Star Wars Jedi Fallen Order ile EA Games, hikâye bazlı oyunlarda yavaş yavaş kendini toparlama sürecine girmişti. En iyi Star Wars oyunlarından biri olarak kabul edilen Fallen Order’ın devamı niteliğinde olan Star Wars Jedi Survivor, 28 Nisan’da çıkışını gerçekleştirdi. Oyuna öne çıkan detaylarıyla göz atıyoruz.
- Lansman sonrası alışıldık optimizasyon sorunları…
- Star Wars Jedi: Survivor ilk oyunun üstüne neler koydu?
- Türk oyuncuları üzen yerel fiyatlandırma.
- Discord’da ilgini çekecek bir sohbet başladı! (Bize katıl!)
- YouTube’da yorumlarınızı bekliyoruz. Videolarımıza göz at!
Call of Duty serisinin mimarı Jason West ve Vince Zampella tarafından kurulan Amerikalı video oyun geliştirme stüdyosu Respawn Entertainment’ın geliştirdiği EA’nın ise yayıncılığını yaptığı Star Wars Jedi: Survivor, 28 Nisan’da Playstation 5, PC ve Xbox X/S serisine geldi.
Lansman sonrası optimizasyon sıkıntılarıyla karşılaşmaya alıştık… Ne yazık ki Jedi Survivor’da bizi bu şekilde karşıladı. Gelin şimdi ilk oyunun üstüne neler koyduğunu ve geliştirilen oyun içi mekanikleri, grafikleriyle Jedi Survivor dünyasına göz atalım.
Cal Kestis’in macerası devam ediyor!
Jedi Survivor, ilk oyunun 5 yıl sonrasında Coruscant gezegeninde başlıyor, kelle avcıları tarafından yakalanan Cal ile oyuna başlıyoruz. Tabii ki kısa sürede ellerinden kurtuluyor ve bu mükemmel tasarlanmış mega şehirde oyunumuza başlıyoruz.
Jedi Survivor hikâye sunumu ile ilk oyunun üstüne kesinlikle koymuş. Bu yolda tabii ki minik droid arkadaşımız bize eşlik etmeye devam ediyor. Ara sahneler sürükleyici ve akıcı ilerliyor, hikâyeyi takip etmek Star Wars hayranı olmayan biri için bile çok keyifli olmuş. Hele birde benim gibi bir Star Wars hayranıysanız gerçekten çok eğlenceli bir hikâye sizi bekliyor.
Birde ilk oyunu oynamadıysanız sakın endişelenmeyin, oyunun başında küçük bir hatırlatma videosu ile hikâyenin özeti geçiliyor, bu da ilk oyunu oynamayan oyuncular için güzel bir özellik olmuş.
Oynanış konusunda neler gelişti?
Jedi Survivor oynanış kısmında kesinlikle ilk oyunun üstüne çok şey katmış. Öncelikle ışın kılıcıyla yaptığımız vuruşlar daha tok hissettiriyor ve ışın kılıcı ile yapılabilecek kombolar çok geliştirilmiş. Hikâye önceki oyundan devam ettiği için doğal olarak karakterimiz de gelişmiş olarak geliyor, yani force kullanma konusunda ve ışın kılıcı hareketlerinde biraz gelişmiş olarak başlıyoruz.
Yine de buna rağmen karakterimizi geliştirebileceğimiz büyük bir yetenek ağacı bulunuyor. Bu yetenek ağacında 9 farklı ağaçtan 75 tane yeni yetenek bulunuyor. Bu gerçekten önceki oyunun yetenek ağacına göre devasa bir farklılık diyebiliriz.
Telekinezi, Force, Işın kılıcı güçlendirmeleri, konsantrasyon, manipülasyon, hayatta kalma, savunma ve duruş gibi birçok dalda kendi yetenek puanlarınızı stratejik şekilde dağıtıp kendi oynanış tarzınızı yapabiliyorsunuz.
Aynı zamanda oyunda çift taraflı kılıç ve normal ışın kılıcı olarak istediğimiz zaman 2 ışın kılıcı arasında geçiş yapmamızı sağlayan bir olanak var. Bu ışın kılıçlarının değiştirme özelliği oynanışı çeşitlendirmek adına keyifli olmuş.
Bounty sistemi oldukça eğlenceli!
Oyunda ki Bounty sistemiyle de ekstra yan görevler keyifli hale gelmiş. Bu ‘’Bounty Hunters’’ denilen kişileri bulup onları yenip ekstra ödüller elde edebiliyoruz. Bu düşmanların hepsi farklı tasarlanmış ve hepsi neredeyse bir boss seviyesinde güçlüler. Oyunda tam olarak 16 Bounty Hunter bulunuyor ve hepsinin yerini gidip aramak gerçekten eğlenceli bir yan etkinlik olmuş.
