İncelemeZ - OG

SCHiM

0

SCHiM, 2 Hollandalı bağımsız oyun yapımcısı tarafından geliştirilen oldukça tatlı gözüken bir oyun. Steam Next Fest etkinliğinde rahatlatıcı oynanışı, sevimli çizimleri ve basit yapısıyla öne çıkıyor. Oyunda, bir insanın yanında gölge olarak, onun çocukluk ve yetişkinlik yıllarına eşlik ediyoruz.

SCHiM 

SCHiM, demosuyla mağazadaki yerini alırken 18 Temmuz 2024’de de çıkışını yapmayı planlıyor. Oyunda ne kadar çok fazla diyalog olmasa da bir Türkçe dil desteği bulunuyor. Genel olarak basit ama tatlı mekanikleriyle öne çıkan SCHiM; Xbox, Playstation, Nintendo Switch, PC gibi birçok platformda yayınlanarak daha geniş bir oyuncu kitlesine ulaşmayı hedefliyor.

Sahibini arayan bir gölge

SCHiM içerisinde minik siyah bir gölgeyi yönetiyoruz. Bu gölge ile diğer cisimlerin (bank, çöp kovası, araba, sokak lambası gibi) gölgesinde gezerek çeşitli parkurları ve bulmacaları çözüyoruz. Aynı zamanda sahibimizin, güzel zaman geçişleri ile çocukluk, okul, mezuniyet, iş hayatı gibi dönemlerine eşlik ediyoruz. Hikâyenin bir noktasında sahibimizi kaybetmemizle beraber oyunda artık temel amacımız değişiyor ve sahibimizi aramak için yola koyuluyoruz.

Oyundaki grafikler etkileşimler ne kadar tatlı olsa da oynanışın fazla basit ve sığ olduğunu söyleyebilirim. SCHiM sadece gölgelerin içinden oradan oraya zıplamalı tek bir mekanik bulunuyor ve bu da oyunu daha demo versiyonunda bile sıkıcı hale getiriyor. Oyunda bulmacaların herhangi bir zorlayıcı yanı olmaması, parkurların geçmesi çok basit olması oyunu bir yürüme simülasyonu haline getiriyor. Yine de tam sürümde birkaç oynanış mekaniği ve biraz daha zor bulmacalar ile oyunun kesinlikle eğlenceli bir hal alacağına eminim.

Değerlendirme

SCHiM kesinlikle hoş çizimleri tatlı hikâyesi ile kendisini oynatıyor. Bir gölge olarak sahibimizin hayatına eşlik edip sonrasında onu arama hikâyesi oyunda diyalog olmamasına rağmen kesinlikle tatlı işlenmiş. Ama oyundaki mekaniklerin sığlığı, bulmacaların kolaylığı bu oyunun diğer iyi özelliklerini biraz aşağıya çekiyor. Sonuçta oyunun grafikleri hikâyesi ne kadar tatlı görünse de oynanış bir süre sonra çok daraltıyor. Eğer oyunun tam sürümünde bulmacalar biraz daha zor olursa, oynanışa birkaç yenilik eklenirse SCHiM’in adından söz ettirebilecek indie yapımlardan biri olduğunu düşünüyorum.

Oyunun demo sürümünü Steam mağazasından indirebilirsiniz.

SCHiM 

Ege Muslu
Oyun Günlüğü İnceleme Editörü
Haziran 2024
P S Ç P C C P
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
Login/Sign up