İnceleme

Persona 3 Reload

0

Birçoğumuzun hayatının bir zamanını geçirdiği lise yıllarında geçen Persona 3 oyununun yeniden yapımı Persona 3 Reload uzun bir aradan sonra oyuncularla buluştu. JRPG oyun türünün en başarılı geliştiricilerinden Atlus’un yılın ilk yeniden yapım oyunu Persona 3 Reload incelemesi ile karşınızdayız.

Persona 3 Reload

Uzak Doğulu Dünya devi Sega’nın alt kuruluşu Atlus tarafından geliştirilen Persona 3 Reload; Xbox, Playstation, PC ve Nintendo olmak üzere birçok platformda 2 Şubat’ta piyasaya sürüldü. JRPG türünün ülkemizde çok fazla kitlesinin olmadığını söylesem yanılmış olmam. Ben de hayatımın hiçbir kesiminde JRPG türünde bir oyun oynamamış biri olarak Persona 3 Reload’ın üstün satış sayıları ve çok olumlu geri dönüşlerini gördükten sonra JRPG türüne bu oyunla giriş yapmaya karar verdim. İlk defa bir JRPG oyunu oynayan biri olarak Persona 3 Reload hakkımda tüm düşüncelerimi bu incelememde bulabileceksiniz.

Persona 3 Reload hikayesi

Ana karakterimizin ailesini araba kazasında kaybetmesinin üzerinden uzun yıllar geçtikten sonra şehrine lise okumaya gelen öğrenci olarak oynadığımız oyunda hikaye şehre geldiğimizde yerleştiğimiz yurtta başlıyor. Gece geç saatte yurda doğru ilerlediğimiz hikaye başlangıcında etrafın pek de normal olmadığı kolayca fark ediliyor. Nihayet yurda ulaştığımızda bu gariplikler devam ediyor ve bir sözleşme imzalayıp yurda yerleşiyoruz (ayrıca burada karakterimize ismini veriyoruz.) ve her şey burada başlıyor.

Persona 3 Reload

İlk başta yurda geç gelmememiz hakkında uyarılıyoruz ve geceleri dışarı çıkmamıza izin verilmiyor. İlerleyen günlerde dolunay gecesi yurtta gürültü meydana geliyor ve çatıya çıkıyoruz ve tüm gerçeklerle bu gecede karşılaşıyoruz. Gölgeler tarafından saldırıya uğruyoruz ve “Persona” adlı yalnız bizlere bahşedilen özel gücümüzü burada kullanmayı öğreniyoruz. Bu noktadan sonra yurttakiler bize gerçekleri söylüyor ve “Karanlık saat” ve “Tartarus” hakkında bilgileniyoruz. Bu seçilmiş kişilerin bulunduğu S.E.E.S.(Türkçe: U.M.D.İ.B.) ekibine katılıyoruz.

Persona 3 Reload

Öncelikle yukarıda bahsettiğim terimleri biraz açıklamam gerekiyor. Karanlık saat her gün gece 12’den sonra ortaya çıkan farklı bir zaman dilimi ve bu zaman diliminde Persona’ya sahip olan kişiler haricindeki herkes tabutlar içine giriyor ve karanlık saat bitinceye kadar o durumda kalıyorlar ve karanlık saatle alakalı hiçbir şey hatırlayamıyorlar. Tartarus ise karanlık saatte lisede ortaya çıkan devasa kule bu kulenin katlarını ekibimizle keşfedebiliyor, bazen içinde hapsolan insanları kurtarabiliyor ve ödüller kazanabiliyoruz.

Persona 3 Reload

İşte U.M.D.İ.B olarak da asıl amacımız karanlık saatte gölgelerle savaşarak şehri karanlık saatten kurtarıp şehri eski haline döndürmek. Hikayenin ilerleyişiyle birlikte 12 tane canavar olduğunu öğreniyoruz ve bunların dolunay günlerinde ortaya çıktığını fark ediyoruz. Zaten ana hikaye de genelde dolunay günlerinde ilerliyor diğer günlerde ise sosyal etkileşimlerle veya Tartarus’ta vakit geçirebiliyorsunuz. Hikaye gayet güzel olsa da yaptığımız seçimlerin hikayeyi çok fazla yönlendirdiğini söyleyemem.

