş oyunu Street Fighter 6, 2 Haziran 2023’te PlayStation 4, PlayStation 5, Windows ve Xbox Series X/S için piyasaya sürülmesi planlanıyor. Demo üzerinden yaptığımız bu ön incelememizde oyunun temel dinamiklerini sizinle yapacağım. 

Street Fighter 6 ön inceleme

Street Fighter 6’da üç kapsayıcı oyun modu var, bunlar; Fighting Ground, World Tour ve Battle Hub. Fighting Ground, yerel ve çevrimiçi karşılıklı savaşların yanı sıra eğitim ve atari modları içeriyor; bunların tümü, iki dövüşçünün rakibini yere sermek için çeşitli saldırılar ve özel yetenekler kullandığı seride önceki oyunlara benzer 2B dövüş oynanışına sahip. Demo olduğu için sadece iki oyuncu seçme hakkımız var Ryu ve Luke. Aynı şekilde dövüşün yapılacağı arenada da iki opsiyona izin verilmiş. 

Street Fighter 6

World Tour, Final Fight’ın Metro City’si ve küçük Nayshall ülkesi gibi 3B ortamları aksiyon-macera oyunuyla keşfeden özelleştirilebilir bir oyuncu avatarı içeren tek oyunculu bir hikaye modu. Bu moda başlarken karakterimizi oluşturmamızı istiyor ve geniş bir avatar yaratıcı kartelasından faydalanabiliyoruz. Karakter oluşturduktan sonra Luke bizi bir spor salonunda karşılayıp temel bir eğitim verdikten sonra açık dünyaya yolcu ediyor. Burada telefon üzerinden Luke’un göndermiş olduğu mesajlar ile verdiği görevleri gerçekleştirirek seviye atlıyoruz. 

Battle Hub!

Battle Hub, Dünya Turu modundan özelleştirilebilir oyuncu avatarlarını kullanarak çevrimiçi bir lobi modu olarak karşımıza çıkıyor. Battle Hub demo sürümünde erişime kapalı fakat mantığında şu yatıyor oyuncular, diğer özelliklerin yanı sıra sıralı veya sıradan maçlarda yarışabiliyor, oluşturdukları avatarları kullanarak dövüşebiliyor, özel etkinliklere katılabiliyor veya Capcom’a benzetilmiş atari oyunları oynayabiliyorlar. Bu özellikleri ile oyunu dinamik tutma ihtimali var gibi görünüyor.

Street Fighter 6

Street Fighter 6’nın ana dövüş oyunu, oyuncu yaratıcılığını teşvik etmek için tasarlanmış bir sistem olan Drive Gauge’a dayanmakta. Gösterge, oyuncuların hangisine öncelik vereceğini seçmesini gerektiren beş farklı teknik için kullanılıyor. Drive Gauge’un mekaniğinin çoğu, Parry, Focus Attack, EX move vb. gibi önceki Street Fighter ana hat oyunlarından daha önce var olan mekaniklere dayanmakta. Oyunda üç kontrol türü sunulmuş: “klasik” kontrol şeması, önceki girişlere benzer şekilde çalışan altı düğmeli bir düzene sahip, “modern” kontrol şeması, yönlü bir girişle birlikte tek bir düğmeye özel hareket ataması yapabiliyoruz ve Fighting Ground modunda sadece belirli bölümlerde izin verilen ancak çevrimiçi savaşlarda izin verilmeyen “dinamik” kontrol şeması, gerçekleştirilen menzile bağlı olarak tek düğmeli otomatik saldırı düzeni kullanılabiliyor.

Street Fighter 6

Her karakterin ilgili seviye göstergesine göre yalnızca üç süper kombinasyonu var. Örneğin, Ryu’nun Shinku Hadoken’i, Shin Hashogeki’si ve Shin Shoryuken’i sırasıyla sadece Seviye 1, 2 ve 3’te kullanılabilir. Kritik Durumlarda oyuncuların sağlığı düşükse, Seviye 3 süper hamleleri, sinema sahnesini genişletmenin yanı sıra daha güçlü hale geliyor.

2005 yılından bu yana Capcom bünyesinde yer alan ve Street Fighter IV, Super Street Fighter IV, Sreet Fighter X Tekken ve Street Fighter V’in yapımcı ve yönetmenliğini yapan Yoshinori Ono serinin altıncı oyununda yer almıyor bu da tam sürüme ulaştığımızda nasıl bir etki yaratmış bunu daha net olarak görebileceğiz.

Müzik

Oyunun ana tema şarkısı, yapımcılığını GRP ve rapçiler Rocco 808 ve Randy Marx tarafından yapılan “Not on the Sidelines” adlı şarkı. Şarkının resmi video klibi aynı zamanda sanatçılar Sumi Oshima ve Benny Diar’ı da içeriyor ve Ross Harris tarafından yönetilip kurgulanıyor. Baş besteci Yoshiya Terayama’ya göre film müziği hip-hop kültüründen etkilenmiş ve “dizi için yeni bir nesil” olmayı amaçladıklarını söylüyor.

Street Fighter 6

Değerlendirme

Açıkçası 35 senelik bir oyunun bugün gelmiş olduğu nokta beni her defasında hayal kırıklığına uğratıyor. Dövüş alanında önce olan bir oyunun üzerine koyarak gitmesini beklerken ruhundan kaybediyor olması çocukluğuma ihanet gibi. Fighting Ground bölümü dışında açık dünyayı çok zorlama olarak bulduğumu söyleyebilirim. Battle Hub ise biraz muamma olduğu için net konuşmak istemiyorum.

Ön inceleme üzerinden çok kapsamlı bir değerlendirme yapmak yerine tam sürümü bekleyip görelim derim fakat o zamana kadar World Tour içindeki grafikler, akış, karakter seslendirmeleri gibi hususlarda iyileştirmeye gidilmez ise artık tamamen sıradanlaşmaya başladığını üzülerek söyleyebilirim. Hele ki Mortal Kombat 12’nin de bu sene içinde çıkacağını düşünecek olursak Capcom’un bu yapım ile işi zor demek yanlış olmaz.

Street Fighter 6 sistem gereksinimleri

Street Fighter 6 minimum sistem gereksinimleri

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i5-7500 / AMD Ryzen 3 1200
  • Bellek: 8 GB RAM
  • Ekran Kartı: GTX1060 (VRAM 6GB) / Radeon RX 580 (VRAM 4GB)
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

Street Fighter 6 önerilen sistem gereksinimleri

  • 64-bit işlemci ve işletim sistemi gerektirir
  • İşletim Sistemi: Windows 10
  • İşlemci: Intel Core i7 8700 / AMD Ryzen 5 3600
  • Bellek: 16 GB RAM
  • Ekran Kartı: RTX2070 / Radeon RX 5700XT
  • DirectX: Sürüm 12
  • Depolama: 60 GB kullanılabilir alan

product-image

Street Fighter 6

6.8

Olumlu Yönleri
  • Özel hareketlere tek tuş atama özelliği
Olumsuz Yönleri
  • Türkçe dil desteği olmaması
  • Açık dünya bölümünün grafik tasarım ve seslendirmeleri
Serkan Meriçeri
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü - 2023
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up