Ön İnceleme

Xenonauts 2

0

Büyük ölçüde XCOM’a öykünen ama yenilikleriyle tur tabanlı strateji oyunlarına yeni bir tat katan Xenonauts 2, serinin güçlü bir takipçisi olarak 18 Temmuz’da erken erişime geçiyor.

  • Uzaylı istilasına karşı mücadeleye hazır mısınız?
  • Karargahınızı dünyanın herhangi bir bölgesine kurun ve ekibinizi oluşturun!
  • Araştırmalar yapın ve düşmana hava filonuzla veya özel timinizle müdahale edin.
Xenonauts 2

Tur tabanlı bilim kurgu ve strateji oyunu Xenonauts 2, 18 Temmuz’da PC platformuna erken erişim olarak gelecek. Goldhawk Interactive tarafından geliştirilen ve son dönemde yayıncılığını üstlendiği strateji oyunlarıyla büyük ses getiren Hooded Horse tarafından da yayımlanacak oyun, hem ilk oyunu Xenonauts hem de XCOM’un güçlü bir takipçisi olarak piyasaya sürülecek.

Dokuz ay boyunca erken erişimde kalması beklenen Xenonauts 2, topluluk geri bildirimlerine göre şekillenecek. Tam sürüme kadar yeni UFO türleri, teknolojiler ve oyun sonu görevleri gelecek.

Xenonauts 2 hikaye ve oynanış

Dünyayı korumaya ve davetsiz misafirleri ortadan kaldırmaya adanmış çok uluslu bir özel kuvvetler ekibini kontrol ettiğimiz Xenonauts 2’de hava ve kara savaşlarıyla UFO’lara karşı mücadele ediyoruz. Alternatif bir 2019 yılında başlayan hikayemiz Soğuk Savaşın devam ettiği (Sovyetler mevcut), teknolojinin günümüze göre geride (M16’lar ve M9 Beretta’lar var), toplumların ise küresel jeopolitik gerilimlerle ve uzaylı tehdidiyle çözüldüğü bir dönemde geçiyor.

Xenonauts 2

Dört faklı zorluk seviyesinden birini seçerek başladığımız oyuna grand strateji oyunlarından alışık olduğumuz bir dünya haritasıyla başlıyoruz. Öncelikle karargahımızı belirliyoruz. Asya’dan Avrupa’ya, Amerika’dan Avustralya’ya kadar özgürsünüz. Daha sonra ise karargahımızı geliştiriyor. Laboratuvar’dan askerlerin zaman geçirdikleri Yaşam Alanlarına, Radar’dan Sağlık Merkezi’ne kadar…

Xenonauts 2

Oyunun temel dinamiklerinden bir diğeri ise araştırma bölümü. Burada da savaş araçlarının araştırmasından tutun da zırh ve diğer askeri bileşenlerin yeni parçalarını keşfedebilirsiniz.

Xenonauts 2

Oyuna girişte temel düzenlemelerden bir diğeri ise üssün düzenlenmesi ve yeni binaların, alanların açılması. Eğer hava kuvvetlerinizi büyütmek istiyorsanız daha fazla hangar yapmalı veya asker, mühendis ve bilim adamı sayınızı artırmak içinse yaşam alanları kurmalısınız.

Askeri yönetimde tek tek her askerin özelliklerine göz atabilir, daha fazlasını ülkelerden talep edebilir ve son teknolojinizle yeni silahlar ekleyebilirsiniz. Ben ilerleyen zamanlarda insansız kara araçlarını da ekibe dahil ettim.

Askerler ve bilim adamlarının ardından ise mühendislerden bahsetmek isterim. Yeni ekipman ve silahların hatta uçakların üretimini mühendisler yapıyor. Elbette hepsinin bir maliyeti ve süresi var.

Xenonauts 2

Oyunda 10 farklı görev mevcut. Bu görevleri yaparak yeni teknoloji veya malzemenin yanında para kazanabiliyorsunuz. Ülkeler sizi örneğin bir kaçırma görevine davet edebilir. (“Bu bölgede sivilleri kaçıran uzaylı kara kuvvetleri tespit ettik.”) Sivilleri kurtararak yerel bölgeyle ilişkilerimizi geliştirecek ve bir takım yabancı kaynak elde edeceğiz. Yine bu görevlerin süreleri var. Ve özel amaçları da olabiliyor.

Oyundaki kara savaşları tur tabanlı ilerlese de hava kuvvetlerinin çatışmaları gerçek zamanlı olarak devam ediyor. Oyunun hızını ayarlayarak gidişatı kontrol ediyorsunuz.

Kara savaşlarında on farklı düşmanla karşılaşıyoruz. Yine hava savaşların da altı farklı UFO ile mücadele ediyoruz.

Grafikler ve ses tasarımı

Oyun içi mekanikleriyle öne çıkan oyunda grafikler ikinci planda. Arayüz oldukça sade. Asıl burada incelenmesi gereken kısım kara savaşları. Bu kısımda birliklerin animasyonları, çevre grafik detayları ve ses tasarımı öne çıkıyor.

Xenonauts 2

Askerlerin camları kırarak içeri girmesi, çatışma animasyonları türe uzak biri olarak beni tatmin etti. Oyundaki gerilim müziği hakimiyetini her zaman korudu. Grafiklerde vasat bir izlenim sundu diyebilirim.

Xenonauts 2

Değerlendirme

İlk oyunu oynamamış ve tur tabanlı strateji oyunlarına uzak biri olarak diyebilirim ki oyun gerçekten beni memnun etti. Zaman akışının rahatlığı, üssün basit bir şekilde geliştirilmesi, askerlerin özelleştirilmesi, hava mücadelesi ve nihayetinde askeri operasyonlar güzel işlenmiş.

Erken erişim sürecinde geliştiricilerinde belirttiği sorunlar mevcut. Oyun bu aşamada çok zor. (Ironman modu) Dengeleme ve yeni içeriklerin oyuna gelmesini takip edeceğim. Ancak bu aşamada da göz atmanızı öneririm.

Lansmanla birlikte oyunun fiyatı da ortaya çıkacaktır. Tam sürümde fiyat artışı olmayacakmış ancak artan kuru düşündüğümüzde eğer bu türü seviyorsanız kaçırmamanızı öneririm.

İnceleme desteği için Hooded Horse’a teşekkür ediyoruz. Oyun hakkında sizler neler düşünüyorsunuz yorumlarınızı bekliyoruz.


product-image

Xenonauts 2

8.5

Olumlu Yanları
  • Üs ve asker yönetimi. Teçhizatların özellikleri.
  • Yıkılabilir dünyası ve eğlenceli çatışma mekanikleri.
  • Keşifler, yabancılar ve UFA'larla etkileşime geçmek.
Olumsuz Yanları
  • Tur tabanlı taktik savaşlar zor!
  • Türkçe dil desteği gelmeli. (Diyalogları tüm oyuncuların anlaması önemli.)
Ömer Faruk Aktaş
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
    Subscribe
    Bildir
    guest

    0 Yorum
    Inline Feedbacks
    View all comments
    Ekim 2024
    P S Ç P C C P
     123456
    78910111213
    14151617181920
    21222324252627
    28293031  
    Login/Sign up