İlginç sanat tasarımı ve verdiğimiz kararların oyuna etkisiyle öne çıkan South Of The Circle, Antarktika’da mahsur kalan Cambridge akademisyeni Peter’ın Soğuk savaş dönemindeki hem akademik hem de aşk hayatına odaklanıyor. Bu inceleme yazımızda, Peter’ın geçmişle gelecek arasındaki tercihlerine eşsiz bir hikaye ile ortak oluyoruz…
- Geçmişe dönüp, geleceğimizi değiştirmek bizim elimizde!
- Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğinin yanında, muazzam müzikler bizi bekliyor.
- South Of The Circle, ilginç ama güzel bir sanat tasarımı ile karşımıza çıkıyor.
Daha önce IOS platformuna çıkmış, seçimlerimizle olayların gidişatını değiştirdiğimiz South Of The Circle 3 Ağustos’ta Türkçe alt yazı ve ara yüz desteğiyle PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series X, Nintendo Switch ve PC platformlarına çıkışını yapacak. BAFTA ödüllü Lumino City, BAFTA adayı KAMI 2 ve Apple Tasarım Ödülü sahibi INKS yapımlarının geliştiricisi State Of Play tarafından geliştirilen, Frostpunk’ın geliştiricisi 11 bit studios tarafından da yayımlanacak olan oyunda seçimlerimiz gerçekten etkili mi? Buna ve diğer detaylara göz atıyoruz.
Soğuk savaş döneminde Cambridge
South Of The Circle bizlere, Soğuk Savaş döneminde uçağı Antarktika’ya düşen bir Cambridge akademisyeni olan Peter’ın hikayesini anlatıyor. Peter’ın Antarktika’daki hayatta kalma mücadelesini oynarken bir yandan mükemmel sahne geçişleriyle zaman zaman geçmişe dönüyoruz ve Peter’ın İngiltere içindeki hem akademik hem de aşk hayatına ortak oluyoruz.
Oyunun sanat tasarımı, hikâyeyi kısa diyaloglarla bağlayıcı bir şekilde anlatması ve hikâyenin ilgi çekiciliği South Of The Circle’ı üste taşıyan etkenler arasında bulunsa da oyunun hikâye konusundaki birçok eksiği göze çarpıyor.
Öncelikle oyunun en öne çıkan kısmı yani seçimlerimiz, neredeyse hiçbir şey ifade etmiyor. Birkaç diyalog değiştirmekten başka, oyundaki seçimlerimizin anlık veya geleceğe dönük bir etkisi bulunmuyor.
Olmayan oynanış!
Maalesef South Of The Circle’ın oynanışı hakkında olumlu yorumlar yapamayacağım, çünkü oyunda seçim ekranı dışında çok az bir etkileşime giriyoruz. Genelde karakterimizi sadece yürütüyoruz ya da tek tük eşyaları inceleyebiliyoruz. Oyunun tamamında bir film izliyor arada da minik etkileşimlere giriyormuş gibi hissediyoruz. Bu da oyunu bir hayli sıkıcı hale getiriyor neyse ki oyunun ilginç kendine çeken hikâyesi ve sanat tasarımı oyunu oynanabilir kılıyor.
Oyunun seçimlerine geldiğimizde bir kabusla karşılaşıyorum… Seçimleri yaptığımız minik kutucuklar genel sanatsal havayı baltalamış durumda… Seçimlerimizi minik sembollere basarak yapıyoruz, bu semboller panik, hevesli, yardımsever ve dahası gibi tepkileri belirtiyor. Bu sembollere alışana kadar oyunun menüsüne gidip bu sembollerin anlamına bakmanız gerekiyor, bu da oyunun temposunu çok fazla baltalıyor.
Aşağıda ki görselde bahsettiğim sembolleri ve yardım menüsünü görebilirsiniz.
Kısa süren macera
South Of The Circle sadece 3 saat sürüyor bu da bir hikâye odaklı bir oyun için çok kötü bir durum. Karakterlerimize bağlanmak, onlarla duygusal bağ kurmak üzereyken oyun bitiyor. Hikâye ne kadar güzel ilerlese de bu kadar kısa süren bir hikâye beni tatmin etmedi. Eğer hikâye biraz daha uzun olsaydı hem daha akılda kalıcı hem de daha vurucu bir sonu olabilirdi…
Yiğidi öldür hakkını yeme!
South Of The Circle ne kadar birçok noktada eleştirilecek bir oyun olsa da kullanılan müziklere değinmeden geçmemek lazım. Oyunda belki de bir anlam ifade etmeyecek sahneler müziklerle beraber mükemmel vurgulanıyor. İlginizi çekmeyecek ya da çok umursamayacağınız bir sahne müzik seçimleriyle çok farklı etkiler bırakabiliyor.
Değerlendirme
South Of The Circle sanat tasarımı, hikâyesi ve müthiş müzikleriyle öne çıksa da oyunun çok fazla eksiği bulunuyor. Seçimlerimizin bir şey ifade etmemesi, oyunda neredeyse hiçbir oynanış etkeni bulunmaması ve çok kısa sürmesi South Of The Circle’ı gözden düşürüyor. Yine de seçimler ve oynanış konusunda beklentilerinizi düşürürseniz, hikâyesi, müzikleri ve sanat tasarımından dolayı bu kısa macerayı size öneririm.
Son olarak bize oyunun erken erişim kodunu sağlayan 11 Bit Studios’a da Oyun Günlüğü olarak teşekkür ederiz.
Comments