Zaman dilimi ve sosyal bağ

Oyunun sürekli bir zaman döngüsünde geçtiğini söylemem gerekiyor. Gün içinde birkaç zaman dilimi var, ana hikaye dışında tatil günleri haricinde gündüzleri liseye gidiyoruz ve burada dersler işleniyor. Arada öğretmenler tarafından soru alabiliyorsunuz ve bunların cevabı bazen tahminden fazlası olabiliyor ve dönem sonu sınavlarınızda karşınıza çıkabiliyor, cevapları aklınız bir köşesine yazmanızı tavsiye ederim. 

Persona 3 Reload

Öğleden sonra en çok aktivitede bulunabileceğiniz zaman dilimi herhangi bir mekana gidip bir şeyler yapabilir veya insanlarla sosyal ilişkilerinizi geliştirebilirsiniz. Akşam saatleri maalesef insanlarla etkileşime geçemiyorsunuz sadece mekanlara gidebilirsiniz ya da yurtta odanızda yatağa yatıp diğer güne geçebilirsiniz. Ben akşamları daha fazla aktivite yapabilmemizi isterdim çünkü oyun ilerledikçe akşamları yapacak aktiviteler kendini çok tekrara düşürüyor.

Persona 3 Reload

Karakterimizin Akademik, Cazibe, Cesaret olmak üzere 3 özelliği bulunuyor. Bu özellikleri sosyal etkileşimleri sırasında kazanabiliyor ve 1.seviyeden 6.seviyeye kadar seviyelere sahip. Bazı kişilerde konuşabilmek için ya da bazı mekanlara girmek için belirli bir seviyeye sahip olmanız gerekebiliyor.

Persona 3 Reload

Harita ve Tartarus

Persona 3 Reload’da gezinebileceğiniz 6 farklı konum bulunuyor. Zamanınızın çoğunu okul ve yurtta geçirseniz de diğer bölgelerde de sosyal etkileşim sağlayacağınız insanlar veya statlarınızı geliştirebileceğiniz mekanlar bulabilirsiniz.

Persona 3 Reload

Devasa kule Tartarus içinde birçok gölge, düşman, ödül sandığı ve daha fazlasını bulunduruyor. Ekibinizle birlikte katları keşfedip yeni katları geçtiğiniz kulede ilk günlerde pek içerik bulunmasa da sonra kulenin içi daha da ilginçleşmeye başlıyor. Işınlayıcılar, nadir gölgeler, Monad kapıları gibi yeni içeriklerle karşılaşıyoruz. Bu içeriklerin sırayla verilmesi monotonluktan ve sıkıcılıktan uzaklaştırıyor. Neredeyse her gün Tartarus’a gidiş yapılabiliyor ama bunun o kadar gerekli olduğunu söyleyemem ben haftada bir gün falan gitmenin yeterli olduğunu düşünüyorum. Zaten belirli bir sınır katı oluyor ve bu kat ilerleyen günlerde açılıyor.

Savaş mekanikleri

Sıra tabanlı dövüş

Oyundaki savaşların hepsinde sıra tabanlı kombat var. Zaten hikaye savaşlarında savaşa direkt katılıyorsunuz fakat Tartarus’ta gölgelerle savaş başlatmak lider olarak sizin gidip kılıcınızla saldırı yapmanız gerekiyor. Eğer siz savaş başlatırsanız savaşa avantajlı başlayabiliyorsunuz fakat gölgeler size saldırırsa onlar avantajlı oluyor ve ilk atağı onlar yapıyor. Ayrıca lider olarak öldüğünüzde savaş sonlanıyor ve yeniden başlamanız gerekiyor. Ben ilk başlarda sürekli tüm savaşları yapıyordum fakat bunun çok önemli olmadığının farkına varıp gölgelerden kaçmaya başladım.

Personalar ve özellikleri

Bahsettiğim gibi her karakterin kendine özel personası var ve personalarına ait elementleri var mesela biri genel olarak alev hasarı verirken başka biri elektrik hasarı veriyor. Oyunda SP ve RP olmak üzere 2 stat var bunlardan biri sağlık diğeri ise yetenek puanı. Bunların yanı sıra 3 farklı saldırı türü var: Fiziksel ,element saldırıları ve etki saldırıları. Fiziksel saldırıları yapmak için SP, element ve etki saldırıları için RP kullanılması gerekiyor. SP yenilenebilir olduğu için birçok noktada fiziksel saldırı yapmak daha mantıklı olabiliyor.

Her savaş sonrası aktif ekip üyeleri deneyim puanı kazanıyor ve seviye atlayabiliyor seviye atladıkça personaların gücü artıyor ve yeni özellikler ekleniyor. Her Persona maksimum 8 yeteneğe sahip olabiliyor ve yeni yetenek eklendiğinde birini feda etmeniz gerekiyor.