Star Wars Jedi: Survivor açık dünyası ve gezegenler
Star Wars Jedi Survivor’ın geliştirdiği bir diğer özellik kesinlikle açık dünya ve gezegen tasarımı olmuş. Oyunda ki her gezegen farklı farklı tasarlanmış, gezegenlerin hepsi sizi farklı bir havaya sokuyor. Açık dünya konusunda da önceki oyuna göre oyuncuyu daha özgür bırakan gittiğimiz gezegenlerde bolca yan etkinlik yapacağımız şekilde tasarlanmış. Gezegenler çok güzel tasarlandığı için yan etkinlikler kesinlikle sıkmıyor, tam aksine gezegenin havasına girmemizi sağlıyor. Yine de oyunun haritasının çok altlı üstlü tasarlanması benim kafamı yer yer karıştırdı.
Aynı zamanda oyunda bulunan perk sistemi ile belirli lokasyonlarda gizli bir şekilde bulunan, size belirli artılar sağlayan bu perkleri bulabiliyorsunuz. Oyunda yaklaşık 25 tane perk bulunuyor ve hepsinin lokasyonları farklı. Şahsen oyuncuyu bu şekilde ödüllendirmesi oyuncuyu açık dünyada daha fazla ve daha interaktif şekilde gezmeye itmiş.
Star Wars Jedi: Survivor tüm gezegenler hakkında kısa bilgiler
Star Wars Jedi Survivor içerisinde ki gezegenlerin listesi bu şekilde:
Coruscant
Bu gezegen oyunun açılışında yer alıyor, hikâyeye, evrene ve özellikle oyunun mekaniklerine yeniden alıştırma görevi görüyor. Oyunun başında kısa bir süre bu gezegende kalıyoruz, ama sonra isterseniz koleksiyon parçaları için bu gezegene dönme olanağınız bulunuyor.
Koboh
Koboh oyunun ana gezegenidir. Birçok yan karakterle etkileşime girdiğimiz, yan görevleri aldığımız önemli bir gezegendir. Aynı zamanda bu gezegen vahşi batı esintilerini kuvvetli bir şekilde taşıyor.
Koboh’s Shattered Moon
Koboh’s Shattered Moon, Koboh gezegeninin hemen yakınında bulunan bir Ay sayılabilir. Ana hikâye boyunca birkaç kez uğradığımız hikâye için önemli bir gezegendir. Ayrıca bu gezegende bir bilim laboratuvarı bulunuyor, bu laboratuvarın kilidini açtığınız takdirde burayı özgürce keşfedebilirsiniz.
Jedha
‘’Rogue One’’ filminden tanıdık bir gezegen olan Jedha’da oyunun içinde bulunuyor. Filmdekinin aksine şehrin başkentini gezemiyorsunuz. Sadece çöl manzaralarını ve gizli bir üssü keşfediyorsunuz.
Nova Garon
Oyunun belki de en az zaman geçirdiğimiz bölümü olan Navo Garon içerisinde sadece bir ISB üssünü ziyaret ediyoruz. Yine de bu gemide de toplanacak birkaç eşya bulunuyor.
Tanalorr
Artık oyunun sonunda ulaşacağımız gezegendir. Çok fazla spoiler vermemek için bu gezegen hakkında fazla bilgi vermiyorum. Umarım Cal Kestis’in bu yolculuğunda onunla beraber Tanalorr’a ulaşmayı başarabilirsin sevgili okuyucu, güç seninle olsun!
Karakter özelleştirme ve binekler
Star Wars Jedi: Survivor içerisinde ki kozmetikler de önceki oyuna kıyasla bir hayli fazlalaşmış. Işın kılıcı konusunda önceki oyun gibi yine kozmetik konusunda elimizde fazla seçenek bulunuyor, ışın kılıcının kabzasından ucuna neredeyse her bölümünü değiştirebiliyor kendimize özel bir ışın kılıcı yapabiliyoruz. Işın kılıçlarının dışında karakterimizin görünüşünü de istediğimiz gibi değiştirebiliyoruz. Saçından sakalına, kıyafetinden ayakkabısına neredeyse her şeyin rengini, şeklini özel olarak değiştirebiliyoruz. Tabii ki bu kıyafetler ve ışın kılıcı aksesuarları yine açık dünyada sandıklardan elde etmemizle bize geliyor.
Jedi Survivor’ın diğer yeni bir özelliği ise binekler olmuş. Yeri geldiğinde uçan yeri geldiğinde karada giden 4 farklı binek oyun içinde bize sunulmuş. Açıkçası bu bineklerle tanışmak onların kontrollerini öğrenmek oyuna ekstra bir tat katmış. Ayrıca gezegenler içerisinde daha hızlı seyahat etmek kesinlikle oyunu daha akıcı kılmış.
Star Wars Jedi: Survivor ve teknik sorunları…
Star Wars Jedi Survivor incelemenin şu noktasına kadar 10/10 puan alabilecek bir oyunken teknik sorunları onu aşağıya çekiyor. Oyun PC platformunda kelimenin tam anlamıyla vasat bir performans gösteriyor. Çoğu PC oyunu açamıyor açsa bile 30-40 FPS yukarısını göremiyor. Aynı sorun PS5 ve XBOX konsollarında bile bulunuyor, PS5’de bile oyun yer yer 40-50 FPS civarına düşüyor.
Yani kısacası Star Wars Jedi: Survivor optimizasyon konusunda gerçekten işi eline yüzüne bulaştırmış. EA oyunculara özür mesajı yollayıp optimizasyon yamaları getirmeye başlamış olsa bile, oyunun böyle bir çıkış yapması herkesi çok üzdü. Umarım bu sene çıkan neredeyse her oyunda olan optimizasyon problemini daha fazla oyunda görmeyiz.
Muazzam grafikler ve atmosfer
Star Wars Jedi: Survivor yeni oyunda grafikler konusunda eski oyuna göre çağ atlamamış olsa da ufak ufak geliştirmelerle oyunu daha iyi hale getirmiş. Oyunun grafiklerini zaten anlatmaya gerek yok eğer optimizasyon problemi yaşamayan şanslı kişilerdenseniz mükemmel bir atmosfer ve grafik tasarımı sizi bekliyor.
Gezegenlerin atmosferi de mükemmel olmuş, her gezegen sizi birbirinden farklı bir havaya sokuyor. Ayrıca gezegenlerdeki düşmanlardan tutun çevredeki yapılara Star Wars evrenini en iyi şekilde yansıttığını görebiliyorsunuz. Ara sahnelerdeki karakterlerin animasyonları hikâye anlatımı sizi bir filmde gibi hissettirmeyi başarmış.
New Game+ sistemi
Star Wars Jedi: Survivor’ın çok öne çıkmayan ama birçok oyuncunun oyun keyfini ikiye katlayacak bir özellik olan New Game+ oyuna dahil edilmiş. Oyunu bitirdiğinizde New Game+ ile oyuna bitirdiğiniz karakterin özellikleri ile yeniden başlayıp farklı bir deneyim elde etme imkânı sunmuş. Benim hiç kullanmayacağım bir özellik olsa da kesinlikle bu özellikten yararlanacak ve keyif alacak birçok oyuncu vardır.
Oynanış süresi ve fiyatlandırma
Star Wars Jedi: Survivor yan görevleri ve ana hikâyesi ile birlikte yaklaşık 27 saatlik bir deneyim sunuyor. Böyle bir hikâye sunan bir oyun için gayet yeterli bir süre olduğunu daha fazlasının da oyuncuyu sıkacağını düşünüyorum.
Fiyatlandırmaya gelirsek bizi üzücü bir tablo karşılıyor. Oyun Steam içerisinde 1199 TL, XBOX ve PlayStation içerisinde 1400 TL’ye bulunuyor. Tabii ki bu fiyata herhangi bir oyunun değeceğini düşünmek saçma olur. Yine de en azından oyunu PC platformundan oynamayı düşünüyorsanız 1 aylık EA Play Pro satın alıp 150 TL’ye oynayabilirsiniz.
Değerlendirme
Star Jedi: Survivor kesinlikle bu zamana kadar çıkan en kapsamlı en iyi Star Wars oyunlarından biri olmuş. Özellikle gezegenlerin atmosferi, ışın kılıcı sallamanın verdiği o his ve mükemmel hikâye sunumu ile sizi Star Wars evreninin içine sokan en iyi oyun konumunda bulunuyor. Ama optimizasyon sorunları oyunun puanını bir hayli düşürüyor. Ondan dolayı hem yüksek fiyat etiketinden hem de güncel durumdaki optimizasyon problemlerinden dolayı oyunu alacak kişilere biraz beklemesini öneriyorum. Oyundaki problemler çözülünce birde minik bir indirim yakalayınca herkesin kesinlikle oynamasını öneriyorum.