Teürji

Teürji birçok oyundan aşina olduğumuz ulti yeteneği diyebiliriz. Her ekip üyesi Persona kullandıkça Teürji kullanımı için Teürji barınının bir kısmını doldurmakta. Bar maksimum seviyeye ulaştığında Teürji kullanılabilir hale geliyor ve karaktere bağlı olmakla birlikte ya takımın gücünü veya sağlığını güçlendiriyor ya da düşmanlara ağır hasarlar verebiliyor.

Ekstra saldırı özellikleri

Oyunda her karakterin özel elementi olduğu gibi zayıf noktaları olduğu elementler de var aynı şekilde gölgelerin de zayıf noktaları bulunuyor. Savaş esnasında eğer ilk defa o gölgeyle karşılaşıyorsanız zayıf noktalarını deneyerek bulmanız gerekiyor. Düşman çeşitliliğinin de aşırı fazla olmasından dolayı savaş sahneleri hiçbir şekilde sıkıcı gelmiyor. Ayrıca rakibin zayıf noktasından vurabilirseniz düşman yere seriliyor. Güçlü saldırıdan sonra tekrar bir atak gerçekleştirebiliyorsunuz veya sıranızı başka birine devredebiliyorsunuz bu da çoklu düşman gruplarında sırayla düşmanları yere sermenize olanak sağlıyor. Aynı şekilde düşmanlar da sizi yere serebiliyor.

Yere sermekten bahsetmişken eğer tüm düşmanları yere serebilirseniz topyekün saldırı gerçekleştirebilirsiniz. Bu saldırıda tüm ekip arkadaşları düşmanlara saldırarak önemli hasarlar veriyor ve bu saldırıyı yaparken herhangi bir kaynak harcamanıza gerek yok.

Görsel ve ses unsurları

Öncelikle Persona 3 Reload’ın görsel anlatımının ve görsel kalitesinin gerçekten müthiş olduğunu söylemem lazım ve müziklerin de şu ana kadar oynadığım neredeyse tüm oyunlardan daha iyi olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Hareketli müzikler sayesinde gerek savaşlarda gerek hikaye akışında hiç sıkılmadan oyun oynayabildim. Ayrıca oyunda neredeyse tüm konuşmalarda seslendirme bulunuyor ve seslendirme sanatçıları gayet doğal ve iyi iş çıkarmış. Ayrıca Türkçe dil desteği olduğunun da altını çizmem gerekiyor, bazı noktada yerelleştirme hataları olsa da genel olarak iyi bir çeviri olduğunu söyleyebilirim.

Değerlendirme

Daha önce JRPG türünde oyun oynamamış biri olarak Persona 3 Reload beni düşündüğümden fazla etkiledi. Sosyal ilişkiler içindeki hikayeler olsun ana hikaye olsun içimde sürekli bir merak duygusu uyandırdı. Görsel olarak aşırı tatmin edici bir oyun ve müzikleri aşırı iyi. Sıra tabanlı dövüş sistemiyle keyifli bir deneyim yaşadım. En az 70 saat gibi uzun bir oynanış süresi sunuyor ki bence en az 100 saatinizi adayabilirsiniz oyun için. Üstelik oyunu Xbox Gamepass ile oynayabileceğinizi söylemeliyim yani satın almanıza da gerek yok. Kısacası bazen diyalogların tekrara düşmesi ve ufak tefek çeviri hataları haricinde oyunun herhangi bir eksiği yok.


Oyun incelemeleri için temel kriterlerimizi merak ediyorsanız,
İnceleme ve etik politikamıza göz atabilirsiniz.


product-image

Persona 3 Reload

8.5

Oyun içi mekanikleri, hikayesi, görsel ve ses tasarımı ile Persona 3 Reload, JRPG türünün en başarılı örneklerinden biri olarak karşımıza çıktı!

Olumlu Yönleri
  • Üstün görsel kalite ve hikaye anlatımı .
  • Başarılı seslendirme ve müzikler.
  • Uzun oynanış süresi.
  • İlgi çekici diyaloglar.
Olumsuz Yönleri
  • Bazen tekrara düşen diyaloglar.
  • Seçimlerin hikayeye pek yön vermemesi.
Emir Eseryel
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Temmuz 2024
P S Ç P C C P
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031  
Login/Sign up